Secretii nazale abundente la bebelusi si copii mici – cauze si solutii

de Mancas Malina
secretii nazale excesive la bebelusi si copii mici

Secretii nazale abundente la bebelusi si copii sau mucus in exces – iata care sunt cauzele posibile, ce simptome pot fi asociate si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt secretiile nazale abundente?
2. Cauze mucus excesiv
3. Ce facem cand copilul are secretii nazale abundente sau muci?

Ce sunt secretiile nazale abundente?

Secretiile nazale abundente inseamna si rinoree sau atunci cand ne curge nasul – cand excesul de lichid se scurge din nas. Secretiile nazale reprezinta un mucus subtire sau gros, limpede sau opac si poate fi intermitent sau constant. Secretiile nazale abundente pot insemna o varietate de lucruri, de la o simpla raceala pana la alergii sau o infectie sinusala.

Mucusul din nas capteaza germenii si alte particule, pentru a impiedica patrunderea lor in interiorul corpului. Cand o combinatie de mucus, germeni si particule se usuca, devine mucus uscat. Copiii au adesea tendinta de a-si baga degetul in nas pentru a elimina acest mucus. Insa, auto-indepartarea mucusului nazal de catre copil prezinta unele riscuri, cum ar fi raspandirea agentilor infectiosi de la nas la mana sau invers, iritarea nasului si uneori chiar pot aparea sangerari nazale.

ce este mucusul si ce sunt secretii nazale excesive

Ce rol are mucusul?

Mucusul are un scop important. Este prezent in tot corpul, iar functia sa se modifica usor in functie de localizare. Lubrifiaza si protejeaza tesuturile din tot corpul si paraseste in cele din urma corpul prin nas sau gura. Stomacul digera, de asemenea, mucusul dupa ce o persoana il inghite. Mucusul cuprinde de obicei 98% apa, 1% saruri si 1% molecule numite mucine. Acestea ii confera mucusului consistenta lipicioasa, care ajuta la captarea germenilor si a altor particule.

Mucusul din nas previne patrunderea agentilor straini din mediu in zona plamanilor. Acestia includ virusuri, bacterii, polen, praf, murdarie. Odata ce mucusul a captat aceste elemente, cilii de la nivelul nasului ghideaza mucusul spre partea din fata a nasului sau spre partea din spate a gatului.

Culoarea mucusului

Mucusul din nas sau mucii copilului pot avea culori diferite. De obicei, este limpede si tinde sa devina albicios cand se usuca. Mucusul galben sau verzui poate indica uneori o infectie, dar nu intotdeauna. Aceste culori nu sunt cauzate de bacterii – de obicei, celulele sangvine albe contin o substanta care ofera o nuanta galbena sau verde mucusului.

Mucusul rosiatic sau maroniu apare adesea cand contine cantitati mici de sange amestecate cu mucus. Acest lucru se poate intampla atunci cand vasele de sange mici care captusesc nasul se rup, adesea din cauza stranutului intens, iritarii la nivelul nasului sau cand tesuturile nazale sunt uscate. Mucusul negricios e dat de obicei de murdarie amestecata cu mucus.

Cauze mucus excesiv

Exista multe cauze care pot provoca rinoree, inclusiv:

  • raceala si gripa;
  • plansul – cand plagem, lacrimile se scurg prin canalele lacrimale in cavitatea nazala si apoi in nas;
  • vreme rece – vremea rece poate provoca uneori o reactie care produce mucus;
  • infectii ale sinusurilor – sinusurile se pot umple cu mucus infectat rezultand sinuzita (inflamatie a sinusurilor);
  • rinita alergica – mucusul poate rezulta din alergii sau o reactie nazala la alergeni, cum ar fi polenul sau parul de animale;
  • rinita non-alergica – mucusul poate rezulta dintr-o reactie nazala la un iritant, cum ar fi fumul sau poluarea, sau reactia organismului la alti stimuli, cum ar fi vremea rece sau mancarea calda etc.

Adesea, rinoreea dispare de la sine. Cand persista sau dureaza mai mult de 10 zile, curgerea nasului poate fi un semn al altor afectiuni, precum cele enumerate mai sus. Daca este prezenta febra mare, consultati medicul. Cand secretiile nazale abundente persista, e bine, de asemenea, sa mergeti la medic pentru control.

cauze mucus excesiv

Secretii nazale abundente si alergiile

Rinita alergica sau febra fanului este o cauza frecventa a mucusului excesiv la copii. Simptomele alergice includ de obicei mancarimea nasului, mucus limpede, nas infundat sau congestie, stranut si ochi rosii, cu lacrimare si mancarimi. Pe masura ce alergiile se agraveaza sau persista, copiii pot dezvolta, de asemenea, dureri in gat, dureri de cap si tuse, iar alergiile pot interfera cu somnul, ducand la iritabilitate in timpul zilei. Aceste simptome alergice sunt adesea confundate cu raceala sau sinuzita.

Mucusul si infectiile

Infectiile sunt o cauza foarte frecventa a secretiilor nazale abundente, in special la copiii mai mici. De obicei, vorbim de infectii virale ale tractului respirator superior – raceala. Simptomele includ o secretie nazala care incepe sa fie limpede, dar se poate transforma intr-o scurgere mai groasa de culoare galbena sau verzuie, congestie, tuse, durere in gat, cefalee sau febra (de obicei de grad scazut, dar poate fi si febra mai mare). Cand simptomele de raceala persista mai mult de 10 zile sau cand simptomele sunt severe, inclusiv 3-4 zile de febra mare, atunci copilul poate avea o infectie sinusala care necesita antibiotice. Retineti ca scurgerile nazale verzui nu inseamna intotdeauna o infectie a sinusurilor.

Cand virusurile infecteaza nasul si sinusurile, nasul incepe sa produca o cantitate crescuta de mucus limpede. Acest mucus ajuta la eliminarea virusului din nas si sinusuri. Dupa 2-3 zile, pe masura ce corpul lupta impotriva infectiei, mucusul devine albicios sau galbui. Pe masura ce bacteriile care traiesc de obicei in nas se dezvolta din nou, ii confera mucusului o culoare verzuie.

Eruptia dentara si secretiile nazale

Eruptia dentara este considerata adesea cauza pentru multe semne si simptome la copii mici. Majoritatea studiilor arata ca eruptia dentara poate provoca unele simptome, ca disconfort usor, salivare crescuta, secretii nazale usoare, pierderea poftei de mancare si iritabilitate, dar nu provoaca eruptii cutanate sau febra. Secretiile nazale si cresterea cantitatii de saliva pot fi date de inflamatia din jurul dintilor. Retineti ca daca secretiile nazale persista, sau daca cel mic are febra mare sau diaree, cel mai probabil acestea nu sunt cauzate de eruptia dentara, ci de o alta problema.

Ce facem cand copilul are secretii nazale abundente sau muci?

solutii mucus excesiv la copii

In primul rand, e important sa stim cauza secretiilor nazale – simptome asociate. Secretiile nazale abundente, tusea, febra, durerile de cap si durerile musculare pot afecta starea de bine a copilul in timpul racelii, iar medicul poate prescrie o serie de medicamente. Nu ii dati copilului antibiotice fara recomandarea medicului. Administrarea necorespunzatoare a antibioticelor reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva agentilor patogeni si creste riscul de rezistenta la antibiotice.

Trebuie sa curatati atent nasucul copilului, pentru a preveni acumularea de mucus in nas. In cazul copiilor care nu isi pot sufla nasul, cele mai frecvente alegeri includ  folosirea unui aspirator nazal si picaturi saline sau spray-uri nazale. Spray-urile nazale ajuta la subtierea mucusului prea gros si dificil de indepartat. Retineti ca nu ar trebui sa folositi spray-uri nazale medicamentoase la bebelus – numai solutie salina.

Un nas infundat poate ingreuna respiratia copilului. Acest lucru poate face copilul agitat, mai ales atunci cand incearca sa manance sau sa doarma. Aspirarea mucusului este necesara de obicei atunci cand o boala face ca organismul sa produca prea mult mucus. Cateva exemple de boli care determina organismul sa produca exces de mucus sunt racelile, bronsiolita, pneumoniile, gripa etc. De asemenea, aspirarea este necesara si atunci cand reflexele de tuse nu sunt suficient de puternice sau nu sunt dezvoltate pe deplin pentru a scapa de mucus in gat.

Aspiratorul nazal pentru curatarea nasului

Bebelusii nu se nasc cu abilitatea de a-si sufla nasul, astfel ca un aspirator nazal este esential pentru a ajuta bebelusul sa respire mai usor. Pe scurt, un aspirator nazal este un dispozitiv pe care il utilizati pentru a aspira mucusul si pentru a curata nasucul copilului. Se recomanda sa nu il folositi de mai mult de 3-4 ori pe zi. Utilizarea excesiva poate duce la iritatii nazale la bebelus si chiar sangerari nazale. Indiferent de aspiratorul nazal pe care il utilizati, asigurati-va ca il curatati bine cu apa si sapun dupa fiecare utilizare pentru a preveni riscul de acumulare de bacterii.

Daca mucusul este suficient de lichid, puteti folosi direct aspiratorul nazal, dar daca mucii sunt mai grosi si dificil de indepartat, e bine sa folositi cateva picaturi de ser fiziologic sau solutie salina pentru a-i inmuia. Retineti ca e foarte important sa curatati componentele aspiratorului nazal intre utilizari. In caz contrar, riscati sa expuneti bebelusul la bacterii de fiecare data cand utilizati aspiratorul. Pe langa aspiratoarele nazale electrice exista si variante ca batista bebelusului. De asemenea, exista si aspirator nazal manual – cu aspiratie bucala, dar si aspirator nazal cu bulb de cauciuc.

Atentie!

Evitati presiunea prea mare asupra cailor nazale si evitati folosirea excesiva a aspiratorului nazal. Folosirea aspiratorului nazal ajuta la curatarea pasajelor nazale si eliminarea excesului de mucus, imbunatatind respiratia si reducand riscul de complicatii date de excesul de mucus, precum otita, sinuzite sau infectii respiratorii – in cazul copiilor mici care nu isi pot sufla eficient nasul. Insa, curatarea pasajelor nazale nu trateaza cauza de baza a secretiilor nazale abundente.

👶 Vezi AICI intreaga gama de aspiratoare nazale pentru bebelusi, aspiratoare electrice sau manuale, pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru tine si micutul tau.

Referinte:
(1) https://cchp.ucsf.edu/sites/g/files/tkssra181/f/runny_en0909.pdf
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/003051.htm
(3) https://www.chkd.org/patients-and-families/health-library/way-to-grow/suctioning-your-childs-nose-and-mouth/
(4) https://www.webmd.com/children/features/help-child-stuffy-nose
(5) https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/chronic-rhinorrhea

Articole recomandate

Lasa un comentariu