Sinuzita la copii

de Mancas Malina
sinuzita

Citeste mai multe despre sinuzita la copii – care pot fi cauzele, semnele si simptomele asociate, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este sinuzita?
2. Simptomele sinuzitei la copii
3. Cauze sinuzita la copii
4. Cum este diagnosticata si tratata sinuzita la copii?

Ce este sinuzita?

Sinuzita este o inflamatie sau infectie a sinusurilor. Apare adesea dupa o raceala si provoaca durere si presiune la nivelul capului si fetei. In cele mai multe cazuri, sinuzita la copii se amelioreaza de la sine in 1 – 2 saptamani. Insa, unele simptome usoare pot dura cateva saptamani. Uneori poate fi necesar tratament cu antibiotic.

Sinuzita virala insoteste de obicei o raceala. Sinuzita alergica poate insoti alergii precum febra fanului. Sinuzita bacteriana este o infectie secundara cauzata de captarea bacteriilor in sinusuri in timpul unei raceli sau alergii.

Sinuzita la copii se poate manifesta diferit fata de sinuzita la adulti. Exista patru tipuri de sinuzita la copii:

  • sinuzita acuta – simptomele dureaza mai putin de 4 saptamani si se amelioreaza cu tratamentul adecvat;
  • sinuzita subacuta – nu se amelioreaza cu tratamentul initial, iar simptomele dureaza intre 4 – 12 saptamani;
  • sinuzita croniza – apare in caz de infectii acute repetate sau infectii anterioare care au fost tratate inadecvat, iar simptomele dureaza 12 saptamani sau mai mult;
  • sinuzita recurenta – 4 sau mai multe episoade de sinuzita acuta pe an.

ce este sinuzita

Simptomele sinuzitei la copii

Simptomele care pot indica o infectie a sinusurilor la copii includ:

  • simptome de raceala care dureaza mai mult de 10 – 14 zile;
  • febra scazuta sau chiar mare;
  • secretii nazale groase galben-verzui timp de cel putin 3 zile la rand;
  • picurare postnazala, uneori cu durere in gat, tuse, respiratie urat mirositoare, greata si/sau varsaturi;
  • dureri de cap, de obicei la copiii mai mari de 6 ani;
  • disconfort facial;
  • presiuni la nivelul sinusurilor;
  • iritabilitate sau oboseala;
  • umflare in jurul ochilor.

Simptomele sinuzitei depind foarte mult de varsta copilului. Insa, fiecare copil poate prezenta simptome diferit.  Simptomele sinuzitei pot semana cu ale altor afectiuni sau probleme medicale. Consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic. De multe ori este dificil sa faci diferenta dintre o raceala si o infectie a sinusurilor.

simptome de sinuzita

Cauze sinuzita la copii

Copiii mici sunt mai predispusi la infectii ale nasului, sinusurilor si urechilor, mai ales in primii ani de viata. Sinuzita este data de obicei de virusuri, alergii si bacterii. Sinuzita cronica dureaza 12 saptamani sau mai mult si este de obicei cauzata de o inflamatie prelungita.

Uneori, o infectie a sinusurilor apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare sau o raceala. Infectiile cailor respiratorii superioare provoaca inflamatia cailor nazale ce poate bloca deschiderea sinusurilor paranazale si poate duce la o infectie a sinusurilor. Alergiile pot duce, de asemenea, la sinuzita din cauza umflarii tesutului nazal si a cresterii productiei de mucus.

Exista si alte probleme si afectiuni posibile care pot bloca fluxul normal de secretii din sinusuri si pot duce la sinuzita la copii, inclusiv urmatoarele:

  • anomalii in structura nasului;
  • infectii dentare;
  • traumatisme la nivelul nasului;
  • obiect strain blocat in nas;
  • boala de reflux gastroesofagian,

Cand fluxul de secretii din sinusuri este blocat, bacteriile pot incepe sa se dezvolte. Acest lucru poate duce la o infectie a sinusurilor sau sinuzita. Odata ce a avut loc blocarea cailor de drenaj natural, in spatele blocajului se acumuleaza mucus. Acest lucru poate duce la inflamatie si, in cele din urma, la infectia mucusului prins, sau sinuzita acuta.

Cum este diagnosticata si tratata sinuzita la copii?

In general, medicul poate diagnostica sinuzita la copii pe baza simptomelor copilului si a examinarii fizice. In unele cazuri, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Majoritatea copiilor nu au de obicei nevoie de analize pentru a diagnostica sinuzita. Sinuzita este, de asemenea, diagnosticata dupa cat dureaza simptomele. Daca are o simpla raceala sau o gripa, simptomele vor dura de obicei intre 7 – 10 zile. Daca simptomele descrise anterior persista peste 10 zile, este probabil sa fi aparut sinuzita.

tratament sinuzita

Care sunt optiunile de tratament?

Medicii pot prescrie antibiotice orale pentru a trata sinuzita cauzata de bacterii. Unii medici pot recomanda decongestionante si antihistaminice pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Sinuzita cauzata de un virus dispare de obicei fara tratament medical. Acetaminofenul, ibuprofenul si compresele calde pot ajuta la reducerea durerii. Solutia salina poate fi folosita pentru curatarea nasului si ameliorarea multor simptome cauzate de alergii, virusuri si bacterii. Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este problema.

Tratament sinuzita acuta

Sinuzita acuta se poate ameliora de la sine. Uneori, insa, medicul poate recomanda tratament. Cand este prezenta sinuzita bacteriana, majoritatea copiilor raspund foarte bine la terapia cu antibiotice. Spray-urile nazale cu steroizi sau picaturile saline nazale (apa sarata) pot fi, de asemenea, prescrise pentru ameliorarea pe termen scurt a congestiei. Nu utilizati spray-uri nazale decongestionante fara prescriptie medicala fara a discuta intai cu medicul. Aceste spray-uri pot agrava simptomele uneori. Decongestionantele si antihistaminicele fara prescriptie medicala nu sunt, in general, eficiente pentru infectiile virale ale cailor respiratorii superioare la copii si nu trebuie administrate copiilor mai mici de 2 ani.

Daca are sinuzita bacteriana acuta, simptomele ar trebui sa se amelioreze in primele zile de tratament cu antibiotice. Chiar daca starea copilului se imbunatateste mult in prima saptamana de tratament, este important sa finalizati terapia cu antibiotice.

Tratament sinuzita cronica

Daca cel mic are 2 sau mai multe simptome de sinuzita timp de cel putin 12 saptamani si are semne de presiune sinusala, poate avea sinuzita cronica. Este posibil  sa aiba nevoie sa ia antibiotice pentru mai mult timp. Daca bacteriile nu sunt cauza, antibioticele nu vor ajuta. Sunt adesea prescrise si alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Pot fi prescrise spray-uri nazale cu antihistaminice si decongestionante, spray-uri sau picaturi saline sau medicamente pentru a slabi si elimina mucusul.

Interventia chirurgicala poate fi luata in considerare pentru un mic procent dintre copii cu simptome de sinuzita severe sau persistente, in ciuda terapiei medicale.

Sinuzita poate cauza complicatii?

Pe langa dezvoltarea sinuzitei cronice, complicatiile grave ale sinuzitei includ celulita orbitala (o infectie a tesuturilor din jurul ochiului), osteomielita (o infectie a oaselor), meningita (infectia lichidului din jurul creierului si maduvei spinarii) sau abces cerebral. Din fericire, mai ales cu tratament, aceste complicatii sunt extrem de rare.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh2976
(2) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/The-Difference-Between-Sinusitis-and-a-Cold.aspx
(3) https://www.enthealth.org/conditions/pediatric-sinusitis/
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sinusitis-in-children
(5) https://www.chop.edu/conditions-diseases/sinusitis-children

Articole recomandate

Lasa un comentariu