Infectia cu virusul Epstein-Barr in sarcina

de Mancas Malina
epstein barr in sarcina

Citeste mai multe despre infectia cu virusul Epstein-Barr in sarcina – care sunt semnele si simptomele infectiei, ce complicatii posibile pot sa apara si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Ce este mononucleoza?
3. Diagnostic si tratament
4. Pot exista complicatii in sarcina?

Informatii generale

Virusul Epstein-Barr face parte din familia virusurilor herpetice. Multi oameni sunt expusi la Epstein-Barr la o varsta foarte frageda, iar virusul stabileste o infectie latenta in organism. Unii pacienti dezvolta mononucleoza ca urmare a infectiei. In cea mai mare parte, pacientii prezinta de obicei febra si umflarea usoara a ganglionilor limfatici, dar nu necesita tratamente speciale in afara de odihna si hidratare adecvata.

In cazul femeilor gravide, majoritatea au fost deja expuse si nu ar trebui sa dezvolte o noua infectie. Este posibil ca virusul sa se reactiveze in timpul sarcinii, cand infectia latenta reapare ca raspuns la stres sau suprimarea imunitatii. In astfel de cazuri, virusul Epstein-Barr in sarcina poate provoca febra, umflarea ganglionilor limfatici si disconfort general. De obicei, se recomanda odihna si consum adecvat de lichide pentru a mentine hidratarea si pentru a reduce tensiunea asupra corpului.

Majoritatea oamenilor vor avea anticorpi in sange din urma unei infectii anterioare pana la varsta de 35 de ani. Odata infectat cu acest virus, ramane in organism pentru tot restul vietii, desi, de obicei, in stare latenta. Dupa o infectie initiala cu virusul Epstein-Barr, virusul poate ramane latent timp de multi ani pana cand eventual anumiti factori declanseaza reaparitia infectiei.

infectia cu epstein barr in sarcina

Ce este mononucleoza?

Mononucleoza este o infectie contagioasa cauzata de virusul Epstein-Barr. Alte virusuri pot provoca, de asemenea, mononucleoza. Infectia este frecventa in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri. Persoanele cu mononucleoza se confrunta cu oboseala severa, febra si dureri corporale. Tratamentele pot ameliora simptomele pana cand boala dispare de la sine. Mononucleoza este uneori numita „boala sarutului”, deoarece se raspandeste cu usurinta prin fluidele corporale precum saliva.

Virusul Epstein-Barr (EBV) care cauzeaza mononucleoza este extrem de comun. Insa, nu toti cei care au virusul dezvolta simptome – unii sunt doar purtatori ai virusului. Epstein-Barr este un tip de virus herpetic. Este diferit de virusul herpes simplex care cauzeaza herpesul genital si oral.

Simptome de mononucleoza

Simptomele mononucleozei variaza si pot fi usoare sau severe. Ele tind sa apara treptat si includ:

  • febra;
  • durere in gat;
  • oboseala severa;
  • eruptii cutanate;
  • dureri de cap;
  • dureri corporale;
  • ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului si axilei;
  • umflarea ficatului si/sau a splinei;
  • pierderea poftei de mancare.

Pacientii care se confrunta cu o forma activa a virusului prezinta in special febra, ganglioni limfatici umflati si dureri in gat. Aceste simptome sunt similare celor asociate cu alte infectii virale, dar de obicei dureaza mai mult. Reducerea completa a simptomelor infectiei cu virusul Epstein-Barr poate dura uneori pana la 4 luni.

Femeile gravide care dezvolta mononucleoza de la Epstein-Barr in sarcina au de obicei sarcini sanatoase. Informati medicul daca dezvoltati febra in sarcina, pentru a reduce riscurile de avort spontan si travaliu prematur. Desi exista un mic risc sa transmiteti virusul Epstein-Barr copilului in timpul sarcinii sau dupa nastere in timpul alaptarii, majoritatea bebelusilor nu dezvolta simptome.

semne de mononucleoza in sarcina

Diagnostic si tratament

Medicul va evalua simptomele pentru a pune un diagnostic. Se vor examina in special ganglionii limfatici umflati la gat si semne ale splinei sau ficatului marit. Testele de sange detecteaza anticorpii pe care corpul ii produce pentru a lupta impotriva virusului Epstein-Barr. De asemenea, medicul poate verifica daca exista un numar mare de limfocite care indica o infectie.

Nu exista un vaccin sau un remediu pentru mononucleoza. Antibioticele pentru combaterea infectiilor bacteriene si medicamentele antivirale pentru a distruge alte virusurii nu functioneaza impotriva mononucleozei. In schimb, tratamentele se concentreaza pe imbunatatirea starii de bine prin ameliorarea simptomelor. Toate tratamentele se concentreaza mai degraba pe simptome decat pe reducerea virusului. Se recomanda odihna si hidratare optima pentru a sustine recuperarea si pentru a ajuta corpul sa lupte impotriva infectiei.

Majoritatea cazurilor de mononucleoza nu provoaca probleme grave. Cu toate acestea, simptomele precum oboseala extrema, durerile in gat si durerile corporale pot afecta desfasurarea activitatilor de zi cu zi. Odihna si medicamentele fara prescriptie medicala sunt adesea cele mai bune modalitati de a atenua simptomele. De asemenea, este important sa evitati activitatea fizica intensa in caz de splina marita.

tratament mononucleoza

Pot exista complicatii in sarcina?

Virusul Epstein-Barr, care ramane latent in celule dupa o infectie acuta, se poate reactiva in timpul sarcinii. Unele cercetari sugereaza ca o reactivare severa a virusului Epstein-Barr in sarcina poate fi asociata cu o reducere a duratei sarcinii si implicit risc de nastere prematura. Insa, sunt necesare mai multe cercetari privind activarea virusului si efectele sale asupra sarcinii si asupra fatului. De asemenea, unele cercetari sugereaza o legatura intre infectia cu Epstein-Barr in sarcina si risc de nastere a fatului cu greutatea scazuta la nastere.

Unele studii au raportat infectia cu virusul Epstein-Bar la nou-nascut in cazul in care mama avea infectia, desi procentul a fost mic. Nu exista nicio indicatie clara daca virusul a fost transmis in uter sau in timpul nasterii. Discutati cu medicul despre orice interventii care considera ca sunt necesare pentru a preveni transmiterea. Datele arata ca virusul poate fi prezent in laptele matern, dar pana in prezent nu exista studii care sa determine daca acest lucru duce la transmiterea virala la sugar. Mamele care alapteaza ar trebui sa discute despre posibilul risc de infectie cu medicul.

Referinte:
(1) https://europepmc.org/article/med/18534816
(2) https://patient.info/pregnancy/pregnancy-complications
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16305564/
(4) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/epstein-barr-virus-during-pregnancy/
(5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13974-mononucleosis

Articole recomandate

Lasa un comentariu