Somnul bebelusului – sfaturi si recomandari

de Mancas Malina
somnul bebelusului

Somnul bebelusului si tiparul de somn se schimba si variaza de la copil la copil. Iata cat trebuie sa doarma un bebelus, sfaturi pentru siguranta la somn si antrenamentul de somn sau sleep training.

CUPRINS:

1. Nevoile de somn ale bebelusului
2. Probleme de somn la sugari – semne
3. Siguranta bebelusului la somn
4. Antrenamentul pentru somnul bebelusului

Nevoile de somn ale bebelusului

Nevoile de somn ale unui bebelus variaza in functie de varsta. Nou-nascutii dorm mult, dar somnul lor este in segmente foarte scurte. Pe masura ce un copil creste, cantitatea totala de somn scade lent, dar creste durata somnului de noapte.

In general, nou-nascutii dorm 8-9 ore in timpul zilei si aproximativ 8 ore noaptea. Dar, s-ar putea sa nu doarma mai mult de 1 – 2 ore simultan. De obicei, bebelusii incep doarma noaptea (6 – 8 ore) fara sa se trezeasca la varsta de aproximativ 3 luni. Aproximativ doua treimi dintre bebelusi au un somn regulat noaptea abia pe la varsta de 6 luni. Bebelusii au, de asemenea, cicluri de somn diferite de ale adultilor. Petrec mult mai putin timp in somnul REM si ciclurile de somn sunt mai scurte.

antrenamentul de somn la bebelusi

Somnul in functie de varsta

Iata care sunt nevoile obisnuite de somn in timpul noptii si in timpul zilei pentru copii de 0-2 ani:

  • nou-nascut – 16 ore de somn (8 – 9 noaptea si 8 ziua);
  • bebe 1 luna – 15,5 ore de somn (8 – 9 noaptea si 7 ziua);
  • bebe 3 luni – 15 ore ore de somn (9-10 noaptea si 4 – 5 ziua);
  • bebe 6 luni – 14 ore de somn (10 ore noaptea si 4 ziua);
  • bebe 9 luni – 14 ore de somn (11 noaptea si 3 ziua);
  • 1 an – 14 ore de somn (11 noaptea si 3 ziua);
  • 1,5 ani – 13,5 ore de somn (11 noaptea si 2,5 ziua);
  • 2 ani – 13 ore de somn (11 noaptea si 2 ziua).

Aceste recomandari sunt orientative – depinde de mai multi factori si fiecare copil are propriile nevoi si necesarul propriu de somn. Fiecare bebelus este diferit si unii bebelusii dorm mult mai mult decat altii. Unii dorm pentru perioade lungi, altii in episoade scurte. Fiecare bebe va avea propriul model de trezire si de somn si este putin probabil sa fie acelasi ca al altui bebelus pe care ii cunosti. Durata somnului depinde de dezvoltarea ritmului circadian, de dezvoltarea copilului – mentala si motorie, de anumite obiceiuri inainte de culcare, starea generala de sanatate, daca e alaptat etc.

Semne de oboseala si lipsa de somn

  • nu e interesat de nicio activitate, refuza joaca etc.;
  • nu se poate concentra, pare absent;
  • e agitat, morocanos si irascibil;
  • isi misca mainile, picioarele, se poate trage de urechi, isi tine pumnii inclestati;
  • se freaca la ochisori;
  • casca;
  • plange.

Cand cel mic prezinta aceste semne, dar nu e pus la somn, se poate ajunge la suprastimulare.

Probleme de somn la sugari – semne

Care sunt semnele problemelor de somn la sugari? Odata ce un bebelus incepe sa doarma regulat noaptea, parintii sunt adesea nemultumiti cand bebelusul incepe sa se trezeasca din nou noaptea. Acest lucru se intampla adesea la varsta de aproximativ 6 luni. Aceasta este adesea o parte normala a dezvoltarii numita anxietate de separare. Este atunci cand un copil nu intelege ca separatiile sunt pe termen scurt (temporare). De asemenea, bebelusii pot incepe sa aiba probleme in a dormi din cauza anxietatii de separare sau poate fi vorba adesea de suprastimulare.

bebelusii si somnul

Raspunsurile obisnuite ale bebelusilor care au aceste treziri nocturne sau au probleme cu somnul pot include urmatoarele:

  • se trezeste si plange de mai multe ori in timpul noptii, dupa ce inainte dormea bine noaptea;
  • plange cand iesi din camera;
  • refuza sa mearga la somn fara un parinte in apropiere.

Problemele de somn pot sa apara si cand copilul e bolnav din alte motive. Puteti ajuta bebelusul sa doarma recunoscand semne de somn, invatandu-l sa adoarma de unul singur si sa se auto-linisteasca. Semne ca este pregatit pentru somn includ faptul ca bebe se freaca la ochi, casca sau priveste in departare.

Regresia somnului

Regresia somnului este o perioada in care comportamentul de somn al copilului se modifica intr-o anumita perioada de timp. Este asociata adesea cu un salt mental. Practic, apar anumite probleme de somn, modificari de alimentatie si la nivel social si emotional. Copilul e posibil sa adoarma mai greu, rutinele si asocierile de somn par sa nu mai fie eficiente, are un somn mai scurt si daca inainte o metoda de antrenament de somn a dat rezultat, acum pare ca bebe nu mai adoarme singur. De asemenea, se poate trezi des sau se trezeste morocanos. De obicei, regresiile de somn apar la 4 luni, la 8-10 luni, la 12 luni, la 18 luni si la 2 ani – in functie de salturile mentale – saptamanile minune sau „wonder weeks”.

Retineti ca aceste regresii sunt temporare. E important sa incercati sa mentineti rutinele si ritualurile, chiar sa introduceti o noua activitate relaxanta. Evitati asocierile de somn negative si fiti atenti la semnalele copilului de somn.

Siguranta bebelusului la somn

  • Pentru bebelusi, culcatul pe spate e cea mai sigura pozitie de somn pentru reducerea riscului de sindrom de moarte subita infantila. Nu puneti copilul sa doarma pe o parte sau pe burtica. Odata ce bebelusul se poate rostogoli de pe spate pe burtica si invers, poate ramane in pozitia de somn care ii e mai confortabila, dar intotdeauna asezati-va copilul sa adoarma pe spate.
  • Asezati copilul pe o saltea ferma intr-un patut sigur, adaptat varstei.
  • Asigurati-va ca fata si capul copilului raman neacoperite si nu exista riscul sa ajunga cu fata in diferite paturi sau jucarii.
  • Creati o „zona fara fum” in jurul copilului.
  • Evitati supraincalzirea in timpul somnului si mentineti temperatura din camera copilului confortabila pentru un adult obisnuit.
  • Indepartati toate jucariile suspendate de la patut dupa varsta de 5 luni, cand copilul incepe sa traga de ele. Bebelusii mici nu trebuie sa adoarma cu jucarii in patut.

Sistemele de monitorizare

Sistemele de monitorizare va ajuta sa vederi ce face bebe, fara sa intrati in camera lui. Sunt foarte utile noaptea si cand copilul doarme. Un astfel de monitor este foarte util mai ales in timpul antrenamentului pentru somn. Exista sisteme de monitorizare video si sisteme de monitorizare audio. Cand alegi un astfel de sistem, tine cont de interferente, portabilitate, daca are functie de monitorizare multipla, vedere nocturna, senzori de temperatura, miscare sau sunet.

Lampi de veghe pentru somnul bebelusului

O lampa de veghe sau o veioza usoara poate fi utila pentru antrenamentul de somn. Ofera o lumina usoar si un mediu relaxant pentru bebe. In camera ramane tot intuneric – doar o lumina calda. Poate ajuta copilul sa doarma mai bine, sa adoarma, sa fie calm si sustine o rutina sanatoasa de somn. Cand alegeti o lampa de veghe, tineti cont de tipul luminii, intensitate, mod de functionare, daca poate fi activata si cu telecomanda etc.

necesarul de somn la copii

Patutul copilului

Patutul bebelusului trebuie sa fie rezistent, fara sine laterale ce se pot misca, cu distanta de maximum 2-3 cm intre sipci, din materiale rezistente si netoxice. Salteaua trebuie sa fie ferma, pentru a preveni sindromul de moarte subita la sugari si riscul de sufocare. E important sa verifici patutul periodic – sa nu fie piulite sau suruburi slabite, zone aspre sau cu rupturi, in care copilul se poate lovi. Patutul nu trebuie pus langa ferestre sau langa perdele si draperii de care copilul ar putea trage. Patuturile transformabile sau patut evolutiv 3 in 1 sunt patuturi ce pot fi adaptate in functie de varsta. Pot fi folosite adesea ca pat pentru bebe, apoi ca pat junior si ulterior mini-canapea etc. Exista si varianta de patut pliabil – ce poate fi folosit si ca tarc de joaca ulterior.

Salteaua trebuie sa fie ferma, mai ales in primele etape, pentru a preveni sufocarea. Trebuie sa fie destul de densa, rezistenta la apa, usor de curatat (lavabila) si din materiale sigur – ca saltea fibra de cocos. In general, in prima etapa de viata, medicii pediatri nu recomanda folosirea unei perne. Daca se introduce una, trebuie sa fie subtire si ferma.

Antrenamentul pentru somnul bebelusului

Ce este antrenamentul pentru somn? Antrenamentul pentru somn sau Sleep Training, va invata copilul sa adoarma fara ajutor din partea voastra. Invata, de asemenea, bebelusului adoarma la loc singur atunci cand se trezeste inevitabil peste noapte (deoarece trezirea nocturna este o parte normala a ciclului somnului, chiar si pentru adulti).

In primul rand, antrenamentul pentru somn si intarcarea nocturna NU merg neaparat mana in mana. Puteti inca sa va hraniti copilul o data sau chiar de doua ori in timpul noptii, in functie de varsta si stadiu. Nu implica neaparat inchiderea usii si lasarea bebelusului sa planga toata noaptea. Se recomanda inceperea antrenamentului in somn atunci cand bebelusii au intre 4 – 6 luni. Se incepe cu asocieri de somn pozitive si rutina de culcare.

siguranta copilului la somn

Alte sfaturi:

  • Decideti unde va dormi copilul. Incercati sa decideti unde va dormi copilul pe termen lung pana la varsta de 3 luni, intrucat modificarile in ceea ce priveste modul de somn vor fi mai greu de facut odata cu inaintarea in varsta.
  • Dezvoltati un program de somn zilnic. Bebelusii dorm cel mai bine atunci cand au perioade constante de somn si de veghe.
  • Incurajati utilizarea unui obiect de securitate. Pana la varsta de 12 luni, introduceti un obiect de tranzitie, cum ar fi un animal de plus, o patura sau un tricou care a fost purtat de tine ca parte a rutinei de culcare si de fiecare data cand pregatiti copilul pentru somn. Nu fortati copilul sa accepte obiectul si realizati ca unii bebelusi nu dezvolta niciodata un atasament pentru un singur obiect sau jucarie.
  • Dezvoltati o rutina de culcare. Stabiliti o rutina consistenta de culcare, care sa includa activitati de relaxare – o baita, povestea de seara etc. Activitatile ar trebui sa se desfasoare in camera in care doarme copilul. De asemenea, evitati ca alimentatia la culcare sa faca parte din rutina de culcare dupa 6 luni.
  • Puneti copilul la culcare cat e somnolent, dar treaz. Asta va incuraja copilul sa adoarma independent.

Rutina de somn

Rutina de somn se mai numeste si ritual de somn. Inseamna ca se repeta anume activitati in fiecare seara inainte de culcare, pana se formeaza un tipar. Ajuta la predictibilitate, si copilul se obisnuieste cu rutina si o asociaza cu ora de somn. Acest lucru confera un sentiment de control si siguranta. Se poate stabili o rutina de culcare de la 6-8 saptamani. Rutina trebuie sa se faca treptat, sa dureze maximum 20-30 minute, sa fie relaxanta si placuta – initial trebuie sa fie de 5-10 minute – doar baita si cantecel. De asemenea, e nevoie de consecventa – sa fie facuta in fiecare seara.

Rutina de somn poate include schimbarea in pijamalute, intensitatea luminii sa se reduca, spalatul dintisorilor, baita, cititul unei povesti, un sarut, o imbratisare, masaj, schimbarea scutecului. Nu se recomanda ca activitati in rutina copilului pentru somn suprastimulare, folosirea ecranelor digitale (TV, laptop, tableta, telefon) etc.

Asocierile de somn

asocierile de somn

Asocierile de somn sunt obiceiuri sau rutine ce dau semnale despre ora somnului. Sunt ca niste indicii ca urmeaza ora de somn. Sunt o serie de ritualuri pentru somn ce includ diferite activitati facute inainte de somn – activitati cu un caracter predictibil. Incep sa se formeze de la varsta de 6-8 saptamani, si pe la 4-5 luni copilul devine atasat de ele. Aceste asocieri pot sa incurajeze independenta copilului sau dependenta copilului de parinta pentru somn. In primul caz, copilul invata sa adoarma singur cand e pus in patut inca treaz, parintele il mangaie dar il lasa sa adoarma singur. In al doilea caz, parintele se implica activ – ii canta, il alapteaza, il leagana, il leagana in brate etc. Astfel, asocierile de somn pot fi pozitive si negative.

Asocieri pozitive (benefice) includ adormirea cu o jucarie preferata, o paturica etc., usa inchisa la camera copilului si lumina stinsa, copilul e asezat in pozitia pentru somn etc. Asocieri negative (de evitat) includ hranirea cu biberonul inainte de somn (biberonul la culcare) sau alaptarea, leganatul, tinutul in brate, cantecele pana adoarme, adormirea copilului pe pieptul mamei, suzeta, adormirea in balansoar, adormirea doar in prezenta parintelui sau in patul parintilor etc.

Obiectul tranzitional si somnul bebelusului

Obiectul tranzitional este o jucarie, o paturica sau alt obicei ce ii confera copilului un sentiment de siguranta. Copilul isi alege singur acest obiect – de obicei la 8-12 luni sau 12-18 luni. Pot fi folosite ca asocieri de somn pozitive. Retineti ca in primele luni de viata – chiar in primul an – copilul nu trebuie sa adoarma in pat cu jucarii, perne sau paturici, din cauza riscului de sufocare.

Referinte:
(1) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=infant-sleep-90-P02237
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014
(3) https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/understanding-sleep/sleep-2-12-months
(4) https://www.parentingscience.com/bedtime-problems.html
(5) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/getting-baby-to-sleep/#routine
(6) https://www.sleep.org/articles/sleep-training-babies/
(7) https://www.zerotothree.org/early-development/sleep

Articole recomandate

Lasa un comentariu