Zgomotul alb la bebelusi – ce beneficii are?

de Mancas Malina
zgomotul alb

Zgomotul alb – iata ce este, cat de sigur este pentru bebelusi, cum ii poate ajuta pe cei mici sa doarma mai bine, cateva recomandari de siguranta.

CUPRINS:

1. Ce este zgomotul alb?
2. Zgomotul alb este sigur pentru bebelusi?
3. Beneficii pentru bebelusi
4. Zgomotul alb – posibile dezavantaje
5. Recomandari
6. Cum alegi un dispozitiv de zgomote albe?
7. Ce este zgomotul roz?
8. Ce este zgomotul maro?

Ce este zgomotul alb?

Zgomotul alb este practic o combinatie a frecventelor de sunet, ce poate neutraliza celelalte zgomote. Este sunetul folosit pentru a acoperi sunetele de fundal. Exista si doua variatii pe frecvente mai joase – zgomotul roz si zgomotul maro. Sunetul alb este produs prin combinarea tuturor frecventelor diferite ale sunetului simultan, astfel incat niciun sunet nu este clar si distinct de celelalte. Exista, de asemenea, diferite aplicatii de zgomot alb care pot fi descarcate pe telefon sau tableta, precum si dispozitive speciale de sunete albe.

zgomotul alb si somnul

Zgomotul alb este sigur pentru bebelusi?

Zgomotul alb poate fi folosit in siguranta pentru a adormi bebelusii – insa trebuie sa indeplineasca anumite criterii de siguranta. Sunetele nu ar trebui sa depaseasca 50 de decibeli si nu trebuie folosite tot timpul. Exista unele studii care sugereaza ca utilizarea continua a aparatelor de zgomot ar putea afecta auzul sugarilor si poate impiedica dezvoltarea auditiva.

Sunetul alb este menit sa fie in fundal. Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda utilizarea unui aparat cu sunet alb setat la cel mult 50 de decibeli, ce trebuie plasat departe de patutul bebelusului. Folositi doar la volum scazut si nu mai folositi sunetele albe dupa ce copilul adoarme, daca este posibil.

sunetul alb la bebelusi

Beneficii pentru bebelusi

Desi este contraintuitiv, majoritatea nou-nascutilor dorm mai bine cu zgomot in fundal decat in ​​liniste completa. Copilul a petrecut multe luni in uter si a auzit diferite zgomote in interior. Astfel, sunetul alb poate ajuta la imitarea acestuia. Nu toti bebelusii au insa nevoie de acest zgomot – se pare ca depinde de temperamentul copilului. Aparatele cu sunete albe creeaza un mediu confortabil, asemanator celui din uter, care calmeaza sugarii, reduce plansul si ii ajuta si sa adoarma mai repede. 

Zgomotul alb poate reduce uneori stresul si ajuta copiii sa adoarma. De ce sunt stresati bebelusii? Sunt stresati cand sunt obositi excesiv, sunt stresati pentru ca pot fi expusi la foarte multi stimuli de tot felul etc. Zgomotul alb creeaza un spatiu sigur pentru ei, blocand aceasta suprastimulare.  Zgomotul alb le ofera un sentiment de spatiu sigur prin blocarea sunetelor externe care sunt deranjante.

Zgomotul alb functioneaza ca o asociere de somn pentru bebelusi. Asocierea de somn ii ajuta pe bebelusi sa adoarma mai repede. De multe ori, bebelusii plang mai putin atunci cand sunt expusi la zgomot alb.

Zgomotul alb – posibile dezavantaje

Aparatele cu zgomot alb pot creste riscul de pierdere a auzului cauzata de zgomotul puternic. Cand vorbim despre un volum mare, pentru o perioada lunga de timp, copilul este expus la zgomot pentru care urechile in curs de dezvoltare nu sunt adaptate. Anatomia urechii unui bebelus este foarte diferita de cea a adultilor si este risc de pierdere a auzului pe termen lung, precum si tulburari de procesare audio. Aparatele cu zgomot alb pot depasi limitele de zgomot recomandate pentru bebelusi.

Bebelusii pot deveni dependenti de aparatele cu zgomot alb pentru a putea adormi. Bebelusii se pot obisnui atat de mult sa auda zgomot alb incat, atunci cand acesta lipseste, nu pot dormi.  De asemenea, nu tuturor bebelusilor le place zgomotul alb.

sunetele si somnul bebelusului

Recomandari

Cercetarile au aratat ca multe dintre cele mai populare aparate de sunet alb care sunt comercializate pentru bebelusi pot fi prea zgomotoase pentru sugari atunci cand volumul este crescut. Retineti ca 50 decibeli este limita de zgomot recomandata in prezent pentru sugari. Aparatul trebuie tinut intotdeauna la cel putin 200 cm distanta de copilul care doarme.

Opriti aparatul de zgomot alb dupa ce copilul adoarme. Nu mentineti zgomotul alb peste noapte. Cel mai bine este sa reduceti in timp utilizarea aparatului de zgomot alb pentru bebe. Zgomotul alb poate fi un instrument util pentru a ajuta nou-nascutii si bebelusii sa aiba un somn de calitate. Este sigur, accesibil si nu va afecta auzul bebelusului decat daca este folosit gresit. Insa, nu trebuie folosit in permanenta.

Cum alegi un dispozitiv de zgomote albe?

Este indicat sa luati in considerare tipul de zgomot pe care il produce un astfel de aparat, precum si cat de puternic este si modul in care poate fi controlat volumul. Dincolo de zgomotul alb, unele aparate redau si cantece de leagan, sunete ale naturii si multe altele. Daca intentionati sa luati aparatul de zgomot in deplasare in timp ce calatoriti sau planuiti sa il mutati frecvent dintr-o camera in alta, optati pentru o versiune mai mica si portabila. De asemenea, luati in considerare cat de mult cantareste si daca necesita conectare la priza sau functioneaza cu baterii.

Unele aparate cu sunete albe ofera pur si simplu sunete de baza, dar altele au diferite optiuni si functii avansate. Astfel de dispozitive sunt utile, insa exista si aplicatii pentru zgomote albe sau videoclipuri cu sunete albe.

Ce este zgomotul roz?

Zgomotele albe includ intregul spectru de sunet – de la zgomote foarte scazute la cele foarte ridicate. Zgomotul roz include mai putine frecvente inalte si implica sunete din natura  de obicei – vantul, ploaia sau bataile inimii sunt toate zgomote roz. Cand activati zgomotul alb sau roz la culcare, bebelusii formeaza o asociere de somn cu acesta – cu alte cuvinte, vor avea intotdeauna nevoie de el pentru a adormi. Acesta nu este neaparat un lucru rau, deoarece este foarte obisnuit ca bebelusii sa formeze o asociere de somn.  La fel ca zgomotul alb, zgomotul roz poate ajuta la imbunatatirea somnului.

Ce este zgomotul maro?

Zgomotul maro este similar cu zgomotul roz, dar are un sunet si mai profund. Este similar cu zgomotul alb prin faptul ca genereaza, de asemenea, sunet aleatoriu, dar, spre deosebire de zgomotul alb, energia scade pe masura ce frecventa creste si invers.

Sunetul alb este benefic pentru mascarea sunetelor puternice, ceea ce poate fi util daca aveti un copil mic in casa, dar zgomotul maro sau roz poate fi la fel de eficient in calmarea si imbunatatirea somnului. Multe aparate de zgomot alb ofera si optiuni de zgomot roz si maro.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784839/
(2) https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/where-your-baby-sleeps/light-noise
(3) https://www.verywellfamily.com/the-wonders-of-white-noise-2504713
(4) https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/white-noise-sound-for-babies/
(5) https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/133/4/677/32749/Infant-Sleep-Machines-and-Hazardous-Sound-Pressure?redirectedFrom=PDF

Articole recomandate

Lasa un comentariu