Arsuri gastrice in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
arsuri gastrice in sarcina

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre cauzele pentru arsuri gastrice in sarcina, care pot fi simptomele asociate si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce sunt arsurile gastrice?
2. Cauze arsuri gastrice in sarcina
3. Tratament pentru arsuri gastrice in sarcina

Ce sunt arsurile gastrice?

Aproape jumtate dintre femeile gravide se confrunta cu arsuri gastrice in sarcina. In general, arsurile la stomac incep in primul trimestru, incepand cu luna a doua si de multe ori persista pe parcursul celor 9 luni. Apar din cauza refluxului gastric, ce apare atunci cand acidul din stomac se deplaseaza de la stomac pana la esofag. Sfincterul esofagian inferior se afla intre esofag si stomac si se deschide pentru a permite alimentelor sa treaca, apoi se inchide, astfel incat acidul sa nu circule inapoi in esofag. Insa, daca acest sfincter nu se inchide corect, acidul poate sa ajunga in esofag, provocand arsuri la stomac.

Hormonii de sarcina pot determina relaxarea sfincterului esofagian inferior (valva musculara dintre stomac si esofag), permitand acizilor din stomac sa ajunga inapoi in esofag. Daca aveti arsuri la stomac, puteti simti senzatie de arsura in piept, plenitudine gastrica, impreuna cu alte simptome ca eructatii si gust acru in gura. Arsurile la stomac ocazionale nu sunt periculoase, dar arsurile cronice la stomac pot indica probleme, cum ar fi gastrita sau boala de reflux gastroesofagian.

de ce apar arsurile gastrice in sarcina

Cauze arsuri gastrice in sarcina

La inceputul sarcinii, corpul produce cantitati mari de hormoni progesteron si relaxina, care tind sa relaxeze tesuturile musculare netede din corp, inclusiv cele din tractul gastrointestinal. Ca rezultat, alimentele se misca uneori mai lent prin sistem, ceea ce duce la probleme de indigestie variate, de la acea senzatie de umflare si de balonare pana la arsuri la stomac.

In sarcina, modificarile hormonale pot face ca sfincterul esofagian sa nu mai functioneze corect. Daca acesta se deschide prea des sau nu se inchide suficient de bine, acidul din stomac poate ajunge in esofag si poate provoca o senzatie de arsura. Acesti acizi gastrici irita mucoasa sensibila a esofagului, provocand o senzatie de arsura chiar in zona pieptului.

De asemenea, pe masura ce uterul se extinde odata cu cresterea copilului, concureaza pentru spatiu cu unele dintre celelalte organe. Astfel, uterul in crestere exercita presiune asupra stomacului, ceea ce poate face ca acizii din stomac sa ajunga in esofag – mai ales daca stomacul este plin. Cu cat uterul creste mai mult, cu atat este mai probabil sa apara arsuri gastrice.

Factori declansatori pentru arsuri gastrice

Arsurile la stomac pot fi declansate de alimentele si bauturile consumate, cum ar fi:

  • mese grele si in cantitate mare;
  • alimente bogate in grasimi;
  • alimente picante in sarcina;
  • ciocolata;
  • citrice si sucuri de citrice;
  • bauturi ce contin cofeina, inclusiv cafea, ceai si cola;
  • alcool (care nu este recomandat oricum in sarcina).

Alti factori ce pot declansa arsuri la stomac includ:

  • exercitii fizice imediat dupa masa;
  • pozitie intinsa imediat dupa masa.

tratament pentru arsuri gastrice in sarcina

Tratament pentru arsuri gastrice in sarcina

Exista mai multe moduri de a controla si trata arsurile la stomac in timpul sarcinii. Simptomele arsurilor la stomac sunt de obicei usoare si usor de gestionat. Informati medicul daca arsurile la stomac sunt severe.

Pentru a ameliora arsurile la stomac in timpul sarcinii fara medicamente, pot fi recomandate urmatoarele:

  • Consumati mai multe mese mici in fiecare zi in loc de trei mese mai mari.
  • Mancati incet, mestecati bine alimentele.
  • Evitati sa mancati cu cateva ore inainte de culcare.
  • Evitati alimentele si bauturile care declanseaza arsuri gastrice, ca alimente grase, prajite, picante, ciocolata, cafea, bauturi carbogazoase etc.
  • Consumul de lapte poate ajuta la neutralizarea acidului.
  • Consumati putine lichide in timpul meselor. Consumul de cantitati mari de lichide in timp ce mancati poate creste riscul de reflux si arsuri la stomac.
  • Cand stati intinsa sau dormiti folositi o perna putin mai inalta pentru a ridica usor partea superioara a corpului si pentru a preveni arsurile gastrice.
  • Nu va intindeti imediat dupa ce ati mancat. O plimbare usoara dupa masa poate favoriza digestia. Insa, nu faceti activitate fizica mai intensa imediat dupa masa.
  • Dormiti pe partea stanga. Dormitul pe partea dreapta va pozitiona stomacul mai sus decat esofagul, ceea ce poate duce la arsuri la stomac.

Medicamente pentru arsuri gastrice in sarcina

Evitati sa luati medicamente pentru arsuri la stomac in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care sunt prescrise de medic. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa modificarile dietei si ale stilului de viata, discutati cu medicul despre medicamentele fara prescriptie medicala ce pot fi potrivite in sarcina. Antiacidele sunt disponibile sub forma de tablete si lichide. Acestea functioneaza prin acoperirea mucoasei esofagului si a stomacului si neutralizarea acidului din stomac. In general, sunt considerate sigure in timpul sarcinii pentru femeile ale caror simptome sunt severe si nu raspund la modificari ale stilului de viata. Insa, trebuie luate doar la indicatiile medicului. Antiacidele eliberate fara prescriptie medicala se pot dovedi utile in ameliorarea arsurilor la stomac, dar nu luati antiacide fara a discuta cu medicul.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/
(2) https://www.webmd.com/baby/guide/what-is-heartburn
(3) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=pregnancy-and-heartburn-134-10
(4) https://www.healthline.com/health/gerd/wedge-pillows
(5) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/heartburn-during-pregnancy/
(6) https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/heartburn-during-pregnancy

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu