Ridurile – de ce apar si cum le putem preveni

de Mancas Malina
ridurile

Ridurile sunt o parte normala a imbatranirii pielii – iata care sunt factorii ce cresc riscul de aparitie a ridurilor si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt ridurile?
2. Cauzele ridurilor
3. Cum putem proteja pielea de riduri?

Ce sunt ridurile?

Ridurile se dezvolta ca o parte normala a procesului de imbatranire, pe masura ce pielea devine mai subtire, mai uscata, cu un grad mai redus de regenerare. La femei, modificarile hormonale asociate menopauzei contribuie la dezvoltarea ridurilor. Numarul si severitatea ridurilor pot fi afectate de factori ce tin de stilul de viata, inclusiv expunerea la soare, fumatul si chiar miscarile repetate ale fetei, motiv pentru care sunt deosebit de frecvente ridurile in jurul ochilor si in jurul gurii.

Ridurile, o parte naturala a imbatranirii, sunt in general mai frecvente si mai intense pe pielea expusa la soare, cum ar fi fata, gatul, mainile. Desi genetica determina in principal structura si textura pielii, expunerea la soare este o cauza majora a aparitiei ridurilor, in special pentru persoanele cu pielea uscata. Poluantii si fumatul contribuie, de asemenea, la aparitia ridurilor. Stilul de viata are un efect major asupra riscului de aparitie a ridurilor.

cauze riduri

Clasificare

Exista sistemul de clasificare Glogau pentru fotoimbatranirea cutanata:

  • Usor – putine riduri sau deloc, ce necesita machiaj putin sau deloc pentru acoperire;
  • Moderat – riduri precoce si moderate, necesita putin machiaj;
  • Avansat – riduri persistente, decolorare a pielii cu vase de sange rupte si keratoze, de multe ori necesita machiaj pentru acoperire;
  • Sever – riduri omniprezente, keratoze, necesita machiaj pentru a ascunde semnele, dar este posibil sa nu ascunda modificarile de imbatranire.

Clasificarea Fitzpatrick a ridurilor se refera la gradul de aparitie a liniilor fine si a ridurilor in jurul gurii si ochilor:

  • Clasa I: riduri fine;
  • Clasa II: riduri fine pana la moderate si numar moderat de linii fine;
  • Clasa III: riduri fine pana la profunde, numeroase linii si, eventual, pliuri cutanate.

Cauzele ridurilor

solutii antirid

Exista multe motive pentru care apar ridurile. Cele mai frecvente sunt:

Imbatranirea pielii

Ridurile sunt un efect secundar al procesului de imbatranire. Pe masura ce inaintam in varsta, celulele pielii se divid mai incet, iar stratul mediu al pielii, numit derm, incepe sa se subtieze. Dermul este compus dintr-o retea de fibre de elastina si colagen, care ofera rezistenta si elasticitate. Pe masura ce aceasta retea se „relaxeaza”, apar linii fine pe suprafata pielii. Odata cu imbatranirea pielii, aceasta retine mai greu umezeala si se reduce capacitatea de producere a uleiurilor la nivelul pielii – piele mai uscata. De asemenea, se reduce capacitatea de regenerare a pielii. Toti acesti factori contribuie la dezvoltarea ridurilor.

Contractii ale muschilor faciali

Se crede ca se dezvolta linii fine mai ales pe frunte, intre sprancene (linii de la incruntare) si in coltul ochilor din cauza micilor contractii musculare – ce duc la riduri de expresie. Zambetul, incruntarea si alte expresii faciale obisnuite fac ca aceste linii fine sa devina mai proeminente. In timp, aceste expresii cuplate cu gravitatia contribuie la formarea ridurilor.

Efectele date de soare

Expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (UV) de la soare poate duce la imbatranirea prematura a pielii, cunoscuta si sub numele de foto-imbatranire. Expunerea la lumina UV descompune fibrele de colagen si duce la producerea de elastina anormala. Cand lumina ultravioleta afecteaza pielea, se produce o enzima numita metaloproteinaza. Aceasta enzima creeaza si restabileste colagenul. Cu toate acestea, in timpul procesului, unele fibre de colagen sanatoase sunt deteriorate, rezultand elastoza solara – formarea dezorganizata a fibrelor.

Ridurile se dezvolta atunci cand procesul de reconstructie are loc de fiecare data mai putin eficient. Pe langa liniile fine si riduri, efectele UV sunt legate si de pete maronii si modificari ale pigmentului, precum si capilare rupte si pete rosii. Toate aceste modificari fac ca pielea sa para mai imbatranita.

Expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui, atat UVA, cat si UVB, reprezinta  cauza pentru 90% dintre cazurile de imbatranire prematura a pielii sau ceea ce se numeste foto-imbatranire. Severitatea leziunilor cutanate cauzate de soare este determinata de expunerea totala pe viata la razele UV, precum si de culoarea pielii (pigment).

Fumatul

Fumatorii tind sa aiba riduri premature, iar pielea lor este mai imbatranita. Substantele chimice nocive din tigari afecteaza pielea intr-o varietate de moduri – afecteaza elasticitatea, textura, culoarea.  In plus, nicotina din tigari determina ingustarea vaselor de sange din straturile exterioare ale pielii, limitand cantitatea de sange, oxigen si substante nutritive, precum vitamina A, care ajung si hranesc pielea. Astfel, celulele pielii se regenereaza si mai lent.

