Suptul degetului vs Folosirea suzetei

de Mancas Malina
suptul degetului vs folosirea suzetei

Obiceiuri ca suptul degetului sau folosirea suzetei sunt oarecum normale pana la o anumita varsta. Insa, pentru fiecare exista argumente pro si contra. Iata care sunt acestea, efectele mentinerii acestor obiceiuri pe termen lung si cum incurajam copiii sa renunte la ele.

CUPRINS:

1. Reflexul natural de supt la bebelusi
2. Suptul degetului sau Suzeta?
3. Suptul degetului si folosirea suzetei – efecte pe termen lung
4. Cum putem incuraja copilul sa renunte la suptul degetului si la suzeta?

Reflexul natural de supt la bebelusi

Bebelusii au un reflex natural de supt, iar suptul degetului sau al suzetei sunt parti complet normale ale dezvoltarii copilului. Multi bebelusi si copii mici folosesc suptul nu numai ca mijloc de a obtine hrana, ci si pentru confort.

Suptul nenutritiv, cum ar fi suptul sanului la finalul alaptarii, suptul degetului sau al suzetei, este un comportament normal pentru sugari si copii mici. Unele ecografii arata chiar ca bebelusii isi sug degetele din uter. Suptul nenutritiv are rol calmant, insa poate fi considerat si un obicei vicios dupa o anumita varsta, la care poate fi greu de renuntat uneori.

Exista unele ingrijorari ca suptul degetului in exces poate modifica structura gurii, iar suptul suzetei poate creste riscul de infectii ale urechii. Obiceiurile calmante ca suptul nenutritiv al degetului sau suzetei sunt in general sigure si copilul le depaseste fara probleme de la sine. Ele devin o problema doar daca cel mic nu inceteaza sa isi suga degetul mare sau sa foloseasca o suzeta pana la varsta de 3-4 ani, deoarece aceste obiceiuri pot afecta dezvoltarea dentara daca dureaza prea mult timp.

suzeta sau suptul degetului

Suptul degetului sau Suzeta?

Exista o serie de dezbateri privind varianta cea mai potrivita cand vine vorba despre supt nenutritiv cu rol calmant – degetul sau suzeta? Pana acum, cercetarile nu arata ca o varianta este mai buna decat cealalta. De asemenea, desi parintii pot incuraja un copil sa foloseasca suzeta mai degraba decat degetul mare, nu pot controla ce va prefera copilul.

Suzeta – argumente pro si contra

PRO – Avantajele utilizarii unei suzete includ posibilitatea de a controla cand o poate folosi copilul si posibilitatea de a lua suzeta atunci cand nu mai este potrivita. Mai multe studii privind efectul protector al suzetelor au aratat ca acestea ar putea reduce sindromul mortii subite la sugari cu pana la 90%. Desi nu este clar exact cum ofera suzetele protectie, o posibilitate este ca acestea sa ajute caile respiratorii sa ramana deschise. O alta posibila explicatie este ca ajuta sistemul nervos autonom al bebelusului (care regleaza respiratia si ritmul cardiac) sa functioneze corect.

CONTRA – Insa, un copil care foloseste o suzeta poate avea mai multe riscuri de a dezvolta infectii ale urechii. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca miscarea de aspirare poate bloca fluxul adecvat de aer prin trompele lui Eustachio, ce mentin in mod normal urechea medie deschisa si curata. De asemenea, continuarea prelungita a acestui obicei poate creste riscul de probleme dentare.

suptul nenutritiv la bebelusi

Recomandari privind suzetele:

  • Se recomanda sa limitati utilizarea suzetei si sa asteptati pana la varsta de 3-4 saptamani pentru a o introduce daca cel mic este alaptat la san – pentru a nu interfera cu alaptarea.
  • Nu folositi suzeta pentru a inlocui sau amana mesele.
  • Alegeti suzete din silicon, dintr-o singura piesa, care pot fi spalate cu usurinta si pastrati cateva de rezerva la indemana in cazul in care pierdeti una sau daca o scapa pe jos si se murdareste.
  • Inlocuiti suzetele deteriorate si folositi suzete de dimensiunea potrivita, in functie de varsta copilului.
  • NU legati niciodata suzeta cu o ata sau o panglica de mana sau gatul copilului.
  • Mentineti suzetele curate, mai ales in primele 6 luni.
  • NU introduceti suzeta in propria gura pentru a o curata, pentru ca exista riscul de a raspandi o serie de germeni copilului.
  • Nu inmuiati niciodata suzeta in zahar sau in miere.
  • Daca cel mic nu este interesat de suzeta, nu il fortati sa o foloseasca.

→ Despre SUZETE poti citi mai multe in acest articol.

Suptul degetului – argumente pro si contra

PRO – Un avantaj al suptului degetului este ca nu poate interfera cu alaptarea. Copiii renunta de obicei singuri la acest obicei pana la 3 – 4 ani. Daca cel mic se poate trezi si plange uneori atunci cand nu isi gaseste suzeta sau suzeta ii cade din gura in somn, acest lucru nu este valabil si pentru degete. Le va gasi cu siguranta usor cand are nevoie. Degetul mare ii va fi intotdeauna la dispozitie, astfel incat sa il poata folosi in mod eficient pentru auto-calmare.

CONTRA – Cu toate acestea, obiceiul de a suge degetul poate fi mai greu de eliminat. Daca suptul degetului este in continuare un obicei dupa varsta de 4 ani, copilul poate dezvolta probleme dentare.  Suptul degetului poate expune in plus copilul la mai multi germeni. Deoarece sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare, sugarii si copiii mici sunt mai vulnerabili la boli, iar faptul ca isi sug degetele se traduce printr-un risc mai mare de imbolnavire. Daca suzeta poate fi luata din mana copilului, cu degetul nu este valabil acest lucru. In plus, nu au existat studii care sa arate ca suptul degetelor ofera acelasi beneficiu in reducerea riscului de sindrom de moarte subita.

suptul degetului

Concluzii

Atat suzeta, cat si suptul degetului sunt daunatoare pentru dintii copilului daca obiceiurile continua dupa varsta de 2 – 4 ani. Dupa aceasta varsta, ambele obiceiuri devin problematice.

Unii sugereaza, de asemenea, ca asa-numitele suzete „ortodontice” sunt mai putin susceptibile de a provoca probleme dentare. Cu toate acestea, Academia Americana de Stomatologie Pediatrica afirma ca suptul degetului si suzeta afecteaza in esenta dintii in acelasi mod. De asemenea, afirma si ca majoritatea copiilor renunta la aceste obiceiuri inainte ca dintii permanenti sa apara si sa se produca vreun rau asupra dintilor sau maxilarelor. In plus, folosirea suzetei nu este o garantie ca cel mic nu va incepe sa isi suga si degetul. Se estimeaza ca 20% dintre bebelusii care folosesc suzeta isi sug si degetul.

Faptul ca atat suptul degetului, cat si utilizarea suzetei se pot transforma in obiceiuri prelungite, va poate face sa va ganditi ca ar trebui sa le evitati pe ambele. Insa, retineti ca suptul nenutritiv este normal in primul an de viata al bebelusului si majoritatea copiilor renunta la aceste obiceiuri usor.

ATENTIE!

Retineti ca NU exista niciun motiv pentru a incuraja suptul degetului mare sau utilizarea suzetei la sugarii care nu manifesta o nevoie. Instinctul de supt la acesti sugari este satisfacut prin alaptare sau cu biberon.

Suptul degetului si folosirea suzetei – efecte pe termen lung

Majoritatea copiilor inceteaza sa-si suga degetul intre varsta de 2-4 ani. Este recomandat sa incurajati copilul sa renunte la acest obicei si la suzeta pana la varsta de 2-4 ani.

Suptul degetului si folosirea suzetei pot afecta dezvoltarea dintilor si a maxilarului copilului, daca nu se renunta la timp la aceste obiceiuri. Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica, marea majoritate a copiilor renunta la suptul degetului si la suzeta inainte de varsta de 4 ani. Suptul degetului poate fi un obicei mai greu de eliminat si tinde sa persiste mai mult timp daca nu se intervine. Copiii care continua sa isi suga degetul sau suzeta dupa varsta de 5 ani (si in special cei care continua dupa ce incep sa apara dintii permanenti) prezinta un risc ridicat de a dezvolta complicatii dentare.

Aceste obiceiuri, daca devin prelungite, pot duce la o serie de probleme. Acestea includ:

  • alinierea incorecta a maxilarului;
  • risc de carii dentare (daca suzetele sunt introduse in miere sau alta substanta dulce);
  • ingustarea cerului gurii (poate cauza probleme ulterioare cu dezvoltarea dintilor);
  • dinti nealiniati corespunzator – inclinati;
  • leziuni bucale – in caz de supt agresiv, cu zgomote, ce poate cauza rani sau ulceratii la nivelul gurii;
  • probleme de vorbire.

folosirea suzetei

Cum putem incuraja copilul sa renunte la suptul degetului si la suzeta?

In cele mai multe cazuri, copiii renunta in mod natural la suzeta sau la suptul degetului, in timp. Pe masura ce copiii cresc, dezvolta noi moduri de a se autocalma, de a se relaxa si de a se linisti.

Majoritatea copiilor renunta singuri la aceste obiceiuri intre 2 -4 ani. Daca acest lucru nu se intampla, poate fi necesar sa-i incurajati si sa ii ajutati sa renunte la obicei. Iata cateva sugestii utile pentru a ajuta copilul sa renunte la aceste obiceiuri:

  • Cearta, pedepsele, tachinarea sau critica NU reprezinta o modalitate eficienta de a scapa de obiceiuri ca acestea.
  • Implementati un sistem de recompense (NU pedeapsa), prin care copilul poate castiga jetoane, buline sau puncte atunci cand nu foloseste suzeta sau cand nu isi suge degetul. Recompensati copilul cand trece printr-o situatie dificila fara suzeta sau se abtine de la suptul degetului.
  • Incurajati si laudati copilul cand face progres.
  • Uneori copilul isi suge degetul sau vrea suzeta cand este nelinistit sau anxios. Incercati sa remediati cauza anxietatii.
  • Rugati dentistul sau medicul pediatru sa discute cu cel mic despre renuntarea la acest obicei. Adesea, mesajul este auzit mai clar atunci cand este transmis de un medic.

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/thumb-sucking-vs-using-pacifiers-2633784
(2) https://www.healthlinkbc.ca/pregnancy-parenting/parenting-babies-0-12-months/baby-care/thumb-sucking-versus-pacifier-use
(3) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ta1927
(4) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Pacifiers-and-Thumb-Sucking.aspx
(5) https://familydoctor.org/babies-thumbs-fingers-pacifiers/

Surse foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu