Samponul pentru bebelusi – cum alegem samponul potrivit pentru bebe?

de Mancas Malina
samponul pentru bebelusi

Iata cateva recomandari utile privind alegerea samponului potrivit pentru bebe – ce ingrediente trebuie sa evitam cand alegem samponul pentru bebelusi si alte recomandari utile.

Cum alegem samponul potrivit pentru bebe?

🛁 Bebelusii sunt extrem de sensibili si vulnerabili la substantele iritante din produsele de spalare. Astfel, este important sa alegem un sampon sigur pentru pielea lor delicata. Exista o multitudine de optiuni de produse de baie pentru bebelusi, inclusiv sapunuri, sampoane, lotiuni si produse de spalat. Insa, alegerea samponului necesita multa atentie, deoarece majoritatea acestor asa-numite „sampoane pentru bebelusi” contin ingrediente care sunt daunatoare sanatatii copilului in timp si pot irita pielea, scalpul si ochii.

Citeste si: Ingrijirea bebelusului – sfaturi de igiena si alegerea produselor

In primele saptamani parul bebelusului poate fi spalat chiar si doar cu apa calda. Insa, din jurul varstei de 4 – 6 saptamani, puteti incepe sa utilizati cateva picaturi de sampon bland pentru copii. Trebuie insa sa folositi o cantitate foarte mica, de marimea unui bob de mazare – pentru a lasa uleiurile protectoare ale pielii lor intacte cat mai mult posibil. Pe masura ce bebelusul creste si apare si mai mult par pe scalp, puteti incepe sa folositi putin mai mult sampon pentru a-i curata parul.

Pielea bebelusului este mai subtire si se usuca mult mai repede decat pielea adultilor, asa ca alegerea unui sampon bland, prietenos cu pielea lor sensibila, poate ajuta la prevenirea scalpului uscat, iritat si cu mancarimi.

baita bebelusului

Recomandari privind alegerea celui mai bun sampon pentru bebelusi

Sampoanele pentru bebelusi contin ingrediente mai blande decat cele gasite in sampoanele pentru adulti. Astfel, nu vor irita ochii si pielea bebelusului. In mod ideal, ar trebui sa alegeti formule care contin ingrediente naturale, pe baza de plante, inclusiv ulei de avocado sau extract de musetel. Evitati sampoanele cu substante chimice dure care ar putea irita pielea bebelusului. Aceste ingrediente includ:

  • parabeni sau substante chimice care sunt folosite drept conservanti in cosmetice;
  • ftalati;
  • coloranti;
  • sulfati, in special lauril sulfat de sodiu (SLS);
  • parfumul adaugate si alcool, care pot provoca iritatii sau pot declansa o reactie alergica.

De asemenea, ar trebui sa cautati un produs fara lacrimi (ceea ce inseamna ca nu va irita ochii bebelusului) si special conceput pentru pielea sensibila.

Retineti, totusi, ca doar pentru ca un ingredient este natural nu inseamna ca nu poate provoca o reactie a pielii. Inainte de a alege cel mai bun sampon pentru bebelusi, trebuie sa cititi eticheta produsului pentru a identifica ingredientele prezente in sampon. Multe sampoane contin substante chimice periculoase care nu sunt potrivite pentru sanatatea copilului.

Este esential sa cunoasteti tipul de piele al bebelusului pentru a alege cel mai bun produs. Sampoanele pentru bebelusi sunt disponibile in diferite tipuri si categorii in functie de tipul scalpului. Daca bebelusul are scalpul uscat, trebuie sa alegeti produse care vor oferi un plus de umiditate si hranire.

Optati pentru ingrediente naturale

Alegeti un produs care sa contina doar ingrediente naturale. Asta deoarece sampoanele ce contin si substante chimice pot afecta pielea bebelusului si pot duce la reactii alergice la nivelul scalpului. Un sampon cu ingrediente naturale va ajuta la mentinerea umiditatii si a sanatatii parului.  Produsele din ingrediente naturale curata delicat firele de par si scalpul, oferind hidratare si hranire.

cum alegi samponul pentru bebe

Alegeti un sampon fara parfum si fara produse chimice dure

In timp ce parfumurile adaugate pot mirosi bine, unele pot afecta pielea sensibila si o pot face sa devina prea uscata si iritata. Multe marci folosesc uleiuri esentiale sau extracte botanice pentru a crea parfumuri naturale, dar acestea tot pot afecta pielea sensibila. Astfel, cel mai bine este sa testati o cantitate foarte mica din orice produs cu parfum adaugat inainte de a-l aplica pe pielea bebelusului.

De asemenea, parabenii, ftalatii si sulfatii pot irita pielea bebelusului. Aceste ingrediente se gasesc frecvent in sampoanele si gelurile de dus pentru adulti. In plus, evitati colorantii. Colorantii sintetici pot duce la probleme grave de sanatate la nou-nascutii. In plus, bebelusii au scalpul sensibil si pielea se poate irita cu usurinta din cauza colorantilor din sampoane. Prin urmare, este important sa alegeti un sampon fara coloranti pe lista ingredientelor.

Sampon „fara lacrimi”

Notiunea de sampon „fara lacrimi” se refera la absenta substantelor iritante pentru ochi. Asadar, alegeti un astfel de produs pentru copii. Daca samponul/gelul de corp pe care il alegeti nu are o formula fara lacrimi, aveti grija ca spuma sa nu ajunga deloc in jurul ochilor bebelusului.

samponul pentru bebe

Alegeti sampoane cu pH neutru

Aciditatea sau alcalinitatea relativa a unei solutii apoase se masoara utilizand scala pH-ului. Sampoanele pentru bebelusi nu trebuie sa fie prea alcaline sau acide. Un sampon pentru bebelusi cu pH neutru va fi bland cu scalpul in timp ce curata bine parul.

Atentie la termenul de valabilitate

Perioada de valabilitate a samponului pentru copii este mai redusa si nu este indicat sa il folositi dupa perioada prevazuta.

Alegeti un sampon hipoalergenic

Pentru siguranta pielii pe termen lung, samponul hipoalergenic pentru bebelusi este cea mai buna optiune. Pielea bebelusilor este delicata si predispusa la iritatii – hipersensibila. Exista mai multe cauze ale reactiilor alergice, inclusiv parfumuri, conservanti si alte substante chimice din sampoane si alte produse de ingrijire. Sampoanele hipoalergenice sunt mai blande cu scalpul si pielea bebelusului si au un risc mai redus de a cauza iritatii. Cand cumparati un sampon pentru bebe, cititi eticheta si alegeti un produs cu mentiunea „hipoalergenic”.

Spalarea parului in mod regulat este esentiala pentru o buna igiena si ingrijire.  Pe masura ce copilul creste, va trebui sa ii spalati parul mai des, deoarece murdaria si transpiratia tind sa se acumuleze pe scalp. Ingrijirea pielii si a parului bebelusului necesita atentie si ingrijire delicata. Alegeti un sampon delicat cu scalpul bebelusului, fara alcool, parfum, coloranti, ingrediente chimice care pot irita si usca pielea.

Vezi AICI o varietate de sampoane pentru bebelusi.

Articole recomandate

Lasa un comentariu