Sarcina dupa 35 ani – riscuri posibile si recomandari

de Mancas Malina
sarcina dupa 35 ani

Citeste mai multe despre sarcina dupa 35 ani – cum este afectata fertilitatea dupa aceasta varsta, riscuri posibile, precum si recomandari si sfaturi.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Fertilitatea dupa varsta de 35 ani
3. Sarcina dupa 35 ani – riscuri posibile
4. Sarcina dupa 35 ani – beneficii
5. Sarcina dupa 35 ani – recomandari

Informatii generale

Majoritatea femeilor care raman insarcinate dupa varsta de 35 ani au sarcini sanatoase si nasc copii sanatosi. De fapt, statisticile arata ca numarul femeilor de 35-39 ani care au sarcini sanatoase si nasc a crescut considerabil in ultimii ani. Insa, din punct de vedere medical se considera ca o sarcina dupa aceasta varsta poate fi asociata cu anumite riscuri suplimentare. Comunitatea medicala eticheteaza sarcina dupa varsta de 35 de ani drept „sarcina geriatrica” si femeile din aceasta categorie de varsta ca fiind „de varsta materna avansata”. Insa, asta NU inseamna ca o femeie dupa varsta de 35 ani nu poate avea o sarcina sanatoasa. Denumirea tine pur si simplu de anumite considerente medicale care se refera la unele riscuri suplimentare.

fertilitatea dupa 35 ani

Fertilitatea dupa varsta de 35 ani

In primul rand, poate fi mai dificil uneori pentru o femeie sa raman insarcinata dupa 35 ani. Fertilitatea feminina incepe sa scada mai repede dupa varsta de 30 de ani si implicit dupa varsta de 35 de ani. Varsta materna avansata este termenul medical folosit pentru a descrie sarcina la femeile de 35 de ani si peste. Asta nu inseamna ca brusc la implinirea varstei de 35 ani fertilitatea devine scazuta. Femeile pot avea in continuare sarcini sanatoase dupa varsta de 35 ani, insa trebuie doar sa tinem cont ca fertilitatea este de obicei mai redusa.

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, probabilitatea ca acestea sa ramana gravide scade din cauza scaderii numarului de ovule si a calitatii acestora. Fertilitatea scade, de asemenea, la barbati odata cu varsta, din cauza scaderii numarului de spermatozoizi, a motilitatii si volumului de sperma. Acesti factori legati de varsta combinati pot face mai dificila obtinerea unei sarcini.

In cazul in care aveti peste 35 ani, ar trebui sa consultati medicul daca incercati fara succes sa ramaneti insarcinata de peste 6 luni.

cum cresti sansele de a concepe dupa 35 ani

Sarcina dupa 35 ani – riscuri posibile

Nu se intampla nimic brusc dupa varsta de 35 ani – nu inseamna ca de la aceasta varsta femeile nu mai pot face copii sau nu mai pot avea sarcini sanatoase. Este pur si simplu o varsta aproximativa la care riscurile sunt considerate mai mari. Toate sarcinile au un anumit risc, indiferent de varsta. Insa, posibilitatea de complicatii este mai mare cand parintii au o varsta mai inaintata. Iata cateva dintre posibilele riscuri:

Risc mai mare de diabet gestational

Riscul de diabet gestational poate creste. Acest tip de diabet apare numai in timpul sarcinii. Este mai frecvent la femeile gravide de varsta mai inaintata. Persoanele cu diabet gestational trebuie sa mentina un control strict al zaharului din sange prin dieta si activitate fizica. Uneori este nevoie si de medicamente. Lasat netratat, diabetul gestational poate face ca fatul sa creasca mai mare decat media. Diabetul gestational poate creste riscul de nastere prematura, hipertensiune arteriala in timpul sarcinii si complicatii pentru copil dupa nastere.

Risc mai mare de hipertensiune arteriala in sarcina

Riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala in timpul sarcinii se considera ca este mai mare dupa 35 ani. Medicul va va monitoriza cu atentie tensiunea arteriala, impreuna cu cresterea si dezvoltarea bebelusului. Daca dezvoltati hipertensiune arteriala in timpul sarcinii, va trebui sa mergeti mai des la medic pentru controale. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa nasteti copilul inainte de data estimata pentru a evita complicatiile.

Hipertensiunea arteriala cronica poate provoca o serie de complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi nastere prin cezariana inainte de termen, sangerare grava dupa nastere (hemoragie postpartum), diabet gestational, risc de accident vascular cerebral, acumulare de lichid in plamani (edem pulmonar), insuficienta renala. A avea grija de sanatatea ta inainte si in timpul sarcinii, precum si dupa nastere este cea mai buna modalitate de a reduce aceste riscuri.

Risc mai mare de a naste un copil cu greutate mica la nastere

Mamele cu varsta peste 35 ani au un risc mai mare de a avea copii cu greutate mai mica la nastere, ceea ce ar putea duce la probleme de sanatate viitoare. Nu este complet clar de ce se intampla asta, dar ar putea avea de-a face cu o deficienta de nutrienti din placenta in timpul sarcinii.

Risc mai mare de a avea nevoie de cezariana

Dupa varsta de 35 de ani, exista un risc mai mare de aparitie a complicatiilor legate de sarcina care ar putea duce la o nastere prin cezariana.

Risc mai mare de afectiuni cromozomiale

Bebelusii nascuti de mame cu varsta mai inaintata au un risc mai mare de a avea anumite afectiuni cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. La 25 de ani, riscul unei femei de a avea un copil cu sindrom Down este de 1 la 1.250. Pana la varsta de 40 de ani, riscul este de aproximativ 1 la 100. Problemele fetale nu sunt intotdeauna atribuite mamei sau ovulelor acesteia. Mutatiile pot aparea in spermatozoizi, mai ales cand tatal este mai in varsta.

Riscul de pierdere a sarcinii poate fi mai mare

Riscul de avort spontan creste odata cu varsta. Acest lucru poate fi din cauza unor afectiuni medicale preexistente sau din cauza unor afectiuni cromozomiale la copil. Cercetarile sugereaza ca riscul mai mare de avort spontan poate fi atat din cauza scaderii calitatii ovulelor la varsta inaintata, cat si a riscului mai mare de afectiuni cronice. Conditiile cronice pot include hipertensiune arteriala sau diabet.

O sarcina multipla este mai frecventa

Sansa de a avea gemeni creste odata cu varsta. Acest lucru este din cauza faptului ca modificarile hormonale ar putea provoca eliberarea a mai mult de un ovul in acelasi timp. De asemenea, tehnologiile de reproducere asistata – cum ar fi fertilizarea in vitro – pot juca un rol.

sarcina dupa 35 ani beneficii

Sarcina dupa 35 ani – beneficii

Sa ai un copil mai tarziu in viata nu inseamna doar riscuri pentru sanatate. Exista si vesti bune cand vorbim despre a deveni mama dupa varsta de 35 de ani. Intemeierea unei familii este o decizie personala si multi oameni aleg sa astepte pana mai tarziu in viata pentru a avea copii. Unul dintre beneficiile de a avea un copil mai tarziu in viata este sa ai mai multa experienta de viata si stabilitate financiara. Pot exista astfel mai multe resurse pentru a ingriji copiii. Dupa aceasta varsta femeile pot fi, de asemenea, mai pregatite emotional si pot avea mai multa rabdare uneori.

Sarcina dupa 35 ani – recomandari

Cum puteti creste sansele de a concepe dupa 35 ani?

Daca aveti peste 35 de ani, nu asteptati mai mult de 6 luni pentru a vorbi cu medicul, daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata. Se vor face o serie de analize si investigatii pentru a gasi cauza. Daca nu se gaseste nicio cauza evidenta a problemelor de fertilitate, medicul va poate sugera sa continuati sa incercati sa concepeti in mod natural timp de cateva luni, apoi sa reveniti daca nu aveti succes.

Insa, nu presupuneti ca varsta este singurul motiv pentru care nu reusiti sa ramaneti insarcinata. Depinde si de stilul de viata. Pentru a va imbunatati sansele de a ramane insarcinata, medicul va poate sugera sa incercati sa faceti unele schimbari in stilul de viata, cum ar fi alegerea unei diete mai sanatoase, reducerea consumului de bauturi alcoolice, mentinerea la o greutate sanatoasa (nici subponderala, nici supraponderala), reducerea consumului de cofeina, reducerea excesului de stres si renuntarea la fumat. Este important sa intelegeti ca, in timp ce renuntarea la obiceiurile nesanatoase va poate imbunatati fertilitatea, schimbarea stilului de viata nu va preveni scaderea fertilitatii legata de varsta.

De asemenea, este bine si sa faceti o programare inainte de conceptie. Inainte de a ramane insarcinata, discutati cu medicul despre starea generala de sanatate.

Controale medicale periodice si investigatii recomandate

Mergeti la toate controalele medicale. Acest lucru ii permite medicului sa va monitorizeze atent starea. Mentionati orice simptome care va preocupa. Vor fi necesare analize si investigatii suplimentare. De asemenea, puteti vorbi despre testele de screening optionale pe care ati putea alege sa le faceti, pentru a verifica starea de sanatate a fatului.

Daca decideti sa utilizati teste de screening, unele dintre aceste teste vor trebui facute la inceputul sarcinii. Testele de screening  genetic sunt utile pentru toate sarcinile, dar sunt deosebit de importante pentru persoanele de varsta mai inaintata. Aceste proceduri neinvazive pot detecta daca bebelusul prezinta un risc ridicat pentru anumite afectiuni congenitale. Cele mai multe investigatii folosesc teste de sange sau ecografii.

Aceste teste sunt screening-uri, ceea ce inseamna ca detecteaza posibilitatea unei afectiuni genetice. Daca o problema este detectata intr-un test de screening, se pot face teste genetice mai invazive. Acestea includ prelevarea de vilozitati coriale si amniocenteza.

riscurile sarcinii dupa 35 ani

Gestionati problemele medicale pe care le aveti

Problemele medicale negestionate corect, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima sau diabetul pot cauza probleme mamei si copilului. Colaborati cu medicul pentru a revizui medicamentele si suplimentele actuale pe care le luati si pentru a controla conditiile medicale existente – in mod ideal, inainte de a ramane insarcinata.

Alte recomandari

  • Mentineti o alimentatie sanatoasa in sarcina. Veti avea nevoie de mai mult acid folic, calciu, fier, vitamina D si alti nutrienti esentiali.
  • Luati suplimentele prenatale. Este recomandat sa incepeti sa luati vitamine prenatale cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata.
  • Mentineti un stil de viata activ, pe cat posibil, in functie de recomandarile medicului.
  • Evitati alcoolul si fumatul, inclusiv expunerea la fum de tigara – fumat pasiv.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-after-35
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/trying-for-pregnancy-after-35
(3) https://www.acog.org/womens-health/faqs/having-a-baby-after-age-35-how-aging-affects-fertility-and-pregnancy
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/pregnancy/art-20045756

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu