Mastoza in timpul sarcinii

de Mancas Malina
mastoza in sarcina

Mastoza fibrochistica este o problema des intalnita in cazul femeilor, legata de anumite modificari hormonale. Iata care sunt simptomele si cauzele.

Ce este mastoza?

Mastoza se mai numeste si mastoza fibrochistica sau sani fibrochistici si descrie o modificare a tesutului conjunctiv de la nivelul sanilor. Exista doua tipuri de modificari tipice: fibroza (o proliferare a tesutului conjunctiv) si chisturile (saculeti mici, umpluti cu lichid). Este o afectiune benigna a sanilor si nu e cancer. De fapt, este cea mai frecventa modificare benigna de tesut la nivelul sanilor.

Sanii sunt compusi din lobuli (glande ce produc lapte) si canale (tuburi care transporta laptele catre mamelon). Acestea sunt inconjurate de tesut glandular, fibros si adipos. Acest tesut confera sanilor dimensiunea si forma specifica. Zona mai inchisa la culoare de piele din jurul mamelonului se numeste areola. Pe areola exista cateva mici umflaturi numite glande Montgomery, care produc lichid pentru hidratarea mamelonului.

Sanii fibrochistici sunt compusi din tesut cu textura noduroasa. Mai mult de jumatate dintre femei se confrunta cu modificari fibrochistice ale sanilor la un moment dat in viata. De fapt, nu se mai foloseste termenul „boala fibrochistica a sanului” si se refera acum la „sani fibrochistici” sau „modificari fibrochistice ale sanilor”, deoarece a avea sanii fibrochistici nu este, de fapt, o boala.

simptome mastoza

Simptome generale mastoza fibrochistica

Simptomele generale ale mastozei pot include:

  • umflarea sanilor, sensibilitate si durere generalizata a sanilor;
  • mase in san care fluctueaza in dimensiune odata cu ciclul menstrual;
  • modificari ale sanilor care sunt similare in ambii sani.

Este posibil sa aveti mai multe umflaturi sau noduli intr-un san decat in ​​celalalt. Simptomele se pot intensifica inainte de menstruatie (inainte de sarcina), din cauza modificarilor hormonale, dar este posibil sa aveti simptome pe tot parcursul lunii. Masele fibrochistice tind sa fluctueze in dimensiune pe parcursul lunii si sunt de obicei mobile.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a mastozei, dar se crede ca hormonii de reproducere – in special estrogenii – joaca un rol. Tesutul mamar se modifica drept raspuns la hormonii produsi de ovare. Daca aveti mastoza, este posibil sa aveti modificari mai pronuntate ca raspuns la acesti hormoni. Acest lucru poate avea ca rezultat umflaturi si mase fragile sau dureroase.

Boala fibrochistica a sanului nu creste riscul de a dezvolta cancer, dar modificarile sanilor pot face mai dificila identificarea de catre medic a unor noduli potential cancerosi in timpul examenelor mamare si la mamografii.

Sarcina si alaptarea au, de asemenea, un efect asupra acestor modificari ale tesuturilor. Desi mecanismele exacte nu au fost clarificate, se presupune ca modificarile sunt o reactie la fluctuatiile hormonilor estrogen si progesteron din organism. Nivelurile ridicate de estrogen si concentratiile scazute de progesteron par sa creasca probabilitatea aparitiei sanilor fibrochistici.

cauze mastoza

Tratament

Cele mai multe femei care au probleme fibrochistice ale sanului nu necesita tratament invaziv. Tratamentul la domiciliu este de obicei suficient pentru ameliorarea durerii si disconfortului asociat. Purtarea unui sutien bine adaptat, de sustinere, poate reduce durerea si sensibilitatea la san. Unele femei considera ca aplicarea de comprese calde sau reci le amelioreaza simptomele. Cauzele mastozei nu pot fi tratate. In schimb, tratamentul se concentreaza pe reducerea simptomelor.

Atentie!

Orice modificare a sanului trebuie examinata de medic, astfel incat sa nu fie omise posibilele semne de cancer mamar sau alte probleme.

Alte modificari ale sanilor in sarcina si dupa sarcina

modificari ale sanilor in sarcina

Sanii se modifica foarte mult in timpul sarcinii, deci poate fi dificil sa observati orice schimbari neobisnuite in acest moment. Sanii trec printr-o serie de modificari in timpul sarcinii pentru a-i pregati pentru hranirea bebelusului. Aceste modificari sunt date de o crestere a hormonilor si pot include:

  • sensibilitate sau o modificare a senzatiei mamelonului si a sanului;
  • crestere a dimensiunii sanilor;
  • modificari de culoare si dimensiune a mameloanelor si areolelor;
  • glande Montgomery mai mari si mai vizibile.

Din aproximativ a 16-a saptamana de sarcina, sanii pot sa produca lapte. Nu este neobisnuit ca observati cantitati mici de lichid de culoare deschisa, numit colostru, ce se scurge din mameloane – puteti folosi tampoane amsorbante pentru sani pentru a evita patarea hainelor. In ultimele saptamani de sarcina, mameloanele devin mai mari si sanii continua sa creasca pe masura ce celulele care produc lapte devin mai mari – poate fi util sa purtati un sutien de sustinere.

Uneori, se pot forma anumite mase in san, si anume chisturi, galactocel (chist umplut cu lapte) si fibroadenoame (care se dezvolta in lobulii sanului). Acestea sunt afectiuni benigne (nu sunt canceroase) ale sanilor. Cancerul de san la femeile aflate la varsta fertila si in timpul sarcinii este mai putin frecvent. Insa, mergeti la medic daca observati modificari anormale ale sanilor.

Dupa nastere si in alaptare va puteti confrunta cu probleme ca:

Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/fibrocystic-breast-changes
(2) https://ada.com/conditions/fibrocystic-breasts/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784111/
(4) https://www.verywellfamily.com/breastfeeding-and-breast-lumps-whats-normal-431771

Articole recomandate

Lasa un comentariu