Salturile mentale la bebelusi – saptamanile minune

de Mancas Malina
salturile mentale

Iata ce sunt salturile mentale sau saptamanile minune, ce rol au, cand apar si cat dureaza, precum si ce abilitati se dezvolta in fiecare etapa.

CUPRINS:

1. Ce sunt salturile mentale?
2. Cand apar salturile mentale?
3. Cele 10 salturi mentale
4. Sfaturi pentru parinti

Ce sunt salturile mentale?

Salturile mentale sunt o serie de etape in dezvoltarea copilului – schimbari specifice de dezvoltare prin care va trece copilul in primele etape de viata. Aceste salturi au loc datorita unor modificari la nivelul creierului in momente in care cei mici raspund la noi stimuli si isi dezvolta inclusiv abilitatile senzoriale. Sunt etape de dezvoltare accelerata, cand copilul dobandeste noi abilitati sau se dezvolta cele existente (abilitati fizice si mentale).

saptamanile minune sau salturile mentale

Ce modificari apar?

La fiecare salt mental sau saptamana minune (Wonder Weeks), bebelusul invata sa-si foloseasca simturile si perceptia in moduri noi, ceea ce ii ofera un impuls pentru dezvoltarea abilitatilor. Apar o serie de schimbari la nivel cognitiv.

Se considera ca exista 10 salturi mentale sau salturi de dezvoltare mentala – in primele 20 luni de viata. Dureaza o perioada pana cand copilul se acomodeaza cu aceste noi abilitati. Sunt unele etape cand copilul devine mai linistit. Acestea se numesc „saptamani insorite”. Urmeaza „saptamanile de regresie” in care copilul este agitat si apar anumite probleme cu somnul din cauza dezvoltarii neurologice. Ulterior,  urmeaza „saptamana minune” in care copilul practic se obisnuieste cu aceste noi abilitati sau achizitii mentale.

Aceste salturi mentale implica anumite stari de agitatie pentru bebelus, impreuna cu modificari ale tiparelor de somn. De obicei, un salt mental dureaza cam 3 zile, dar uneori poate dura o saptamana sau chiar mai mult. Uneori pot sa apara simultan cu puseurile de crestere.

Cand apar salturile mentale?

Saptamanile minune descriu cele 10 salturi in dezvoltarea mentala prin care trece fiecare copil in primele 20 luni de viata. Salturile mentale sunt urmatoarele:

  • Salt mental 1 – Saptamana 5 – Senzatii
  • Salt mental 2 – Saptamana 8 – Modele
  • Salt mental 3 – Saptamana 12 – Tranzitii fine
  • Salt mental 4 – Saptamana 19 – Evenimente
  • Salt mental 5 – Saptamana 26 – Relatii
  • Salt mental 6 – Saptamana 37 – Categorii
  • Salt mental 7 – Saptamana 46 – Secvente
  • Salt mental 8 – Saptamana 55 – Programe
  • Salt mental 9 – Saptamana 64 – Principii
  • Salt mental 10 – Saptamana 75 – Sisteme

saptamanile minune

Cele 10 salturi mentale

Saltul mental 1 – saptamana 5 – Senzatii

Primul salt mental este axat pe senzatii. Copilul incepe sa observe in mod diferit lumea din jurul sau si incepe sa raspunda mai mult la atingeri si mirosuri. Priveste, observa si raspunde la stimuli diferiti, este mai alert si incepe sa zambeasca. Poate deveni usor coplesit de multitudinea de schimbari, poate deveni suprasolicitat sau extenuat si se produc unele schimbari in rutina de somn. De asemenea, acest salt poate fi destul de dificil deoarece tinde sa apara simultan cu un puseu de crestere. In general, in saptamana 6 are loc o „saptamana insorita”.

Saltul mental 2 – saptamana 8 – Modele

Acest salt este asociat cu modele. Bebelusul incepe sa observe tipare si familiaritate in lumea din jurul lui, inclusiv in oameni, actiuni si zgomote repetate. Incepe sa recunoasca mai usor anumite modele simple in mediul din jur si cum poate descoperi si se poate familiariza cu acestea. Este mai interesat de lumea din jur, reactioneaza la sunete, descopera mai mult. Si acest salt este asociat cu anumite modificari ale tiparelor de somn si stari de oboseala intensa.

Saltul mental 3 – saptamana 12 – Tranzitii fine

Acest salt este numit al tranzitiilor fine – copilul invata sa isi foloseasca mai mult simturile pentru a explora lumea din jur, invatand despre ordine si tranzitii de miscare, sunete, texturi, mirosuri sau gusturi. Invata cum sa-si foloseasca simturile pentru a intelege ordinea si constantele din mediul sau, inclusiv tranzitiile. Incepe sa urmareasca mai eficient obiectele cu privirea, isi intoarce capul dupa miscari, are mai multe reactii. Si in aceasta etapa pot fi anumite schimbari in tiparele de somn.

Saltul mental 4 – saptamana 19 – Evenimente

Saltul mental 4 este despre evenimente – copiii invata si inteleg mai bine cum anumite evenimente duc la un anumit rezultat. Invata cum pot influenta anumite evenimente – de exemplu daca arunca jucaria jos cineva o va ridica etc. Incepe sa produca mai multe sunete, incepe sa manifeste nerabdarea sau plictiseala si incepe sa se acomodeze cu o eventuala rutina de somn. Uneori saptamana minune 4 poate fi asociata cu o regresie de somn.

Saltul mental 5 -saptamana 26 – Relatii

Saptamana minune 5 este este relatii, cand copilul incepe sa asocieze si sa faca anumite relatii intre obiecte. Se dezvolta mobilitatea si coordonarea, incepe sa exploreze obiectele care sunt suprapuse, de exemplu, sau in altfel de relatie. Poate sa apara anxietatea de separare. Poate cauta sub ceva un obiect ascuns sau se poate juca cu lucruri pentru a vedea ce vor face.

Saltul mental 6 – saptamana 37 – Categorii

In saptamana minune 6, cea despre categorii, copilul invata ca anumite obiecte pot fi clasificate si grupate, in functie de anumite caracteristici. Invata despre cauza-efect si este mai interesat de lumea din jur, intelege mai multe cuvinte, invata sa imite. In aceasta etapa se dezvolta mult si mobilitatea, si poate fi o etapa ce apare in acelasi timp cu o regresie de somn.

Incepe sa inteleaga cum pot fi grupate lucrurile in categorii si intelege proprietati distinctive, cum ar fi formele si culorile de baza. Jocul va include mai multa interactiune sociala, imitatie si cantece, exprimandu-si nevoile si emotiile de baza mai bine. Este important sa sustineti rutinele, mai ales rutina de seara si programul de somn. Evitati, de asemenea, sa formati asocieri de somn negative.

Saltul mental 7 – saptamana 46 – Secvente

In aceasta etapa copiii invata despre secvente, despre etape si pasii ce trebuie indepliniti pentru diferite sarcini. Si in aceasta etapa este important sa mentineti rutinele. Copilul intelege acum mai bine ideea secventelor si intelege cum o serie de pasi de baza pot duce la ceva ce se intampla sau cum le poate pune cap la cap.

Saltul mental 8 – saptamana 55 – Programe

Saltul mental 8 – programe – este despre explorarea anumitor actiuni si legaturile dintre ele, efectele pe care pot sa le aiba. Invata si ca exista mai multe moduri de a obtine un anumit lucru. Incepe sa inteleaga ca o secventa poate urma o actiune individuala si invers.

Saltul mental 9 – saptamana 64 – Principii

In saptamana minune 9 copilul invata sa isi exprime trairile si emotiile mai bine, invata despre negociere – principiile negocierii, cu scopul de a obtine un anumit lucru. In aceasta etapa pot sa apara tantrumuri sau crize de furie, pentru ca nu isi poate exprima toate trairile si emotiile si pentru ca incearca sa obtina ceea ce doreste in anumite cazuri. Devine mai familiarizat si intelege mai bine ritualurile si rutinele zilnice, invata despre posesie si pot sa apara anumite frici sau temeri irationale. Invata si despre consecintele actiunilor sale.

Saltul mental 10 – saptamana 75 – Sisteme

Saltul mental 10 este despre sisteme – invata sa diferentieze diferite situatii sau locuri, invata sa se adapteze si sa isi modifice anumite comportamente in functie de unele circumstante si se dezvolta din acest moment empatia. De asemenea, treptat intelege mai bine ideea si conceptul de timp.

cand apar salturile mentale

Sfaturi pentru parinti

Retineti ca toate reactiile copilului depind si de temperamentul sau, de rutinele care sunt stabilite etc. Pot aparea in acelasi timp cu anumite puseuri de crestere. Impreuna, pot afecta tiparele de somn si pot aparea si modificari de alimentatie si de comportament. Este important sa aveti rabdare si sa acordati atentie bebelusului, linistindu-l atunci cand este agitat, nelinistit si obosit.

Intelegeti ca aceste etape vor trece, nu sunt permanente. Pentru a linisti copilul poate fi utila o baie calda sau o plimbare in parc. De asemenea, este important sa sustineti in aceasta etapa dezvoltarea bebelusului, prin diferite jocuri si activitati.

Oferiti-i copilului mangaieri, imbratisari si toate grija de care are nevoie. De asemenea, retineti ca unele stari de agitatie sau plans pot avea cauze precum anumite probleme de sanatate, schimbari de mediu, eruptia dentara, modificari ale somnului, oboseala etc. Daca sunteti ingrijorat cu privire la starea copilului, nu ezitati sa luati legatura cu medicul pediatru.

Referinte:
(1) https://www.babysleepsite.com/baby-sleep-patterns/wonder-weeks-chart-baby-toddler-sleep/
(2) https://www.acecqa.gov.au/sites/default/files/2018-02/DevelopmentalMilestonesEYLFandNQS.pdf
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/wonder-weeks-chart

Articole recomandate

Lasa un comentariu