Mancarimi ale pielii in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
mancarimi ale pielii in sarcina

Mancarimea pielii in timpul sarcinii este obisnuita, mai ales in jurul abdomenului si pe sani, deoarece pielea se intinde pentru a se adapta la crestere pe masura ce sarcina progreseaza. Iata care pot fi si alte cauze pentru mancarimi ale pielii in sarcina si remedii utile.

CUPRINS:

1. Mancarimea pielii in sarcina – de ce apare?
2. Cum puteti reduce mancarimea pielii in sarcina?

Mancarimea pielii in sarcina – de ce apare?

Mancarimea pielii (prurit) este o problema destul de comuna, inclusiv in timpul sarcinii. In general, mancarimea usoara este frecventa in sarcina si apare din cauza intinderii pielii – in urma cresterii burticii si aportului crescut de sange la nivelul pielii. Insa, in caz de mancarime severa este important sa discutati cu medicul pentru ca poate fi vorba despre colestaza de sarcina.

Mancarimea usoara in timpul sarcinii este normala in majoritatea cazurilor. De asemenea, este o problema obisnuita – aproximativ 20 % dintre femei au mancarimi ale pielii in timpul sarcinii. Este posibil sa simtiti in special mancarimi in jurul abdomenului si sanilor, pe masura ce pielea se intinde pentru a se adapta la crestere. Pielea uscata si modificarile hormonale pot contribui, de asemenea, la mancarimea suplimentara. In timpul iernii, caldura uscata poate agrava mancarimea. Vezi si: Modificari la nivelul pielii in sarcina

prurit in sarcina

Astfel, principalele cauze pentru mancarimi ale pielii in sarcina includ:

  • intinderea pielii – primele sarcini si sarcinile multiple tind sa duca la o intindere mai mare a pielii;
  • pielea uscata – modificarile hormonale in timpul sarcinii pot provoca mancarimi, piele uscata descuamata;
  • anumite parfumuri sau tesaturi – diferite materiale si substante chimice pot duce la iritatia pielii si la mancarimi;
  • modificari hormonale.

Alte cauze pot fi:

  • eruptia polimorfa de sarcina (papule urticariene pruritice de sarcina) – este o eruptie cutanata cu mancarime care apare pe burta si se extinde in zona sanilor si pe coapse, mai ales in jurul vergeturilor, la sfarsitul sarcinii (eruptie formata din puncte mici, asemanatoare cosurilor si senzatie de mancarime suplimentara noaptea);
  • prurigo – umflaturi cu mancarime pe brate, picioare sau abdomen.

Este important sa luati in considerare zona de pe corp unde apare mancarimea. In general, mancarimea apare pe burtica si pe sani, deoarece pielea din aceste zone trece prin atat de multe schimbari. In plus, uneori pot aparea eruptii cutanate asociate cu mancarimea. Mancarimea nu este in general considerata un simptom timpuriu al sarcinii. De fapt, multe tipuri de eruptii cutanate apar de obicei doar mai tarziu in timpul sarcinii si unele pot sa nu se rezolve decat dupa nasterea copilului.

simptomele de mancarimi in sarcina

Daca mancarimea este si pe maini si picioare, este important sa discutati cu medicul, pentru a exclude colestaza sau alte probleme.

Ce este colestaza de sarcina?

Colestaza este o problema grava ce afecteaza un numar mic de femei insarcinate, de obicei in ultimele 3 luni de sarcina. Mancarimea cauzata de colestaza incepe de obicei pe palme si talpi si, in general, apare in al treilea trimestru. Retineti ca in general mancarimile in sarcina sunt usoare si NU indica o problema grava. Colestaza este o problema rara. Cauza acestei probleme este neclara, dar se crede ca o crestere a hormonilor de sarcina mai tarziu in timpul sarcinii poate incetini fluxul normal al bilei – lichidul digestiv produs in ficat care ajuta sistemul digestiv sa descompuna grasimile. In colestaza, sarurile biliare se acumuleaza in loc sa paraseasca ficatul, ajungand in cele din urma in fluxul sangvin, ceea ce poate cauza mancarime.

Colestaza are de obicei o componenta ereditara. Daca ati avut aceasta problema la o sarcina, este mai probabil sa o dezvoltati din nou la urmatoarea sarcina. Poate fi asociata cu un risc de nastere prematura sau probleme pulmonare la fat din cauza aspiratiei de meconiu. Din cauza acestor complicatii, medicul poate lua in considerare inducerea travaliului in unele cazuri.

Semne de colestaza includ icter (o ingalbenire a pielii si a zonei albe a ochiului), urina inchisa la culoare, lipsa poftei de mancare, greata, mancarime intensa, inclusiv mancarime pe picioare. Colestaza este o afectiune a ficatului care are ca rezultat acumularea de acizi biliari in sange. De obicei, nu exista o eruptie cutanata, dar pielea poate dezvolta un ton mai galben.

tratament pentru mancarimea pielii in sarcina

Cum puteti reduce mancarimea pielii in sarcina?

  • Folositi o crema intens hidratanta, cum ar fi pe baza de unt de cacao, ulei de cocos, unt de shea sau ulei de jojoba. Vezi si: Cosmeticele in sarcina – recomandari si sfaturi
  • Nu folositi produse pentru baie si dus cu parfum si coloranti si evitati baile cu spuma.
  • Faceti dusuri si bai caldute. Evitati apa fierbinte. Apa fierbinte poate usca pielea si poate agrava mancarimea.
  • Folositi un gel anti-prurit sau o lotiune pe baza de calamina cu efect de racorire.
  • Folositi detergenti de haine blanzi, fara ingrediente dure care pot irita pielea si pot provoca mancarimi in timpul sarcinii. Adaugati un ciclu suplimentar de clatire pentru a reduce orice reziduu de detergent ce poate cauza iritatii.
  • Incercati sa evitati sa stati afara pentru perioade lungi in zilele calduroase, deoarece caldura (si supraincalzirea) poate agrava mancarimea.
  • Compresele usor reci pot ameliora mancarimea.
  • Purtati haine largi, din tesaturi naturale, care sa lase pielea sa respire.
  • Cresteti aportul de apa pentru a mentine hdiratarea.

In functie de cauza, tratamentele pot include si creme cu steroizi si antihistaminice.

Atentie!

Exista cateva simptome pe care nu ar trebui sa le ignorati. Luati legatura cu medicul cat mai repede daca mancarimea este extrem de intensa, daca dezvoltati o noua eruptie cutanata in timpul sarcinii, daca aveti o afectiune a pielii care se agraveaza sau simtiti mancarimi foarte mari, inclusiv pe maini si picioare, dar nu aveti o eruptie cutanata. Medicul va face o examinare fizica si uneori va recomanda si unele analize pentru a diagnostica orice probleme potentiale, incat sa recomande un tratament adecvat si sa va indrume catre un dermatolog daca este necesar.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/itching-and-intrahepatic-cholestasis/
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/itching-during-pregnancy
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/itching-during-pregnancy
(4) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/treat-itchy-skin-naturally-pregnancy/
(5) https://www.babycentre.co.uk/a536367/itchy-skin-during-pregnancy

Surse foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu