Stocarea laptelui matern: sfaturi si trucuri

de Mancas Malina
stocarea laptelui matern

Stocarea laptelui matern necesita respectarea unor masuri de siguranta pentru a preveni contaminarea si deteriorarea lui. Iata cum depozitam corect laptele matern stors.

Cum stocam laptele matern?

Uneori, mamele aleg din diferite motive sa foloseasca o pompa de san pentru a stoarce lapte matern. In acest caz, este important sa stiti cum sa pastrati in siguranta laptele stors.

In primul rand, inainte de a stoarce laptele, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun. Apoi, pastrati laptele stors intr-un recipient din sticla curat, cu capac, sau intr-un recipient stocare lapte matern din plastic rezistent, care nu contine bisfenol A chimic (BPA). De asemenea, puteti utiliza pungi de stocare lapte matern. Asigurati-va ca lasati aproximativ 1 cm spatiu in partea de sus a recipientului sau a sticlei pentru a permite expansiunea laptelui atunci cand acesta ingheata. NU depozitati laptele matern in pungi de unica folosinta sau pungi din plastic concepute pentru uz casnic general.

Folositi etichete si cerneala impermeabila pentru a eticheta fiecare recipient cu data la care ati stors laptele matern. Asezati recipientele in zona din spate a frigiderului sau a congelatorului, unde temperatura este cea mai rece. Daca nu aveti acces la un frigider sau congelator, pastrati laptele temporar intr-un sistem de racire izolat cu pachete de gheata.

Umpleti recipientele individuale cu lapte pentru o singura hranire. Puteti sa incepeti cu 60 – 120 ml si apoi sa ajustati dupa cum este necesar. De asemenea, luati in considerare stocarea de portii mai mici – 30- 60 ml – pentru situatii neasteptate.

cum congelam laptele matern

Pot adauga lapte matern proaspat stors in laptele deja stocat?

Puteti adauga lapte matern proaspat stors in laptele refrigerat sau congelat. Cu toate acestea, raciti bine laptele matern proaspat stors la frigider inainte de a-l adauga peste laptele racit sau congelat anterior. NU adaugati lapte matern cald in laptele matern inghetat, deoarece va duce la dezghetarea partiala a laptelui congelat.

Cat timp pot pastra laptele matern stors?

Laptele matern are proprietati antibacteriene si imune care pot preveni cresterea bacteriilor in interiorul sau timp de mai multe ore. Cu toate acestea, cu cat este lasat mai mult timp la temperaturi mai mari, bacteriile se pot dezvolta. Temperatura joaca, de asemenea, un rol semnificativ in cresterea bacteriilor. Cu cat temperatura din camera este mai mare, cu atat bacteriile pot creste mai repede. De aceea, pentru siguranta, ar trebui sa folositi in mod ideal laptele matern la temperatura camerei in decurs de maximum 4 ore. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) si Academia Americana de Pediatrie recomanda ca laptele matern sa nu stea la temperatura camerei mai mult de 4 ore.

Astfel, durata pastrarii laptelui matern stors depinde de metoda de pastrare:

  • Pastrare la temperatura camerei – Laptele matern proaspat stors poate fi pastrat la temperatura camerei timp de pana la 6 ore. Cu toate acestea, este indicat sa utilizati laptele matern in termen de 4 ore, mai ales daca in camera este mai cald. Laptele care a fost dezghetat poate fi tinut la temperatura camerei maximum 1-2 ore.
  • Pastrare in frigider – Laptele matern proaspat stors poate fi pastrat in zona din spate a frigiderului pana la 4 zile in conditii optime de igiena. Laptele matern decongelat poate fi tinut la frigider dupa decongelare maximum 24 ore.
  • Pastrare la congelator – Laptele matern proaspat stors poate fi pastrat in zona din spate a unui congelator timp de pana la 12 luni la -18° C (sau 9 luni daca e frigider cu un singur raft de congelator incorporat cu usa separata), dar se recomanda utilizarea optima a laptelui congelat in termen de 6 luni. Laptele decongelat NU se recongeleaza niciodata.

decongelarea laptelui matern

ATENTIE!

Retineti  – cu cat depozitati mai mult timp laptele matern – fie in frigider, fie in congelator – cu atat se pierde din cantitatea de vitamina C din lapte. De asemenea, este important sa retineti ca laptele matern se modifica pentru a satisface nevoile bebelusului. Laptele matern stors atunci cand bebe era nou-nascut nu va satisface la fel de bine nevoile bebelusului de cateva luni.

Cum dezghetam laptele matern congelat?

Decongelati mai intai cel mai vechi lapte. Puneti recipientul inghetat in frigider cu o seara inainte. Cel mai sigur mod de a dezgheta laptele matern este in frigider, peste noapte. De asemenea, puteti tine sticla sau punga sub jet de apa calda sau  intr-un recipient cu apa calda. NU incalziti laptele inghetat in cuptorul cu microunde sau foarte repede pe aragaz. Pot ramane zone fierbinti si altele prea reci. Nu fierbeti laptele matern. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca incalzirea rapida poate afecta anticorpii din lapte.

In general, se recomanda sa aruncati laptele decongelat care nu a fost folosit in 24 ore si sa NU recongelati laptele care a fost decongelat. Orice lapte matern ramas intr-o sticla dupa hranirea copilului trebuie utilizat in decurs de 1-2 ore sau, daca este decongelat rapid, utilizat pentru urmatoarea hranire. Puteti oricand sa dezghetati un recipient suplimentar daca este necesar.

depozitarea laptelui matern

Este normal ca laptele matern timpuriu sa arate usor portocaliu, iar laptele matur sa arate usor galbui sau maroniu atunci cand este refrigerat sau inghetat. De asemenea, se poate separa intr-un strat cu aspect cremos si un strat mai usor, mai lichid. Daca se intampla acest lucru, rotiti-l usor pentru a-l amesteca din nou. Culoarea laptelui matern poate varia usor in functie de dieta mamei. De asemenea, laptele matern dezghetat poate avea un miros usor diferit si o consistenta diferita de a laptelui proaspat stors, dar asta nu inseamna ca nu e bun pentru bebe. Daca bebelusul refuza laptele decongelat, scurtati timpul de depozitare. Nu oferiti lapte care are un miros acru sau gust acru.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-milk-storage/art-20046350
(3) https://www.llli.org/breastfeeding-info/storingmilk/
(4) https://www.laleche.org.uk/storing-your-milk/
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/expressing-and-storing-breast-milk

Articole recomandate

Lasa un comentariu