Constipatia la copii – cauze, tratament

de Mancas Malina
constipatia la copii

Constipatia la copii este o problema des intalnita, mai ales in etapa de diversificare si cand se incepe antrenamentul la olita. Iata care sunt simptomele si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este constipatia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de tratament si preventie

Ce este constipatia?

Constipatia la copii este o problema des intalnita. Un copil constipat are miscari intestinale rare sau scaune dure si uscate. Astfel de episoade apar adesea frecvent in antrenamentul la toaleta, la inceputul diversificarii si in caz de alte modificari ale dietei. Din fericire, cele mai multe cazuri de constipatie la copii sunt temporare.

Obiceiurile intestinale normale la copii variaza. Cei mai multi copii au scaun cel putin o data la 2 – 3 zile, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Eliminarea unui scaun ar trebui sa fie lipsita de durere. Orice copil cu durere in timpul trecerii scaunului are nevoie de tratament sau modificari ale fietei. Retineti ca incordarea la bebelusi si copii in timp ce imping scaunul este normala. De asemenea, cei mici se pot inrosi la fata. Cand vorbim, insa, de scaune dure si mari, acestea indica o problema.

cauze constipatie la copii

Simptome

Semnele si simptomele constipatiei la copii pot include:

  • mai putin de 3 scaune pe saptamana;
  • scaune dure, uscate si greu de eliminat;
  • dureri la defecare;
  • dureri de burtica;
  • urme de scaun pe lenjeria intima a copilului – semn ca scaunul este blocat in rect;
  • sange pe suprafata scaunului dur.

In cazul in care copilului ii e teama ca eliminarea scaunului ii va cauza dureri, poate incerca sa se abtina de la defecare. In acest caz, copilul isi incruciseaza picioarele, incordeaza fesele si prezinta o serie de grimase atunci cand incearca sa retina scaunul.

Constipatia la copii nu este de obicei grava. Cu toate acestea, constipatia cronica poate duce la complicatii sau poate semnala o afectiune de baza. Duceti copilul la medic in situatia in care constipatia persista sau este insotita de:

  • febra;
  • copilul nu mananca;
  • sange in scaun;
  • umflarea burticii;
  • pierdere in greutate;
  • dureri la defecare etc.

Simptomele constipatiei la bebelusi si copii nu difera mult de simptomele la copii mai mari sau adulti. Principala diferenta este ca bebelusii si unii copii mici nu pot comunica simptomele si cum se simt, asa ca trebuie sa acordati atentie miscarilor intestinale pentru a recunoaste problema. Daca bebe e constipat, pot aparea modificari ale scaunului, dificultati la eliminare sau scaune dure.

Cauze

simptome constipatie la copii

Constipatia apare cel mai frecvent atunci cand scaunul se misca prea lent prin tractul digestiv, astfel ca devine dur si uscat.

Multi factori pot contribui la constipatie la copii, inclusiv:

  • retinerea scaunului – copilul poate ignora nevoia de a defeca, fie pentru ca nu vrea sa faca o pauza de la joaca, fie pentru ca ii e teama ca eliminarea scaunului ii va cauza durere (alti copii evita defecarea cand sunt plecati de acasa pentru ca nu se simt confortabil la toaletele publice sau din alte locuinte);
  • probleme de antrenament la toaleta – daca incepeti antrenamentul la toaleta prea devreme, de exemplu;
  • modificari ale dietei – cand copilul nu consuma suficiente fructe si legume bogate in fibre sau lichide;
  • modificari ale rutinei – cum ar fi calatorii, mutatul, anumite perioade stresante etc.;
  • anumite medicamente – anumite antidepresive si alte medicamente pot contribui la constipatie;
  • alergie la laptele de vaca – o alergie la laptele de vaca sau consumul prea mare de produse lactate (branza si lapte de vaca) poate duce uneori la constipatie;
  • istoric familial de constipatie – copiii care au membri ai familiei care au experimentat constipatie sunt mai predispusi sa dezvolte constipatie, din cauza unor factori genetici sau de mediu comuni;
  • unele probleme medicale – rareori, constipatia la copii indica o malformatie anatomica, o problema a sistemului metabolic sau digestiv sau o alta afectiune de baza.

Constipatia la copii este mai probabil sa afecteze copiii care:

  • sunt sedentari;
  • nu consuma suficiente fibre;
  • nu beau destule lichide.

Atentie!

In cazul in care constipatia nu este tratata, se poate agrava. Cu cat scaunul ramane mai mult in interiorul tractului intestinal inferior, cu atat devine mai mare, mai ferm si mai uscat si poate aparea impactarea fecala.

Metode de tratament si preventie

Dieta

constipatia si diversificarea

Daca bebelusul pare constipat, luati in considerare modificari dietetice simple. Oferiti-i bebelusului o cantitate mica de apa sau o portie de 100% suc de mere, prune sau pere, pe langa mesele obisnuite. Aceste sucuri contin sorbitol, un element care actioneaza ca laxativ.  Se recomanda cel putin doua portii de fructe in fiecare zi – fructele cu coaja ramasa, cum ar fi prune, prune uscate, stafide, caise si piersici, au multe fibre. Util poate fi si sucul de prune – acesta este un laxativ usor, natural, care functioneaza la unii copii.

Daca cel mic are peste 18 luni, reduceti aportul de lapte de vaca la maximum 500 ml pe zi si evitati bauturile dulci inainte de mese. Acest lucru va ajuta la imbunatatirea poftei de mancare a copilului la ora mesei. Pentru bebelusii care au trecut la alimente solide (diversificarea), cresterea aportului de fructe si legume ar putea ajuta.

O dieta saraca in fibre este un alt factor care contribuie la constipatia la copii. Asigurati-va ca includeti mai multe alimente bogate in fibre in dieta lor. Asta include mai multe fructe, legume si cereale integrale. Daca bebelusul mananca alimente solide, incercati mazare sau prune uscate, care contin mai multe fibre decat alte fructe si legume, si oferiti cereale integrale din grau, orz sau multicereale, care contin mai multe fibre decat cerealele din orez.

Antrenamentul la toaleta si constipatia

Daca apare constipatia in timpul antrenamentului la toaleta, este important pentru cei mici sa dezvolte obiceiul de a sta regulat pe toaleta. Copilul ar trebui sa stea pe toaleta dupa micul dejun, pranz si cina – chiar daca nu simte nevoia sa mearga. Ar trebui sa ramana timp de 3-4 minute, chiar daca a mai avut scaun in acea zi. Incurajati anumite rutine placute – de exemplu, cantati sau jucati diferite jocuri cat sta pe toaleta sau stabiliti un sistem de recompense cu buline. Laudati copilul ca a stat pe toaleta, chiar daca nu elimina scaun.

Incurajati copilul sa raspunda la nevoia corpului de a defeca. Asigurati-va ca are echipamentul corect pentru utilizarea unei toalete – poate include o insertie pentru capacul de toaleta si un suport inaltator pentru picioare.

🔵 Vezi aici gama completa de olite si reductoare WC si inaltatoare

Schimbarea laptelui praf

Copiii hraniti cu biberonul pot beneficia de un alt tip de formula, cel putin pana cand constipatia trece. Sensibilitatea la anumite ingrediente poate provoca uneori constipatie constipatie – ca intoleranta la lactoza.

Diversificarea si constipatia

constipatia si diversificarea

Unele alimente solide pot provoca uneori constipatie, dar altele o pot reduce . Daca ati inceput recent sa hraniti bebelusul cu alimente solide – diversificarea, incercati sa adaugati cateva alimente bogate in fibre, cum ar fi:

  • brocoli;
  • pere;
  • prune uscate;
  • piersici;
  • mere fara coaja etc.

Acestea se administreaza in functie de etapa de diversificare.

Cresteti consumul de lichide

O hidratare adecvata este esentiala pentru miscarile regulate ale intestinului. Apa si laptele sunt ideale pentru a mentine bebelusul hidratat. Pentru bebelusi mai mari, sucul de prune sau pere poate ajuta la accelerarea contractiilor colonului, ceea ce poate ajuta bebelusul sa elimine scaunul. Daca sucul este prea dulce sau acid pentru bebe, incercati sa il diluati intr-o ceasca de apa. Discutati cu medicul inainte de a-i oferi bebelusului sub 6 luni altceva in afara de lapte matern sau formula.

Incurajati activitatea fizica

Miscarea accelereaza digestia, ceea ce poate ajuta la eliminarea scaunul.  Exercitiile fizice si miscarea tind sa stimuleze intestinele copilului. In cauzl bebelusilor, e bine sa ii ajutati sa faca miscare prin efectuarea de exercitii ale picioarelor – care imita mersul pe bicicleta si duceti genunchii usor catre burtica. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea functiei intestinelor si la ameliorarea constipatiei.

Masaj

Masajul usor pe burtica poate stimula eliminarea scaunului. Faceti de mai multe ori pe zi masaj pe tot parcursul zilei, pana cand copilul are o miscare intestinala. Puteti folosi varful degetelor pentru a face miscari circulare pe stomac, in sensul acelor de ceasornic.

O baita calda

Baita calda poate relaxa muschii abdominali si ii poate ajuta sa nu se mai incordeze. De asemenea, poate ameliora o parte din disconfortul legat de constipatie.

Masurarea temperaturii rectale

Atunci cand un copil este constipat, masurarea temperaturii rectale a copilului cu un termometru special il poate ajuta sa elimine un scaun. Este important sa nu utilizati aceasta metoda foarte des, deoarece poate agrava constipatia. S-ar putea ca bebelusul sa nu mai elimine scaunul la fel de usor fara ajutor sau poate incepe sa asocieze o miscare intestinala cu disconfort.

Tratamente medicale

In functie de circumstante, medicul copilului va poate recomanda:

  • suplimentele cu fibre fara prescriptie medicala si medicamente care inmoaie scaunele (supozitoarele cu glicerina pot fi utilizate pentru a inmuia scaunul la copiii care nu pot inghiti pastilele);
  • probiotice;
  • laxative osmotice, ca lactuloza – cresc cantitatea de apa din scaun;
  • ulei de parafina lichida – inmoaie fecalele;
  • stimulente ca Dulcolax – stimuleaza eliminarea scaunului etc.

Daca bebelusul a avut anterior semne ale unei leziuni anale (sange rosu aprins in scaun) dupa trecerea unui scaun dur, un supozitor de glicerina poate fi ocazional util pentru a ameliora miscarea scaunului. Laxativele fara prescriptie medicala pentru bebelusii peste 6 luni pot fi utile atunci cand alte tehnici nu functioneaza.  Administrati suplimente si laxative DOAR la indicatiile medicului, mai ales in cazul bebelusilor.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation-in-children/symptoms-causes/syc-20354242
(2) https://www.nhs.uk/conditions/baby/health/constipation-in-children/
(3) https://www.healthline.com/health/constipation-in-kids
(4) https://www.webmd.com/children/child-constipated
(5) https://kidshealth.org/en/parents/constipation.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu