Cafeaua in alaptare

de Mancas Malina
cafeaua in alaptare

Afla din urmatorul articol daca este sigura cafeaua in alaptare, cum poate afecta starea bebelusului, care este doza maxima admisa si alte recomandari utile.

CUPRINS:

1. Pot consuma cafea in perioada alaptarii?
2. Cata cafea pot consuma in alaptare?
3. Ce efecte poate avea cofeina asupra bebelusului?
4. Recomandari

Pot consuma cafea in perioada alaptarii?

Cofeina nu este considerata a fi incompatibila cu alaptarea. Insa, poate reduce uneori beneficiile nutritionale ale laptelui matern in timp si poate contribui la stari de iritabilitate, nervozitate, probleme de somn si chiar oboseala. Cofeina actioneaza ca un stimulent pentru sistemul nervos central. Cofeina nu se gaseste doar in cafea, ci si in ceai, matcha, bauturi racoritoare, energizante, ciocolata, cacao etc.

Se poate consuma cafea in alaptare, insa cu moderatie – asta inseamnand de obicei o cafea pe zi. Cofeina trece in laptele matern, insa de obicei nu afecteaza negativ sugarul atunci cand mama consuma cantitati mici pana la moderate de cofeina. Cu toate acestea, cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Retineti ca bebelusii prematuri, bebelusii sub 6 luni si cei care au alte probleme de sanatate pot avea mai multe riscuri de a prezenta efecte adverse in urma consumului de cofeina de catre mama, deoarece le ia mai mult timp pentru a elimina cofeina din organism.

pot consuma cafea in alaptare

Citeste si: Alaptarea – beneficii si recomandari

Cata cafea pot consuma in alaptare?

Se recomanda sa limitati aportul de cofeina la cel mult 200 mg pe zi – cam 1-2 cesti de cafea. Cand consumam produse ce contin cofeina, aceasta ajunge in sange si ulterior o parte ajunge si in laptele matern. De obicei, o cafea la filtru contine cam 140 mg cofeina. Cofeina se gaseste si in ceai, ciocolata, cacao, bauturi energizante, bauturi racoritoare, mai ales cola etc. De asemenea, cofeina se gaseste si in medicamentele fara prescriptie medicala, inclusiv in pastilele pentru dureri de cap.

Daca se consuma maximum 200 mg de cofeina pe zi, este putin probabil sa afecteze starea bebelusului. Cu toate acestea, cu cat consumi mai multa cofeina, cu atat mai multa va ajunge in circulatia bebelusului. De asemenea, cu cat copilul este mai mic, cu atat ii ia mai mult pentru a elimina cofeina din organism. De exemplu, pentru un nou-nascut este nevoie de pana la patru zile pentru a elimina cofeina. Cantitatea de cofeina in corpul bebelusului se poate acumula daca mama continua sa consume o cantitate crescuta de alimente si bauturi ce contin cofeina. Asta deoarece ficatul si rinichii bebelusului sunt inca insuficient dezvoltati pentru a le procesa rapid. Pana la varsta de 9 luni, copilul ar trebui sa poata elimina cofeina din organismul sau mai eficient.

Citeste si: Alcoolul in sarcina – ce efecte poate avea asupra fatului

cofeina in alaptare recomandari

Cofeina trece in laptele matern?

Aproximativ 1-1,5% din cantitatea totala de cofeina pe care o consumati trece in laptele matern. Desi aceasta cantitate poate parea mica, sugarii nu pot procesa cofeina la fel de repede ca adultii sau copiii mai mari. Cand ingeram cofeina, aceasta este absorbita din intestin in sange. Ficatul o prelucreaza apoi si o descompune in compusi care influenteaza diferite organe si functii ale corpului.

Nivelurile maxime de cofeina din laptele matern se gasesc la 60-120 de minute dupa consum. In cazul unui adult sanatos, cofeina ramane in organism timp de cateva ore. Cu toate acestea, in cazul sugarilor poate dura pana la cateva zile, deoarece ficatul si rinichii nu sunt complet dezvoltati. Prematurii si nou-nascutii descompun cofeina intr-un ritm mai lent in comparatie cu bebelusii mai mari. Prin urmare, chiar si cantitatile mici care trec prin laptele matern se pot acumula in corpul bebelusului in timp – in special la nou-nascuti.

Ce efecte poate avea cofeina asupra bebelusului?

Cand este consumata in cantitate prea mare, cofeina poate cauza insomnie, iritabilitate si stari de neliniste bebelusului. Cofeina este un stimulent si, prin urmare, bebelusii pot deveni mai agitati, mai nelinistiti. Somnul lor poate fi afectat. Cofeina in cantitate mare poate avea un impact semnificativ asupra capacitatii bebelusului de a adormi. Cand mama consuma cofeina in exces, copilul se poate confrunta cu stari de agitatie, iritabilitate, insomnie etc. In general, in sarcina si alaptare, este intotdeauna indicat sa consultati medicul pentru a afla ce recomanda pentru situatia voastra specifica.

Cofeina ii poate afecta pe unii bebelusi mai mult decat pe altii. Asta pentru ca fiecare bebelus are propria sensibilitate la cofeina si alte elemente. Unii bebelusi sunt mai sensibili la cofeina decat altii. Semnele ca aportul de cofeina afecteaza copilul includ:

  • cresterea nervozitatii si iritabilitatii;
  • probleme de somn;
  • hiperactivitate;
  • agitatie si neliniste.

Bebelusii mai mici sunt mai sensibili la cofeina decat cei mai mari. De asemenea, cofeina ramane in sistemul unui nou-nascut mai mult decat in cel al unui copil mai mare. In cazul unui copil de 9 luni, timpul de injumatatire al cofeinei este de aproximativ cateva ore, dar pentru un nou-nascut este de cateva zile.

cafeaua in laptele matern

Vezi si: Alimentatia in timpul alaptarii

Recomandari

Daca vreti sa continuati sa beti cafea in alaptare, limitati consumul la maximum 200 mg cofeina pe zi, echivalentul a 1-2 cafele. Insa, cei mai multi medici recomanda de obicei o singura cafea pe zi. Cantitatea de cofeina dintr-o portie de cafea variaza foarte mult, in functie de tipul de boabe, de modul in care este prajita cafeaua si cum este preparata. De asemenea, puteti consuma, tot cu moderatie, ceai sau cafea decofeinizata. Acestea nu sunt complet fara cofeina, dar contin mai putina decat cafeaua normala. Retineti ca NU doar cafeaua contine cofeina, ci si ceaiul, unele sucuri (in special cola), energizante, ciocolata, bauturi sportive etc. Cofeina se gaseste si in unele medicamente pentru ameliorarea durerii si in unele suplimente.

Se recomanda sa alaptati copilul inainte de a consuma cafeaua. Apoi, asteptati cel putin 3 ore inainte de a alapta din nou. Acest lucru ar trebui sa ii ofere organismului suficient timp pentru a procesa cofeina si pentru a evita raspandirea acesteia in laptele matern. Nivelurile de cofeina din laptele matern atinge pragul maxim la 1-2 ore dupa consumul de cafea. De asemenea, reduceti consumul de cofeina la o ceasca de cafea pe zi. Daca bebelusul este mai sensibil la cofeina, s-ar putea sa devina mai agitat sau sa aiba probleme cu somnul.

In cazul bebelusilor prematuri sau cu anumite probleme, inclusiv intolerante alimentare, cel mai bine este sa discutati cu medicul sau un consultant in alaptare inainte de a incepe sa consumati cafea pe perioada alaptarii.

Iti recomandam si: Cum sa ai grija de tine ca mamica

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501467/
(2) https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/maternal-diet.html
(3) https://www.llli.org/breastfeeding-info/caffeine/
(4) https://www.webmd.com/baby/is-caffeine-safe-while-breastfeeding
(5) https://www.breastfeeding.asn.au/resources/caffeine-and-breastfeeding
(6) https://lllusa.org/caffeine-and-breastfeeding/

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu