Helicobacter pylori la copii

de Mancas Malina
helicobacter pylori la copii

Infectia cu Helicobacter pylori la copii poate deteriora tesutul de la nivel gastric si intestinal. Iata care sunt simptomele, riscurile si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este H. pylori (Helicobacter pylori) la copii?
2. Care sunt simptomele unei infectii cu H. pylori la copii?
3. Metode de diagnostic
4. Tratament

Ce este H. pylori (Helicobacter pylori) la copii?

H. pylori (Helicobacter pylori) este o bacterie care infecteaza stomacul. Poate deteriora tesutul din stomac si prima parte a intestinului subtire. Acest lucru poate provoca roseata si umflare (inflamatie). De asemenea, poate provoca leziuni dureroase numite ulcere peptice in tractul digestiv superior.

Aceasta bacterie poate sa patrunda in mucusul protector al stomacului si produce o enzima care afecteaza acizii din stomac. Poate duce la leziuni sau ulcere in stomac sau duoden (prima parte a intestinului subtire). Poate stimula, de asemenea, stomacul sa produca mai mult acid.

Infectia este foarte frecventa. Din fericire, cei mai multi dintre cei infectati nu prezinta niciun simptom si nu au semne ale bolii. Cu toate acestea, unii adulti si un numar mic de copii cu infectie vor dezvolta inflamatii si chiar ulcere ale stomacului sau intestinului subtire. Bacteriile pot fi transmise de obicei prin consumul de alimente care nu au fost curatate sau gatite intr-un mod sigur, prin apa contaminata sau igiena necorespunzatoare a mainilor.

H pylori

Care sunt simptomele unei infectii cu H. pylori la copii?

Majoritatea oamenilor au bacteria H. pylori in organism ani de zile fara sa stie, deoarece nu prezinta niciun simptom. Dupa infectare, copilul poate dezvolta uneori o inflamatie a mucoasei stomacului – gastrita. In general, oamenii nu prezinta niciodata simptome sau probleme legate de infectie.

Cand apar simptome, acestea pot include dureri de burta, care pot fi intense, la 2-3 ore dupa masa si de multe ori noaptea sau cand stomacul este gol. Durerea se reduce de obicei dupa consumul alimentar.

Alte simptome pot include:

  • pierdere in greutate;
  • scaderea poftei de mancare;
  • balonare;
  • eructatii;
  • disconfort gastric si greata;
  • varsaturi.

Simptomele infectiei cu H. pylori pot fi similare cu ale altor afectiuni. De aceea, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

helicobacter la copii

Metode de diagnostic

Pentru a stabili un diagnostic sunt necesare o serie de analize, inclusiv analiza unei probe de scaun. Se pot face endoscopii, dar exista si teste neinvazive care pot determina daca bacteriile sunt prezente – analiza sangelui, analiza scaunului sau test respirator pentru detectarea infectiei cu Helicobacter pylori.

Analizele de sange au rolul de a cauta anticorpi H. pylori. Anticorpii sunt proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce pentru a scapa de un germen. De obicei, raman in corp in cazul in care trebuie sa luptam din nou cu acelasi germen. Un test pozitiv poate arata o expunere anterioara la H. pylori, dar nu o infectie activa.

Testul respirator este unul calitativ. Se foloseste un aparat ce va aspira aerul expirat si se conecteaza la un tub sensibil la amoniacul din respiratie. Testul se face pe stomacul gol. Insa, nu arata cat de grava este o infectie si poate fi greu de facut la copiii mici. Analizele de scaun pot gasi proteinele H. pylori in scaun (fecale). La fel ca in cazul testelor respiratorii, testele de scaun nu pot arata cat de grava este infectia.

simptome h pylori la copii

Tratament

Medicii folosesc antibiotice pentru a trata infectiile cu H. pylori. Este posibil ca un singur antibiotic sa nu distruga bacteriile, asa ca medicii prescriu adesea o combinatie de antibiotice. Pentru a reduce problemele cauzate de acidul din stomac, se recomanda de obicei si antiacide sau medicamente de suprimare a acidului.

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este problema. Copilul poate lua medicamente pentru a opri productia de acid in stomac. Acestea includ medicamente care reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul. De asemenea, inhibitorii pompei de protoni ajuta la prevenirea productiei de acid in stomac. Se recomanda uneori si protectoare pentru captuseala stomacului. Acestea protejeaza mucoasa stomacului de acid.

Dupa tratament, copiii se pot plange uneori de disconfort la nivelul stomacului si poate dura cateva luni pentru a se reduce complet. Daca medicul a prescris antibiotice copilului, administrati-le conform recomandarilor. Nu opriti tratamentul doar pentru ca cel mic se simte mai bine. Copilul trebuie sa urmeze cursul complet de antibiotice.

tratamentul infectiei cu H pylori

Alte recomandari:

  • Ajutati copilul sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata. Oferiti mese mai mici si mai dese. Copilul trebuie sa evite alimentele prea grase si condimentate, cu mult zahar, alimentele care contin cofeina.
  • Asigurati-va ca cel mic se spala pe maini dupa ce a mers la toaleta, cand se intoarce acasa de afara si inainte de a manca.
  • Nu ii dati copilului ibuprofen, aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare, deoarece acestea pot irita stomacul. Daca are nevoie de medicamente pentru durere, incercati acetaminofen.

Pentru a calma durerile de burta, urmati un program regulat de masa. Planificati mesele astfel incat stomacul copilului sa nu fie gol pentru perioade lungi de timp. Consumul a 5 – 6 mese mai mici in fiecare zi poate fi cea mai buna optiune, iar copilul ar trebui sa se odihneasca dupa fiecare masa.

Care sunt posibilele complicatii ale unei infectii cu H. pylori la un copil?

Un ulcer foarte grav poate afecta mucoasa stomacului la copil. De asemenea, poate provoca probleme precum:

  • sangerari;
  • leziuni la nivelul peretelui gastric;
  • blocaj cand ulcerul se afla intr-un loc care impiedica parasirea alimentelor din stomac.

Contactati urgent medicul daca cel mic are scaun cu sange, vomita cu urme de sange sau aspect de zat de cafea, daca are dureri severe de burta sau vomita mult.

Referinte:
(1) https://www.nationwidechildrens.org/conditions/h-pylori
(2) https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?hwid=bz1093&
(3) https://kidshealth.org/en/parents/h-pylori.html
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Helicobacter-Pylori-Infections.aspx
(5) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=emhelicobacter-pyloriem-in-children-90-P01996

Articole recomandate

Lasa un comentariu