Regurgitarea la bebelusi

de Mancas Malina
regurgitarea la bebelusi

Regurgitarea la bebelusi este frecventa si normala – rareori indica anumite probleme. Iata care sunt cauzele si ce pot face parintii pentru a reduce regurgitarea excesiva.

Ce este regurgitarea la bebelusi?

Regurgitarea la bebelusi este atunci cand copilul elimina cantitati mici de continut din stomac. De obicei, apare in timpul sau la scurt timp dupa hranire. Este normal ca bebelusii sa elimine pe gurita cantitati mici de lapte matern dupa hranire si cand eructeaza. Acest lucru apare atunci cand muschiul dintre esofag si stomac se relaxeaza (asa cum se intampla in timpul eructatiei). Acest lucru permite eliberarea de material stomacal, deoarece presiunea normala din stomac este mai mare decat presiunea din zona pieptului si a gatului. Cand materialul stomacului regurgitat iese din gura, este adesea confundat cu varsaturi si poate arata exact ca varsaturile. Insa, din punct de vedere tehnic si medical, varsaturile sunt mai puternice si mai incomode. De obicei, includ greata.

Regurgitarea de obicei se reduce odata cu varsta. In general, pana la 6-7 luni dispare.

cauze regurgitare

Regurgitarea la sugari – este normala?

Regurgitarea este un simptom normal si frecvent la sugari. Este din cauza volumului foarte mic pe care il are esofagul sugarului si sunt implicati si alti factori, inclusiv mese mai mult lichide si timpul prelungit petrecut culcat. Nici sistemul digestiv al unui nou-nascut nu este pe deplin dezvoltat. Esofagul este conectat la stomac printr-un inel muscular numit sfincter esofagian inferior. Acest sfincter se deschide pentru a lasa laptele sa intre in stomac si apoi se inchide imediat inapoi. Insa, aceasta „trecere” nu este la fel de eficienta pe cat ar trebui sa fie pana la varsta de aproximativ 6 luni, cand se mai maturizeaza. Acest lucru poate duce la regurgitare. Regurgitarea poate fi data si de mancatul excesiv sau prea repede, de anumite sensibilitati alimentare sau inghitirea de aer in timpul hranirii.

Regurgitarea este normala si inofensiva pentru aproape toti copiii. Devine o problema daca duce la probleme de crestere in greutate, sufocare si deteriorare a esofagului inferior. Aceste complicatii apar la mai putin de 1% dintre sugari.

Boala de reflux gastroesofagian

Spre deosebire de regurgitare, in caz de boala de reflux gastroesofagian pot sa apara si simptome ca disconfort si dureri, probleme de respiratie (sufocare, tuse etc.), probleme de crestere etc. Daca sfincterul esofagian inferior nu se strange imediat dupa deschidere, se foloseste termenul „reflux”, deoarece regurgitarea poate fi insotita de sucuri si acizi stomacali. Refluxul poate provoca disconfort. Poate duce la senzatie de sufocare, probleme de respiratie, durere si disconfort etc.

probleme de reflux la copii

Varsaturi vs Regurgitare

Varsaturile inseamna eliminarea fortata a continutului stomacului prin gura. De cealalta parte, regurgitarea este un flux usor de continut stomacal pe gura, frecvent la eructatie. Nu implica deloc contractii musculare puternice, se elimina doar cantitati mici de lapte, si nu cauzeaza disconfort.

Sfaturi pentru a reduce regurgitarea

Iata cateva sfaturi pentru a reduce episoadele de regurgitare la bebelusi:

  • Hraniti bebelusul cu cantitati mai mici la fiecare hranire. Supraalimentarea agraveaza, de obicei, regurgitarea. Daca stomacul este plin, regurgitarea este mai probabil sa apara. Oferiti cantitati mai mici de hrana si hraniri mai dese, dar respectati recomandarile medicului.
  • Verificati tetina biberonului. Asigurati-va ca orificiul din tetina nu este prea mic (existand riscul ca bebe sa inghita aer). Pe de alta parte, daca orificiul din tetina este prea mare, fluidul poate curge prea repede.
  • Minimizati zgomotul si alte distrageri si incercati sa nu lasati bebelusul sa se infometeze prea mult inainte de a incepe sa-l hraniti. Hraniti copilul incet.
  • Evitati presiunea asupra abdomenului copilului. Evitati scutecele prea stranse. Acestea pot pune presiune suplimentara pe stomac.
  • Ajutati copilul sa eructeze in timpul hranirilor. Mentineti copilul in pozitie verticala dupa mese. Limitati activitatea dupa hranire. Nu agitati copilul si evitati joaca imediat dupa ce mananca.
  • Verificati tipul de formula de lapte praf. Intrebati medicul daca bebelusul ar putea avea o intoleranta la proteinele din lapte sau proteine ​​din soia care il fac sa regurgiteze des. Medicul poate sugera sa incercati o formula hidrolizata (hipoalergenica) timp de o saptamana sau doua.
  • Incercati diferite pozitii de alaptare pentru a vedea daca unele sunt mai confortabile decat altele pentru bebelus.
  • Evitati sa culcati copilul pe burta. Nu numai ca poate creste riscul de sufocare, dar poate creste si frecventa regurgitarilor.
  • Nu adaugati cereale in biberon.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796655/
2. https://www.healthline.com/health/baby/baby-spit-up
3. https://www.aboutkidsgi.org/infant-regurgitation.html
4. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Why-Babies-Spit-Up.aspx
5. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044329

Articole recomandate

Lasa un comentariu