Depresia postnatala – cauze, simptome si tratament

de Mancas Malina
depresia postnatala cauze

Depresia postnatala afecteaza 1 din 7 femei si necesita tratament. Iata care sunt cauzele si factorii de risc, semnele depresiei postpartum si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este depresia postnatala?
2. Simptomele depresiei postnatale
3. Baby blues sau depresie postnatala?
4. Cauze si factori de risc
5. Diagnostic
6. Tratament pentru depresia postnatala
7. Sfaturi pentru mamici
8. Sfaturi pentru partener – cum iti poti ajuta partenera?
9. Ce este depresia postpartum severa?
10. Psihoza postpartum
11. Depresia postnatala la tatici
12. Prevenirea depresiei postpartum

Ce este depresia postnatala?

Depresia postnatala este o tulburare mentala ce poate aparea de obicei in termen de 6 saptamani de la nasterea unui copil, desi poate aparea in orice moment in primul an dupa nastere. Poate aparea brusc sau treptat, in decurs de saptamani sau luni. Afecteaza intre 10-15% dintre proaspetele mamici.

Un copil e o minune si o bucurie, iar nasterea e motiv de sarbatoare. Cu toate acestea, pentru multe femei nu este un moment de bucurie. Asta pentru ca multe femei reactioneaza diferit la tot ceea ce inseamna venirea unui copil pe lume. Femeia se poate simti nepregatita, poate nu are sprijin si sustinere, nu are cunostinte privind ingrijirea sau hranirea unui nou-nascut. Se schimba rutina zilnica, apar noptile nedormite, schimbari de rol in cadrul familiei, schimbari in cariera, schimbari in relatiile cu partenerul si cu cei din jur – familie, prieteni etc. In plus, pot aparea dificultati financiare, izolarea, efecte adverse dupa nastere, mai ales daca a fost o nastere dificila. Aceasta tulburare emotionala poate duce la o experienta depresiva de diferite grade. Printre simptome se numara tristete, modificari de somn si de alimentatie, lipsa de energie, anxietate si iritabilitate. De obicei, afectiunea se dezvolta in 4-6 saptamani de la nastere, dar uneori poate aparea dupa luni.

Retineti!

E normal ca dupa nastere mamele sa se confrunte cu anxietate, tristete usoara, frustrare, oboseala etc. Dar, pentru unele femei, aceste stari si trairi sunt foarte puternice sau nu se reduc. Depresia postpartum este atunci cand aceste sentimente nu dispar dupa aproximativ 2 saptamani sau afecteaza capacitatea mamei de a-si ingriji bebelusul. Retineti ca NU e din vina nimanui, NU e semn de slabiciune si este tratabila.

cauzele depresiei postnatale

Simptomele depresiei postnatale

In caz de depresie postnatala, apar o serie de simptome si femeile se simt adesea coplesite emotional, in timp ce incearca sa aiba grija de ele si de copil. Iata cateva dintre semnele si simptomele cu care va puteti confrunta daca aveti depresie postnatala:

  • tristete, suparare, disperare in unele zile;
  • izolare, dezinteres pentru familie, prieteni si chiar copil;
  • plangi mult sau simti ca nu poti plange;
  • te simti lipsita de valoare sau un parinte „rau”, auto-critica („Sunt o mama rea”, „Ar trebui sa ma descurc mai bine”, „Sunt inutila” etc.), teama de a fi lasata singura cu copilul;
  • griji in exces, sari la concluzii catastrofale, te astepti la ce e mai rau, te concentrezi pe lucruri rele, te simti lipsita de speranta;
  • stare de spirit negativa, vinovatie si confuzie;
  • te simti suparata pe tine, pe cei din jur si chiar pe copil;
  • stare de incordare, neliniste, iritabilitate, lipsa interesului si a motivatiei;
  • probleme de concentrare, de luare a deciziilor;
  • pierderea poftei de mancare sau consum alimentar prea mare;
  • insomnie si epuizare extrema;
  • ganduri cu privire la moarte sau sentimentul ca nu mai vrei sa traiesti.

Daca te confrunti cu o serie de astfel de simptome in primele saptamani de la nasterea copilului sau mai tarziu, poate fi vorba de depresie postnatala. Este important sa discuti cu cineva si sa ceri ajutor. Indiferent daca simptomele sunt usoare sau severe, recuperarea este posibila cu un tratament adecvat.

