Vergeturile – ce sunt, de ce apar si cum le reducem

de Mancas Malina
vergeturile

Vergeturile – iata ce sunt, de ce apar, cum scapam de vergeturi dupa nastere, precum si recomandari si sfaturi de preventie, inclusiv recomandari de produse antivergeturi.

CUPRINS:

1. Ce sunt vergeturile si de ce apar?
2. Cum arata vergeturile?
3. Metode de diagnostic si tratament
4. Prevenirea vergeturilor

Ce sunt vergeturile si de ce apar?

Vergeturile apar atunci cand o persoana ia sau pierde rapid in greutate. Pot aparea atunci cand exista o intindere rapida a pielii. Apar ca niste dungi paralele rosiatice pe piele, cu aspect lucios, albicios si cicatricial. De obicei apar pe abdomen in sarcina si dupa nastere, dar pot aparea si pe solduri, sani, coapse, fese etc. Nu apar doar in sarcina, ci pot aparea oricand are loc o intindere prea mare a pielii.

Extinderea pielii este cea mai frecventa cauza, astfel incat acestea se dezvolta cel mai des in perioada de crestere din adolescenta si in sarcina. Pot aparea si ca urmare a cresterii rapide in greutate si in cazul unor afectiuni medicale in care pielea este expusa la cantitati in exces de cortizol. Vergeturile timpurii sunt de obicei rosiatice sau violet. In timp, vergeturile isi pierd din culoare si devin albe sau argintii ca aspect.

Vergeturile nu sunt o problema grava de sanatate, nu sunt daunatoare si nu provoaca alte probleme medicale, dar sunt inestetice. In cazuri rare, acestea pot indica o problema medicala de baza care necesita tratament sau monitorizare.

cauzele vergeturilor

Structura pielii

Epiderma este formata din mai multe straturi de celule si functioneaza ca o bariera pentru tesutul de baza. Celulele epidermului sunt impinse in sus prin celelalte straturi pentru a inlocui celulele vechi ale pielii, celulele moarte, ce sunt eliminate continuu. De asemenea, epiderma contine si melanina – pigmentul responsabil pentru culoarea pielii. Sub epiderma se afla dermul, ce este un strat mai profund ce contine glande sudoripare, glande sebacee, foliculi de par, vase de sange si nervi. Dermul este format din doua tipuri de fibre de colagen, care confera pielii rezistenta, si elastina, care confera elasticitate.

Cum se formeaza vergeturile?

Vergeturile se formeaza cand pielea se intinde ca urmare a cresterii tesuturilor subiacente. De asemenea, se formeaza cand exista o reactie inflamatorie la nivelul pielii, responsabila pentru culoarea rosie sau violet. In cele din urma inflamatia se estompeaza si se formeaza tesutul cicatricial cu aspect albicios.

Gravitatea vergeturilor este data de mai multi factori, inclusiv predispozitia genetica, gradul de stres la nivelul pielii si nivelul de cortizol. Acesta este un un hormon produs de glandele suprarenale, ce slabeste fibrele elastice ale pielii.

Oricine poate dezvolta vergeturi, dar unii factori cresc probabilitatea, si anume:

  • genul feminin – femeile sunt mai predispuse la vergeturi;
  • sarcina;
  • istoric personal sau familial de vergeturi;
  • exces de greutate corporala;
  • pierdere sau castig rapid in greutate;
  • anumite medicamente cu corticosteroizi;
  • sindromul Cushing, sindromul Marfan sau alte tulburari genetice.

Vergeturile in sarcina

Vergeturile in sarcina se numeste si striae gravidarum. Aproximativ 50-90% dintre gravide se confrunta cu vergeturi. Factorii de risc includ predispozitia generica, crestere rapida in greutate si prea multe kilograme in plus in sarcina, sarcina multipla si istoric personal de vergeturi. In general apar in ultimul trimiestru de sarcina, cand pielea de pe burtica se extinde mai mult. Retineti ca vergeturile in sarcina nu afecteaza sanatatea mamei sau a fatului, ci sunt doar inestetice pentru mama si pot cauza uneori mancarimi.

In sarcina, vergeturile apar si din cauza cresterii nivelului de hormoni ce atrag apa in piele si relaxeaza fibrele de colagen, reducand elasticitatea pielii.

ce sunt vergeturile

Cum arata vergeturile?

Vergeturile apar ca niste linii rosiatice, purpurii pe zonele afectate. Apar cel mai des in zonele in care sunt depozitate cantitati mari de grasime, cum ar fi in jurul sanilor, feselor, coapselor si abdomenului. Inainte de a incepe sa apara vergeturile, pielea poate sa fie mai subtire si roz. De asemenea, pot cauza senzatii de mancarime.

