Ingrijirea bebelusului – sfaturi de igiena si alegerea produselor

de Mancas Malina
ingrijirea bebelusului

Ingrijirea bebelusului – ce presupune igiena bebelusului si ce produse folosim in acest scop? Iata o trecere in revista a etapelor pentru ingrijirea corecta a bebelusului.

CUPRINS:

  1. Ingrijirea bebelusului – importanta
    2. Baita bebelusului
    3. Ingrijirea pielii bebelusului
    4. Ingrijirea unghiilor
    5. Ingrijirea ochilor, nasului si urechilor
    6. Ingrijirea dintilor la bebelusi
    7. Ingrijirea buricului bebelusului
    8. Schimbarea scutecelor
    9. Ingrijirea organelor genitale la bebelus

Ingrijirea bebelusului – importanta

Igiena este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Cand copilul se naste, sistemul sau imunitar nu este complet dezvoltat. Bebelusii nu au capacitatea de a-si crea proprii anticorpi pana la varsta de cel putin 2-3 luni, iar sistemele lor imunitare nu sunt complet dezvoltate pana la varsta de 6 luni. Pe masura ce bebelusii cresc si treptat sunt expusi la germeni si toxine in mediul lor, sunt mai capabili sa lupte din nou impotriva unor elemente care i-ar putea imbolnavi.

E esential sa aveti grija de sanatatea lui, sa ii asigurati o igiena optima si igiena intregii locuinte. Pe langa baita si schimbarea scutecului, cel mic are nevoie si de o ingrijre optima a pielii, a urechilor, a ochilor etc. De asemenea, este esentiala igiena dentara corecta, chiar si inainte de aparitia dintisorilor. Igiena inseamna practic o serie de comportamente ce sustin sanatatea. Inseamna ingrijire si mentinerea curateniei si sanatatii. Totul tine si de echilibru – dezvoltarea sistemului imunitar necesita si contactul cu murdarie, joaca libera afara, sa puna mana pe pamant, pe iarba, pe frunze – ipoteza igienei, dar in acelasi timp e importanta igiena si curatenia.

igiena bebelusului

Baita bebelusului

Baita bebelusului este esentiala pentru sanatate. Se curata astfel pielea copilului si organismul e protejat de factori externi – murdarie, praf, bacterii, si se elimina celulele moarte ale pielii. Se poate face baita zilnic sau la cateva zile. Prin baita se stabileste si o rutina – rutina de baie sau rutina de seara si se imbunatateste conexiunea parinte-bebelus. Baita trebuie sa fie placuta si relaxanta.

Sfaturi

  • Folositi produse de ingrijire special concepute pentru pielea delicata a celor mici. Alegeti produse de ingrijire delicate, fara parfum, alcool, parabeni.
  • Se recomanda baita in cada pentru bebelusi pana la 12 luni, nu mai devreme de 7 luni.
  • Se poate face baita zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, in functie de fiecare copil in parte. De obicei, baita de 5-10 minute este suficienta pentru bebelusi in primele etape, mai ales daca au pielea sensibila si uscata.
  • Aveti grija la temperatura apei din baie pentru a preveni arsurile. Nu lasati sa mai curga apa si nu mai adaugati apa din momentul in care bebelusul este in cadita. Testati apa cu un termometru pentru baie sau cu cotul. Temperatura apei trebuie sa fie de cel mult 37-38 °C, iar temperatura din incapere sa fie de 24-26°C.
  • Copilul nu trebuie lasat nesupravegheat in cadita nici macar o secunda! Asigurati-va ca nu sunteti distras de telefon, TV etc. si ca aveti la indemana tot ce va trebuie – produse de spalare, paturica, prosop, scutec, hainute etc.
  • Cadita trebuie sa fie rezistenta si stabila. Puteti folosi un prosopel pus sub cadita sau un covoras antiderapant.
  • Dupa varsta de 6 luni se pot folosi si jucarii de baie, pentru distractia celor mici.

Ingrijirea pielii bebelusului

Pielea bebelusului este extrem de sensibila si delicata. Pielea are functie de absorbtie si eliminare a apei, bariera de protectie, sinteza de vitamina D, reglarea temperaturii, protectie impotriva radiatiilor UV, functie senzoriala etc. Pielea celor mici este diferita de a adultilor si are nevoie de ingrijire speciala. Suprafata este mai mare in raport cu greutatea si volumul fata de a adultilor, astfel ca absoarbe mai mult din substantele aplicate, ceea ce creste vulnerabilitatea la unele toxine.

De asemenea, pielea celor mici are un pH mai mare. Poate fi mai predispusa la eczema, dermatita atopica etc.

Sfaturi

  • Folositi produse de spalare si de ingrijire  – creme si lotiuni – delicate, special concepute pentru bebelusi.
  • Se recomanda folosirea de produse hidratante pentru a proteja pielea, mai ales daca este uscata. Se recomanda lotiuni si creme mai grase, cum sunt cele cu ceramide.
  • Protejati pielea bebelusului de soare – in primele 6 luni se recomanda evitarea expunerii la razele soarelui, iar ulterior copilul trebuie protejat in continuare prim limitarea expunerii la soare si folosirea de metode de protectie solara.
  • Folositi o crema de bariera pentru zona de scutec, mai ales daca e predispus la iritatii.
  • Alegeti creme si lotiuni pentru bebelus cu ingrediente naturale, ca lapte de migdale dulci, musetel, ovaz etc.
  • Folositi doar servetele si sapunuri lichide fara alcool pentru stergere si spalare.
  • Hainutele trebuie spalate doar cu detergenti delicati, speciali conceputi pentru hainele bebelusului.

Masajul bebelusului

Masajul poate fi o solutie benefica pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a bebelusului. De asemenea, poate avea beneficii pentru piele, digestie, circulatie etc. In plus, incurajeaza conexiunea parinte-copil si interactiunea dintre ei. Copilul va fi mai relaxat, va avea un somn mai linistit si chiar poate ajuta la reducerea plansului si a colicilor. Se pot folosi uleiuri de masaj special concepute pentru bebelusi, fara parfum. E bine sa aiba ingrediente naturale doar, cum ar fi vitamina E, ulei de masline, ulei de mustar, ulei de cocos, ulei de germeni de grau, ulei de migdale etc.

ingrijirea urechilor

Ingrijirea parului bebelusilor

Cei mici au nevoie de o ingrijire atenta a parului si a scalpului, chiar daca poate au doar putin par. Scopul este si reducerea crustelor de lapte si pentru a reduce transpiratia. Spalarea parului se face in timpul baitei, si desi initial nu e nevoie de sampon, ulterior se poate folosi un sampon fara lacrimi. Parul celor mici e numit par secundar sau vellus, fiind mai fin si mai scurt decat parul terminal sau al copiilor mai mari. La spalare se foloseste o cantitate mica de sampon si se maseaza usor scalpul, fara a folosi unghiile.

Sfaturi

  • Folositi produse de ingrijire a parului cat mai blande, speciale pentru bebelusi. Folositi un smapon pentru bebelusi cu pH neutru.
  • Puteti folosi o canita pentru baie pentru a va asigura ca nu ajunge apa in ochii copilului.
  • Pentru pieptanare puteti folosi o perie si pieptan pentru bebelusi, cu fire moi pentru a nu zgaria scalpul si pieptene cu dinti rotunjiti pentru a reduce riscul de zgariere.

Ingrijirea unghiilor

Unghiutele bebelusilor sunt moi si fragile, astfel ca au nevoie de o ingrijire atenta. De asemenea, ele trebuie taiare pentru a preveni ca cei mici sa se zgarie din greseala. Se recomanda sa taiati unghiutele dupa baie, cat sunt inmuiate de la apa. Puteti astepta sa adoarma bebelusul, pentru a sta linistit.

Sfaturi

  • Unghiutele bebelusilor se taie de obicei de 1-2 ori pe saptamana – in primele saptamani unghiutele cresc mai repede.
  • Folositi o forfecuta de unghii pentru copii sau o unghiera pentru copii – nu folositi unghiera de adulti. Trebuie sa aveti suficienta lumina si sa fie un mediu linistit pentru a nu accidenta bebelusul. Unghiutele se taie drept pentru a preveni unghia incarnata.
  • Puteti folosi si o pila de unghii pentru a preveni marginile aspre sau o unghiera cu lupa sau cu lumina, pentru o mai buna precizie.

Ingrijirea bebelusului – ingrijirea ochilor, nasului si urechilor

Ochii bebelusilor sunt inca in etapa de dezvoltare in ceea ce priveste vederea. Dureaza pana se poate acomoda cand vine vorba de vederea la distanta, culoarea ochilor se modifica si ochii sunt foarte sensibili. Au nevoie de o ingrijire atenta pentru a-i mentine sanatosi si curati si pentru a preveni problemele. Urechile bebelusului sunt, de asemenea, sensibile si au nevoie de o ingrijire delicata. Ceara din ureche sau cerumenul este protectia naturala a cailor auditive, dar in exces poate cauza dopuri de ceara, ce trebuie curatate respectand isntructiunile medicului. Ceara protejeaza urechea, dar in exces poate afecta auzul copilului.

igiena ochilor

Sfaturi

  • Curatati si stergeti ochii nou-nascutilor in fiecare dimineata cu ser fiziologic sau apa calda si o compresa sterila. Se curata de la coltul mai curat spre celalalt colt, pentru a nu imprastia si extinde secretiile. Ochii se curata si dupa baita, in acelasi mod. Nu folositi produse de spalare pentru ochi sau dischete din bumbac.
  • Protejati ochii copilului de soare si de radiatiile puternice.
  • Nu se recomanda betisoare de bumbac pentru curatarea urechilor in interior – cel mult se pot folosi pentru curatarea zonei exterioare, dar mai bine este sa se foloseasca o compresa sterila. Zona exterioara se curata cu compresa sterila si apa calduta, fara a baga in urechi betisoare sau degetele.
  • Mergeti la medic daca suspectati anumite probleme la nivelul urechii sau probleme cu auzul bebelusului.
  • Pentru curatarea secretiilor nazale se foloseste batista bebelusului sau un aspirator nazal, respectand instructiunile de utilizare.
  • Se poate folosi o compresa sterila cu apa calduta sau ser fiziologic pentru a curata mucusul uscat sau lipicios de la nivelul nasului.

Ingrijirea dintilor la bebelusi

Pentru obiceiuri dentare sanatoase, bazele trebuie sa fie puse inca de la cele mai fragede varste. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca cei permanenti si au nevoie de o ingrijire atenta, inca de la primul dintisor. Copilul va avea 20 dinti de lapte sau temporari, si primii erup de obicei la 4-6 luni – incisivii centrali de pe maxilarul inferior. Periajul dintilor trebuie sa fie inceput chiar inainte de eruptia dentara. Asta deoarece placa bacteriana incepe sa se formeze deja in gurita si se poate depune pe gingii.

Se recomanda curatarea cu o compresa sterila dupa hraniri sau se poate folosi o periuta degetar. Cand apar primii dintisori, se incepe curatarea lor cu periute moi, special concepute pentru bebelusi. Initial dintii se spala doar cu apa, apoi se poate adauga o cantitate foarte mici de pasta de dinti pentru bebelusi, cu un continut scazut de fluor.

Sfaturi

  • Folositi doar produse de igiena dentara special concepute pentru bebelusi. Puteti opta pentru pasta de dinti cu xyliton ce iniba dezvoltarea bacteriana si reduce demineralizarea, la recomandarile medicului.
  • Periajul dintisorilor se face cu miscari circulare usoare, pentru a nu rani gingiile.
  • La fiecare 3 luni trebuie sa schimbait periuta de dinti, sau chiar mai devreme, daca perii sunt tociti.

Ingrijirea buricului bebelusului

In timpul sarcinii, cordonul ombilical leaga placenta de fat si asigura transportul de oxigen si nutrienti. La nastere, cordonul este taiat si circulatia este intrerupta, ramane bontul ombilical care dupa 10-15 zile se va usca si va cadea. Bontul ombilicat trebuie mentinut curat si uscat in tot acest timp.

Sfaturi

  • Scutecul copilului trebuie fixat astfel incat bontul ombilicat sa fie expus la aer dar sa fie protejat de urina.
  • Medicul poate recomanda folosirea de antiseptic local pentru ingrijirea bontului ombilicat sau comprese cu alcool.
  • Nu atingeti direct cu degetele bontul ombilical sau buricul bebelusului nevindecat.
  • Nu indepartati fortat bontul ombilical, pentru ca pot aparea sangerari, infectii si leziuni.
  • Contactati medicul daca apar sangerari, dungi rosiatice pe ombilic, puroi, roseata ce se extinde sau febra.

ingrijirea pielii bebelusului

Ingrijirea bebelusului – schimbarea scutecelor

Bebelusii, mai ales in primele luni de viata, au nevoie de schimbari frecvente ale scutecelor, pentru ca au mai multe scaune pe zi. De asemenea, daca nu sunt schimbate la timp scutecele, pot aparea iritatii si eruptii.

Exista mai multe tipuri de scutece:

  • scutecele de unica folosinta sunt varianta mai rapida, usor de folosit, absorb bine umiditatea si urina;
  • scutecele lavabile – sunt refolosibile, pot fi o investitie pe termen lung, ecologice, fara compusi chimici sau parfum, dar necesita spalare si igienizare de fiecare data.

Trebuie sa schimbati scutecul de fiecare data cand s-a murdarit, pentru a reduce riscul de iritatii. In prima luna copilul va murdari cam 6-10 scutece pe zi, si ulterior cam 4-6 pe zi, in functie de tipul de alimente consumate. Aveti grija sa alegeti marimea potrivita a scutecelor, in functie de varsta si de greutate. Scutecele prea mici pot cauza urme pe piele si iritatii, iar cele prea mari pot duce la scurgeri de fecale si urina.

Scutecul copilului se schimba pe o suprafata fixa si plana, stabila. Trebuie sa aveti la indemana servetele umede, scutec curat, hainute curate si cos de gunoi pentru scutecul murdar. De asemenea, puteti folosi o crema de bariera pentru zona de scutec. Trebuie sa va spalati bine pe maini inainte si dupa schimbarea scutecului.

Sfaturi

  • Curatati atent zona de scutec pentru a sterge orice urma de murdarie.
  • Alegeti scutece de calitate, pentru siguranta si confortul bebelusului, cu banda moale la talie si din materiale de calitate si sigure.
  • Optati pentru produse cu strat moale, din ingrediente naturale regenerabile, fara parfum si coloranti.

Ingrijirea organelor genitale la bebelus

Organele genitale ale bebelusilor trec in prima etapa printr-o serie de modificari din cauza hormonilor. Pot fi mai umflate si pot aparea anumite secretii albicioase la fetite. Organelor genitale ale celor mici necesita ingrijire atenta si delicata.

Sfaturi

  • Curatati atent zona organelor genitale in timpul baitei si dupa fiecare schimbare de scutec. Se curata zona cu apa calda si se sterge cu un prosopel curat. Se pot folosi si servetele umede fara alcool, fara parfum, doar din ingrediente naturale.
  • Zona se curata mereu din fata spre spate, pentru a preveni ca bacteriile din zona anala sa ajunga in zona din fata.
  • Se curata DOAR zonele externe, atat la fetite, cat si la baietei. La baietei, este contraindicata decalotarea fortata a preputului. Decalotarea fortata poate duce la infectii, leziuni, dureri severe si cicatrici.

Bebelusii au pielea delicata si necesita o ingrijire atenta si blanda! Aveti grija la igiena celor mici, respectati recomandarile medicului si optati doar pentru produse sigure si de calitate pentru ingrijirea bebelusului!

 

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/being-a-parent/
(2) https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/hygiene-daily-care
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/

Articole recomandate

Lasa un comentariu