Baby blues sau depresie postnatala?

1 din 7 femei se confrunta cu depresie postnatala, in timp ce baby blues afecteaza pana la 75% dintre proaspetele mamici.

Depresia postnatala NU este acelasi cu baby blues, care afecteaza multi noi parinti timp de cateva zile dupa nastere. Atunci cand capacitatea de a mentine rutina zilnica este semnificativ afectata din cauza starii de spirit scazute, este un semn al depresiei pe termen lung.

Ce inseamna baby blues? La aproximativ 2-3 zile de la nastere, unele femei incep sa se simta deprimate, anxioase si suparate. Se pot simti suparate pe bebelus, pe partener sau pe ceilalti copii, daca e cazul. Proaspetele mamici pot plange fara niciun motiv clar, pot avea probleme cu somnul, mancatul, sunt stresate ca nu pot avea grija de copil etc. Aceste sentimente, adesea numite baby blues, pot sa vina si sa treaca in primele zile dupa nastere. De obicei, aceste simptome se reduc si trec in cateva zile sau 1-2 saptamani fara niciun tratament.

Femeile cu depresie postpartum sau postnatala au sentimente intense de tristete, anxietate sau disperare, care le impiedica sa isi poata indeplini sarcinile zilnice. Nu trece in cateva zile si e nevoie de tratament. Este o depresie mai profunda, care dureaza mult mai mult. De obicei, incepe in prima luna dupa nastere (desi poate aparea oricand in primul an) si poate dura saptamani sau luni. In cazuri mai grave, se poate transforma in episoade cronice de depresie.

depresia postnatala si baby blues

Cauze si factori de risc

Depresia postnatala este rezultatul mai multor factori. Cu toate acestea, cauzele sale exacte nu sunt inca pe deplin cunoscute. Depresia este de obicei cauzata de evenimente emotionale, stresante, o schimbare biologica ce declanseaza un dezechilibru al substantelor chimice de la nivelul creierului etc.

Factorii ce pot contribui includ:

  • modificari fizice date de sarcina;
  • ingrijorare excesiva pentru copil si responsabilitatile de a fi parinte;
  • probleme la nastere sau travaliu sau nastere complicata, si consecinte ale nasterii ca incontinenta urinara, anemie, modificari de metabolism etc.;
  • modificari hormonale, din cauza scaderii bruste si severe a nivelului de estrogen si progesteron dupa nastere;
  • probleme la alaptare;
  • lipsa sprijinului familial;
  • modificarile ciclului de somn;
  • dificultati financiare;
  • lipsa unui partener;
  • singuratate, lipsa prietenilor apropiati si a familiei in preajma;
  • istoric de probleme de sanatate mintala;
  • istoric familial de depresie postnatala.

Factorii fizici, hormonali, sociali, psihologici si emotionali pot juca un rol important in declansarea bolii. Acesta este cunoscut sub numele de modelul biopsihosocial al depresiei. Factorul care declanseaza depresia postpartum variaza de la o femeie la alta.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu o examinare fizica, o serie de chestionare si intrebari privind simptomele si starea de dispozitie. Medicul poate intreba pacienta daca are probleme de somn, probleme de luare a deciziilor si concentrare, probleme de incredere in sine, modificari ale apetitului, anxietate, oboseala, sentimente de vinovatie etc. Daca aveti oricare dintre aceste simptome timp de 2 saptamani sau mai mult, discutati cu medicul. Depresia postnatala trebuie diagnosticata si gestionata in mod corespunzator de catre un medic.

De asemenea, medicul poate recomanda unele teste de diagnostic, cum ar fi teste de sange, pentru a determina daca exista probleme hormonale, cum ar fi cele cauzate de o glanda tiroida subactiva sau anemie. Scala de depresie postnatala Edinburgh (EPDS) este un chestionar care cuprinde intrebari privind sentimentele si starile.

Tratament pentru depresia postnatala

Daca aveti simptome de depresie postpartum, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil, astfel incat sa puteti incepe tratamentul. Exista doua tratamente principale pentru depresia postpartum: medicatia si terapia. Fiecare poate fi utilizata independent, dar poate fi mai eficient atunci cand sunt utilizate impreuna. De asemenea, este important sa faceti cateva alegeri sanatoase in rutina de zi cu zi, iar sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important.

Cel mai important pas pentru tratare si recuperare este recunoasterea problemei. Familia, partenerul si prietenii pot avea un impact major asupra unei recuperari mai rapide.

Medicatie pentru depresia postnatala

Antidepresivele au un efect direct asupra creierului. Modifica substantele chimice ce regleaza starea de spirit. Nu vor avea efect imediat – poate dura cateva saptamani de la administrare inainte de a observa o diferenta. Retineti ca pot aparea si efecte adverse – oboseala, scaderea libidoului, ameteli. Unele antidepresive sunt sigure in alaptare, dar altele pot sa nu fie.

Antidepresivele pot ajuta in caz de iritabilitate, lipsa de speranta, senzatia de a nu face fata, probleme de concentrare si insomnie. Aceste medicamente pot ajuta la o mai buna conexiune cu copilul. Dezavantajul este ca substantele chimice antidepresive pot fi transmise sugarilor prin laptele matern si nu exista prea multe date asupra riscurilor pe termen lung. Conform unor studii mici, antidepresivele triciclice, cum ar fi imipramina si nortriptilina, sunt de obicei cele mai sigure de luat in timpul alaptarii unui bebelus.

Medicamentele tranchilizante pot fi prescrise in cazurile de psihoza postnatala, unde mama poate avea halucinatii, ganduri de suicid si comportament irational. Cu toate acestea, in astfel de cazuri, medicamentele trebuie utilizate pentru o perioada scurta de timp. Efectele secundare includ pierderea echilibrului, afectarea memoriei, somnolenta.

Uneori, medicul poate recomanda terapia hormonala. Terapia de inlocuire a estrogenului ajuta uneori in depresia postpartum. Estrogenul este adesea utilizat in combinatie cu un antidepresiv.

Terapie pentru depresia postnatala

Un psihiatru, psiholog sau un alt specialist in sanatate mintala poate oferi consiliere. Terapia va poate ajuta sa intelegeti gandurile distructive si sa invatati strategii de lucru pentru a le gestiona. Terapia cognitiv comportamentala este o optiune de tratament pentru depresia postnatala. Acest tip de terapie se bazeaza pe principiul ca gandurile pot declansa depresia. Individul este invatat cum sa gestioneze mai bine relatia dintre ganduri si starea sufleteasca. Scopul este de a modifica modelele de gandire astfel incat acestea sa devina mai pozitive.

Poate fi facuta si terapie de cuplu sau de familie.

Depresia postnatala si legatura cu bebelusul

Legatura emotionala dintre mama si copil, cunoscut sub numele de atasament, poate fi afectata in caz de depresie postnatala. Un atasament sigur se formeaza atunci cand tu, ca mama, raspunzi calduros si constant la nevoile fizice si emotionale ale bebelusului. Cand copilul plange, il linistesti, cand rade, ii zambesti etc. E vorba de sincronizare si de a raspunde la semnalele emotionale.

Depresia postpartum poate intrerupe aceasta legatura. Mamele depresive se poate sa nu fie iubitoare si atente, si uneori chiar pot reactiona negativ sau nu raspund deloc la semnalele emotionale. Mamele cu depresie postpartum tind sa interactioneze mai putin cu bebelusul si de multe ori nu alapteaza, nu se joaca cu bebelusul si nu petrec timp cu el. Atasamentul mama-copil nu numai ca aduce beneficii copilului, ci are beneficii si pentru mama, ducand la eliberarea de endorfine ce dau o stare de bine.

Relatia dintre mama si copilul ei este un proces continuu. Odata ce depresia se va reduce sau va disparea, mama va putea sa simta din nou intreaga gama de emotii si sa inceapa sa se bucure de copilul ei. Intre timp, ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar din partea familiei si a prietenilor.

simptomele depresiei dupa nastere

Sfaturi pentru mamici

Pe langa tratament si terapie, e esential sa ai grija de tine si de sanatatea ta.

Legatura cu bebe

Incearca sa lucrezi la legatura ta cu bebelusul. Petrece timp cu el si raspunde la emotiile lui. Prioritatea trebuie sa fiti tu si bebelusului. Concentreaza-te asupra copilului si deleaga alte sarcini, ca treburile casnice.

Nu te izola!

Nu te izola si nu te indeparta de cei dragi. Discuta despre trairile si sentimentele tale, impartaseste ceea ce simti, solicita ajutor.