Initial apar ca niste linii rosiatice sau purpurii, usor umflate, perpendiculare pe directia tensiunii de la nivelul pielii. Vergeturile au de obicei cativa centimetri lungime si 1-10 mm latime. Cele cauzate de administrarea de corticosteroizi sau sindromul Cushing sunt adesea mai mari si mai late si pot implica si alte regiuni, inclusiv fata.

Metode de diagnostic si tratament

Vergeturile sunt usor de diagnosticat pe baza unei examinari a pielii si pe baza istoricului medical. De obicei, medicul va pune intrebari legate de semne si simptome, precum si despre orice medicamente utilizate in prezent sau probleme medicale existente.

Vergeturile se estompeaza in mod natural si de obicei devin mai putin vizibile in timp, astfel incat in ​​multe cazuri,  tratamentul poate sa nu fie necesar. Scopul tratamentului este de a reduce roseata, umflarea si iritatia, dar si cresterea productiei de colagen si fibre elastice, precum si imbunatatirea hidratarii si reducerea inflamatiei. Multe emoliente si produse cosmetice fara prescriptie medicala sunt comercializate si utilizate de femeile insarcinate cu intentia de a preveni vergeturile sau de a reduce severitatea lor.

Daca sunteti gravida sau alaptati, consultati medicul inainte de a trata vergeturile. Unele produse contin ingrediente, cum ar fi retinolul, care pot afecta sanatatea copilului. Este important sa intelegem ca niciun singur tratament nu functioneaza pentru toata lumea, iar multe produse nu par sa functioneze deloc. Pentru multe produse e vorba doar de strategii de marketing, acestea nefiind eficiente de fapt.

Creme, lotiuni si geluri pentru vergeturi

Exista pe piata o multitudine de creme, lotiuni si geluri vandute pentru a trata vergeturile. Desi nu exista dovezi privind eficienta lor pentru majoritatea acestor produse, unele pot prezenta un anumit grad de eficienta. Daca doriti sa incercati un astfel de produs pentru a estompa vergeturile, asigurati-va ca incepeti aplicarea produsului din stadiile timpurii, pentru ca tratamentul pare sa aiba un efect redus asupra vergeturilor mature. Se recomanda sa masati mai mult timp produsul pe piele si sa il aplicati zilnic timp de mai multe saptamani pentru a vedea rezultate.

Bronzarea nu ne poate scapa de vergeturi. Cand va bronzati, vergeturile devin mai vizibile deoarece nu se bronzeaza. In timp ce bronzul poate face ca vergeturile sa fie mai vizibile, un produs auto-bronzant poate acoperi vergeturile – atat pe cele timpurii, cat si pe cele mature. Retineti insa ca un autobronzant doar ascunde si mascheaza vergeturile, nu le trateaza.

produse antivergeturi

Medicamente si lotiuni pe baza de prescriptie

Cele mai multe astfel de produse sunt pe baza de acid hialuronic si tretinoin. Astfel de tratament pot estompa vergeturile. Tretinoina este un retinoid, care poate face vergeturile precoce mai putin vizibile. E nevoie, conform studiilor, de aplicare zilnica timp de 24 de saptamani pentru a vedea rezultate. Retinolul, un alt tip de retinoid, poate ajuta, de asemenea, la estomparea vergeturilor timpurii. Crema cu tretinoina functioneaza prin restabilirea colagenului, o proteina fibroasa care confera pielii elasticitate. Cel mai bine este sa folositi aceasta crema pe vergeturile timpurii care sunt rosii sau roz. Aceasta crema poate cauza iritatii ale pielii. Daca sunteti gravida, nu ar trebui sa folositi crema cu tretinoina.

Proceduri dermatologice

In cabinetele dermatologice se folosesc unele proceduri pentru a face vergeturile mai putin vizibile, dar nu duc la eliminarea completa a vergeturilor. Astfel de tratamente includ:

  • peeling chimic;
  • terapie cu laser;
  • microdermabraziune.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (2016) sustine faptul ca eficienta tratamentelor antivergeturi este limitata. Au fost studiate tratamente ca tretinoin, gel siliconic, unt de cacao si ulei de masline. Masajul pare a fi eficient pentru ameliorarea vergeturilor. In plus, fiecare pacient e unic si vergeturile difera ca aspect, ca factori de risc si simptome. De aceea, e nevoie de o abordare personalizata si nu exista o solutie eficienta pentru toata lumea.

Prevenirea vergeturilor

Exista mai multe produse comercializate ca avand capacitatea de a preveni aparitia vergeturilor. Dovezile stiintifice privind eficienta lor sunt insa limitate si neconcludente. Exista, insa, unele sfaturi si recomandari pentru reducerea riscului de vergeturi:

  • Mentineti-va la o greutate sanatoasa.
  • Evitati dietele severe (din cauza efectului yoyo) si evitati scaderea si cresterea rapida in greutate.
  • Adoptati o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale. Un aport adecvat de vitamina A, vitamina C si zinc poate ajuta la sustinerea pielii.
  • In sarcina, aveti grija sa nu luati in greutate prea multe kilograme.
  • Consumati suficienta apa pentru o hidratare optima.
  • Hidratati eficient pielea. Folositi zilnic crema hidratanta dupa dus sau dupa baie. Exista anumite creme ce contin ingrediente active ce pot favoriza prevenirea vergeturilor, ca ulei de masline, ulei de migdale dulci, ulei din germeni de grau, ulei de ricin. De asemenea, se pot folosi crema pe baza de vitamina A sau vitamina E.
  • Adoptati un stil de viata activ, pentru a mentine flexibilitatea si elasticitatea pielii.
  • E important sa tratati vergeturile de la primele semne, fara a le lasa se se intensifice.

Vitamina A, vitamina E si vergeturile

Retinoizii sunt derivati de vitamina A. Acestia fac pielea mai neteda si cu aspect mai tanar. Sunt utilizati in multe creme cosmetice fara prescriptie medicala. Pur si simplu utilizarea unui extract topic de vitamina A sau administrarea orala a vitaminei A poate contribui la sanatatea pielii si la aspectul general imbunatati. O dieta bogata in anumite alimente, cum ar fi morcovii si cartofii dulci, poate contribui la aportul optim de vitamina A. De asemenea, vitamina E are efect antioxidant si protejeaza pielea.

tratarea vergeturilor

Remedii naturiste

  • Alimentatia sanatoasa – Alimentatia este extrem de importanta. E important ca dieta sa includa alimente bogate in vitamina C, vitamina E, zinc, proteine, vitamina D. De asemenea, evitati alimentele procesate.
  • Aloe vera – Desi exista putine dovezi clinice privind eficienta data de aloe vera impotriva vergeturilor, aceasta poate imbunatati aspectul pielii.
  • Ulei de nuca de cocos – Deoarece vergeturile se cicatrizeaza de la deteriorarea pielii, uleiul de nuca de cocos poate ajuta la vindecarea rapida a pielii. Aplicarea uleiului de nuca de cocos pe vergeturi poate reduce aspectul rosu. â
  • Masaj – Masarea pielii poate ameliora vergeturile si le poate preveni. Se recomanda folosirea de uleiuri, precum ulei de masline, ulei de ricin, ulei de germeni de grau, ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de avocado sau vitamina E.

Recomandari produse antivergeturi

  • Crema antivergeturi Maternite Mustela – pe baza de peptide de avocado, arabino-galactan si ceara de albine si unt de shea, ce hidrateaza pielea intens, o hraneste si reda elasticitatea;
  • Crema nutritiva cu ulei de argan Blooming Belly  – o crema pe baza de ulei de argan, numit si „ulei miraculos”, ce hidrateaza si hraneste pielea, ii mentine fermitatea si elasticitatea, pentru a preveni vergeturile in sarcina;
  • Ulei BIO antivergeturi Maternite Mustela  – imbunatateste elasticitatea pielii si o catifeleaza, fiind pe baza de uleiuri (de rodie, avocado, baobab si maces) si Lupeol, un ingredient natural ce face pielea mai rezistenta;
  • Ulei corp si fata Bio-Oil – din ingrediete naturale cheie, ca vitamina A, vitamina E, uleiuri de galbenele, rozmarin, musetel si lavanda, cu textura non grasa, formula hipoalegenica, ce este utila pentru prevenirea vergeturilor si imbunatatirea aspectului pielii;
  • Ulei antivergeturi extract migdale si argan Blooming Belly  – hidrateaza intens pielea si ajuta la regenerarea tesuturilor, la tonifiere si hranire;
  • Ser pentru corectia vergeturilor Maternite Mustela – amelioreaza aspectul vergeturilor, datorita ingredientelor naturale ca peptide de avocado, elastoregulator (ingredient ce imbunatateste elasticitatea) si micronutrienti ce refac pielea.

Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5057295/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6483707/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651
(5) https://www.healthline.com/health/stretch-marks
(6) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139

Articole recomandate

Lasa un comentariu