Sepsis neonatal – cauze si simptome

de Mancas Malina
sepsis neonatal

Sepsis neonatal – iata care sunt semnele si simptomele de septicemie, cauzele si factorii de risc, ce metode de diagnostic se folosesc si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce inseamna sepsis neonatal?
2. Care sunt simptomele sepsisului la nou-nascut?
3. Care sunt cauzele?
4. Metode de diagnostic
5. Optiuni de tratament

Ce inseamna sepsis neonatal?

Sepsisul neonatal sau septicemia este o infectie severa la un nou-nascut. Infectia este in sangele bebelusului, dar poate afecta orice sistem sau intregul corp. Sepsisul cu debut precoce este observat in prima saptamana de viata. Sepsisul cu debut tardiv apare dupa varsta de 1 saptamana pana la 3 luni. Orice copil care se simte rau trebuie considerat expus riscului de septicemie si trebuie de obicei initiat tratament cu antibioticele adecvate cat mai curand posibil.

Sepsisul este o afectiune grava cauzata de raspunsul organismului la o infectie. Un nou-nascut care are o infectie si dezvolta sepsis poate dezvolta inflamatii in tot corpul, ducand la insuficienta de organ. Fara tratament medical prompt, afectiunea poate duce la complicatii severe si chiar la deces.

septicemie la nounascut

Care sunt simptomele sepsisului la nou-nascut?

Sepsisul la nou-nascuti poate fi greu de identificat. Simptomele depind de cauzele infectiei. Acestea depind, de asemenea, de cat de severa este infectia si de localizare. Simptomele sepsisului pot varia, dar vor include una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • ritm cardiac rapid;
  • respiratie rapida;
  • dificultati de respiratie;
  • durere sau disconfort;
  • varsaturi;
  • febra;
  • piele palida;
  • temperatura scazuta;
  • maini si picioare reci;
  • tremuraturi.

RETINETI ca unele dintre simptomele de mai sus sunt frecvente la copii si nu sunt neaparat un semn de septicemie. Cu toate acestea, daca un copil are stare generala de rau si prezinta unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este important sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil.

Sepsisul poate fi precedat de o infectie a tractului urinar, pneumonie sau o infectie a pielii sau a oaselor.

Care sunt cauzele?

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), majoritatea cazurilor de sepsis se asociaza cu o infectie bacteriana. Cu toate acestea, sepsisul poate aparea si ca raspuns la o infectie virala, fungica sau parazitara. Sepsisul neonatal poate fi cauzat de bacterii precum Escherichia coli (E coli), Listeria si unele tulpini de streptococ. Streptococul de grup B este de obicei cauza majora a sepsisului neonatal. Virusul herpes simplex poate provoca, de asemenea, o infectie severa la nou-nascuti, cand mama este nou infectata. In caz de sepsis cu debut prococe, pneumonia e frecventa. In caz de sepsis cu debut tardiv, cele mai frecvente sunt meningita si bacteriemia.

Copilul se poate infecta inainte de nastere daca lichidul amniotic este infectat. In timpul nasterii, nou-nascutul poate fi expus unei infectii in canalul de nastere. Odata nascut, bebelusul poate fi expus la infectii in spital sau acasa.

simptome septicemie

Factori de risc

Factorii de risc sunt:

  • prematuritatea – nascut inainte de saptamana 37 de sarcina;
  • greutate redusa la nastere;
  • apa se rupe cu mai mult de 18 ore inainte de nastere;
  • mama are o infectie cu streptococ sau simptome de lichid amniotic infectat, cum ar fi febra;
  • bebelusul are nevoie de o procedura medicala ce include un cateter urinar sau o linie intravenoasa centrala;
  • sistem imunitar slabit sau o afectiune cronica de sanatate, cum ar fi diabet, boli pulmonare sau boli renale.

Metode de diagnostic

Simptomele sepsisului sunt similare cu ale altor probleme de sanatate. Bebelusul va avea nevoie de teste pentru un diagnostic de sepsis si pentru a exclude alte boli. Aceste teste pot include:

  • hemocultura – pentru a verifica daca exista bacterii in sange (rezultatele dureaza cateva zile, dar tratamentul va incepe imediat, de obicei);
  • teste de urina – arata daca exista bacterii in sistemul urinar;
  • analize de sange (proteina C reactiva, hemoleucograma etc.) – verifica semnele infectiei si efectele posibile ale sepsisului asupra rinichilor, ficatului si celulelor sangvine;
  • punctie lombara – pentru a verifica o eventuala infectie a creierului si a maduvei spinarii (meningita) – se testeaza o cantitate mica de lichid cefalorahidian;
  • radiografii sau alte teste imagistice – de exemplu, o radiografie toracica este facuta uneori pentru a verifica daca exista o infectie pulmonara.

Semnele specifice depind de localizarea infectiei si raspunsul organismului la infectie. Semnele metabolice pot include hipoglicemie, icter, acidoza metabolica sau hipercalcemie. Semnele neurologice pot include afectarea starii de constienta, coma, convulsii, apnee centrala si bombarea fontanelei anterioare. Poate fi depistata trombocitopenia, ce poate dura pana la 3 saptamani. Trebuie facut diagnostic diferential – inclusiv pentru pneumonie congenitala, soc hipovolemic, anumite boli metabolice, sindromul de aspiratie de meconiu, hernie congenitala diafragmatica, sindromul de detresa respiratorie etc.

tratament sepsis neonatal

Optiuni de tratament

Tratamentul va depinde de simptome, varsta si starea generala a copilului. De asemenea, va depinde de cat de grava este starea. Sepsisul este o urgenta medicala la oricine, inclusiv la copii. Daca se suspecteaza ca bebelusul are septicemie ar trebui sa fie dus imediat la spital pentru tratament de specialitate. Tratamentul de prima linie pentru sepsis este reprezentat de antibiotice intravenos (IV) pentru a ajuta la combaterea infectiei.

In plus, medicul va oferi tratamente pentru a ajuta la stabilizarea sugarului si la reducerea riscului de complicatii suplimentare. Aceste tratamente pot include una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • fluide intravenos si electroliti;
  • medicamente pentru inima si pentru tensiunea arteriala;
  • sustinerea respiratiei etc.

Tratamentul pentru sepsis poate dura ceva timp si poate necesita spitalizare de cateva saptamani. In unele cazuri, va fi necesar tratamentul intr-o unitate de terapie intensiva. Bebelusii cu varsta sub 4 saptamani care au febra sau alte semne de infectie sunt tratati imediat cu antibiotice intravenos. Nou-nascutii ale caror mame au avut corioamnionita sau care pot prezenta un risc crescut din alte motive vor primi, de asemenea, antibiotice intravenos la inceput, chiar daca nu au simptome. Bebelusul poate primi antibiotice timp de pana la 3 saptamani daca bacteriile se gasesc in sange sau in lichidul spinal. Tratamentul va fi mai scurt daca nu se gasesc bacterii.

Prognostic

Multi copii cu infectii bacteriene se vor recupera complet si nu vor avea alte probleme. Cu toate acestea, sepsisul neonatal este principala cauza a decesului la sugari. Cu cat un copil primeste mai repede tratament, cu atat rezultatul este mai bun. Asistenta medicala timpurie va creste sansele de supravietuire ale copilului si ar trebui sa reduca timpul general de recuperare. Cu toate acestea, recuperarea completa dupa sepsis va necesita timp si pot persista anumite simptome sau pot aparea altele. Aceste modificari pot include oboseala intensa, probleme de somn, probleme la hranire, agitatie.

Poate fi prevenit sepsisul?

Sepsisul la nou-nascut nu poate fi prevenit complet. Insa, puteti reduce riscul. Ingrijirea prenatala corecta poate ajuta la identificarea si tratarea multor probleme care expun copilul la risc de sepsis. De asemenea, dupa nastere, asigurati-va ca mediul in care se afla copilul este curat si igienic. E esentiala tratarea oricaror rani deschise si mentinerea acestora acoperite pana se vindeca, precum si controlul oricaror probleme de sanatate care pot creste riscul de a dezvolta infectii sau sepsis. E importanta monitorizarea copilului pentru semne precoce de infectie si asigurati-va ca primeste toate vaccinurile recomandate impotriva infectiilor care ar putea duce la septicemie.

Referinte:
(1) https://emedicine.medscape.com/article/978352-overview
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/007303.htm
(3) https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3672
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531478/
(5) https://www.bettersafercare.vic.gov.au/clinical-guidance/neonatal/sepsis-in-neonates

Articole recomandate

Lasa un comentariu