Grup de suport

Poti apela la un grup de suport pentru mame care se confrunta cu aceleasi probleme ca tine. Vei vedea ca nu esti singura in situatia asta si vei putea face schimb de idei si trairi cu alte proaspete mame.

Ai grija de tine!

Ai grija de sanatatea ta. Mananca sanatos, incearca sa fii activa si odihneste-te. Exercitiile fizice pot fi la fel de eficiente ca medicatia atunci cand vine vorba de tratarea depresiei, astfel incat, cu cat te ridici mai repede si te misti, cu atat mai bine. Nu este nevoie de antrenamente intense, mai ales ca nici starea nu iti permite. E suficienta o plimbare usoara sau exercitii de intindere, ca pilates postnatal sau yoga.

Odihna si relaxare

Meditatia mindfulness poate fi eficienta. Inseamna sa isi concentrezi atentia pe starea prezenta, pentru a te simti mai calm. Inveti sa fii constienta de ceea ce ai nevoie si de ceea ce simti. Odihneste-te. Poate parea un lux un somn de calitate in aceasta perioada, dar trebuie sa retii ca lipsa somnului agraveaza depresia. Incearca sa te odihnesti, solicitand sprijin de la partener, prieteni sau familie. Gaseste modalitati mici de a te rasfata, cum ar fi sa faci o baie cu spuma, sa savurezi o ceasca de ceai sau sa mergi chiar la un masaj.

Relatia cu partenerul

Fa-ti timp pentru relatia cu partenerul. De multe ori, relatia cu partenerul este sursa principala de exprimare emotionala si conexiune sociala. Toate cerintele si sarcinile care vin odata cu un bebelus pot afecta relatia partenerilor. E important sa incercati amandoi sa mentineti relatia cat mai buna, sa va faceti timp pentru voi si sa va conectati si mai mult. Nu dati vina unul pe celalalt pentru problemele care apar, si retineti ca trebuie sa depuneti impreuna eforturi pentru a face fata provocarilor ce apar. Comunicati si spuneti ceea ce simtiti, nevoile voastre, asteptarile si frustrarile.

Sfaturi pentru partener – cum iti poti ajuta partenera?

E extrem de important sa va mentineti si sa va imbunatatiti in aceasta perioada relatia cu partenera:

  • Incurajeaza partenera sa vorbeasca despre sentimentele ei. E important sa o asculti fara a o judeca sau a oferi solutii. In loc sa incerci sa repari lucrurile, pur si simplu fii acolo pentru ea.
  • Ofera-ti ajutorul la tot ce tine de casa si sarcini gospodaresti, precum si la ingrijirea copilului, fara a astepta ca ea sa iti ceara.
  • Asigura-te ca isi face timp pentru ea insasi. Odihna si relaxarea sunt importante. Spune-i sa isi ia pauze.
  • Ai rabdare daca nu este pregatita pentru reluarea vietii sexuale. Depresia afecteaza libidoul. Petreceti timp impreuna si ofera-i afectiune fizica, dar fara a pune presiune.
  • Petreceti timp impreuna – plimbare, vizionati un film etc.

Ce este depresia postpartum severa?

Fara tratament, depresia postpartum se poate agrava progresiv. Este mai periculoasa atunci cand duce la ganduri de a te rani pe tine sau pe ceilalti. Odata ce aceste ganduri incep sa apara, este necesara interventia medicala. Semnele depresiei severe postpartum includ:

  • halucinatii sau persoana vede, aude, miroase sau simte lucruri care nu sunt cu adevarat reale;
  • credinte irationale, acorda o importanta prea mare lucrurilor nesemnificative sau se simte persecutata;
  • dezorientare, confuzie;
  • comportament ciudat;
  • furie si violenta;
  • ganduri de sinucidere sau incercare de sinucidere;
  • ganduri de a-i face rau copilului.

Acestea sunt toate semnele ca aveti nevoie de tratament medical de urgenta. Spitalizarea poate fi necesara. Depresia severa postpartum poate pune viata in pericol, dar poate fi tratata cu succes.

Psihoza postpartum

Psihoza postpartum este o boala mentala grava care se poate dezvolta la mame la scurt timp dupa nastere, provocand schimbari majore in starea de spirit si comportament. Denumita si psihoza postnatala sau psihoza puerperala, psihoza postpartum este o boala mentala care poate afecta orice mama, inclusiv pe cele fara istorc de boli mintale.

Cuvantul „psihoza” se refera la pierderea simtului realitatii. Daca aveti psihoza postpartum, este posibil sa vedeti sau sa auziti lucruri care nu sunt reale (halucinatii), sa simtiti ca toata lumea este impotriva voastra (paranoia) si stari de delir. Semnele psihozei postpartum incep de obicei sa apara in prima saptamana sau in a doua saptamana dupa nastere.

Simptomele pot include:

  • schimbari bruste extreme de dispozitie;
  • agresivitate si violenta;
  • stare de agitatie intensa;
  • vorbit in mod dezordonat si fara sens;
  • ganduri sau credinte irationale sau delirante;
  • halucinatii si schimbari in perceptia simtului (cum ar fi mirosul, auzul sau persoana vede lucruri care nu sunt acolo);
  • paranoia;
  • insomnie;
  • ganduri de a-i face rau copilului.

Daca observi aceste tipuri de schimbari la tine sau la cineva apropiat, solicita ajutor urgent.

riscurile depresiei netratate

Optiunile de tratament pentru psihoza postpartum includ:

  • medicamente precum antidepresive, stabilizatori de dispozitie si antipsihotice (medicamente care ajuta pentru simptome psihotice precum halucinatii);
  • terapie electroconvulsiva (proces care stimuleaza neuronii creierului folosind curent electric pentru tratarea maniei, psihozei si depresiei severe);
  • terapii psihologice, cum ar fi terapia cognitiv comportamentala.

Depresia postnatala la tatici

Cercetarile au aratat ca 1 din 10 tati se confrunta cu depresie paterna intre primul trimestru de sarcina si primul an postpartum.

Factorii de risc pentru depresia postnatala la tati si parteneri includ:

  • varsta inaintata;
  • a fi parinte pentru prima data;
  • lipsa prietenilor;
  • interactiune sociala si sprijin social limitat;
  • evenimente de viata stresante in acelasi timp cu nasterea;
  • relatie deficitara cu partenera;
  • lipsa somnului;
  • istoric de probleme de sanatate mintala;
  • copil nelinistit;
  • probleme de sanatate fizica.

Uneori, barbatii constata ca schimbarea din viata lor ce apara odata cu nasterea unui bebelus este atat de mare, ca nu ii pot face fata. Depresia la noii tati poate incepe in timpul sarcinii si poate sa se intensifice dupa nasterea copilului. Ca si in cazul femeilor, este important ca depresia la tati sa fie recunoscuta si tratata timpuriu si eficient.

Simptome depresie postnatala la barbati

Unele dintre simptomele asociate cu depresia postnatala la barbati includ:

  • oboseala, dureri de cap;
  • iritabilitate, anxietate si furie;
  • pierderea libidoului;
  • modificari ale apetitului;
  • sentimentul de a fi coplesit, fara control si incapabil sa faca fata;
  • modificari ale modului de somn, in special lipsa somnului;
  • sentimente de izolare si deconectare de partener, prieteni sau familie;
  • cresterea programului de lucru pentru a se retrage din familie etc.

Prevenirea depresiei postpartum

Nu e posibil sa preveniti 100% depresia, dar exista unii factori ce pot fi controlati. Informati medicul in timpul sarcinii daca ati avut un episod anterior de depresie postpartum, daca ati avut vreodata o depresie majora sau o alta tulburare de dispozitie sau daca in prezent aveti simptome de depresie. Este posibil ca medicul sa va poata prescrie terapia adecvata si sa faca recomandari in avans.

De asemenea:

  • Faceti din timp un plan scris de actiune. Trebuie sa contina un plan de ingrijire, sa va asigurati ca puteti apela la familie sau prieteni etc.
  • Trebuie sa aveti dieta sanatoasa si incercati sa faceti niste exercitii fizice in fiecare zi.
  • Nu va retrageti din activitatile de care va bucurati si incercati sa dormiti cat mai mult. Mentineti legatura cu cei dragi.

Referinte:
(1) https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/lit_review_postpartum_depression.pdf
(2) https://www.sth.nhs.uk/clientfiles/File/PostNatalDepression%5B1%5D.pdf
(3) https://www.cdc.gov/reproductivehealth/depression/index.htm
(4) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/feeling-depressed-after-birth/

Articole recomandate

Lasa un comentariu