Testul de stres la contractiile uterine

de Mancas Malina
testul de stres al contractiilor uterine

Citeste mai multe despre testul de stres la contractiile uterine – cand se recomanda aceasta testare, ce implica procedura, cum pot fi interpretate rezultatele.

CUPRINS:

1. Ce este testul de stres la contractiile uterine?
2. Indicatiile testarii
3. Ce implica testul?
4. Ce inseamna rezultatele?
5. Riscurile posibile

Ce este testul de stres la contractiile uterine?

Testul de stres la contractiile uterine este o analiza facuta pentru a vedea cum ar putea face fata bebelusului contractiilor in timpul travaliului. Daca este recomandat, testul se face de obicei aproape de sfarsitul sarcinii.

Pentru a efectua testul, medicul va induce contractii usoare. Se masoara ritmul cardiac fetal dupa ce uterul este stimulat sa se contracte. Acest lucru se face pentru a va asigura ca in timpul travaliului fatul poate face fata contractiilor si poate obtine oxigenul necesar din placenta.

In timpul unei contractii, aportul de sange si oxigen al bebelusului scade pentru o perioada scurta de timp. In general, aceasta nu este o problema pentru majoritatea bebelusilor. Insa, uneori ritmul cardiac al copilului poate deveni mai lent. Aceasta modificare a ritmului cardiac poate fi vazuta pe monitorul extern fetal.

Pentru acest test, se administreaza hormonul oxitocina. Acest hormon poate cauza contractii uterine. In timpul acestui test, ritmul cardiac al bebelusului poate incetini intr-un anumit model dupa o contractie, in loc sa accelereze. Asta inseamna ca fatul poate avea probleme in timpul travaliului normal. Acest test se face de obicei daca aveti un raspuns anormal la un test fetal non-stres.

analiza contractiilor uterine

Indicatiile testarii

Acest test este o modalitate de a monitoriza starea de sanatate a fatului inainte de travaliu. Scopul testului este de a evalua daca fatul este expus riscului de probleme la nastere. Medicul poate recomanda testul in caz de:

  • sarcina cu risc ridicat;
  • diabet;
  • complicatii la o sarcina anterioara;
  • sarcina trecuta de 40 saptamani;
  • rezultate anormale la test fetal non-stres sau profil biofizic.

Deoarece acest test poate uneori sa declanseze travaliul, nu este recomandat femeilor care prezinta risc de travaliu prematur sau femeilor cu placenta previa.

Acest test este efectuat pentru a vedea daca fatul poate sa sustina modificarile din timpul travaliului, cand contractiile reduc nivelul de oxigen. De asemenea, poate fi facut pentru a vedea daca placenta este sanatoasa si poate sustine copilul, sau cand rezultatele unui test non-stres sau ale unui profil biofizic nu sunt in limitele normale.

ce implica testul de stres pentru contractii uterine

Ce implica testul?

Acest test se face aproape de sfarsitul sarcinii, de obicei la 34 de saptamani sau mai tarziu. Testul implica aplicarea a doua centuri cu senzori pe burtica – una pentru a masura contractiile, cealalta pentru a inregistra ritmul cardiac al bebelusului. Medicul va administra oxitocina pentru a induce contractiile. Initial se administreaza o doza mica. Doza este ulterior crescuta pana se ajunge la 3 contractii in 10 minute care dureaza fiecare mai mult de 45 secunde. Alteori nu se foloseste medicatie, ci se foloseste tehnica stimularii mameloanelor.

Ritmul cardiac al bebelusului si contractiile sunt inregistrate timp de 10 minute. Tensiunea arteriala si alte semne vitale sunt, de asemenea, inregistrate. Testul in sine poate dura cateva ore de la inceput pana la sfarsit. Vi se poate cere sa nu mancati sau sa beti cu 4 – 8 ore inainte de test.

Este posibil ca abia sa simtiti contractiile sau acestea se pot simti un pic precum crampele menstruale, Nu ar trebui sa fie suficient de puternice pentru a induce travaliul. Cand testul se termina, pacienta va trebui sa ramana la clinica pana cand contractiile se opresc sau revin la nivelul lor inainte de test.

Ce inseamna rezultatele?

Rezultatele testului pot fi pozitive sau negative. Cand rezultatele testelor nu sunt concludente, medicul poate dori sa repete testul in cateva zile. Un test pozitiv inseamna ca rezultatul este anormal – indica o frecventa cardiaca fetala ce incetineste si ramane lenta dupa contractie, pentru mai mult de jumatate dintre contractii. Daca inima bebelusului bate mai incet dupa mai mult de jumatate dintre contratii, rezultatul testului este pozitiv, semnaland ca fatul poate fi sub stres si incapabil sa tolereze contractiile de travaliu. In acest caz, medicul ar putea recomanda imediat o operatie cezariana sau monitorizare continua.

Test negativ este un rezultat normal – arata ritmul cardiac fetal care nu incetineste in timpul sau dupa contractii. Daca bataile inimii bebelusului nu incetinesc drept raspuns la contractii, asta inseamna ca nu exista risc.

Alteori, este posibil sa nu existe suficiente contractii pentru a produce un rezultat masurabil. Daca rezultatele sunt negative sau neconcludente, medicul poate dori sa repete testul – chiar saptamanal sau de doua ori pe saptamana pana la nastere.

test contractii uterien

Riscurile posibile

Un test de stres la contractiile uterine ofera informatii valoroase, dar prezinta anumite riscuri. Medicul va discuta cu dumneavoastra despre riscurile si beneficiile testului.

Riscurile posibile includ:

  • posibilitatea de a incepe travaliul;
  • oxitocina ce poate provoca suferinta fetala;
  • disconfort.

Echipa medicala va monitoriza totul in timpul si dupa test. Daca sunteti expusa riscului de travaliu prematur sau aveti placenta previa, este posibil sa nu fie recomandat un astfel de test. Exista un risc mic ca uterul sa fie hiperstimulat, provocand contractii atat de puternice si frecvente incat intrerup fluxul sangvin catre copil. De asemenea, testul poate stimula travaliul prematur. Acest lucru se poate intampla daca se administreaza prea multa oxitocina prea repede (sensibilitatea la medicament poate varia de la femeie la femeie). De aceea testul nu este recomandat daca aveti factori de risc pentru travaliu prematur.

Daca nu puteti efectua un test de stres la contractiile uterine, medicul poate utiliza o combinatie de alte optiuni de monitorizare fetala pentru a evalua starea de bine a copilului, inclusiv:

  • test fetal non-stres;
  • profil biofizic;
  • ecografie Doppler.

Din nou, din cauza acestor riscuri si a faptului ca testul nu este indicat in majoritatea situatiilor, pentru multe femei nu se recomanda testul de stres la contractii uterine si se va recomanda o procedura mai putin invaziva sau complicata.

Care este diferenta dintre un test non-stres si un test de stres la contractii uterine? Un test non-stres monitorizeaza fatult fara a induce contractii. Un test de stres la contractii uterine, pe de alta parte, monitorizeaza raspunsul unui fat la contractii. In timpul unui test de stres la contractiile uterine, contractiile usoare sunt induse fie prin medicatie, fie uneori chiar prin stimularea mameloanelor.

Referinte:
(1) https://www.uclahealth.org/obgyn/non-stress-tests
(2) https://www.healthlinkbc.ca/tests-treatments-medications/medical-tests/contraction-stress-test
(3) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=aa77493
(4) https://www.webmd.com/baby/contraction-stress-test-cst

Articole recomandate

Lasa un comentariu