Poftele in sarcina – de ce apar?

de Mancas Malina
poftele in sarcina

Poftele in sarcina sunt des intalnite, in special in primul trimestru. Iata de ce apar poftele in sarcina, care este explicatia, precum si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce sunt poftele in sarcina?
2. Care sunt cauzele poftelor in sarcina?
3. Cand apar poftele in sarcina?
4. Care sunt poftele comune in sarcina?
5. Recomandari si sfaturi

Ce sunt poftele in sarcina?

Poftele alimentare sunt comune in sarcina si sunt caracterizate printr-o dorinta brusca si intensa de a consuma un anumit tip de aliment. Poate aparea uneori si dorinta de a consuma diferite produse non-alimentare (pica), dar si pofta pentru anumite combinatii mai putin obisnuite de alimente sau pofta pentru alimente care in mod normal nu va placeau.

De cealalta parte, aversiunea alimentara in timpul sarcinii este dorinta puternica de a evita un anumit fel de mancare. In general, cele mai frecvente aversiuni alimentare care apar in timpul sarcinii includ aversiunea pentru oua, ceapa, peste si fructe de mare, usturoi, carne si produse lactate. Daca ne gandim la un numitor comun, acesta ar putea fi factorul mirosului, deoarece ceapa, usturoiul, carnea si pestele fiert pot avea mirosuri foarte puternice. Textura ar putea juca, de asemenea, un rol.

pofte comune in sarcina

Care sunt cauzele poftelor in sarcina?

Nu se stie cu certitudine de ce se dezvolta poftele in sarcina, insa se crede ca totul tine mai ales de modificarile hormonale. Multe femei insarcinate dezvolta, de asemenea, o aversiune fata de anumite alimente, mai ales unele alimente cu gust si miros puternic. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin de ce apar poftele in sarcina.  Unele teorii au fost legate de faptul ca modificarile hormonale din timpul sarcinii pot altera simtul mirosului si al gustului. Unele femei observa un gust ciudat in gura, care poate fi descris ca fiind metalic. Altele femei spun ca au un simt al mirosului mai sensibil si pot descoperi ca nu le place mirosul anumitor alimente care inainte nu le deranja.

De asemenea, unele teorii sugereaza ca poftele pot fi legate de eventuale carente de nutrienti – un anumit aliment poate semnala o nevoie pentru anumiti nutrienti. Astfel, se crede ca pofta de muraturi si alte alimente sarate in timpul sarcinii poate fi modul in care organismul iti regleaza echilibrul fluidelor. Pofta de carne poate insemna ca aveti nevoie de mai mult fier etc. O teorie este ca pofta este modul in care corpul ne spune ca ne lipsesc anumiti nutrienti. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Alte studii au analizat influentele psihologice asupra poftelor, cum ar fi pofta de ciocolata – deoarece este un aliment de confort bine-cunoscut. Cel mai probabil, o combinatie a acestor factori duce la poftele in sarcina pentru anumite alimente.

Faptul ca anumite pofte pot indica sexul copilului (pofta de dulce semnaleaza ca veti avea o fetita, iar pofta de sarat si proteine semnaleaza ca va fi baiat) reprezinta insa doar un mit. Nu exista dovezi ca poftele in sarcina prezic sexul biologic al bebelusului.

cauzele poftelor in sarcina

Cand apar poftele in sarcina?

Poftele alimentare pot aparea oricand in timpul sarcinii. Se estimeaza ca intre 50-90% dintre femei se confrunta cu pofte in sarcina. In primul trimestru, multe femei insarcinate au mai degraba aversiuni alimentare decat pofte. Cu toate acestea, poftele care coincid cu aversiunile alimentare incep de obicei in primul trimestru, cand nivelul hormonal creste. In general, poftele in sarcina ating un nivel maxim in al doilea trimestru de sarcina si vor incepe sa scada in timpul celui de-al treilea trimestru. Insa, fiecare organism este diferit si fiecare sarcina este diferita.

Care sunt poftele comune in sarcina?

Cele mai comune pofte in sarcina sunt pentru alimente precum:

  • dulciuri si ciocolata;
  • alimente sarate, ca chips-uri etc.;
  • carbohidrati, ca paine, paste, cartofi prajiti etc.;
  • muraturi;
  • alimente picante;
  • proteine animale (de exemplu friptura);
  • fructe si suc de fructe;
  • branza, lapte si alte lactate;
  • alimente tip fast food si pizza etc.

Asa-numitele pofte „ciudate” sau neobisnuite in sarcina sunt, de asemenea, frecvente – combinatii neobisnuite de alimente.

exemple de pofte in sarcina

Poftele pentru produse non-alimentare (pica in sarcina)

Ar trebui sa contactati medicul daca incepeti sa aveti pofta pentru produse care nu sunt alimente. Este posibil sa va confruntati cu pica, ce se crede ca poate fi cauzata de o deficienta de fier si poate fi un semn de anemie severa. Daca aveti pica, este posibil sa aveti pofta pentru unele dintre urmatoarele produse nealimentare:

  • argila sau murdarie;
  • gheata;
  • zat de cafea;
  • pietre;
  • nisip;
  • carbune;
  • sapun;
  • bucati de hartie;
  • pasta de dinti;
  • creta.

Pica inseamna astfel pofta pentru produse si substante cu valoare nutritiva mica sau deloc. Pica este mai frecvent intalnita la copii – apare la aproximativ 25-30% dintre toti copiii. Pica in sarcina este mai putin frecventa. Motivul pentru care unele femei dezvolta pica in timpul sarcinii nu este cunoscut cu certitudine. In prezent nu exista o cauza identificata, dar se crede ca poate exista o legatura cu deficienta de fier.

Consumul de substante non-alimentare este potential daunator atat pentru mama, cat si pentru copil. Consumul de substante non-alimentare poate interfera si cu absorbtia de nutrienti din produsele alimentare sanatoase si poate provoca de fapt o deficienta. In plus, produsele non-alimentare pot contine ingrediente toxice sau parazitare.

Recomandari si sfaturi

In general, nu exista niciun motiv sa nu cedezi poftelor in sarcina, atat timp cat alimentele mai putin hranitoare sunt consumate cu moderatie si dieta generala este variata si bogata in nutrienti. Este important sa va concentrati cat mai mult posibil pe alegeri sanatoase. O dieta echilibrata si hranitoare va va mentine atat sanatatea voastra, cat si a copilului.

Consumati mese regulate, sanatoase, pentru a ajuta la prevenirea senzatiilor bruste de foame si asigurati-va ca aveti la indemana gustari sanatoase. Puteti sa va rasfatati cu o pofta din cand in cand, dar apoi trebuie sa va straduiti sa mancati sanatos pentru tot restul zilei. Incercati sa limitati consumul de alimente bogate in zahar, sare si grasimi nesanatoase, alimente ultra-procesate si cu un continut nutritiv redus.

Exista unele alimente ce trebuie evitate in timpul sarcinii, din cauza riscului de a afecta copilul sau de a provoca nastere prematura. Acestea sunt, in general, alimente care pot duce la contaminare bacteriana si include carne gatita insuficient, peste crud si carne cruda, lactate nepasteurizate etc. De asemenea, contactati medicul daca apar pofte pentru produse non-alimentare, ca argila, murdarie, cenusa etc. Acest tip de pofta non-alimentara, cunoscuta sub numele de pica, poate fi un semn al unei deficiente nutritionale, in special de fier.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/food-cravings-and-what-they-mean_1313971
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-do-cravings-start
(3) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/cravings-and-aversions.aspx
(4) https://www.webmd.com/baby/features/pregnancy-food-cravings
(5) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/unusual-cravings-pica/
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/food-cravings-during-pregnancy

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu