Amigdalita – simptome, tratament

de Mancas Malina
amigdalita la copii

Amigdalita este o problema des intalnita la copii. Iata care sunt cauzele, simptomele, ce complicatii pot sa apara, precum si ce implica tratamentul si cand e necesara indepartarea amigdalelor.

CUPRINS:

1. Ce este amigdalita?
2. Care sunt semnele si simptomele amigdalitei?
3. Cauze si diagnostic
4. Complicatii
5. Tratament

Ce este amigdalita?

Amigdalele fac parte din sistemul imunitar al organismului. Sunt practic doua mase de tesut de forma ovala situate in zona din spate a gatului. Capteaza germeni care ar putea patrunde pe caile respiratorii si ar putea provoca o infectie. Amigdalele produc, de asemenea, anticorpi pentru combaterea infectiilor. Uneori, se infecteaza si se umfla si duc la o afectiune frecventa la copii numita amigdalita.

Astfel, amigdalita este o infectie a amigdalelor. O complicatie a amigdalitei este un abces periamigdalian, care apare atunci cand infectia se raspandeste in spatele amigdalelor. Amigdalita poate fi acuta sau cronica.

cauze amigdalita

Care sunt semnele si simptomele amigdalitei?

Principalele simptome sunt amigdalele inflamate – rosii si umflate, ce pot fi acoperite cu un mici zone si pete galbene sau albicioase. Alte simptome pot include:

  • durere in gat;
  • blistere sau pustule pe amigdale;
  • durere la nivelul urechilor;
  • febra;
  • respiratie urat mirositoare;
  • roseata in gat;
  • umflarea ganglionilor limfatici in zona gatului;
  • probleme la inghitire;
  • durere de cap.

Copiii mai mari se pot plange, de asemenea, de dureri abdominale.Daca suspectati ca cel mic are amigdalita, duceti-l la medicul de familie. Pentru ca amigdalita este adesea cauzata de un virus, este posibil ca medicul sa nu va prescrie antibiotice, deoarece acestea nu vor ajuta copilul.

Cauze si diagnostic

Amigdalita este de obicei cauzata de un virus precum adenovirus, rinovirus sau virusul Epstein-Barr. De asemenea, poate fi data de infectie bacteriana, cel mai frecvent de streptococul grup A. Oricine poate avea amigdalita, dar este mai frecventa la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 5 – 15 ani.

Amigdalita este de obicei diagnosticata printr-o scurta examinare fizica si inspectie vizuala a amigdalelor. Medicul poate preleva si probe din gat (exudat) daca suspecteaza ca e vorba de o infectie bacteriana. Uneori se face o antibiograma sau se recomanda diferite teste de sange.

Complicatii

Desi amigdalita este de obicei gestionata simptomatic cu rezultate bune, uneori apar complicatii. Desi rare, abcesele si glomerulonefrita acuta sunt complicatii cunoscute. Abcesele periamigdaliene sunt o acumulare de puroi intre muschiul faringian si capsula amigdaliana, iar simptomele amigdalitei preced adesea aparitia lor.  Tratamentul cu antibiotice pentru amigdalita reduce riscul de dezvoltare al abcesului. Amigdalita acuta cauzata de streptococ grup A, in cazuri rare, provoaca febra reumatica si boli de inima reumatice. Febra reumatica este o boala imunologica inflamatorie care apare in urma infectiei cu streptococ grup A. Se prezinta cel mai frecvent la copii cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani.

Glomerulonefrita post-streptococica este o tulburare mediata de imunitate dupa infectia cu streptococ grup A. Pacientii prezinta edem, hipertensiune, anomalii ale sedimentului urinar, hipoproteinemie, markeri inflamatori crescuti.

tratament amigdalita

Tratament

Daca infectia este cauzata de un virus, copilul nu va avea nevoie de antibiotice. Medicul va prescrie antibiotice numai daca se considera ca infectia este cauzata de bacterii.

Daca cel mic are varsta de peste 8 ani se poate recomanda gargara cu apa calda sarata. Acest lucru ajuta la reducerea umflaturii si la ameliorarea disconfortului. Incurajati copilul sa bea multe lichide. Lichidele pot ajuta la calmarea gatului iritat. Copilul poate bea lichide calde sau reci. Oferiti-i copilului apa cu inghitituri mici, frecvente pentru a mentine hidratarea. Oferiti-i alimente lichide si moi. Unii copii prefera bauturile calde, cum ar fi supa sau ceaiul. Altor copii le place senzatia de rece pe gat, cum ar fi milkshake-uri, smoothie-uri.

Puteti oferi un calmant, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, pentru dureri in gat. Nu administrati aspirina sau alte produse care contin aspirina, deoarece acestea pot creste riscul de sindrom Reye.

Cand e necesara operatia pentru amigdale?

Amigdalectomia este operatia de indepartare a amigdalelor Amigdalectomia nu este o operatie de rutina. Se recomanda de obicei daca amigdalitele apar des. De asemenea, medicul ar putea recomanda o amigdalectomie daca amigdalele unui copil sunt atat de mari incat ingreuneaza respiratia noaptea.  Amigdalectomia este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale la copii si adolescenti.

Se recomanda in general cand amigdalele se umfla atat de mult incat blocheaza caile respiratorii si ingreuneaza respiratia. Amigdalele umflate pot face copilul sa respire greu, mai ales in timpul somnului. Un copil ar putea sa sforaie si sa i se opreasca respiratia pentru perioade scurte in timp ce doarme. Aceasta se numeste apnee obstructiva de somn. Apneea afecteaza somnul copiilor si poate duce la probleme de invatare, comportament, crestere si probleme cardiace.

Se poate face operatia si cand amigdalele se infecteaza des.

Amigdalita recurenta

Amigdalele sunt tesuturi de pe ambele parti din spatelui gatului, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Capteaza bacteriile si virusurile care ajung in gat si produc anticorpi pentru a combate infectiile. Amigdalita inseamna ca amigdalele sunt infectate. Amigdalele se infecteaza cu bacterii sau virusuri, ceea ce duce la umflarea lor. Amigdalita frecventa sau recurenta este in general definita ca:

  • peste 7 episoade intr-un an;
  • mai mult de 5 episoade pe an pe o perioada de 2 ani;
  • mai mult de 3 episoade pe an pe o perioada de 3 ani.

Amigdalita poate fi sau nu contagioasa, in functie de cauza. Cand cauza este virala sau bacteriana, este de obicei contagioasa. Cauzele amigdalitei includ infectii bacteriene sau infectii virale. Uneori, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor (amigdalectomie).

operatie amigdale

Procedura

Inainte de operatie, medicul poate recomanda oprirea anumitor medicamente cu o saptamana sau doua inainte. In timpul amigdalectomiei, chirurgul va efectua operatia in timp ce copilul este sub anestezie generala. Operatia se face prin gura deschisa a copilului. Nu exista taieturi prin piele si nici cicatrici vizibile.

Cele doua tipuri principale de operatii recomandate sunt:

  • Amigdalectomia traditionala – ambele amigdale sunt complet indepartate;
  • Amigdalectomie intracapsulara –  chirurgul elimina tot tesutul amigdalian afectat, dar lasa un strat mic pentru a proteja muschii gatului dedesubt.

O amigdalectomie dureaza de obicei aproximativ 20 -30 de minute, desi poate dura putin mai mult. De obicei e nevoie de o zi de spitalizare. In general, copiii sub 3 ani si cei cu probleme grave de somn (cum ar fi apneea) raman in spital peste noapte. In functie de tipul de interventie chirurgicala efectuata, recuperarea dupa o amigdalectomie poate dura o saptamana sau mai mult. Copilul va simti un anumit grad de durere si disconfort dupa indepartarea amigdalelor, ceea ce poate ingreuna alimentatia si consumul de lichide.

Riscuri posibile ale operatiei

Exista riscuri in cazul oricarei interventii chirurgicale, inclusiv infectii si probleme cu anestezia. Uneori, copiii se deshidrateaza din cauza faptului ca nu beau suficiente lichide dupa operatie. Rareori, poate sa apara sangerarea in timpul interventiei chirurgicale, imediat dupa operatie sau pana la 2 saptamani mai tarziu. Sunati imediat medicul daca cel mic tuseste sau scuipa sange. Este posibil ca medicii sa trebuiasca sa faca o alta procedura pentru a opri sangerarea.

Ingrijire dupa operatie

Oferiti-i copilului medicamente impotriva durerii conform instructiunilor medicului. Copiii ar trebui sa se odihneasca timp de cateva zile dupa operatie. Se pot intoarce la scoala sau la gradinita cand pot manca normal, dorm bine si nu au nevoie de medicamente pentru durere. Oferiti-i lichide si alimente moi, cum ar fi budinca, supa sau piure, pana cand copilul este pregatit pentru alimente solide.

Sunati medicul daca cel mic face febra, are varsaturi dupa prima zi sau dupa ce ia medicamente, are o durere severa in gat, in ciuda tratamentului pentru durere si nu bea destule lichide. Sunati urgent medicul daca vomita sau tuseste sange sau daca are probleme cu respiratia.

Retineti!

Dupa o operatie de indepartare a amigdalelor, cei mici inca pot raci, pot sa aiba dureri in gat si infectii in gat. Nu vor mai avea insa amigdalita decat daca amigdalele se dezvolta din nou, ceea ce este neobisnuit. Chiar daca amigdalele fac parte din sistemul imunitar, indepartarea acestora nu afecteaza capacitatea organismului de a combate infectiile. Sistemul imunitar are si alte modalitati de a combate germenii.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/tonsillitis
(2) https://www.healthdirect.gov.au/tonsillitis
(3) https://kidshealth.org/en/parents/tonsillitis.html
(4) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Tonsillitis/
(5) https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/tonsillitis
(6) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/tonsillitis

Articole recomandate

Lasa un comentariu