Suzeta la bebelusi: beneficii si dezavantaje

de Mancas Malina
suzeta la bebelusi beneficii si dezavantaje

Suzeta la bebelusi – iata care sunt beneficiile si dezavantajele utilizarii suzetei, cum alegem cea mai buna suzeta pentru bebe, sfaturi de utilizare si cand sa renuntam la suzeta.

CUPRINS:

1. Ce rol are suzeta?
2. Suzeta – argumente pro si contra
3. Alegerea suzetei
4. Sfaturi pentru utilizarea suzetei

Ce rol are suzeta?

De obicei, bebelusii au un reflex natural de supt. Unii bebelusi chiar isi sug degetul mare inca din burtica, inainte de a se naste. Suptul non-nutritiv este un reflex natural pentru fat si nou-nascut, manifestat de obicei prin suptul degetelor. Suzeta a fost si este folosita ca metoda pentru indeplinirea acestei dorinte innascute. Suzetele ajuta la calmarea bebelusilor si ii ajuta pe cei mici sa practice hranirea la san sau la biberon. Suptul fara hranire – numit suptul non-nutritiv – este, de asemenea, natural pentru copii.

Cand ii pot da pentru prima data suzeta copilului?

Nu exista momentul potrivit pentru a-i oferi copilului suzeta. Insa, daca alaptati, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda, in general, sa asteptati pana la cel putin 3-4 saptamani ca bebelusul sa evite confuzia mamelonului. Suptul unui mamelon este diferit in mod cert de suptul unei suzete. Suzeta poate fi mai usor de supt si va fi mai dificil sa se ataseze ulterior corect la san pentru a suge. De asemenea, copilul isi poate folosi energia pentru a suge suzeta si apoi adoarme sau nu mai e interesat de alaptare la momentul hranirii. In plus, in cazul prematurilor, alaptarea poate fi mai dificila si e bine sa mai asteptati pana sa oferiti suzeta.

Retineti ca unii bebelusi nu prezinta deloc interes pentru suzete – in acest caz, nu fortati copilul sa accepte suzeta.

alegerea suzetei

Suzeta – argumente pro si contra

Argumente PRO

Unele dintre beneficiile suzetelor includ:

Risc mai mic de sindrom de moarte subita la sugari

Utilizarea suzetei in timpul somnului sau in timpul noptii poate preveni sindromul mortii subite a sugarului. O teorie este ca suptul unei suzete ar putea ajuta la deschiderea spatiului aerian in jurul gurii si nasului la copil, ceea ce asigura un aport suficient de oxigen.

Sustine reflexul de supt

Bebelusii au reflexul innascut de supt. Biberonul sau sanul indeplinesc de obicei aceasta nevoie, dar dorinta poate persista chiar si dupa ce burtica este plina. O suzeta poate ajuta in acest sens, dar asigurati-va ca nu inlocuieste ora mesei.

Auto-linistire

Suzeta poate ajuta bebelusul sa se calmeze. Poate ajuta bebelusul sa invete sa-si controleze starile, sa se relaxeze si sa se simta in siguranta. Suptul la san nu inseamna doar nutritie, ci si calmare. Cu toate acestea, bebelusii nu pot manca tot timpul. Suzeta ofera un supt suplimentar, fara a face copilul sa manance prea mult.

Distragerea temporara a atentiei

O suzeta ar putea fi utila in timpul si dupa vaccin, la prelevarea de sange pentru analize sau alte proceduri.

Poate ajuta copilul sa adoarma

Daca bebelusul are probleme la adormire, suzeta poate fi de ajutor. Unii bebelusi adorm la san si, in timp ce incercati sa-i puneti in patut, se trezesc. Daca puteti strecura suzeta in gura bebelusului, s-ar putea sa il puteti duce in pat fara ca acesta sa se trezeasca. De asemenea, daca bebelusul se trezeste, introducerea suzetei in gura copilului il va ajuta sa adoarma din nou.

Reducerea disconfortul in timpul zborurilor

Folosirea suzetei la decolare si aterizare poate reduce disconfortul la nivelul urechilor cauzat de modificarile presiunii aerului.

Suzeta e mai usor de eliminat decat obiceiul de a-si suge degetul

Se crede ca este mai usor sa dezvatati copilul de suzeta, deoarece nu face parte din corpul bebelusului, spre deosebire de degetul mare. In general, se considera ca obiceiul de a-si suge degetul mare este mai dificil de dezvatat decat folosirea suzetei.

Argumente CONTRA

beneficii suzete

Poate afecta alaptarea

Alaptarea este un proces natural, dar poate dura ceva timp pentru ca atasarea corecta la san sa se faca si bebe sa suga bina. Daca alaptati bebelusul, evitati sa ii dati suzeta in primele saptamani – asta va ofera timp pentru a aparea productia optima de lapte si pentru ca alaptarea sa aiba loc eficient. In acest fel, bebelusul nu va incepe sa prefere suzete in locul mamelonului. O suzeta poate provoca uneori confuzie in privinta mamelonului in primele zile dupa nastere. Forma suzetei este diferita de forma mamelonului. Daca ii oferiti suzeta inainte de alaptare, poate interfera cu alaptarea.

Orice lucru care complica alaptarea in primele cateva saptamani si luni poate face dificila dezvoltarea unei lactatii optime. Acest lucru ar putea duce la probleme la alaptare, cum ar fi sfarcuri dureroase, canale de lapte infundate si mastita. Pentru a limita aceste riscuri, se recomanda sa asteptati pana la aproximativ 3 – 4 saptamani inainte de a introduce suzeta.

De asemenea, utilizarea excesiva a suzetei in timpul zilei ar putea impiedica bebelusul sa primeasca suficient lapte la hraniri.

Probleme cu urechile

Unele date sugereaza ca bebelusii care folosesc suzeta sunt de aproape doua ori mai predispusi la infectii ale urechii medii decat copiii care nu folosesc suzeta. Infectiile urechii medii, pe de alta parte, tind sa fie mai rare in primele 6 luni de viata ale bebelusului – momentul in care bebelusul de obicei are cea mai mare nevoie de supt. De asemenea, riscul de sindrom de moarte subita la sugari este mai mare in aceasta perioada, cand suzeta poate reduce efectiv riscul bebelusului pentru aceasta problema grava. Daca dupa 6 luni bebelusul pare sa fie predispus la infectii ale urechii medii, poate fi un moment bun pentru a dezvata copilul de suzeta.

Probleme ale dintilor

Asigurati-va ca bebelusul nu foloseste suzeta pe termen lung. Utilizarea ocazionala a suzetei in primii 1-2 ani de viata, in general, nu cauzeaza probleme dentare pe termen lung. Cu toate acestea, utilizarea indelungata a suzetei poate determina alinierea gresita a dintilor unui copil. Cel mai frecvent efect dentar la copiii mai mari este o muscatura deschisa anterioara sau un decalaj intre dintii superiori si inferiori. Copiii sunt, de asemenea, expusi riscului de constrictie maxilara (dinti stransi, inghesuiti si proeminenti). Cel mai bine este sa dezvatati copilul de suzeta pana cand implineste 2 ani.

Dependenta de suzeta

Daca bebelusul foloseste suzeta pentru a dormi, s-ar putea sa va confruntati cu episoade de plans intens in mijlocul noptii atunci cand suzeta ii cade din gura. De asemenea, copilul poate deveni in general foarte atasat de suzeta.

Alegerea suzetei

tipuri de suzete

Exista o multitudine de tipuri de suzete, de forme, culori si dimensiuni variate. Producatorii spun ca exista practic 2 tipuri: ortodontice si non-ortodontice. Un design ortodontic este menit sa imite mamelonul unei mame si faciliteaza „apasarea limbii” bebelusului. Aceasta este miscarea care scoate laptele din san. Varful mamelonului este de obicei mai plat. Suzetele non-ortodontice au varful uniform rotunjit. Majoritatea suzetelor sunt fabricate din latex, cauciuc siliconic sau din plastic moale. Siliconul este o alegere mai buna, deoarece acest material este mai fin si adaposteste mai putini germeni.

Suzetele vin in diferite forme. Cel mai bun mod de a gasi suzeta potrivita pentru bebe este doar sa experimentati. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa alegeti o suzeta pentru bebelus:

  • Alegeti un model dintr-o singura piesa cu un mamelon moale. Suzetele fabricate din doua bucati se pot rupe si pot deveni pericole de sufocare.
  • Alegeti suzete cu un scut din plastic ferm cu gauri de aerisire. Verificati daca scutul (acea margine rotunda) este suficient de lata, astfel incat bebelusul sa nu poata baga toata suzeta in gura.
  • Verificati eticheta pentru a va asigura ca este dimensiunea potrivita pentru varsta bebelusului. Majoritatea suzetelor sunt etichetate pentru bebelusi sub sau peste 6 luni.
  • Evitati legarea suzetei in jurul mainii, gatului sau patutului. Copilul s-ar putea sufoca cu acel snur sau lant daca acesta este suficient de lung pentru a se prinde de gatul copilului.

👶 Vezi AICI o gama variata de suzete pentru bebelusi, pentru toate varstele – suzete de calitate, la preturi avantajoase.

Sfaturi pentru utilizarea suzetei

  • Nu agatati niciodata suzeta de un snur in jurul gatului bebelusului.
  • NU inmuiati suzeta in zahar, miere, sirop sau alte produse dulci, pentru ca astfel va creste riscul de carii. ➤ Citeste mai multe despre caria de biberon.
  • Curatati zilnic sau chiar mai des suzetele. Se recomanda sterilizarea daca bebelusul are mai putin de 6 luni. Pana la 6 luni, sistemul imunitar al copilului se maturizeaza, asa ca sterilizati in mod frecvent suzetele. Dupa varsta de 6 luni, spalati pur si simplu suzetele cu apa si sapun. Rezistati tentatiei de a „clati” suzeta in gura voastra, pentru ca puteti raspandi mai multi germeni bebelusului. ➤ Vezi aici cum sterilizezi biberonul si suzeta.
  • Inlocuiti suzetele daca se deterioreaza, plasticul incepe sa crape sau suprafata se descompune in bucati mici.
  • NU utilizati suzeta ca prima linie de calmare cand bebe e suparat sau plange. Incercati in principal sa calmati copilul si sa il mangaiati. Oferiti o suzeta numai dupa sau intre hraniri. Nu folositi in exces suzeta – mai ales daca reduce timpul de hranire sau de socializare si joaca. NU utilizati suzeta ca inlocuitor pentru atentie sau alte tipuri de confort oferit de parinti.
  • Daca bebelusul nu este interesat de suzeta, nu-l fortati.
  • Nu folositi niciodata un mamelon de la biberon ca suzeta – poate reprezenta un pericol de sufocare.

cum dezvatam copilul de suzeta

Cand dezvatam copilul de suzeta?

Riscurile utilizarii suzetei incep sa depaseasca beneficiile pe masura ce copilul creste. In timp ce majoritatea copiilor nu mai folosesc suzete de la sine intre 2 – 4 ani, altii au nevoie de ajutor pentru a scapa de acest obicei. Inca de la inceput, este bine sa aveti in vedere un plan de a renunta la suzeta pe drum, odata ce bebelusul se apropie de varsta de 2 ani cel tarziu. Folositi laude atunci cand copilul alege sa nu foloseasca suzeta. Daca are dificultati in renuntarea la suzeta, luati in considerare ajutorul medicului sau al dentistului.

In cazul sugarilor, incercati sa il leganati si sa ii cantati pentru a-l calma. In cazul copiilor mai mari, o jucarie sau o paturica pe care bebelusul iubeste sa o tina aproape poate servi ca inlocuitor al suzetei, actionand ca o sursa de distragere a atentiei atunci cand plange sau e suparat. Tot in cazul copiilor mai mari, puteti opta pentru un fel de „ceremonie” prin care cel mic sa isi la ramas bun de la suzeta. In plus, puteti apela la medicul dentist, care sa ii explice pe intelesul sau cum suzeta ii poate afecta dintisorii. Uneori, explicatia este mai usor de acceptat din partea dentistului decat de la parinte – venind de la parinte, copilul o poate vedea ca pe o „lupta pentru putere”.

E bine ca atunci cand bebelusul implineste 6 luni, sa reduceti treptat utilizarea suzetei, astfel incat, atunci cand implineste 1 an, sa o foloseasca doar pentru dormit. Limitati treptat utilizarea suzetei si implicati copilul in procesul de dezvatare. Puteti face si un grafic de recompense, fara pedepse si umilinta. De asemenea, lasati copilul sa exprime ceea ce simte referitor la suzeta – si spuneti-i ca intelegeti ca e suparat si gasiti modalitati prin care sa ajutati copilul sa se simta mai bine – o plimbare, joaca etc.

Folosirea suzetei in timpul somnului

Chiar daca micutul nu plange, suptul unei suzete il poate ajuta sa adoarma si sa ramana adormit mai mult. Suzetele sunt, de asemenea, legate de scaderea riscului de deces legat de somn la copii. Sindromul de moarte subita a sugarului (SIDS) este cea mai frecventa cauza de deces la bebelusi intre 1 luna si 1 an. Mai multe studii medicale au constatat ca oferirea unei suzete la somn poate fi asociata cu un risc redus de SIDS. S-ar putea sa fie mai dificil pentru bebelus sa se rostogoleasca pe burtica. Timpul petrecut pe burtica (tummy time) este esential pentru bebe, dar dormitul pe burtica nu este cea mai sigura pozitie de somn pentru bebelusi.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2009/0415/p681.html
(2) https://www.mayoclinic.org/pacifiers/art-20048140
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-pacifier
(4) https://www.whattoexpect.com/baby-products/pacifiers/
(5) https://www.webmd.com/parenting/baby/features/using-pacifiers#1

Articole recomandate

Lasa un comentariu