Pancreatita la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
pancreatita la copii

Iata care pot fi cauzele posibile pentru pancreatita la copii, cum se manifesta forma acuta si forma cronica a bolii, precum si ce implica diagnosticul si tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este pancreatita?
2. Simptome pancreatita la copii
3. Cauzele pancreatitei
4. Cum este diagnosticata pancreatita la copii?
5. Tratament

Ce este pancreatita?

Pancreatita apare atunci cand pancreasul devine inflamat. Pancreasul, un organ situat in partea superioara a abdomenului, joaca un rol foarte important in digestie, precum si in controlul glicemiei. Pancreasul secreta enzime digestive in intestinul subtire pentru a ajuta la digerarea grasimilor, a proteinelor si carbohidratilor din alimente. Pancreasul elibereaza, de asemenea, insulina si glucagon in fluxul sangvin. Acesti hormoni ajuta organismul sa foloseasca glucoza obtinuta din alimente pentru energie. Un pancreas sanatos secreta enzime care nu devin active pana nu ajung in intestinul subtire. Cu toate acestea, atunci cand pancreasul devine inflamat, enzimele digestive incep sa atace pancreasul in sine.

cauze pancreatita copii

Tipuri de pancreatita

Majoritatea bolilor inflamatorii ale pancreasului apar la adulti, dar si copiii pot suferi de pancreatita. Exista doua forme majore de pancreatita pediatrica: una este temporara sau acuta, iar cealalta este continua sau cronica.

Pancreatita acuta apare brusc si dureaza o perioada scurta de timp. Pancreatita cronica nu se reduce de la sine si are ca rezultat o afectare lenta a pancreasului. Insa, oricare dintre aceste doua forme poate cauza complicatii grave. In cazuri severe, pot sa apara sangerari, leziuni tisulare si infectii. Se pot dezvolta, de asemenea, pseudochisturi, acumulari de lichid si resturi tisulare. De asemenea, enzimele si toxinele pot patrunde in sange, afectand inima, plamanii si rinichii sau alte organe.

Pancreatita acuta la copii

Pancreatita acuta apare brusc. De obicei, un copil va avea dureri abdominale severe, insotite uneori de greata si varsaturi (rar febra). Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta se reduc de la sine in decurs de o saptamana si nu exista complicatii pe termen lung.  Majoritatea copiilor care sufera de pancreatita acuta au un singur episod si nu le afecteaza permanent pancreasul. Insa, uneori poate fi o forma mai severa. Pancreatita acuta poate avea mai multe cauze diferite.

Pancreatita cronica la copii

Pancreatita cronica poate rezulta din crize recurente de pancreatita acuta si in cazul in care apar modificari specifice care afecteaza functia pancreatica. Daca pancreatita unui copil se agraveaza in timp, poate cauza cicatrici si leziuni permanente ale organului. Daca simptomele continua sau revin, afectiunea este clasificata ca pancreatita cronica.

simptome de pancreatita la copii

Simptome pancreatita la copii

Pancreatita acuta incepe de obicei cu durere in abdomenul superior, care poate dura cateva zile. Durerea poate fi severa si poate deveni constanta. Poate fi doar in abdomen sau poate iradia spre spate si alte zone. Poate fi brusca si intensa sau poate incepe ca o durere usoara care se agraveaza atunci cand se consuma alimente. Alte simptome pot include:

  • distensie abdominala si sensibilitate abdominala;
  • greata si varsaturi;
  • febra;
  • puls rapid;
  • pierderea poftei de mancare;
  • iritabilitate etc.

Copilul poate fi mai confortabil intins pe o parte, deoarece miscarea intensifica durerea. La bebelusi si copii mici, simptomele pot fi mai greu de recunoscut.Acestea includ iritabilitate, abdomen umflat, febra, dureri de burta, pierderea poftei de mancare. Cazurile severe pot duce la deshidratare si tensiune arteriala scazuta.

Pancreatita cronica este, de asemenea, o inflamatie a pancreasului. In loc ca inflamatia sa se amelioreze ca in pancreatita acuta, inflamatia continua si provoaca leziuni permanente ale pancreasului. Factorii genetici si de mediu pot fi responsabili pentru susceptibilitatea unei persoane la pancreatita. Copiii prezinta de obicei semne si simptome identice cu cele cauzate de pancreatita acuta, cum ar fi dureri abdominale intense care se agraveaza dupa masa, greata si varsaturi, iar episoadele vor fi recurente. Copiii cu pancreatita cronica pot avea, de asemenea:

  • diaree;
  • scaun gras;
  • pierdere in greutate si probleme de crestere;
  • control slab al glicemiei.

Cauzele pancreatitei

Pancreasul produce substante chimice (numite enzime) necesare digerarii alimentelor. De asemenea, produce hormonii insulina si glucagon. Cand apar inflamatii si cicatrici ale pancreasului, organul nu mai este capabil sa produca astfel cantitatea potrivita de enzime. Ca urmare, corpul poate fi incapabil sa digere grasimile si elementele din alimentele consumate.

O serie de afectiuni pot declansa pancreatita:

  • boala biliara – 10-30% dintre copiii cu pancreatita pot suferi de calculi biliari;
  • sindrom multisistem – 20% dintre cazurile de pancreatita acuta pot fi din cauza unor probleme care afecteaza mai multe organe sau sisteme de organe, cum ar fi sepsisul, sindromul hemolitic-uremic sau lupusul eritematos sistemic;
  • boli metabolice – tulburarile metabolice pot fi responsabile pentru 2- 7% dintre cazurile de pancreatita acuta;
  • infectii – pancreatita acuta este uneori diagnosticata atunci cand un copil sufera de o infectie – unele dintre bolile infectioase care au fost legate de pancreatita includ oreion, rubeola, infectie cu citomegalovirus etc.;
  • anomalii anatomice – unele anomalii in structura pancreasului sau a tractului biliar pot duce la pancreatita.

Pancreatita poate fi cauzata uneori si de medicamente. Se crede ca medicamentele cauzeaza un sfert dintre cazurile de pancreatita. Cele mai comune medicamente despre care se crede ca provoaca pancreatita sunt acidul valproic, L-asparaginaza, prednisonul si 6-mercaptopurina.

O alta cauza posibila a pancreatitei este un traumatism. O leziune a pancreasului poate provoca uneori pancreatita acuta. Acest tip de ranire se poate sa apara in cazul unui accident de masina, accident sportiv, cadere sau lovituri. De asemenea, uneori pancreatita poate fi ereditara, ceea ce inseamna ca a fost transmisa de unul sau ambii parinti. Poate fi asociata cu afectiuni ereditare, cum ar fi fibroza chistica. In cele din urma, exista un numar mare de cazuri de pancreatita in care cauza este necunoscuta. Aceasta se numeste pancreatita idiopatica. De asemenea, episoadele repetate de pancreatita acuta pot duce la pancreatita cronica.

tratamentul pancreatitei

Cum este diagnosticata pancreatita la copii?

Nu exista un singur test pentru a detecta pancreatita acuta. Primul pas in procesul de diagnosticare include de obicei un test de sange. Acest test va arata daca exista niveluri anormal de ridicate de enzime, numite amilaza si lipaza. Testele imagistice pentru pancreatita acuta pot include ecografii abdominale (arata daca pancreasul este umflat sau inflamat), RMN si CT (pot exclude alte cauze ale durerii abdominale). De asemenea, se analizeaza istoricul medical si se va face o examinare fizica.

Insa, spre deosebire de forma acuta, un test de sange, in general, nu identifica pancreatita cronica. Medicul va efectua o varietate de teste pentru a determina daca cel mic are pancreatita cronica, inclusiv ecografie, CT, RMN, dar si colangiopancreatografia retrograda endoscopica uneori – un test care combina fluoroscopia cu endoscopia flexibila.

Tratament

Tratamentul pancreatitei necesita de multe ori spitalizare. Este posibil ca un copil sa fie nevoit sa ramana in spital pentru monitorizare si sa primeasca ingrijire adecvata si lichide pentru hidratare. De cele mai multe ori, pancreatita se amelioreaza de la sine in aproximativ o saptamana. Pe masura ce pancreasul se vindeca, medicii pot administra medicamente pentru a controla durerea si pentru a trata greata si varsaturile.

Nu exista medicamente specifice pentru tratarea pancreatitei. Partea initiala a tratamentului in cazurile mai grave este repausul pancreatic. Asta inseamna ca nu vor consuma alimente pe cale orala. In schimb se va recurge uneori la hranire intravenoasa, impreuna cu medicamente pentru durere si se va monitoriza functia pancreasului. Copilului i se pot administra antibiotice in caz de infectie. Tratamentul, in general, este conceput pentru a sustine functiile vitale ale corpului si pentru a preveni complicatiile. Va fi necesara o spitalizare uneori pentru ca lichidele sa poata fi inlocuite intravenos. Daca apar pseudochisturi pancreatice si sunt considerate suficient de mari pentru a interfera cu vindecarea pancreasului, medicul le poate drena sau le poate indeparta chirurgical.

Gestionarea pancreatitei cronice necesita un plan pe termen lung. Copiii cu pancreatita cronica au probleme cu digerarea alimentelor uneori si, de obicei, trebuie sa ia suplimente de enzime pancreatice.

Referinte:
(1) https://www.intechopen.com/chapters/26186
(2) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1999/0501/p2507.html
(3) https://www.chp.edu/our-services/rare-disease-therapy/conditions-we-treat/chronic-pancreatitis
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pancreatitis-in-children
(5) https://kidshealth.org/en/parents/pancreatitis.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu