Icterul la nou-nascuti: cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
icterul la nou-nascuti

Icterul la nou-nascuti este frecvent intalnit si duce la o usoara ingalbenire a pielii si a zonei albe a ochilor. Iata care sunt cauzele, posibilele complicatii si metode de tratament indicate.

CUPRINS:

1. Ce este icterul?
2. Tipuri de icter
3. De ce apare icterul?
4. Simptome
5. Complicatii
6. Tratament icter la nou-nascuti

Ce este icterul?

Icterul la nou-nascuti este o usoara ingalbenire a pielii si a zonei albe a ochilor la nou-nascuti. Este o afectiune frecventa, in special la copiii nascuti inainte de saptamana 38 de sarcina.  De obicei este usor de observat, deoarece pielea bebelusului si albul ochilor capata o culoare galbena. Icterul apare cand nou-nascutii au prea multa bilirubina in sange. Bilirubina este un pigment normal produs atunci cand globulele sangvine rosii se descompun in organism. De obicei, este procesata de ficat, reciclata si eliminata in scaunul bebelusului. Cand un copil are icter, inseamna ca fie corpul sau produce prea multa bilirubina, fie ficatul nu o elimina suficient de repede.

Nou-nascutii produc mai multa bilirubina decat adultii, din cauza productiei mai mari si a descompunerii mai rapide a globulelor rosii in primele cateva zile de viata. In mod normal, ficatul filtreaza bilirubina din fluxul sangvin si o elibereaza in tractul intestinal. Ficatul imatur al unui nou-nascut deseori nu poate indeparta bilirubina suficient de repede, provocand un exces de bilirubina. Icterul acesta e normal si se numeste icter fiziologic.

ce este icterul

Tipuri de icter

Atunci cand celulele sangvine rosii se descompun, este eliberata o substanta chimica numita „bilirubina”, care face pielea sa devina galbena. Nou-nascutii se nasc cu mai multe celule sangvine rosii, dar ficatul lor nu este suficient de dezvoltat pentru a elimina bilirubina. Acest lucru are ca rezultat o supraacumulare de bilirubina, ceea ce duce la icter. La aproximativ 2 saptamani, ficatul unui bebelus este mai dezvoltat si mai eficient in eliminarea bilirubinei din sange.

Cele mai frecvente tipuri de icter sunt:

  • Icter fiziologic – Cei mai multi nou-nascuti dezvolta aceasta forma de icter usor, deoarece ficatul lor este inca in etapa de dezvoltare – apare adesea la 2-4 zile.
  • Icter de prematuritate – Este frecvent la copiii prematuri, deoarece corpul lor este si mai putin dezvoltat si pregatit sa excrete bilirubina in mod eficient.
  • Icterul bebelusului alaptat – Apare atunci cand bebelusul care e alaptat nu primeste suficient lapte matern din cauza dificultatilor de hranire sau pentru ca laptele mamei nu este suficient. Se poate sa nu fie dat de o problema cu laptele matern in sine, ci de faptul ca bebelusul nu se satura cu el. Alteori, icterul e cauzat de substante din laptele matern care pot creste nivelul bilirubinei.
  • Icter asociat cu incompatibilitatea grupei sangvive (probleme Rh sau ABO) – Daca mama si bebelusul au diferite grupe de sange, corpul mamei ar putea produce anticorpi care distrug globulele rosii ale sugarului, ceea ce duce la o acumulare brusca de bilirubina in sangele bebelusului.

De ce apare icterul?

Icterul la nou-nascut apare deoarece sangele bebelusului contine un exces de bilirubina. In mod normal, trece prin ficat, care o elibereaza in intestine. Icterul apare insa atunci cand bilirubina se acumuleaza mai repede decat poate fi descompusa de ficat.

Nou-nascutii produc mai multa bilirubina decat adultii, deoarece au un raport mai mare de globule rosii. De asemenea, este posibil ca ficatul unui nou-nascut care inca se dezvolta sa nu poata elimina eficient bilirubina din sange. Excesul de bilirubina (hiperbilirubinemie) este principala cauza a icterului. Bilirubina, care este responsabila de culoarea galbena a icterului, este o parte normala a pigmentului eliberat din defalcarea globulelor rosii „uzate”.

simptome icter la nou nascuti

Alte cauze – icter patologic

O tulburare de baza poate provoca icter la sugari. In aceste cazuri, icterul apare adesea mult mai devreme sau mult mai tarziu decat apare forma mai frecventa de icter neonatal. Bolile sau afectiunile care pot provoca icter includ:

  • sangerari interne (hemoragii);
  • infectii in sangele bebelusului (sepsis);
  • anumite infectii virale sau bacteriene;
  • incompatibilitate intre sangele mamei si al bebelusului;
  • problema a ficatului;
  • deficit enzimatic;
  • probleme cu globulele rosii.

Factori de risc

Factorii de risc majori pentru icter, in special icter sever, care pot provoca unele complicatii, includ:

  • Nastere prematura – Este posibil ca un copil nascut inainte de 38 de saptamani de sarcina sa nu poata procesa bilirubina la fel de repede ca bebelusii nascuti la termen. De asemenea, bebelusii prematuri se pot hrani mai putin si au mai putine scaune, rezultand mai putina bilirubina eliminata prin scaun.
  • Invinetire semnificativa la nastere – Nou-nascutii care se invinetesc in timpul nasterii pot avea niveluri mai ridicate de bilirubina din defalcarea mai multor globule rosii.
  • Grupa de sange – Daca grupa de sange a mamei este diferita de cea a bebelusului, este posibil ca bebelusul sa fi primit anticorpi prin placenta care sa provoace o descompunere anormal de rapida a globulelor rosii.
  • Alaptarea – Copiii alaptati, in special cei care au dificultati in alaptare sau care nu primesc suficienta hrana din alaptare, prezinta un risc mai mare de icter. Deshidratarea sau un aport caloric scazut pot contribui la aparitia icterului.

Icterul si incompatibilitatea de grupa sangvina

Un tip rar de icter apare atunci cand grupele sangvine ale mamei si ale bebelusului sunt incompatibile (de obicei, ABO sau incompatibilitatea de factor Rh). Aceasta nu este de obicei o problema in timpul primei sarcini, dar in timpul nasterii, o parte din sangele bebelusului s-ar putea sa se amestece cu sangele mamei.

Mama dezvolta apoi anticorpi care devin activi in urmatoarea sarcina si traverseaza placenta pentru a ataca celulele rosii sangvine ale copilului. Distrugerea globulelor rosii face ca mai multa bilirubina sa fie eliberata in sange, ducand la icter. Acest tip de icter este de obicei observat in primele 24 de ore dupa nastere.

Icterul la copii mai mari

La nou-nascuti, icterul apare de obicei si nu este o problema, deoarece ficatul unui sugar nu este pe deplin dezvoltat pentru a descompune si a excreta in mod corespunzator bilirubina. Icterul la copiii mai mari are totusi alte cauze. In general, acestea pot fi impartite in trei tipuri:

  • icter obstructiv, care rezulta din blocarea canalului biliar dintre pancreas si ficat;
  • icter hepatocelular, care apare daca exista boli hepatice sau leziuni;
  • icter hemolitic, ce se dezvolta atunci cand exista o problema a globulelor rosii, ducand la niveluri excesive de bilirubina in sange.

Simptome

Ingalbenirea pielii si a zonei albe a ochilor – semnul principal al icterului la sugari – apare de obicei intre zilele 2-4 dupa nastere. Bebelusul trebuie examinat pentru icter intre zilele 3-7 dupa nastere, cand nivelul bilirubinei atinge de obicei nivelul maxim.

Simptomele icterului:

  • ingalbenirea pielii si a zonei albe a ochilor;
  • urina inchisa la culoare – urina normala a sugarului este galben deschis sau incolora;
  • scaun deschis la culoare – scaunul normal este de culoare verde-galbui la nou-nascutii hraniti cu lapte praf, iar copiii alaptati trebuie sa aiba scaun galben mustar (in general, o culoare normala a scaunului este galben, portocaliu, verzui sau maroniu, dar scaunul unui bebelus nu trebuie sa fie gri, bej, alb sau pal).

Pe masura ce cantitatea de bilirubina din sange se acumuleaza, pielea va deveni mai galbena. Pe masura ce nivelul bilirubinei creste, culoarea galbena se poate extinde de la capul bebelusului in jos la piept si chiar pana la degetele de la picioare. Acestea sunt semne ca bebelusul poate avea icter mai sever. Icterul poate provoca, de asemenea, modificari ale culorii fluidelor corporale, cum ar fi scaune palide si urina inchisa la culoare. Daca icterul este legat de o afectiune medicala grava, cum ar fi hepatita, acesta poate avea alte simptome, inclusiv febra, durere abdominala, greata sau oboseala.

tipuri de icter

ATENTIE!

Adresati-va medicului daca:

  • pielea bebelusului devine mai galbena;
  • pielea de pe abdomen, brate sau picioare pare galbena;
  • zona alba a ochilor bebelusului este ingalbenita;
  • bebe pare apatic si somnolent;
  • bebe nu suge bine;
  • bebelusul scoate strigate puternice etc.

Medicul poate preleva o mica proba de sange pentru a masura nivelul de bilirubina al bebelusului. De asemenea, adresati-va imediat medicului daca bebelusul are icter in primele 24 ore de la nastere, daca icterul se extinde sau devine mai intunecat sau mai intens, daca bebe are febra, se simte rau, nu suge sau e letargic.

Complicatii

Nivelurile ridicate de bilirubina care cauzeaza icter sever pot duce la complicatii grave daca nu sunt tratate. Iata doua exemple:

Encefalopatie acuta bilirubinica

Bilirubina este toxica pentru celulele creierului. Daca un copil are icter sever, exista riscul ca bilirubina sa treaca in creier, o afectiune numita encefalopatie acuta bilirubinica. Tratamentul prompt poate preveni daune semnificative de durata.  Semnele encefalopatiei acute bilirubinice la un copil cu icter includ:

  • apatie;
  • dificultati la trezire;
  • plans intens;
  • probleme la supt;
  • febra.

Kernicterus

Kernicterus este sindromul care apare daca encefalopatia acuta bilirubinica provoaca leziuni permanente creierului.  Kernicterus poate duce la:

  • miscari involuntare si necontrolate (paralizie cerebrala atetoida);
  • privire permanenta in sus;
  • pierderea auzului;
  • dezvoltarea necorespunzatoare a smaltului dintilor.

tratament icter

Tratament icter la nou-nascuti

Majoritatea cazurilor de icter nou-nascut nu necesita tratament. Icterul usor sau moderat va disparea dupa 1 – 2 saptamani, pe masura ce corpul bebelusului devine capabil sa elimine singur excesul de bilirubina. Bebelusii care dezvolta icter la cateva zile dupa nastere au nevoie, de obicei, doar de o monitorizare atenta, uneori cu teste de sange, pentru a verifica nivelul bilirubinei din sange. Tratamentul este simplu – trebuie doar sa aiba suficiente lichide. De asemenea, ar putea fi recomandata hranirea mai frecventa cu lapte matern sau suplimentarea cu formula pentru a ajuta sugarii sa elimine bilirubina in scaun. In unele cazuri, medicul ii poate cere unei mame sa opreasca temporar alaptarea.

Fototerapie pentru icter

Pentru unele forme de icter se poate recomanda fototerapia. Este un tratament cu o lumina speciala care ajuta la eliminarea excesului de bilirubina. Acest tratament utilizeaza lumina speciala pentru a ajuta la descompunerea bilirubinei. Bebelusul este asezat gol intr-un patut sub o lampa de fototerapie – lampa pentru icter – timp de 2 – 3 zile. Ochii bebelusului vor fi acoperiti pentru protectie. Fototerapia are efecte secundare minime, desi bebelusul ar putea avea o eruptie cutanata usoara pentru cateva zile. Unii bebelusi au mici pierderi de lichide in timpul fototerapiei, deci ar putea avea nevoie de hrana suplimentara.

Alte tratamente

Daca sugarul are icter sever, este posibil sa fie nevoie sa fie internat iar in spital pentru tratament. In unele cazuri mai putin severe, tratamentul se poate face acasa. Daca icterul este cauzat de alte probleme, poate fi necesara o interventie chirurgicala sau un tratament medicamentos. Icterul sever, in care nivelurile de bilirubina sunt foarte mari, ar putea necesita tratament cu transfuzie de sange.

Prevenire

Nu exista metoda care sa previna garantat icterul. Cea mai buna metoda de preventie a icterului la sugar este hranirea adecvata. Sugarii alaptati trebuie sa aiba 8- 12 hraniri pe zi in primele cateva zile de viata. Sugarii hraniti cu formula ar trebui sa consume de obicei 30 – 60 ml de formula la fiecare 2-3 ore in prima saptamana. Icterul poate cauza probleme uneori, inclusiv pentru copii prematuri nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina, bebelusi care cantaresc mai putin de 2500 g la nastere si in caz de incompatibilitate de Rh cu mama. Cu toate acestea, icterul trece de cele mai multe ori fara probleme.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/newborn-jaundice
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/symptoms-causes/syc-20373865
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/digestive-diseases-jaundice#1
(4) https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532930/
(6) https://www.rch.org.au/rchcpg/hospital_clinical_guideline_index/Phototherapy_for_neonatal_jaundice/

Articole recomandate

Lasa un comentariu