Cadouri pentru aniversarea de 1 an a bebelusului

de Mancas Malina
cadouri pentru aniversarea de 1 an bebe

Te pregatesti sa mergi la aniversarea unui copil de 1 an si nu stii inca ce cadou sa duci? Iata cateva sfaturi si recomandari de cadouri pentru aniversarea de 1 an si ce traditii sunt legate de acest eveniment placut.

CUPRINS:

1. Bebelusul la 1 an – dezvoltare
2. Joaca si jucariile la 1 an
3. Taierea motului si aniversarea de 1 an – semnificatii si traditii
4. Petrecerea de 1 an a copilului – idei de activitati 
5. Cum alegem cadoul pentru aniversarea de 1 an
6. 10 Recomandari de cadouri pentru aniversarea de 1 an

Bebelusul la 1 an – dezvoltare

Prima aniversare a bebelusului este motiv de bucurie pentru intreaga familie si cei dragi. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau. Copilul de 1 an are o mai buna coordonare ochi-mana, dexteritate mai buna, se taraste, se rostogoleste si merge de-a busilea. Unii copii chiar fac primii pasi in jurul varstei de 1 an. Dupa varsta de 12 luni, copilul trece de la etapa de bebelus la etapa de copil mic (toddler). Incepe sa isi manifeste independenta, exploreaza tot mai mult si e interesat de tot ce e nou. Invata despre ordinea lucrurilor (datorita saltului mental 7 – despre secvente – din aproximativ saptamana 46). E interesat de texturi noi, de senzatii tactile etc.

Acum, plansul semnaleaza de obicei un disconfort, pentru ca, daca inainte plangea ca mod de comunicare, acum a invatat si alte solutii. De la aceasta varsta e bine ca parintii sa inceapa cu bazele disciplinei in ceea ce priveste educatia copilului. Invata noi abilitati de comunicare si limbaj, scoate unele sunete sau chiar cuvinte, intelege o serie de cuvinte simple si invata imitandu-i pe cei din jur.

cadouri de 1 an

Joaca si jucariile la 1 an

Joaca e cea mai interesanta parte pentru el – e interesat de obiecte ascunse, joaca precum „cucu-bau”, poate fi interesat de poze, carticele, jucarii colorate etc. Jocul e important pentru copii, indiferent de varsta. Prin joc invata noi abilitati, se dezvolta si inteleg mai multe despre lumea din jur. Joaca si jucariile le stimuleaza imaginatia, creativitatea, simturile, dexteritatea. Copilul e interesat adesea de jocuri de sortare si de potrivire, jocuri de asociere, jucarii de tras sau de impins (pentru ca devine mai activ si e bine sa incurajam miscarea), jucarii senzoriale etc.

Copiii pot fi atrasi de cuburi din lemn, jucarii de sortare sau de potrivire, puzzle-uri din lemn, adaptate varstei, diferite instrumente si jucarii muzicale pentru copii de 1 an, jucarii interactive pentru 1 an, mingiute, carti senzoriale 1 an, papusi si plusuri etc. Sunt atrasi de jucarii ce fac zgomot, jucarii care se misca – cu roti, in culori vesele si intense. La aceasta varsta copilul se joaca singur, dar incepe sa se joace si aproape de un alt copil – joc paralel.

Taierea motului si aniversarea de 1 an – semnificatii si traditii

Taierea motului este un obicei care se pastreaza inca in aproape toate zonele tarii – mai ales Muntenia, Moldova, Oltenia. La baza e un obicei pagan, ce nu are legatura cu crestinismul. Este, insa, un moment de bucurie pentru familie, reprezentand aniversarea primului an al copilului, desi taierea motului se poate face si mai tarziu – in general, pana la varsta de 3 ani.

Practic, este vorba despre un ritual in care nasii ii taie o suvita de par copilului. Suvita este legata cu o panglica rosie si are valoare simbolica, fiind pastrata de catre parinti. Suvita se va lipi pe o moneda de argint cu ceara de la lumanarea de la Botez. Taierea suvitei semnifica eliminarea fricilor copilului, ca cel mic sa fie curajos, iar banutul din argint semnifica prosperitate. In unele zone, din ritual face parte si trecerea copilului prin turta – un colac din aluat de cozonac, ce apoi se rupe in patru bucari si toti invitatii vor gusta din el.

Tava la taierea motului

Apoi, cel mic alege de pe o tava 3 obiecte si la final urmeaza petrecerea. Conform traditiei, cele 3 obiecte alese de copil de pe tava ofera indicii privind viitorul sau. Pe tava, nasii pun diferite obiecte cu semnificatii specifice – de obicei, se pun obiecte interesante pentru cel mic, sclipitoare sau colorate. Se pun adesea carticele, stilouri, diferite bijuterii (ca verigheta), bancnote, icoana, anumite cosmetice (de exemplu, ruj), obiecte muzicale mici, pieptene, chei, telefon, stetoscop, surubelnita, pensula de pictura etc. E bine ca pe tava sa nu fie mai mult de 8-10 obiecte, sa nu fie prea aglomerate, sa nu fie obiecte foarte mici ce pot fi duse rapid la gura de copil si sa aiba semnificatie etc.

petrecerea de an bebe

Petrecerea de 1 an a copilului – idei de activitati

Pe langa traditiile de la aniversarea de 1 an, puteti alege si alte activitati care sa va reaminteasca ulterior de prima aniversare a copilului. De exemplu, puteti planta un copacel care va va aminti mereu de acest moment important, de-a lungul anilor. In fiecare an, puteti face o poza de familie langa acel copacel. De asemenea, puteti face un panou cu imagini din primul an de viata al micutului – toate momentele placute surprinse. Puteti face si o capsula a timpului – o poza cu familia, anumite obiecte si o mica scrisoare, toate puse impreuna intr-o cutiuta ce va fi ingropata sau pusa undeva, pentru a fi deschisa la aniversarea de 18 ani, de exemplu. O alta idee este amprenta copilului – exista diferite kit-uri pentru amprenta bebelusului cu care puteti face mulaje dupa forma mainii si a piciorului celui mic.

Organizarea petrecerii de 1 an

Puteti face o petrecele de 1 an cu tematica. Puteti face chiar voi cateva invitatii pentru cei dragi, cu tematica aleasa. E bine ca petrecerea sa fie de zi, pentru a nu suprasolicita copilul si pentru ca sigur vor fi si copii la petrecere. Puteti pregati voi mici gustari pentru invitati, bufet suedez sau puteti opta pentru varianta de catering. De la astfel de petreceri nu lipseste adesea un candy bar petrecere 1 an, cu dulciuri delicioase pentru invitati, precum si tortul pentru aniversarea de 1 an.

Cateva baloane, muzica si o camera foto pentru muulte fotografii…si petrecerea e gata. E bine ca invitatiile sa fie trimise din timp pentru ca invitatii sa stie. Tortul trebuie comandat de obicei cu o saptamana inainte sau mai mult. Pentru bebelus e bine sa ai pregatite doua tinute – una mai speciala si una mai comoda. Tortul e bine sa nu fie nu ciocolata sau cu ou crud (cum e tiramisu), e bine sa fie si fara lichior sau ingrediente dure – zahar ars, nuci etc. Se recomanda de obicei tort de mere, tort cu fructe, tort cu crema de vanilie sau cheesecake.

Nu uita de lumanarea pentru tort, pahare de unica folosinta amuzante pentru copii, servetele amuzante si alte obiecte utile si decoratiuni.

Cum alegem cadoul pentru aniversarea de 1 an

In general, cand alejem cadou pentru copii ne gandim prima data la jucarii. Cadourile trebuie sa fie utile, dar pot fi si cu valoare sentimentala sau personalizate.

Cand alegem jucariile pentru aniversarea de 1 an a copilului, e bine sa tinem cont de o serie de aspecte:

  • adaptate varstei – jucariile trebuie sa fie adaptate varstei copilului;
  • siguranta – sa fie din materiale netoxice, sigure, fara componente ce pot fi inghitite de copil sau in care se poate lovi;
  • amuzanta – joaca inseamna in primul rand distractie, astfel ca trebuie sa fie amuzanta pentru copilas;
  • educativa – trebuie sa stimuleze copilul si sa favorizeze dezvoltarea sa fizica, cognitiva si emotionala.

Pe langa jucarii 1 an, puteti opta si pentru alte cadouri, cum ar fi:

  • hainute pentru copii 1 an;
  • cutie pentru amintiri – cutie pentru pastrarea motului sau alte amintiri ale copilului;
  • seturi si produse de ingrijire;
  • bijuterii pentru copil – cercei, lantisor, pandativ, bratara;
  • obiecte gravate sau personalizate – tacamuri personalizate pentru copil, cu numele sau, hainute cu texte sau imagini personalizate imprimate, rama foto personalizata etc.;
  • paturica, plapumioara sau lenjerii de patut;
  • carticele pentru copii.

10 Recomandari de cadouri pentru aniversarea de 1 an

1. Set Magnetic Sa Invatam Numerele

Set Magnetic Sa Invatam Numerele

Setul Magnetic Sa Invatam Numerele este o jucarie cu piese magnetice ce favorizeaza dezvoltarea copilului. Contine patrate magnetice colorate si triunghiuri ce ajuta copilul sa isi deezvolte diferite abilitati. Invata sa combine forme, culori, numere si seturi, isi dezvolta creativitatea, coordonarea, perceptia spatiala. Setul contine 24 piese fara pericol de inghitire.

2. Jucarie muzicala lemn Hape Magic Touch Piano Baby Einstein

Jucaria muzicala lemn Hape Magic Touch Piano Baby Einstein

Jucaria muzicala lemn Hape Magic Touch Piano Baby Einstein este o jucarie din lemn, muzicala, pentru micut. Cel mic invata sa creeze sunete prin atingerea cu degetele. Micul pian dispune de tehnologia Magic Touch – fara butoane. Cel mic invata sa coordoneze culorile cu sunete, isi dezvolta creativitatea, creeaza propriile melodii si se distreaza.

3. Centru de activitati Cotoons Smoby, cu lumini si sunete

Centru de activitati Cotoons Smoby, cu lumini si sunete

Centru de activitati Cotoons Smoby, cu lumini si sunete este pratic o masuta educativa multifunctionala utila dupa varsta de 1 an. Are 4 picioruse stabile si este fabricata din materiale sigure, de calitate, cu margini rotunjite. Are diferite jucarii de culori variate, spre satisfactia celor mici. Este decorata cu figurinele Cotoons, ajuta la dezvoltarea unor abilitati importante, copilul invata sa reactioneze la apasare, jucaria ii starneste curiozitatea, ii dezvolta gandirea logica, auzul si motricitatea fina. Invata despre forme si culori intr-un mod distractiv.

4. Jucarie dexteritate cu bile Labirint Joueco, din lemn

Jucarie dexteritate cu bile Labirint Joueco, din lemn,

Jucarie dexteritate cu bile Labirint Joueco, din lemn este frumos colorata, vesela si atractiva pentru cei mici. Favorizeaza coordonarea ochi-mana, dezvolta coordonarea locomotorie si ii ajuta pe cei mici sa recunoasca forme si culori. Este confectionata din lemn 100% sigur, si este vopsita cu vopseluri non-toxice.

5. Cuburi cu sortator de forme Joueco, din lemn

Cuburi cu sortator de forme Joueco, din lemn

Cuburi cu sortator de forme Joueco, din lemn – jucarie ideala pentru etapa in care cel mic invata sa recunoasca formele si culorile. Acest set contine 5 cuburi de marimi diferite cu sortator, pe care copiii trebuie sa le stivuiasca si sa impinga acele forme in cuburi. Acest set dezvolta coordonarea ochi-mana, coordonarea locomotorie, creativitatea, imaginatia. Jucaria este din lemn 100%, vopsit cu vopseluri netoxice.

6. Olita portabila 2 in 1 Potette Plus Premium, cu reductor

Olita portabila 2 in 1 Potette Plus Premium, cu reductor

Olita portabila 2 in 1 Potette Plus Premium, cu reductor este ideala pentru etapa de antrenament la olita sau la toaletea. In plus, fiind portabila, poate fi luata in calatorii si in deplasari. Contine si pungi biodegradabile si punga pentru transportul olitei. Are protectie in fata pentru a preveni stropirea si manere laterale pentru stabilitate. Cand se deschid, picioarele olitei raman blocate, pentru stabilitate.

7. Leagan 3 in 1 Fisher Price

Leagan 3 in 1 Fisher Price

Leagan 3 in 1 Fisher Price are design unic si poate fi folosit in 3 variante – cu protectie fata-spate pentru copii 12luni+, de la 24luni+ poate fi folosit cu protectie spatar, si apoi de la 36luni+ se poate folosi fara protectie. Este din material rezistent, prevazut cu franghie, ideal pentru distractie in aer liber.

8. Balansoar Buburuza Eurobaby FDRK 332, cu sunete

Balansoar Buburuza Eurobaby FDRK 332, cu sunete

Balansoar Buburuza Eurobaby FDRK 332, cu sunete poate fi o alegere de cadou pentru aniversarea de 1 an, cand cel mic e interesat in continuare de leganat. Balansoarul scoate sunete in functie de animalut, este din materiale de calitate, placute la atingere, in culori vesele ce antreneaza imaginatia copilului. Are centuri de prindere pentru siguranta, manere din lemn si spatar confortabil.

9. Trotineta 3 in 1 Ride on Catel SKIP HOP

Trotineta 3 in 1 Ride on Catel SKIP HOP

Trotineta 3 in 1 Ride on Catel SKIP HOP ajuta copilul dupa varsta de 1 an (pana la 4 ani) sa isi dezvolte coordonarea, echilibrul, abilitatile modorii. In prima etapa, cei mici sunt motivati sa traga si sa impinga (modul vagon sau antemergator). In stadiul 2 vasul de depozitare se transforma in scaun pentru mod de calarie, iar apoi se foloseste ca trotineta. Are sunete amuzante si necesita baterii.

10. Iepuras ride-on lemn BigJigs

Iepuras ride-on lemn BigJigs

Iepuras ride-on lemn BigJigs ajuta copilul de 1 an sa se deplaseze, sa impinga din picioruse. Jucaria are spatii pentru cele 6 forme si spatiu de depozitare, este vopsita in culori vesele si urechile sunt din blanita artificiala. Este o jucarie ride-on ideala pentru copii 1-2 ani, pentru a incuraja miscarea.

Articole recomandate

Lasa un comentariu