Pavorul nocturn

de Mancas Malina
pavorul nocturn

Pavorul nocturn se mai numeste si teroare nocturna si e diferita de cosmar. Iata ce inseamna, care sunt cauzele, factorii de risc, precum si ce metode de preventie si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este pavorul nocturn?
2. Cauze
3. Cum gestionam terorile nocturne?
4. Preventie

Ce este pavorul nocturn?

Pavorul nocturn este numit si teroare nocturna. Inseamna trezirea brusca din somn noaptea, intr-o stare de frica intensa si apare de obicei la copii. Copilul se trezeste de obicei in stare de semi-luciditate si tipand. Plange incontrolabil si intr-un final fie se trezeste complet, fie adoarme la loc. Spre deosebire de cosmaruri, de obicei copilul nu isi aminteste episodul a doua zi. In timpul unei terori nocturne – care poate dura 5-10 minute – copilul nu este complet treaz. Deoarece nu este cu adevarat treaz, nu va fi constient de prezenta parintelui sau de incercarile de a-l linisti. La fel ca somnambulismul, teroarea nocturna este considerata o parasomnie – un eveniment negativ in timpul somnului. Un episod de teroare nocturna dureaza de obicei de la cateva secunde la cateva minute, dar unele episoade pot dura mai mult.

Cauza este necunoscuta, dar pavorul nocturn este adesea declansat de febra, lipsa somnului sau perioade de tensiune emotionala, stres sau conflict. Terorile nocturne sunt ca niste cosmaruri, cu exceptia faptului ca un cosmar apare de obicei in timpul somnului REM si e mai frecvent dimineata devreme. Terorile nocturne apar de obicei in prima jumatate a noptii.

pavor nocturn vs cosmar

Caracteristici

In timpul unui pavor nocturn, un copil s-ar putea ridica brusc in fund in pat si incepe sa strige sau sa tipe speriat. Respiratia si bataile inimii copilului ar putea fi mai rapide, transpira si este foarte speriat. Dupa cateva minute, sau uneori mai mult, un copil se calmeaza pur si simplu si adoarme la loc.

Iata cateva caracteristici comune ale unui pavor nocturn:

  • trezirea brusca din somn;
  • copilul tipa si pare inspaimantat;
  • transpiratie intensa;
  • stare de confuzie;
  • ritm cardiac rapid;
  • copilul nu isi aminteste ce a visat;
  • nu se poate trezi complet;
  • e greu de calmat.

Pavorul nocturn – diferit de cosmar

Pavorul nocturn este diferit de cosmar. Cosmarurile sunt vise inspaimantatoare asociate cu somnul REM, in a doua parte a noptii, spre dimineata. In caz de cosmar, copilul se trezeste si plange, dar isi da seama ca parintii sunt langa el si il linistesc. De asemenea, poate sa isi aminteasca de obicei cate ceva din cosmar. In schimb, pavorul nocturn apare in prima etapa a noptii, cam la 2-3 ore dupa ce copilul adoarme, in faza non REM – etapa fara vise, de somn profund.

cauze pavor nocturn

Cauze

Nu se stiu cauzele exacte pentru pavor nocturn, dar in general exista o legatura cu somnul profund. Poate fi vorba si de o componenta ereditara. De asemenea, teroarea nocturna la copii este legata de oboseala excesiva, anxietate, stres. Unele studii sugereaza ca televizorul in camera copilului poate creste riscul de terori nocturne. Asta pentru ca cei mici care au TV in camera tind sa doarma mai putin decat ceilalti copii, lipsa somnului fiind factor de risc pentru terorile nocturne.

Terorile de somn afecteaza aproape 40% dintre copii si un procent mult mai mic de adulti. Terorile nocturne sunt cauzate de activitate excesiva a sistemului nervos central (SNC) in timpul somnului. Acest lucru se poate intampla deoarece SNC (care regleaza activitatea somnului si trezirea) inca se maturizeaza.

Unii copii pot mosteni un risc de pavor nocturn – aproximativ 80% dintre acestia au un membru al familiei care a avut o astfel de problema sau somnambulism (un tip similar de tulburare de somn). De cele mai multe ori, terorile nocturne dispar pur si simplu de la sine pe masura ce sistemul nervos se maturizeaza.

Cum apar terorile nocturne?

In timpul unei nopti, somnul are loc in mai multe etape. Fiecare este asociata cu o anumita activitate cerebrala si in timpul etapei de somn REM apar cel mai mult visele. Un pavor nocturn apare in timpul somnului profund non-REM. Spre deosebire de cosmaruri (care apar in timpul somnului REM), o teroare nocturna nu este din punct de vedere tehnic un vis, ci mai degraba o reactie brusca de frica ce are loc in timpul tranzitiei de la o faza de somn la alta.

Terorile nocturne apar de obicei la aproximativ 2 – 3 ore dupa ce un copil adoarme, cand somnul trece de la cea mai profunda etapa a somnului non-REM la un somn REM mai usor, o etapa in care apar visele. De obicei, aceasta tranzitie este una lina. Insa, rareori, un copil devine agitat si speriat – si acea reactie de frica este o teroare nocturna. La fel ca in cazul cosmarurilor, de obicei nu exista efecte psihologice pe termen lung.

Factori de risc

Factorii de risc sunt:

  • oboseala, epuizare, privare de somn, stres;
  • modificari ale programului de somn – calatorii sau intreruperi ale somnului;
  • febra;
  • administrarea anumitor medicamente noi;
  • dormitul intr-un mediu nou sau departe de casa;
  • tulburari de dispozitie, ca anxietatea sau depresia;
  • probleme de sanatate care afecteaza somnul, ca modele de respiratie anormale in timpul somnului (ca apneea obstructiva de somn), sindromul picioarelor nelinistite etc.

Terorile nocturne apar de obicei la copii de 4 – 12 ani, dar au fost raportate si la copii cu varsta de pana la 18 luni.

gestionarea terorilor nocturne

Cand sa mergem la medic in caz de terori nocturne?

Terorile nocturne ocazionale nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare. Daca cel mic are terori nocturne, puteti, insa sa ii mentionati mediculului la controalele de rutina. Cu toate acestea, mergeti la medic daca terorile nocturne sunt dese, afecteaza des somnului copilului si duc la probleme de siguranta sau raniri.

Unele complicatii care pot rezulta din experienta terorilor de somn includ:

  • somnolenta excesiva in timpul zilei, care poate duce la dificultati de concentrare la scoala;
  • probleme de somn;
  • accidentari.

Cum gestionam terorile nocturne?

Terorile nocturne pot fi foarte suparatoare pentru parinti, care s-ar putea simti rau ca nu-si pot consola sau alina copilul. Cea mai buna modalitate de a face fata unui pavor nocturn este sa te asiguri ca cel mic nu se raneste in timpul unui astfel de episod. Cel mai bine este sa nu incercati sa treziti copilul in timpul unei terori nocturne. Incercarile nu functioneaza, de obicei, iar copiii care se trezesc sunt probabil dezorientati si derutati si poate dura mai mult pana adorm la loc.

Poate fi util sa pastrati un jurnal de somn care sa descrie cand si unde doarme copilul si cat de des are terori nocturne. Puteti impartasi aceste informatii cu medicul de familie daca sunteti ingrijorat de faptul ca cel mic nu are un somn de buna calitate sau daca terorile nocturne sunt frecvente si persista.

preventie teroare nocturna

Tratament

Tratamentul pentru terorile de somn rare nu este de obicei necesar. Daca terorile de somn conduc la potentialul de ranire, afecteaza membrii familiei sau duc la jena sau tulburari de somn pentru persoana in cauza, poate fi necesar un tratament. Tratamentul se concentreaza in general pe promovarea sigurantei si eliminarea cauzelor sau elementelor declansatoare.

Optiunile de tratament pot include:

  • tratarea oricarei afectiuni de baza – daca terorile de somn sunt asociate cu o afectiune medicala sau psihica subiacenta sau cu o alta tulburare de somn, cum ar fi apneea obstructiva de somn, tratamentul vizeaza problema de baza;
  • gestionarea stresului – daca stresul sau anxietatea par sa contribuie la pavorul nocturn, medicul va poate sugera psihoterapie sau consiliere etc.;
  • trezirea anticipativa – implica trezirea copilului cu aproximativ 15 minute inainte de a experimenta de obicei episodul de pavor nocturn – apoi, persoana ramane treaza cateva minute inainte de a adormi din nou;
  • medicamente – medicamentele sunt rareori utilizate pentru tratarea unui pavor nocturn, in special pentru copii, dar daca este necesar, totusi, utilizarea benzodiazepinelor sau a anumitor antidepresive poate fi eficienta.

Sfaturi

Iata ce trebuie sa faceti (si sa nu faceti) daca cel mic are un pavor nocturn:

  • Cel mai bun lucru pe care il puteti face daca cel mic are un episod de teroare nocturna este sa ramaneti calm si sa asteptati pana se calmeaza.
  • Nu interveniti si nu interactionati cu el, decat daca nu este in siguranta. Terorile nocturne pot fi inspaimantatoare, dar nu ii fac rau copilului.
  • Evitati sa treziti copilul in timpul unei terori nocturne. Un copil care are o teroare nocturna va fi confuz si dezorientat daca e trezit. Daca ramane adormit, teroarea nocturna se va sfarsi mai repede si copilul nu isi va aminti ca s-a intamplat. Este posibil sa nu va recunoasca si poate deveni mai agitat daca incercati sa il calmati.
  • Aveti grija sa nu se accidenteze si incurajati-l sa se aseze inapoi in pat si sa doarma.

tratament pavor nocturn

Preventie

Nu exista tratament propriu-zis pentru terorile nocturne, dar puteti incerca sa le preveniti. Iata cateva sfaturi:

  • Incercati o rutina obisnuita de culcare cu baie, povestea de seara si aceeasi ora de somn. Acest lucru ar putea ajuta copilul sa se simta pregatit pentru somn si sa adoarma mai usor. Lipsa somnului poate duce la o teroare nocturna la unii copii.
  • In cazul in care copilul are terori nocturne regulate la aceeasi ora in fiecare seara, incercati sa-l treziti cu aproximativ 15 minute inainte de ora obisnuita cand apare o teroare nocturna. Acest lucru functioneaza pentru unii copii. Treziti copilul cu 15 minute inainte de ora anticipata a episodului in fiecare seara timp de 7 zile. Acest lucru poate modifica modelul de somn suficient pentru a opri episoadele, fara a afecta calitatea somnului.
  • Incercati sa nu discutati episoadele acestea cu cel mic intr-un mod care sa il ingrijoreze, deoarece acest lucru ii poate creste anxietatea.

Retineti

O cauza frecventa a terorilor nocturne este ca cel mic nu are suficient somn de buna calitate. De asemenea, copiii sunt mai predispusi sa aiba terori nocturne daca nu se simt bine. Febra si anumite medicamente pot creste riscul de pavor nocturn. Poate fi si o componenta ereditara. Copilul are riscuri mai mari de pavor nocturn daca un alt membru al familiei a avut aceeasi problema. Daca cel mic pleaca in tabara sau va dormi acasa la un prieten sau la rude, avertizati-i pe cei care se ingrijesc de copil ca ar putea avea terori nocturne. Oferiti-le suficiente informatii si asigurati-va ca cel mic are o rutina buna de somn inainte de a pleca.

Terorile nocturne nu au efecte pe termen lung asupra copilului, si in general copiii le depasesc fara probleme.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493222/
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-terrors/symptoms-causes/syc-20353524
(3) https://kidshealth.org/en/parents/terrors.html
(4) https://www.webmd.com/sleep-disorders/night-terrors
(5) https://www.sleepfoundation.org/night-terrors
(6) https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-44462008000200016
(7) http://sleepeducation.org/sleep-disorders-by-category/parasomnias/sleep-terrors/symptoms-risk-factors

Articole recomandate

Lasa un comentariu