Boala inflamatorie pelvina – cauze si tratament

de Mancas Malina
boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina – iata care sunt simptomele asociate, cauzele care pot duce la aparitia acestei boli, cele mai comune metode de tratament si masuri de preventie.

CUPRINS:

1. Ce este boala inflamatorie pelvina si care sunt simptomele?
2. Cauzele bolii inflamatorii pelvine
3. Care sunt complicatiile?
4. Diagnostic
5. Metode de tratament
6. Metode de preventie

Ce este boala inflamatorie pelvina?

Boala inflamatorie pelvina este o infectie ce poate afecta colul uterin, vaginul, peretii uterini, ovarele, trompele uterine si alte tesuturi din jur. Se dezvolta de obicei intr-un proces de doua etape. In primul rand, anumite microorganisme infecteaza colul uterin. Apoi, la aproximativ 10% dintre femei, bacteriile migreaza pana la uter, trompele uterine sau ovare.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine includ:

  • dureri in zona pelvina;
  • disconfort sau durere in timpul actului sexua;
  • dureri la urinare;
  • sangerari intre menstruatii si dupa actul sexual;
  • menstruatii intense si dureroase;
  • scurgeri vaginale neobisnuite, mai ales daca sunt galbui sau verzui.

Unele femei dezvolta si febra si stare generala de rau. Uneori, boala nu cauzeaza simptome – asimptomatica.

cauzele bolii inflamatorii pelvine

Cauzele bolii inflamatorii pelvine

Cele mai multe cazuri de boala inflamatorie pelvina sunt cauzate de o infectie bacteriana care se raspandeste din vagin sau colul uterin la organele reproducatoare mai sus. Mai multe tipuri diferite de bacterii pot provoca boala inflamatorie pelvina. Cauza infectiei poate fi bacteriana, fungica sau parazitara, dar este mai probabil sa implice unul sau mai multe tipuri de bacterii. In multe cazuri, este vorba de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Chlamydia este responsabila pentru 50% dintre cazurile de boli inflamatorii pelvine dobandite sexual, in timp ce gonoreea este responsabila pentru 25% dintre cazuri. In multe alte cazuri, este data de bacterii care traiesc in mod normal in vagin.

Mai putin frecvent, bacteriile pot patrunde in tractul reproducator cand este afectata bariera normala data de colul uterin. Asta se poate intampla in timpul menstruatiei si dupa nastere, dupa un avort spontan sau avort indus. Rar, bacteriile pot patrunde, de asemenea, in tractul reproducator in timpul inserarii unui dispozitiv intrauterin (sterilet) sau in timpul altor proceduri medicale ginecologice.

Factori de risc

Anumiti factori pot creste riscul de boli inflamatorii pelvine, inclusiv:

  • varsta sub 25 ani si activa sexual;
  • mai multi parteneri sexuali;
  • partenerul are mai multi parteneri sexuali la randul sau;
  • act sexul fara prezervativ;
  • dusuri vaginale frecvente, ce pot afecta echilibrul microflorei vaginale, mascand anumite simptome;
  • istoric de boli inflamatorii pelvine si infectii cu transmitere sexuala.

simptomele bolii inflamatorii pelvine

Care sunt complicatiile?

Daca boala inflamatorie pelvina nu este tratata, poate duce la probleme grave de sanatate, care uneori pun viata in pericol. Infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului. Persoanele cu boli inflamatorii pelvine pot prezenta dureri cronice in abdomenul inferior si risc de infertilitate. Cu cat boala este lasata nediagnosticata si netratata, cu atat creste riscul de probleme de sanatate si infertilitate. Boala inflamatorie pelvina netratata poate determina dezvoltarea tesutului cicatricial si a unor abcese in tractul reproducator. Acestea pot provoca leziuni permanente ale organelor de reproducere.

Complicatiile cauzate de aceste daune pot include:

  • Sarcina extrauterina – boala inflamatorie pelvina este o cauza majora a sarcinii extrauterine – tesutul cicatricial impiedica ovulul fertilizat sa treaca prin trompa uterina pentru a se implanta in uter;
  • Infertilitatea – deteriorarea organelor de reproducere poate cauza infertilitate – incapacitatea de a ramane gravida;
  • Dureri pelvine cronice – boala inflamatorie pelvina poate provoca dureri pelvine severe, persistente;
  • Abces – bolile inflamatorii pelvine pot duce la formarea unui abces – o acumulare de puroi – in tractul reproducator.

Diagnostic

Medicul va adresa o serie de intrebari despre istoricul medical, inclusiv despre obiceiurile sexuale atat ale tale, cat si ale partenerului. De asemenea, medicul va intreba despre simptomele si metodele de contraceptie folosite. Se va face si o examinare pelvina. In plus, se vor preleva probe pentru analiza in laborator – pentru a depista eventuale bacterii care au declansat infectia. Medicul recomanda adesea si teste de sange – daca numarul globulelor albe este crescut, poate indica faptul ca boala inflamatorie pelvina este mai severa.

Daca diagnosticul nu este sigur, se pot face alte proceduri, inclusiv:

  • laparoscopie – ii permite medicului sa examineze organele pelvine;
  • ecografii abdominale sau transvaginale – pot arata daca trompele uterine sunt umflate sau daca exista un abces;
  • biopsie endometriala – se va preleva o mica proba din mucoasa uterului.

tratament pentru boala inflamatorie pelvina

Metode de tratament

Tratamentul precoce scade probabilitatea de a dezvolta complicatii, cum ar fi infertilitatea. Iata ce implica metodele de tratament:

Tratamentul cu antibiotice

Primul tip de tratament este cu antibiotice. Este important sa urmati instructiunile medicului si sa urmati tot tratamentul prescris – de obicei se recomanda un curs de antibiotic de 14 zile. Boala inflamatorie pelvina implica adesea mai multe tipuri de bacterii, astfel incat pacientul poate lua doua antibiotice. Daca testele arata ce bacterii cauzeaza boala, este posibila o terapie mai directionata. Asigurati-va ca luati toate medicamentele, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine dupa cateva zile. Pentru a preveni reinfectarea, partenerul sexual ar trebui examinat si tratat – atunci cand cauza a fost o infectie cu transmitere sexuala. Este posibil ca partenerul infectat sa nu aiba simptome vizibile. E important sa evitati relatiile sexuale pana cand tratamentul este finalizat si simptomele au disparut.

Antibioticele cele mai frecvent folosite pentru boala inflamatorie pelvina includ:

  • cefoxitina;
  • metronidazol;
  • ceftriaxona;
  • doxiciclina.

Atentie!

Bacteriile care cauzeaza boala inflamatorie pelvina se pot raspandi prin contact sexual. Daca esti activa sexual, partenerul ar trebui sa fie tratat, de asemenea. Barbatii pot fi purtatori asimptomatici de bacterii care cauzeaza boli inflamatorii pelvine. Infectia poate reaparea daca partenerul nu primeste tratament.

Spitalizare si interventie chirurgicala

Operatia este rar necesara, dar poate fi indicata daca exista cicatrici pe trompele uterine sau daca un abces necesita drenaj.

Metode de preventie

In afara de evitarea actului sexual, nu exista nicio modalitate garantata de a preveni bolile inflamatorii pelvine. E important sa folositi prezervative daca nu stiti sigur ca partenerul nu are o infectie cu transmitere sexuala. Prezervativele ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, limitati numarul partenerilor sexuali.

In plus, e bine sa evitati dusurile vaginale – sunt indicate doar la recomandarile medicului. Acordati atentie crescuta igienei intime.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/std/pid/stdfact-pid.htm
(2) https://www.webmd.com/women/guide/what-is-pelvic-inflammatory-disease
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symptoms-causes/syc-20352594
(4) https://www.healthline.com/health/pelvic-inflammatory-disease-pid
(5) https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-inflammatory-disease-pid/

Articole recomandate

Lasa un comentariu