Placenta praevia: simptome si tratament

de Mancas Malina
placenta praevia

Placenta praevia – iata ce reprezinta, care sunt simptomele asociate, cauzele si factorii de risc, ce metode de diagnostic se folosesc si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este placenta praevia?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Ce solutii exista?

Ce este placenta praevia?

Placenta se dezvolta impreuna cu fatul in uter in timpul sarcinii. Se ataseaza de peretele uterului si ofera o conexiune intre mama si bebelus. In timpul sarcinii, placenta se misca pe masura ce uterul se intinde si creste. Este normal ca placenta sa fie usor in jos in uter la inceputul sarcinii. Pe masura ce sarcina continua si uterul se extinde, placenta se deplaseaza de obicei in partea de sus a uterului. Pana in al treilea trimestru, placenta ar trebui sa fie aproape de partea de sus a uterului.

Placenta previa sau placenta joasa apare atunci cand placenta acopera partial sau total colul uterin in ultimele luni de sarcina. Aceasta afectiune poate provoca sangerari severe inainte sau in timpul travaliului. Daca placenta ramane joasa in uter sau acopera colul uterin, poate bloca iesirea copilului.

Placenta praevia poate fi problematica mai tarziu in timpul sarcinii, deoarece poate provoca sangerari severe, ducand la nastere prematura in multe cazuri.

ce este placenta praevia

Simptome

Cel mai frecvent (si vizibil) simptom al placentei praevia este sangerarea vaginala nedureroasa, de culoare rosu aprins, in timpul celui de-al doilea trimestru. Poate aparea uneori si in al treilea trimestru. Cu toate acestea, nu toate femeile insarcinate cu placenta preavia prezinta acest simptom – aproximativ o treime dintre femei nu au deloc sangerari. Unele femei pot avea si contractii ocazionale.

In cazul multor femei diagnosticate cu placenta praevia la inceputul sarcinii, problema se reduce de la sine. Pe masura ce uterul creste, ar putea creste distanta dintre colul uterin si placenta.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a placentei praevia. S-ar putea sa existe o zona mai mare de placenta (cum ar fi in caz de sarcina cu gemeni) sau ar putea exista tesut cicatricial de la o cezariana sau un chiuretaj anterior. Exista mai multi factori care pot creste riscul de placenta praevia, inclusiv faptul ca ati avut o operatie cezariana in trecut (mai ales daca ultimul copil s-a nascut prin cezariana) si varsta mai mare la mama.

Factorii de risc pentru dezvoltarea placentei previa includ:

  • pozitia neobisnuita a bebelusului;
  • interventii chirurgicale anterioare care implica uterul – nasterea prin cezariana, interventia chirurgicala pentru indepartarea fibromului uterin, chiuretaj;
  • sarcina multipla;
  • avort spontan anterior;
  • placenta mare;
  • uter de forma anormala;
  • istoric de placenta praevia;
  • varsta peste 35 ani.

cauze placenta praevia

Metode de diagnostic

Unele dintre testele utilizate pentru a diagnostica placenta previa includ ecografiile. Examinarile vaginale ar trebui sa fie evitate. Uneori este dificil sa se faca diferenta dintre placenta praevia si abruptia placentara. Abruptia placentara este o afectiune in care placenta se separa de peretele uterin. Ambele probleme sunt marcate de sangerari abundente de culoare rosu aprins.

Daca placenta este joasa la ecografia de la 20 de saptamani, se va face un control la 32 de saptamani de sarcina pentru a vedea daca este inca joasa. Lungimea colului uterin poate fi masurata la ecografia de 32 de saptamani pentru a prezice daca puteti intra in travaliu prematur si daca aveti un risc crescut de sangerare.

Ce solutii exista?

Placenta praevia este clasificata in 4 categorii in functie de severitate. Daca aveti gradul 1 sau 2, este posibil sa puteti naste natural, dar de obicei gradul 3 sau 4 necesita o operatie cezariana. Nu exista niciun remediu pentru placenta praevia. Singurul tratament este adesea nasterea bebelusului prin cezariana. Daca placenta praevia nu se rezolva de la sine, va fi nevoie de monitorizare, mai ales daca aveti sangerari vaginale.

Nasterea cu placenta praevia

Spre sfarsitul sarcinii, dupa confirmarea placentei praevia, veti avea ocazia sa discutati despre optiunile de nastere cu medicul. Uneori se recomanda cezariana, iar in alte cazuri poate fi posibila o nastere naturala. Cu exceptia cazului in care aveti sangerari abundente sau recurente, cezariana va avea loc de obicei intre 36 -37 de saptamani. Daca ati avut sangerari vaginale in timpul sarcinii, este posibil ca cezariana sa fie necesara mai devreme.

In timpul interventiei, este posibil sa aveti sangerari mai mari decat in mod normal.

simptomele placentei previa

Interventie in functie de nivelul de sangerare

Interventiile medicale pentru placenta praevia depind si de nivelul de sangerare, cat de avansata e sarcina, starea mamei si a fatului, pozitia placentei si a bebelusului.

Nivelul de sangerare este principalul factor in functie de care medicul decide cum sa trateze afectiunea. Pentru cazurile de placenta previa cu sangerari minime sau fara sangerari, medicul va sugera probabil repaus la pat pe durata sarcinii si monitorizare. Asta inseamna sa te odihnesti in pat cat mai mult posibil si sa stai in picioare doar atunci cand este absolut necesar. De asemenea, se recomanda de obicei evitarea contactului sexual si a exercitiilor fizice. Daca apare sangerare in acest timp, trebuie sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil.

Cazurile de sangerari moderate pot necesita internare. In functie de cantitatea de sange pierduta, este posibil sa aveti nevoie de transfuzii de sange. Este posibil sa fie nevoie sa luati medicamente pentru a preveni travaliul prematur. In cazul sangerarilor abundente, medicul poate recomanda uneori o cezariana mai devreme  – de preferinta dupa 36 de saptamani de sarcina. Daca operatia trebuie programata mai devreme, bebelusului i se pot administra injectii cu corticosteroizi pentru a-i accelera dezvoltarea pulmonara. In cazul sangerarilor necontrolate, va trebui sa se efectueze o cezariana de urgenta.

Referinte:
(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/placenta-previa
(2) https://www.nct.org.uk/pregnancy/worries-and-discomforts/common-discomforts/placenta-praevia-low-lying-placenta
(3) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/placenta-praevia
(4) https://www.healthline.com/health/placenta-previa
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/symptoms-causes/syc-20352768

Articole recomandate

Lasa un comentariu