Sarcina prelungita

de Mancas Malina
sarcina prelungita

Sarcina prelugita este sarcina trecuta de 42 saptamani. Iata care sunt cauzele, precum si ce posibile complicatii pot fi asociate cu o sarcina prelungita.

Ce este o sarcina prelungita?

O sarcina prelungita este o sarcina trecuta de termen, care dureaza mai mult de 42 de saptamani. In general, femeile nasc la 37-42 saptamani de sarcina. Sarcina prelungita poate fi asociata cu unele complicatii fetale, neonatale si materne.

Cauze pentru sarcina prelungita

Cea mai frecventa cauza a sarcinilor prelungite este estimarea gresita a datei scadente. Uneori se supraestimeaza varsta gestationala si, prin urmare, creste incidenta sarcinii prelungite. Criteriile clinice care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a confirma varsta gestationala includ ultima menstruatie, dimensiunea uterului, estimata prin examinare in primul trimestru, perceptia miscarilor fetale etc. Cu toate acestea, medicii trebuie sa efectueze intotdeauna o ecografie in prima jumatate a sarcinii pentru acuratete. Desi nu exista niciodata o garantie a datei scadente pentru o sarcina, o ecografie timpurie va oferi o idee mai buna despre data scadenta.

ce inseamna sarcina prelungita

Factorii de risc includ:

  • prima sarcina;
  • istoric de sarcina prelungita;
  • fat de gen masculin;
  • obezitatea mamei;
  • factori hormonali si predispozitie genetica.

Nu se stie cum indicele de masa corporala (IMC) afecteaza durata sarcinii si momentul nasterii, dar femeile obeze au o incidenta mai mare de sarcini prelungite. Deoarece tesutul adipos este legat de sistemul hormonal si pentru ca femeile obeze pot avea metabolism modificat, unii factori endocrini implicati in initierea travaliului pot fi modificati la femeile obeze.

Nu exista simptome specifice ale unei sarcini prelungite.

Solutii pentru sarcina prelungita

Scopul este prevenirea complicatiilor si nasterea fara probleme. Tratamentul va depinde de starea sarcinii, de varsta si sanatatea fatului si a mamei. Se pot efectua teste materne si fetale pentru a verifica problemele. Testele includ:

  • numararea miscarilor fetale – se tine evidenta loviturilor si miscarilor bebelusului, pentru ca o modificare a numarului sau a frecventei poate insemna ca bebelusul in curs de dezvoltare prezinta anumite probleme;
  • monitorizarea ritmului cardiac al bebelusului odata cu miscarile copilului;
  • ecografii – urmaresc dezvoltarea si cresterea copilului.

Daca rezultatele testelor indica anumite probleme, poate fi indus travaliul. In acest caz, se va monitoriza ritmul cardiac al copilului. Este posibil sa fie nevoie de o cezariana daca starea bebelusului se modifica. Amnioinfuzia este uneori folosita in timpul travaliului daca exista foarte putin lichid amniotic sau daca bebelusul apasa pe cordonul ombilical. Un fluid steril este introdus in uter printr-un cateter. Lichidul ajuta la inlocuirea lichidului amniotic si amortizeaza bebelusul si cordonul.

cauze pentru sarcina prelungita

Complicatii posibile ale unei sarcini prelungite

Femeile cu sarcina prelungita, in special cand vorbim de un copil cu greutate mai mare, pot avea risc mai mare de:

  • travaliu prelungit;
  • necesitate de nastere cu forceps;
  • leziuni vaginale;
  • nastere prin cezariana;
  • risc de infectii si sangerari dupa nastere.

Exista, de asemenea, riscuri pentru fat si nou-nascut in timpul sarcinii prelungite. Acestea includ:

  • complicatii la nastere si deces neonatal;
  • probleme cu placenta;
  • scaderea lichidului amniotic;
  • leziuni la nastere;
  • aspiratie de meconiu – bebelusul inspira un lichid care contine primul scaun;
  • hipoglicemie.

Sarcina prelungita este asociata cu un risc crescut de mortalitate neonatala. Riscul acesta este dat de factori precum insuficienta utero-placentara, aspiratia cu meconiu si infectia intrauterina. Postmaturitatea se refera la starea fatului care rezulta atunci cand placenta nu mai poate mentine un mediu sanatos pentru crestere si dezvoltare, de obicei deoarece sarcina a durat prea mult. Fatul poate avea pielea uscata, descuamata, unghiile crescute mai mult decat de obicei, o cantitate mare de par pe scalp, cute marcate pe palme si talpi, lipsa depunerii de grasime si pielea usor verzuie sau galbuie de la meconiu.

tratament sarcina prelungita

Atentie!

Estimarea precisa a varstei gestationale este esentiala in stabilirea unui diagnostic de sarcina prelungita. La femeile cu cicluri menstruale normale, varsta gestationala poate fi estimata pe baza primei zile a ultimei menstruatii normale. Daca data este incerta sau incompatibila cu menstruatia, ecografia la inceputul gestatiei (pana la 20 de saptamani) este mai precisa, cu o variatie acceptata de +/− 7 zile. Mai tarziu in sarcina, variatia creste la +/− 14 zile la 20 – 30 de saptamani de gestatie si la +/− 21 de zile dupa 30 de saptamani.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991404/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279571/
3. https://emedicine.medscape.com/article/261369-overview
4. https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/abnormalities-and-complications-of-labor-and-delivery/postterm-pregnancy
5. https://www.aafp.org/afp/2014/0801/p160.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu