Regresia somnului la bebelusi

de Mancas Malina
regresia somnului la bebelusi

Citeste pe larg despre regresia somnului la bebelusi, care sunt simptomele asociate, cand apar regresiile de somn si cum pot fi gestionate eficient de catre parinti.

CUPRINS:

1. Ce este regresia somnului?
2. De ce apar regresiile somnului?
3. Cand au loc regresiile de somn?
4. Sfaturi pentru gestionarea regresiilor de somn

Ce este regresia somnului?

O regresie a somnului este atunci cand un copil care dormea ​​bine, brusc are o problema de somn si se modifica tiparele de somn – poate fi vorba despre dificultati la adormire sau treziri frecvente in timpul noptii. Aceste regresii ale somnului sunt adesea legate de salturile mentale. De obicei, regresia somnului este legata de anumite etape ale dezvoltarii copilului si este un lucru perfect natural in viata copilului.

Semnul principal ca cel mic trece printr-o regresie a somnului este ca modelul sau de somn se modifica. Somnul din timpul zilei poate deveni mai scurt, se poate trezi des noaptea, a doua zi este obosit si morocanos sau adoarme foarte greu seara. Adesea, semnele de regresie a somnului includ probleme la adormire, treziri frecvente noaptea, daca se trezeste adoarme la loc foarte greu etc.

→ Vezi mai multe despre Somnul la bebelusi.

cauzele regresiilor de somn

De ce apar regresiile somnului?

Unele date sugereaza ca regresiile sunt raspunsuri la etapele de dezvoltare pe care bebelusii le experimenteaza in primii doi ani de viata. De obicei, se crede ca perioadele de schimbare a tiparelor de somn si a comportamentului adesea coincid.

Acestea fiind spuse, se pare ca regresiile de somn pot sa coincida cu diferite situatii, inclusiv:

  • etape de dezvoltare, puseuri de crestere si salturi mentale;
  • eruptia dentara;
  • anxietatea de separare;
  • diferite schimbari  ca antrenamentul la olita, trecerea de la patut de bebelus in pat etc.;
  • modificari ale obiceiurilor si rutinei zilnice, precum mersul la cresa;
  • anumite probleme de sanatate, ca raceala, tusea sau infectie a urechii etc.;
  • calatoriile etc.

Cat dureaza regresiile somnului?

Regresia somnului este de obicei de scurta durata. In medie, poate dura intre 1-2 saptamani sau mai mult. Durata regresiei somnului depinde in primul rand de cauza si cat de repede se adapteaza bebelusul la noua rutina. Pe masura ce copilul creste, tiparele de somn vor continua sa se schimbe, mai ales in primii ani.

ce sunt regresiile de somn

Cand au loc regresiile de somn?

In general, regresiile de somn apar la anumite intervale si etape de varsta. Regresia somnului poate fi previzibila – tinde sa se intample la anumite etape de dezvoltare din viata bebelusului.

Regresia de somn de la 4 luni

Deoarece este prima, regresia somnului de la 4 luni este si cea mai dificila pentru parinti. Eruptia dentara si anumite puseuri de crestere sunt toti factori care contribuie la problemele de somn ale bebelusului la aceasta varsta. Daca bebelusul se bazeaza pe o asociere de somn condusa de parinti, cum ar fi hranirea, leganarea sau mangaiatul pentru a adormi, va cauta asta atunci cand se trezeste intre ciclurile de somn, asa ca este important sa deprinda auto-linistirea.

In general, se considera ca regresia somnului dela 4 luni este mai putin o regresie in sine si mai mult inceputul unei schimbari permanente a modelului de somn al bebelusului. In aceasta perioada, bebelusii incep sa doarma mai mult ca adultii si mai putin ca sugarii, asa ca aceasta „regresie” este de fapt ca o trecere rapida catre modele de somn mai mature. Schimbarile care au loc la regresia somnului de la 4 luni sunt schimbari permanente.

Regresia de somn de la 6 luni

In jurul varstei de 6 luni, bebelusii trec printr-un puseu de crestere. Exista o dezbatere cu privire la regresia somnului de la 6 luni, in special cu privire la existenta acesteia. Unii sustin ca tulburarile de somn in jurul acestei varste nu dureaza suficient de mult pentru a fi clasificate drept o adevarata regresie a somnului. In general, bebelusii la aceasta varsta se trezesc noaptea pentru ca le este foame.

Pe de alta parte, unii sustin ca regresia somnului de la 6 luni este o regresie adevarata, desi admit ca este una de scurta durata. Eruptia dentara si anxietatea de separare sunt trecute pe lista cauzelor regresiei la aceasta varsta.

Regresia de somn de la 8 luni

Aceasta este numita si regresia somnului de la 8 -10 luni, deoarece se poate intampla oricand in intervalul acesta de varsta. La fel ca majoritatea regresiilor de somn, si aceasta pare sa coincida cu anumite etapa de dezvoltare. De fapt, la aceasta varsta copilul trece printr-o schimbare masiva de dezvoltare fiziologica. Se dezvolta mult atat abilitatile cognitive, cat si cele fizice.  Exista, de asemenea, adesea un varf al anxietatii de separare la aceasta varsta.

Regresia de somn de la 12 luni

Aceasta regresie a somnului este mai putin frecventa si are mai mult de-a face cu tranzitiile de somn din jurul acestei varste. In jurul varstei de 12 luni, bebelusul ar putea refuza sa doua somnuri de zi.  Similar cu majoritatea regresiilor de somn, regresia de somn de la 12 luni pare sa fie legata de dezvoltarea unor noi abilitati.

gestionarea regresiilor de somn

Regresia de somn de la 18 luni

Copiii mici trec prin multe schimbari in jurul  acestei varste, iar unele dintre aceste schimbari contribuie la regresia somnului de la 18 luni. O schimbare se refera la ritmurile circadiene ale copilului mic – mai precis, ciclul de 24 de ore somn-veghe. Bebelusii incep sa stabileasca un ciclu somn-veghe in primele 4 luni de viata. Cu toate acestea, somnurile REM si non-REM se modifica pe parcursul vietii, inclusiv in primii 5 ani de viata. Atat REM, cat si non-REM sunt faze ale somnului importante pentru diferite procese mentale si fizice.

In plus, unii copii trec prin regresia somnului la 18 luni deoarece se confrunta cu anxietatea de separare si nu vor sa fie departe de ingrijitori. In acelasi timp, copiii mici din jurul acestei varste incep sa-si doreasca mai multa independenta.

Regresia de somn de la 2 ani

La aceasta varsta, copilul trece prin cateva etape majore de dezvoltare care pot avea un impact negativ asupra somnului. De obicei, regresia somnului de la 2 ani este ultima. Cauzele pot include schimbari in viata, cum ar fi antrenamentul la olita sau trecerea de la pat de bebelusi la patut, revenirea anxietatii de separare, terori nocturne, cosmaruri si frica de intuneric. Aceasta regresie ii poate face pe copiii mici sa refuze somnul de zi.

etapele regresiilor de somn

Sfaturi pentru gestionarea regresiilor de somn

Din pacate, nu exista nicio modalitate de a evita regresiile somnului. Sunt o parte fireasca a dezvoltarii copilului. Intre timp, respectarea unei rutine de culcare si a unui program de somn va va ajuta sa evitati problemele de somn.  Iata cateva recomandari:

  • Faceti modificari dupa cum este necesar. Ajustati rutina de somn a copilului pe masura ce tiparele de somn se adapteaza. Acest lucru ar putea insemna somnuri mai scurte sau ore de culcare mai tarzii. Desi acest lucru ar putea parea contraintuitiv, poate ajuta copilul sa doarma profund noaptea fara sa se trezeasca.
  • Stabiliti o rutina calma, linistita si consecventa inainte de culcare in fiecare seara. Acest lucru va ajuta copilul sa stie ca este aproape ora de somn. Respectati aceeasi rutina cat de mult puteti, chiar daca tiparele de somn s-au schimbat.
  • Oferiti confort dupa cum este necesar, dar evitati asocierile de somn negative. Evitati sa readuceti anumite asocieri de somn vechi, precum alaptatul, suzeta sau leganatul si nu stabiliti asocieri de somn noi negative.
  • Puneti copilul in pat in timp ce este somnoros. Acest lucru va ajuta copilul sa invete cum sa adoarma singur in patul lui.

Desi regresia de somn este normala si temporara, nu ezitati sa va adresati medicului daca aveti ingrijorari sau intrebari cu privire la somnul bebelusului sau la cauza potentiala din spatele problemelor de somn.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/baby/what-is-sleep-regression-in-a-baby
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-regression-stages
(3) https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-regression/

Articole recomandate

Lasa un comentariu