Alti factori implicati sunt:

  • tipul de piele  – pielea mai uscata, mai deschisa la culoare;
  • factori ereditari;
  • deshidratarea;
  • privarea de somn;
  • unele medicamente.

Cum putem proteja pielea de riduri?

Ridurile sunt o parte naturala a inaintarii in varsta. Nu putem preveni in totalitate aparitia lor, dar putem reduce riscul de aparitie a ridurilor premature si putem reduce severitatea lor.

Protectia solara – cel mai important pas pentru prevenirea ridurilor

Utilizarea zilnica a unui produs de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare este cel mai eficient lucru pe care il puteti face pentru a preveni ridurile. Limitati timpul petrecut in soare, in special la pranz, si purtati intotdeauna haine de protectie, inclusiv palarii cu boruri largi, camasi cu maneci lungi si ochelari de soare. De asemenea, utilizati protectie solara pe tot parcursul anului cand sunteti in aer liber.  Utilizati produse cosmetice cu protectie solara incorporata. Atunci cand alegeti produse de ingrijire a pielii, alegeti-le pe cele cu protectie solara cu spectru larg – ceea ce inseamna ca blocheaza atat razele UVA, cat si razele UVB.

cremele antirid

Hidratarea pielii

Pielea are nevoie de hidratare in permanenta. Produsele hidratante pentru piele imbunatatesc capacitatea de retinere a apei la nivelul pielii.  Pielea uscata si deshidratata este expusa unui risc mai mare de aparitie a liniilor fine si a ridurilor.  Acidul hialuronic – produs de organism – se gaseste in aproape fiecare celula din corp cu cea mai mare concentratie gasita in piele. Functia acidului hialuronic este de a lega apa si de a lubrifia. Datorita consistentei si compatibilitatii tesuturilor, acesta poate fi benefic in produsele de ingrijire a pielii, ca un hidratant excelent.

Curatati-va bine fata

Demachierea si spalarea fetei inainte de culcare reprezinta un pas foarte important in ingrijirea pielii. Cand lasati machiajul pe fata peste noapte, pielea va absorbi mare parte dintre aceste aubstante. Deoarece majoritatea produselor cosmetice contin substante chimice dure, acest lucru contribuie la stresul oxidativ cu care se confrunta pielea. De aceea, e important sa indepartati machiajul inainte de culcare si sa va curatati bine fata.

Stil de viata sanatos

Se spune ca sanatatea organismului se vede pe pielea noastra. Alimentele consumate, calitatea somnului si stresul din viata noastra se reflecta si la nivelul pielii. Este important sa avem un stil de viata sanatos, cu o alimentatie sanatoasa si activitate fizica in fiecare zi. De asemenea, este important sa limitam consumul de zahar, alcool si sa renuntam la fumat. In plus, stabiliti un program sanatos de somn si invatati tehnici eficiente de gestionare a stresului.

Schimbati pozitia de somn

Unele riduri de pe fata pot fi cauzate de pozitia in care dormiti. Este vorba despre efectul de „compresie” – cand fata este presata pe perna in acelasi mod in fiecare noapte. In timp, aceasta compresie poate creste riscul de aparitie a ridurilor. Puteti preveni sau reduce ridurile de compresie dormind pe spate sau pe o parte.

Cremele antirid

Eficacitatea cremelor antirid depinde in parte de ingredientele active. Retinolul, antioxidantii si unele peptide pot duce la imbunatatiri usoare pana la moderate ale severitatii ridurilor. Produsele care contin alfa hidroxi acizi – precum acidul glicolic si acidul lactic – pot ajuta la indepartarea celulelor moarte de la nivelul pielii si la stimularea cresterii de noi celule. Multe creme de fata pot include asa-numitele ingrediente anti-imbatranire. Acestea pot include antioxidanti si / sau exfolianti, inclusiv:

  • retinoizi topici;
  • vitamina C;
  • alfa hidroxi acizi;
  • polipeptide;
  • diverse extracte de plante.

Tratamente cosmetice antirid

Alte tratamente si interventii pentru riduri include:

  • tratamente cu botox – injectarea de toxina botulinica – relaxeaza muschii faciali si poate ajuta la corectarea ridurilor existente – efectele dureaza cam 6 luni;
  • tratamente cu acid hialuronic – pot fi utile pentru ridurile fine, datorita efectului de umplere, dar si pentru ridurile mai profunde;
  • mezoterapie pentru stimularea productiei de colagen;
  • terapia vampir sau PRP – pentru ridurile superficiale;
  • peeling chimic;
  • dermabraziune si microdermabraziune;
  • rejuvenare faciala cu laser;
  • optiuni chirurugicale, precum lifting facial sau blefaroplastie etc.

Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/wrinkle-remedies
(2) https://www.webmd.com/beauty/wrinkles#1
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852
(4) https://www.verywellhealth.com/what-causes-wrinkles-1068726

Articole recomandate

Lasa un comentariu