Traditii in familie – beneficii pentru copii

de Mancas Malina
traditii in familie

Iata ce trebuie sa stii despre traditii in familie, ce rol au acestea pentru dezvoltarea celor mici si nu numai, cum puteti stabili ritualuri si traditii de familie si cateva exemple.

CUPRINS:

1. Ce sunt traditiile in familie?
2. Ce beneficii au traditiile in familie?
3. Stabilirea traditiilor in familie
4. Exemple de ritualuri si traditii in familie

Ce sunt traditiile in familie?

Traditiile in familie sunt practici intentionate si repetate care implica membrii unei familii. Cu siguranta iti amintesti traditiile pe care le aveati in familie cand erai mai mic. Oricare ar fi fost traditiile din copilarie, au creat cu siguranta un sentiment de confort. Acum, cand privim in urma, s-ar putea sa fim nostalgici, insa partea buna este ca niciodata nu poate fi prea tarziu pentru a incepe o noua traditie sau a continua o traditie mai veche. Cu totii avem traditii in familie desi poate uneori nu ne dam seama. Multe sunt transmise din generatie in generatie, altele au fost incepute mai tarziu. Sunt o modalitate de a aduce familia impreuna. Traditiile sunt un act sau un moment recreat care ne aminteste de importanta familiei.

Un citat celebru spune ca „Sunt doar doua cadouri de durata pe care le putem oferi copiilor. Unul dintre ele este reprezentat de radacini, iar celalalt de aripi.” Traditiile sunt comportamente si actiuni repetate cu anumite ocazii, ritualuri obisnuite facute in aceeasi perioada sau in acelasi mod. O traditie in familie este o activitate repetata impreuna in familie in mod intentionat, cu scopul de a intari conexiunile dintre membrii familiei.

ce rol au traditiile in familie

Rutina de familie vs. Ritual sau traditie de familie

Rutinele sunt importante in viata copiilor – ca rutina de dimineata, rutina de culcare sau rutina zilnica – ce include mesele zilnice, timp pentru joaca sau teme etc. Ofera stabilitate si predictibilitate, impreuna cu un sentiment de siguranta, mai ales in perioadele de stres si tranzitie.

Rutinele si ritualurile se suprapun adesea, dar nu sunt exact acelasi lucru. Rutina inseamna crearea unui fel de structura in programul zilnic si nu numai, astfel incat copiii sa stie la ce sa se astepte. Ritualul sau traditia de se refera la un set repetat si simplu de actiuni sau cuvinte care inglobeaza emotii si au o anumita semnificatie. Traditiile se concentreaza pe anumite zile sau evenimente specifice, ca perioada Craciunului, a Pastelui, activitati de weekend etc.

beneficiile traditiilor in familie

Ce beneficii au traditiile in familie?

Iata ce beneficii au traditiile in familie pentru cei mici:

Le ofera copiilor un sentiment de apartenenta 

Traditiile, fie ca sunt saptamanale sau anuale, marcheaza trecerea timpului si ii ajuta pe copii sa interiorizeze natura ciclica a vietii. Indiferent daca traditiile voastre se bazeaza pe religie, cultura sau distractie, sunt importante. Traditiile ajuta la apropierea familiei pe masura ce participa la un ritual. Oamenii tind sa experimenteze un sentiment de apartenenta cand fac parte dintr-o traditie de familie. Acest lucru intareste legaturile de familie prin amintiri comune.

Ajuta la intarirea legaturilor de familie

Ritualurile de familie reprezinta timp de calitate petrecut impreuna. Traditiile familiale reunesc familia. Fie ca este vorba despre ritualuri precum cina impreuna in familie in fiecare seara, mersul in vacanta in aceeasi saptamana in fiecare an sau masa in familie de sarbatori, exista un fel de magie care se petrece atunci cand familia se reuneste pentru a participa la o traditie de familie.

Traditiile de familie creeaza un sentiment de continuitate intre generatii si un sentiment de conexiune cu diferiti membri ai familiei din diferite generatii. Ritualurile si traditiile ii ajuta pe membrii familiei sa aiba incredere unii in altii. Aceste traditii le ofera familiilor un timp stabilit pentru a interactiona si a construi o baza solida. Sunt o oportunitate de a transmite mostenirea culturala, sociala sau religioasa si de a conecta generatiile.

ce beneficii au traditiile de familie

Ajuta copiii sa invete despre valorile importante

Crearea unei noi traditii de familie sau mentinerea uneia care exista de ani de zile ajuta copiii sa inteleaga mai multe cu privire la importanta familiei. Ajuta la insuflarea unor valori precum loialitatea, onestitatea si increderea, toate necesare in viata. Traditiile de familie se bazeaza in general pe credinte si valori comune importante. Sunt o modalitate de a trai aceste credinte si de a le pune in practica alaturi de copii.

Creeaza amintiri pentru toata viata

Traditiile de familie ajuta membrii familiei sa creeze amintiri care pot dura toata viata. Ne pastram acele amintiri si ne gandim cu drag de ele. Ritualurile si traditiile de familie ofera un sentiment de siguranta, identitate si apartenenta. Asta pentru ca sunt lucruri speciale pe care le faceti impreuna si au o semnificatie speciala pentru voi. Se creeaza amintiri comune si se construiesc relatii si legaturi de familie.

De asemenea, traditiile sunt o modalitate de a recunoaste semnificatia anumitor evenimente din viata noastra, oferind sens anumitor etape, anotimpuri sau sarbatori. In plus, traditiile de familie sunt distractive. Sunt o modalitate de a impartasi bucuria si de a construi relatii  bazate pe interese si experiente comune.

Stabilirea traditiilor in familie

In timp ce unele ritualuri se formeaza in mod natural si automat, altele necesita un efort suplimentar. Este esential sa implicati fiecare membru al familiei. Pe langa ocaziile mari de familie, multe familii au propriile ritualuri unice si acestea sunt la fel de importante pentru construirea unitatii.

Cand stabiliti noi traditii in familie, este important sa va ganditi in primul rand la rolul lor, ce vrei sa transmiteti copiilor prin intermediul unui ritual si care este scopul. Poate fi vorba despre un ritual saptamanal, ca o activitate pentru vineri seara sau duminica, sau o traditie anuala, de exemplu. Important este sa fie ceva semnificativ pentru toti membrii familiei. De asemenea, trebuie sa puteti sa mentineti acea traditie in timp. Dupa ce ati stabilit traditia pe care vreti sa o incepeti, planificati din timp.

Alte recomandari

Unele traditii se formeaza spontan in prima etapa, dar este nevoie de efort ulterior si de planificare pentru a le mentine. Retineti si ca de multe ori traditiile sau ritualurile trebuie adaptate pe masura ce copiii cresc sau circumstantele familiale se schimba. Este important ca traditiile si ritualurile sa se potriveasca tuturor membrilor familiei si intereselor.

De asemenea, ritualurile nu inseamna sa fortam copiii sa participe – traditia trebuie sa fie o activitate placuta pe care toata lumea sa o astepte cu drag. In plus, ritualurile nu inseamna sa le abandonam in momentul in care nu se desfasoara intr-un mod ideal. Simplitatea, consecventa si flexibilitatea fac ca ritualurile in familie sa dureze.

ritualuri in familie

Exemple de ritualuri si traditii in familie

Exemple de ritualuri zilnice in familie:

  • Cina in familie este o modalitate simpla de a integra traditii in familie. Implicati-i pe toti membrii familiei, oferindu-le o sarcina de indeplinit, cum ar fi asezarea mesei, taierea legumelor, spalarea vaselor etc. La masa stabiliti regula fara telefoane sau alte ecrane, discutati despre cum a fost ziua fiecaruia etc.
  • Povestea de seara – Chiar si doar cateva minute de citit impreuna pot face diferenta in ceea ce priveste educatia si dezvoltarea copilului si reprezinta o oportunitate de a petrece timp impreuna ca o familie.
  • Stabiliti un anumit ritual de dimineata sau inainte de culcare – o anumita forma de salut, imbratisari, sa va spuneti „noapte buna” etc.

exemple de traditii in familie

Exemple de ritualuri saptamanale sau lunare:

  • Planificati o seara obisnuita de jocuri de familie – jocuri de societate. Unele jocuri precum Activity, Monopoly, Scrabble etc. pot fi o modalitate de a reuni familia, in timp ce va deconectati de la electronice. Jocurile in familie pot ajuta copiii sa invete cum sa coopereze, sa comunice si sa colaboreze intre ei, mai ales daca joaca in echipa.
  • Seara de gatit – seara in care sa gatiti mancare cu un anumit specific, precum pizza, paste, hamburgeri, mancare chinezeasca etc. De asemenea, puteti atribui anumite zile diferitilor membri ai familiei, dandu-le responsabilitatea de a gati cina sau posibilitatea de a alege ce sa manance in acea seara.
  • Seara de film ca ritual in familie – Fiecare membru al familiei trebuie sa aleaga filmul in fiecare saptamana. Apoi pregatiti popcorn, puneti-va cele mai confortabile pijamale si ghemuiti-va pe canapea pentru a viziona impreuna un film. Alegeti pe rand filmul pe care sa il vedeti acasa sau puteti stabili o iesire pe luna sau mai des la cinema.
  • Seara de distractie sau activitati in familie – Daca sunteti o familie careia ii place sa iasa impreuna, puteti alege, pe rand, o activitate distractiva sau placuta pe care sa o faceti impreuna in afara casei in fiecare saptamana sau luna – poate fi vorba despre bowling, paintball, dar si o seara la cinema sau participarea la un concert, un spectacol de teatru etc.
  • Cina in oras in familie – Puteti iesi saptamanal sau lunar sa luati cina la restaurantul vostru preferat. De asemenea, puteti pregati un bol in care fiecare membru sa puna biletele cu locurile in care ar vrea sa iasa si saptamanal sau lunar, cand planificati sa iesiti, sa extrageti cate un biletel cu o locatie.
  • Organizati o petrecere in pijamale.
  • Planificati mese si reuniuni de familie – Reuniti familia extinsa cu anumite ocazii, ca aniversari, zile de weekend etc.
  • Organizati drumetii de weekend.
  • Planificati activitati de arta si mestesug in familie.
  • Organizati un club de lectura in familie.

traditii anuale in familie

Exemple de traditii anuale in familie:

  • Traditii de Craciun – impodobiti bradului, faceti schimb de cadouri, faceti un calendar de advent, faceti decoratiuni handmade pentru brad, lista pentru Mos Craciun, puneti lapte si prajituri pentru Mos Craciun, urmariti impreuna filme de Craciun sau un film sezonier, cum ar fi „Singur acasa” sau „Cum a furat Grinch Craciunul” sau participati la un anumit spectacol sau concert de sarbatori in fiecare an, cum ar fi „Spargatorul de nuci”.
  • Traditii de Paste – pregatiti anumite retete de Paste, pregatiti ouale de Paste, vanatoarea oualor de Paste, creati diferite decoratiuni handmade de Paste, luati cina in familie etc
  • Traditii de Halloween – ciopliti dovleci impreuna, pregatiti anumite deserturi sau retete cu tematica de Halloween, priviti impreuna anumite filme de Halloween etc.
  • Traditii pentru aniversari in familie – micul dejun preferat pentru sarbatorit, sedinta foto in familie etc.
  • Participati la o provocare anuala sportiva ca familie.
  • Priviti impreuna rasaritul soarelui in prima zi de vara si apusul in ultima zi a vacantei de vara sau rasaritul in ultima zi de concediu la mare etc.
  • Organizati excursii in familie vara, iarna, excursii cu cortul, mers la pescuit impreuna, vizitarea unui anumit oras intr-o anumita perioada – de exemplu un anumit targ de Craciun etc.

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu