Furia laptelui (angorjarea sanilor)

de Mancas Malina
furia laptelui

Furia laptelui sau angorjarea sanilor este o problema destul de frecventa dupa nastere si in alaptare. Iata ce inseamna, care sunt cauzele, ce simptome apar si ce solutii exista la aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este furia laptelui si de ce apare?
2. Simptome ale angorjarii sanilor
3. Solutii pentru angorjarea sanilor

Ce este furia laptelui si de ce apare?

Sanii incep sa produca lapte la aproximativ 2- 5 zile dupa nasterea copilului. Inainte de asta, produc colostru, care contine nutrienti importanti de care bebelusul are nevoie imediat dupa nastere. (➣ Citeste mai multe despre colostru – ce este si ce beneficii are!) Este normal ca sanii sa se simta grei, sensibili si umflati atunci cand apare laptele. Corpul foloseste lichidele suplimentare pentru a produce mai mult lapte matern pentru copil. Aceasta senzatie normala de plin la nivelul sanilor va disparea probabil in cateva zile pe masura ce alaptati si corpul se adapteaza nevoilor copilului. Sanii pot deveni durerosi daca nu alaptati de multe ori bebelusului sau daca in timpul hranirii sanii nu sunt goliti.

Angorjarea sanilor sau furia laptelui NU este o afectiune propriu-zisa. Majoritatea mamelor experimenteaza disconfort la nivelul sanilor in primele saptamani dupa nastere. Odata cu schimbarile hormonale, sanii se umfla si se maresc pe masura ce creste productia de lapte. Angorjarea sanilor inseamna insa mai mult decat sani plini cu lapte. Creste productia de sange si lichide in plus catre sani pentru a stimula productia de lapte, ceea ce poate cauza congestie si umflare.

de ce apare furia laptelui

Cauze

Angorjarea sanilor este deseori dureroasa si un motiv important pentru care multe mame renunta la alaptare mai devreme decat voiau. Apare de obicei atunci cand mama produce mai mult lapte decat poate consuma bebelusul. Sanii pot deveni fermi si umflati, ceea ce poate ingreuna alaptarea copilului.

Apare cel mai adesea in primele zile dupa nastere, dar si cand ai o rutina obisnuita de alaptare, dar nu poti alapta sau stoarce lapte la fel de mult ca de obicei, precum si daca opresti brusc alaptarea. Riscul este mai mare, de asemenea, daca bebelusul incepe sa suga la san mai putin decat de obicei – in general cand e bolnav, cand incepe sa consume si solide (in etapa de diversificare) etc.

Angorjarea sporadica apare frecvent in alaptare si nu se limiteaza la primele cateva saptamani. De asemenea, puteti experimenta sensibilitate si disconfort la nivelul sanilor si in alte momente si din alte motive. De exemplu, daca omiteti o hranire sau o sesiune de stoarcere a laptelui, puteti incepe sa simtiti aceasta senzatie de plin si disconfort.

Angorjarea sanilor NU e mastita!

Mastita afecteaza de obicei un singur san si e foarte dureroasa. Daca nu este tratata, mastita poate duce la o infectie bacteriana, ceea ce poate da febra si alte simptome de infectie.

Ce este mastita? Mastita inseamna inflamatia sanului. Poate fi cauzata de canale mamare blocate (mastita non-infectioasa) sau de o infectie bacteriana (mastita infectioasa). Daca un canal de lapte blocat nu este tratat, pot aparea simptome ca de infectie. Blocajele canalelor mamare pot duce la acumularea laptelui in san si inflamatii (durere si umflare). Un mamelon fisurat poate permite ca bacteriile sa ajunga in san si sa provoace o infectie. Cauzele mastitei pot include si angorjarea, pozitii deficitare de alaptare etc.

Simptomele mastitei pot include:

  • sensibilitate si durere la nivelul sanului;
  • sanul se simte fierbinte/cald la atingere;
  • sanul este inrosit;
  • sanul se simte greu si umflat.

De asemenea, pielea de la nivelul sanului poate fi stralucitoare, intinsa.

mastita in alaptare

Factori de risc si preventie

Factorii care predispun o femeie la canale mamare blocate, care pot duce la mastita, includ:

  • probleme de atasare la san, timp limitat petrecut la san de catre copil, ce pot duce la acumularea de lapte;
  • lipsa sau intarzierea hranirilor la san;
  • sutien prea stramt;
  • sanul e tinut prea strans in timpul hranirii;
  • traumatism la nivelul sanului.

Pentru a preveni mastita, mamele ar trebui sa se spele bine pe maini inainte de a atinge sanii dupa o schimbare de scutece. De asemenea, trebuie sa se asigure ca bebelusul este pozitionat si atasat corespunzator la san. Evitati perioade lungi intre hraniti si hraniti des copilul. Purtati haine lejere si confortabile.

Optiunile de tratament includ alaptarea continua si / sau stoarcerea laptelui pentru golirea sanului. Uneori e nevoie de antibiotice (de exemplu, flucloxacilina sau cefalexin) si medicamente antiinflamatorii (cum ar fi ibuprofen) sau analgezice (cum ar fi paracetamolul) pentru a calma durerea, daca este necesar. In plus, se recomanda odihna si aport adecvat de lichide.

Alaptarea in caz de mastita

Este important sa tratati canalele mamare blocate, astfel incat acestea sa nu progreseze pana la mastita. Asigurati-va ca bebelusul se hraneste bine de la sanul afectat – oferirea prima data a sanului afectat poate ajuta. Puteti aplica si comprese calde timp de cateva minute inaintea unei hraniri, masaj bland al zonei afectate in timpul hranirii si comprese usor reci dupa o hranire si intre hraniri pentru confort.

Daca puteti alapta copilul, incercati sa incepeti cu sanul afectat, daca este posibil. Laptele matern s-ar putea sa nu se elibereze daca aveti durere. Daca se intampla acest lucru, incercati alaptarea la sanul neafectat. Imediat ce laptele incepe sa curga, puteti muta inapoi la sanul afectat. Pompa de san poate ajuta la golirea completa a laptelui din sanul afectat prin stoarcere. Daca utilizati o pompa pentru san, nu uitati sa mentineti pompa  de san si accesoriile curate.

Simptome ale angorjarii sanilor

Simptomele comune includ:

  • sani umflati, durerosi si sensibili;
  • sani foarte fermi si duri;
  • sfarcuri aplatizate – acumularea laptelui poate face sfarcurile sa se aplatizeze si areola sa devina grea, ceea ce afecteaza atasarea la san;
  • stare subfebrila (38 ° C).

Sanii pot deveni foarte umflati si durerosi, si copilul e posibil sa nu se poata atasa corect la san. Ca rezultat, copilul se poate sa nu primeasca suficient lapte, sanii nu se golesc complet, mameloanele pot deveni dureroase si crapate. Acest lucru poate duce la alaptare mai rara, ceea ce inrautateste problema. Angorjarea severa poate duce la blocarea canalelor de lapte si la infectia sanilor, care se numeste mastita. Mastita trebuie tratata adesea cu antibiotice.

simptomele angorjarii

Solutii pentru angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor NU trebuie sa fie un motiv pentru a renunta la alaptare. Principala metoda prin care se poate preveni si interveni in furia laptelui este alaptarea copilului.

Singura modalitate de a ameliora sau de a preveni angorjarea si de a reduce riscul de mastita, este sa eliberati laptele din sani, astfel incat sa nu se acumuleze. Daca ai nascut recent, ajuta copilul sa se ataseze corect la san si hraneste-l des sau ori de cate ori vrea. De asemenea, e bine sa porti un sutien de alaptare, chiar si noaptea. Vei avea nevoie de unul confortabil si care sa se potriveasca bine, fara a fi prea strans. Nu ii oferi bebelusului formula sau apa intre sesiunile de alaptare. Altfel, va consuma mai putin lapte matern cand va fi timpul sa alaptezi si ai mai multe riscuri ca angorjarea sa persiste sau sa se agraveze.

Medicul iti poate recomanda ibuprofen pentru a reduce durerea si umflarea. Ibuprofenul este sigur pentru mamele care alapteaza atunci cand este luat conform indicatiilor. Consulta medicul inainte de a lua orice fel de medicament in timpul alaptarii.

S-ar putea sa puteti preveni angorjarea daca eliberati excesul de lapte si aveti grija sa nu lasati sanii sa se umple prea mult. Alaptati de fiecare data cand observati semne ca bebelusul ii este foame. Asigurati-va ca bebelusul se ataseaza bine la san si suge. Goliti sanii la fiecare hranire.

Inversarea presiunii si masajul sanilor

Tehnica de inversare a presiunii se foloseste inainte de a pompa laptele sau inainte de a pune copilul la san. Se face pentru a face zona areolei mai moale si pentru a face laptele sa curga mai usor. Practic, tensiunea din zona sanului se muta spre spate. Se poate face prin apasarea usoara, dar ferma, a sanului – dinspre areola spre piept, cu degetele fixe. De asemenea, se poate face apasand usor, lent, pe san de cel putin 50 ori, apasand cu palmele usor pe san si chiar din pozitia culcat pe spate.

prevenirea angorjarii sanilor

Sfaturi pentru mamele care alapteaza:

  • folositi o compresa calda sau faceti un dus cald pentru a incuraja laptele sa curga;
  • hraniti regulat copilul, sau cel putin o data la 1-3 ore;
  • alaptati copilul cand ii e foame;
  • masati sanii in timpul alaptarii;
  • aplicati comprese usor reci pentru a ameliora durerea si umflarea;
  • schimbati pozitiile de alaptare pentru a scurge laptele din toate zonele sanului;
  • alternati sanii la fiecare hranire;
  • stoarceti manual laptele sau folositi o pompa de san cand nu puteti alapta (nu stoarceti prea mult – cu cat storci mai mult, cu atat se produce mai mult lapte) – cea mai importanta e alaptarea.

Daca nu alaptezi:

  • nu pompa prea mult lapte din sani – elimina si stoarce lapte doar cat sa fie mai confortabil;
  • aplica comprese usor reci pe sani 15 minute, la fiecare ora, dupa cum e necesar – nu aplica gheata si nu aplica comprese reci direct pe piele;
  • poarta un sutien care se potriveste bine si ofera un suport corespunzator.

COMPLICATII

Angorjarea poate duce la o serie de complicatii, cum ar fi:

  • probleme de atasare la san – pentru ca mameloanele sunt aplatizate;
  • scaderea productiei de lapte matern – daca umflarea nu este ameliorata si copilul nu se poate atasa, laptele matern nu va fi eliminat, ramane in interiorul sanilor, si nu e stimulata productia de lapte matern;
  • copilul nu ia in greutate – daca cel mic are probleme cu atasarea la san, este posibil sa nu poata obtine suficient lapte matern pentru a castiga in greutate intr-un mod sanatos;
  • flux puternic de lapte matern – presiunea in sani poate duce la un reflex hiperactiv de eliberare si la un flux foarte rapid de lapte matern din sani – poate face copilul sa se inece sau sa inghita cantitati excesive de aer, in timp ce incearca sa suga;
  • refuzul sanului – bebelusul poate deveni frustrat pentru ca nu se ataseaza la san, ca nu are suficient lapte matern sau laptele curge foarte rapid;
  • probleme ale sanilor – blocarea canalelor de lapte, sfarcuri dureroase, mastita;
  • intarcarea timpurie.

 

Referinte:
(1) https://www.laleche.org.uk/engorged-breasts-avoiding-and-treating/
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/breast-engorgement
(3) https://www.llli.org/breastfeeding-info/engorgement/
(4) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw133953
(5) https://www.healthline.com/health/breast-engorgement
(6) https://www.thebump.com/a/what-is-engorgement
(7) https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/breast-engorgement-postpartum/

Articole recomandate

Lasa un comentariu