Renuntarea la biberon

de Mancas Malina
renuntarea la biberon

Citeste in articolul de mai jos despre renuntarea la biberon – cand se recomanda sa fie facuta si de ce, precum si cateva recomandari si sfaturi.

CUPRINS:

1. Renuntarea la biberon – cand si de ce?
2. Cum ajutam copilul sa renunte la biberon?

Renuntarea la biberon – cand si de ce?

CAND?

Daca hraniti copilul cu biberon (fie cu lapte matern stors, fie cu formula de lapte praf pentru sugari) se recomanda sa dezvatati copilul de biberon in jurul varstei de 12 luni. La aceasta varsta, bebelusul poate continua sa consume lapte, dar dintr-o cana. Pediatrii si stomatologii pediatri spun ca bebelusii ar trebui sa inceapa sa renunte la biberon in jurul varstei de 12 luni – iar Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda sa se finalizeze aceasta intarcare de biberon pana la varsta de 15 luni.

DE CE?

Multi copii mici devin atasati de biberon. Pe langa faptul ca le ofera hrana, biberoanele inseamna pentru ei si confort si siguranta. Pe la finalul primului an de viata este bine ca parintii sa incerce sa dezvete copiii de biberon si sa ii invete sa bea din pahar sau cana. Cu cat parintii asteapta mai mult pentru a incepe tranzitia, cu atat copiii devin mai atasati de biberoane si cu atat poate fi mai greu sa renunte la acest obicei.

utilizarea excesiva a biberonului

Riscul de carii dentare

Utilizarea prelungita a biberonului poate duce la carii (mai ales daca cel mic adoarme cu biberonul). Laptele contine lactoza, un tip de zahar, ce creeaza un mediu pentru cresterea bacteriilor. Cariile de biberon se produc atunci cand copilul bea prea mult dintr-un biberon si zaharul din lapte se lipeste pe dinti. Acest lucru este valabil mai ales daca cel mic are acces permanent la biberonul cu lapte si consuma din biberon si intre mese sau inainte de somn. Daca cel mic consuma suc de fructe din biberon, este si mai rau.

Consumul prea mare de lapte

Utilizarea prelungita a biberonului poate duce la un consum prea mare de lapte decat are nevoie, cu risc de obezitate. De asemenea, atunci cand copiii beau mai multe lichide, tind sa manance mai putine alimente solide. Asta inseamna ca se reduce aportul de nutrienti importanti pentru crestere si dezvoltare, cum ar fi fierul, zincul etc. Dupa ce a baut toata ziua din biberon, ultimul lucru pe care si-l doreste copilul este sa manance. Motivul este ca isi ia toate caloriile din lapte si nu ii este cu adevarat foame de nimic altceva.

Biberonul ca obiect de confort

In plus, cei mici pot deveni si atasati de biberon. Daca observi ca cel mic cere biberonul atunci cand este suparat sau obosit, atunci biberonul a devenit probabil pentru el un obiect de confort. Copiii mici tind sa foloseasca biberoanele pentru confort, la fel ca suzetele. Este important sa-i ajutati sa invete cum sa-si gestioneze sentimentele intr-un mod care nu este legat de mancare sau lichide. In acest fel, renuntarea la biberon poate ajuta copilul sa invete noi modalitati de a cauta confort atunci cand are de-a face cu anumite sentimente.

Copiii mici sunt mai predispusi sa se ataseze de obiecte intre 15 – 18 luni. Biberonul nu este considerat un obiect de confort recomandat pentru cei mici. Este mai bine sa incurajati renuntarea la biberon si apoi sa promovati alte atasamente, cum ar fi o patura, un animal de plus sau o jucarie.

Cum ajutam copilul sa renunte la biberon?

Cel mai important este sa aveti rabdare. Foarte putini copii renunta usor la biberon. Este nevoie de rabdare si consecventa din partea parintilor, precum si multa intelegere fata de copil. De la varsta de aproximativ 6 luni, puteti incuraja bebelusul sa invete sa bea dintr-o cana. Acest lucru il pregateste pentru renuntarea la biberon.

Unii copii renunta mai usor la biberon daca sunt obisnuiti sa bea si din canite – canita cu cioc, canita cu pai sau canita de tranzitie. Dureaza pana sa invete sa foloseasca bine canita. Insa, pana la varsta de 12 luni, majoritatea copiilor au coordonarea necesara la nivelul mainii pentru a tine o cescuta sau canita si a bea din ea in mod corespunzator.

cand dezvatam copilul de biberon

Abordarea treptata vs Abordarea imediata

Puteti folosi o abordare treptata sau una imediata, in functie de copil.

Intr-o abordare treptata puteti reduce cate un biberon o data la cateva zile, inlocuind sticla cu o cana de fiecare data. Puteti inlocui biberonul de la pranz, de exemplu, cu o canita si sa mentineti celelalte biberoane, timp de aproximativ 3 zile – sau pana la o saptamana. Ulterior inlocuiti si biberonul de dupa-amiaza cu o canita si continuati asa 3-7 zile, iar apoi inlocuiti biberonul de dimineata – astfel ati ajuns la eliminarea a trei biberoane. Continuati sa faceti acest lucru timp de aproximativ 3-7 zile. Ulterior, inlocuiti si biberonul de seara cu o ceasca, astfel incat acum ati inlocuit toate biberoanele.

Intr-o abordare imediata se renunta brusca la biberon. Strangeti toate biberoanele si daca cel mic cere un biberon, oferiti-i laptele dintr-o ceasca sau oferiti-i o gustare solida. Oferiti bauturi intr-o ceasca frecvent pe parcursul zilei – de exemplu, la fiecare masa si gustare si atunci cand copilului ii este sete.

Care metoda este mai potrivita?

Daca nu sunteti sigur daca sa adoptati o abordare imediata sau treptata, discutati cu medicul de familie sau medicul pediatru. Renuntarea la biberonul brusc poate functiona pentru unii bebelusi, dar pentru majoritatea, o tranzitie treptata este cea mai buna alegere. Asta inseamna eliminarea treptata – cate un biberon la un moment dat.

Biberoanele de zi si de dimineata sunt mai usor de eliminat decat biberonul de seara (deoarece majoritatea copiilor sunt atasati de biberonul de noapte ca ritual de seara inainte de culcare). Prin urmare, pe masura ce incurajati copilul sa bea dintr-o ceasca, incepeti sa renuntati mai intai la biberonul de dimineata sau de amiaza, apoi asteptati cateva zile (sau o saptamana) inainte de a renunta la biberonul urmator.

Recomandari pentru a incuraja renuntarea la biberon

  • Nu ii permiteti copilului sa se plimbe cu biberonul in mana prin casa, inclusiv pentru ca biberonul sa nu devina si mai mult un element de confort.
  • Daca biberonul este deja un obiect de confort, ajutati la transferul atasamentului de la biberon la un alt obiect de confort. Cand cere biberonul in afara orelor de masa sau de gustare, incurajati utilizarea unui obiect de confort, cum ar fi un animal de plus, o patura sau o papusa.
  • Faceti modificari in rutina copilului, in special ritualurile care sunt legate de hranirea cu biberonul.
  • Laudati copilul de fiecare data cand foloseste o cescuta sau canita in loc de biberon.
  • Evitati sa incepeti procesul de renuntare la biberon in momente de schimbare sau de stres.
  • Puteti incuraja copilul sa isi aleaga singur o canita sau sa o decoreze cu autocolante.
  • De asemenea, ii puteti oferi sentimentul de proprietate sau control asupra renuntarii la biberon. De exemplu, il puteti incuraja sa va ajute sa impachetati biberoanele intr-o cutie si sa sarbatoriti acest eveniment cu o recompensa speciala.

Retineti ca procesul de renuntare la biberon poate dura saptamani – sau chiar luni – asa ca este important sa aveti rabdare si sa fiti consecvent.

Referinte:

(1) https://www.healthlinkbc.ca/pregnancy-parenting/parenting-toddlers-12-36-months/mealtime-and-your-toddler/bottle-feeding
(2) https://kidshealth.org/en/parents/no-bottles.html
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/features/bottle-to-cup
(4) https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/faq-baby-bottle-weaning
(5) https://raisingchildren.net.au/babies/breastfeeding-bottle-feeding-solids/weaning/weaning-off-bottle-feeding

Articole recomandate

Lasa un comentariu