Sexul in sarcina – tot ce trebuie sa stii

de Mancas Malina
sexul in sarcina

Sexul in sarcina este sigur in cele mai multe cazuri, daca se respecta o serie de masuri. Iata care sunt acestea, precum si cand este contraindicat sexul in timpul sarcinii.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Sexul in sarcina – este sigur?
3. Recomandari si posibile contraindicatii
4. Modificarile libidoului in sarcina
5. Sexul in sarcina in fiecare trimestru

Informatii generale

La fel ca multi viitori parinti, este posibil sa aveti intrebari cu privire la siguranta sexului in timpul sarcinii. Sarcina este un moment cu multe schimbari fizice si emotionale. Se pot modifica niste aspecte in ceea ce priveste viata sexuala si nevoile sexuale. Cel mai bun mod de a face fata acestor diferente este sa vorbiti, sa ascultati si sa fiti deschisi reciproc in ceea ce priveste sentimentele si preocuparile. In plus, intrebarile despre siguranta sexului in sarcina actuala trebuie discutate cu medicul la controalele prenatale. Puteti continua sa aveti relatii sexuale in sarcina, atat timp cat nu exista complicatii in sarcina si ambii parteneri isi doresc asta.

Sexul si intimitatea in timpul sarcinii pot sustine relatia de cuplu. Actul sexual poate, de asemenea, sa reduca stresul si imbunatateste somnul in sarcina. Deoarece orgasmele duc la eliberarea de oxitocina, un hormon care poate creste toleranta la durere, sexul poate reduce durerile de spate si alte dureri legate de sarcina. Poate imbunatati starea generala de bine si poate reduce anxietatea in sarcina.

beneficiile sexului in timpul sarcinii

Sexul in sarcina – este sigur?

Sexul este considerat sigur in toate etapele unei sarcini fara complicatii sau fara risc de complicatii. Sexul este sigur si nu are efecte nocive asupra sarcinii sau a fatului. De asemenea, actul sexual in sarcina nu afecteaza fizic copilul. Bebelusul este inconjurat de sacul amniotic si de peretele uterului, care amortizeaza orice miscare. Penetrarea si miscarea asociata  actului sexual nu vor afecta copilul, care este protejat de peretii musculari ai uterului, de sacul amniotic si de lichidul amniotic. In plus, dopul gelatinos din colul uterin protejeaza de patrunderea oricaror elemente ce pot cauza infectii.

Contractiile din timpul orgasmului nu sunt aceleasi cu contractiile de travaliu. Totusi, ca masura de siguranta generala, unii medici recomanda evitarea sexului in ultimele saptamani de sarcina. O exceptie poate fi pentru femeile care au depasit data scadenta si e nevoie sa intre in travaliu. Insa, mai sunt necesare cercetari privind aceasta teorie. Sexul vaginal in timpul sarcinii fara risc de complicatii nu este asociat cu riscul de nastere prematura.

Atentie!

Contractiile pe care le puteti simti in timpul si imediat dupa orgasm sunt complet diferite de contractiile asociate travaliului. Cu toate acestea, trebuie sa va adresati medicului pentru a va asigura ca sarcina se incadreaza in categoria cu risc scazut. Desi exista numeroase avantaje in a avea relatii sexuale pe tot parcursul sarcinii, fiti atenti la masurile de precautie si semnele de avertizare. Daca aveti antecedente de avorturi spontane sau exista complicatii in timpul sarcinii curente, medicul va poate recomanda unele restrictii privind activitatea sexuala.

libidoul in sarcina

Recomandari si posibile contraindicatii

In timpul sarcinii, evitati suflarea de aer in vagin – poate cauza o embolie aeriana (blocarea unui vas de sange de o bula de aer). De asemenea, evitati relatiile sexuale cu un partener al carui istoric sexual va este necunoscut sau care poate avea o boala cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi herpesul, verucile genitale, chlamydia sau HIV. Daca va infectati, boala poate fi transmisa copilului.

De asemenea, in etapele ulterioare ale sarcinii, evitati pozitiile care pun presiune pe burta si evitati sa stati intinsa pe spate. In functie de situatie, medicul poate impune restrictii asupra sexului in timpul sarcinii. Acest lucru ar putea fi pentru o anumita perioada de timp sau pentru toate cele noua luni complete daca este vorba despre o sarcina cu risc ridicat.

Medicul va poate recomanda uneori sa evitati sexul in sarcina. Situatiile posibile includ:

  • istoric de avort spontan sau risc de avort spontan;
  • istoric de travaliu prematur (ati nascut anterior un copil inainte de saptamana 37 de sarcina) sau semne care indica riscul de travaliu prematur (cum ar fi contractii uterine premature);
  • sangerari vaginale inexplicabile, scurgeri sau crampe;
  • scurgeri de lichid amniotic;
  • placenta previa;
  • col uterin slabit sau dilatat prematur, crescand riscul de avort spontan sau de nastere prematura;
  • sarcina multipla etc.

Daca aveti sangerari dupa sex, cel mai bine este sa discutati cu medicul. Poate fi normal sa aveti spotting usor uneori dupa sex atunci cand sunteti gravida din cauza fluxului crescut de sange catre organele genitale si colul uterin. Cu toate acestea, orice sangerare trebuie evaluata de catre medic pentru a se asigura ca nu exista o cauza grava pentru aceasta.

Modificarile libidoului in sarcina

Este normal ca libidoul sa se modifice in sarcina – sa creasca sau sa scada. Simptome precum oboseala, greata, sensibilitatea sanilor si nevoia crescuta de a urina pot face uneori sexul mai putin placut, mai ales in primul trimestru. In general, aceste simptome se amelioreaza in timpul celui de-al doilea trimestru, iar unele femei constata ca libidoul creste ulterior. Dorinta sexuala scade din nou, in general, in timpul celui de-al treilea trimestru, pe masura ce uterul creste mai mult si cresc grijile si stresul in apropierea nasterii.

Unele femei pot experimenta o scadere a dorintei sexuale cauzata de fluctuatia hormonilor, simtindu-se mai putin bine in corpul lor sau din cauza disconfortului fizic. In plus, orgasmul poate fi oarecum diferit in timpul sarcinii. La atingerea orgasmului, uterul se contracta intr-un mod ritmic. La o femeie insarcinata, aceste contractii dureaza mai mult si in al treilea trimestru se pot transforma ocazional in contractii mai lungi care pot fi usor inconfortabile.

siguranta sexului in sarcina

Sexul in sarcina in fiecare trimestru

Sexul in primul trimestru

Sanii pot deveni mai sensibili, provocand fie placere crescuta, fie disconfort. Puteti observa, de asemenea, ca areolele se maresc usor si devin mai inchise la culoare, impreuna cu mameloanele. Este posibil ca greata, oboseala si constipatia sa reduca interesul pentru sex in primul trimestru. Cresterea debitului cardiac va face inima sa lucreze mai mult in timpul sarcinii, astfel incat se poate intensifica rata respiratorie.

Sexul in al doilea trimestru

Este posibil sa va simtiti mai bine in timpul celui de-al doilea trimestru. Pe masura ce greturile se reduc si va adaptati la schimbarile corpului, este posibil sa acceptati mai usor ideea activitatii sexuale. Scurgerile vaginale albe, leucoreea, intensifica lubrifierea vaginala. In ciuda faptului ca este posibil sa simtiti primele miscari ale bebelusului, exista foarte putine riscuri ca sexul sa aiba impact asupra lui. Durerile de spate si arsurile la stomac sunt simptome frecvente in al doilea trimestru. E important sa gasiti o pozitie confortabila pentru a evita agravarea acestora.

Sexul in al treilea trimestru

O ingrijorare tipica cu privire la sex in timpul celui de-al treilea trimestru este riscul de a induce travaliu prematur. Cu toate acestea, studiile au aratat rezultate mixte si nu confirma nicio relatie intre travaliul timpuriu si sex. Contractiile Braxton Hicks sunt frecvente in timpul celui de-al treilea trimestru. Desi acestea pot creste temporar dupa activitatea sexuala, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Simptome suplimentare frecvente in al treilea trimestru includ cresterea temperaturii corporale, umflarea extremitatilor, scurgeri la nivelul mameloanelor si, uneori, scaderea libidoului.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sex-during-pregnancy/art-20045318
(2) https://www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy#1
(3) https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/ask-acog/is-it-safe-to-have-sex-during-pregnancy
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321648
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080531/

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu