Alcoolul in sarcina

de Mancas Malina
alcoolul in sarcina

Pot sa consum alcool in sarcina? Exista o cantitate sigura de alcool in sarcina? Afla tot ce trebuie sa stii despre acest subiect – este permis alcoolul in sarcina sau nu?

CUPRINS:

1. Este sigur consumul de alcool in timpul sarcinii?
2. Probleme cauzate de alcool in sarcina
3. Sfaturi si recomandari

Este sigur consumul de alcool in timpul sarcinii?

Daca sunteti insarcinata sau planuiti sa ramaneti gravida, cea mai sigura abordare este sa nu consumati deloc alcool pentru a reduce riscurile pentru copil. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la probleme pe termen lung pentru copil – cu cat bei mai mult, cu atat riscul este mai mare. Cercetarile sustin recomandarea ca femeile sa evite complet alcoolul in timpul sarcinii.

Despre alcool se stie faptul ca afecteaza copilul in curs de dezvoltare in timpul sarcinii, deoarece este absorbit direct in fluxul sangvin si trece prin placenta la copilul in curs de dezvoltare.

Continua sa existe numeroase discutii cu privire la o cantitate „sigura” de alcool pentru femeile care sunt insarcinate sau care incearca in mod activ sa ramana gravide. Deoarece nu se stie cat de mult ar putea sa bea o femeie insarcinata inainte ca riscul pentru copil sa devina semnificativ, este mai sigur sa evitati complet alcoolul. Alcoolul poate avea o gama larga de efecte diferite asupra copilului in curs de dezvoltare si aceste conditii sunt descrise sub eticheta tulburarilor din spectrul alcoolic fetal. Aceste afectiuni sunt permanente si nu exista tratament pentru ele.

Daca aflati ca sunteti insarcinata si ati baut alcool la inceputul sarcinii inainte de a sti ca sunteti gravida, riscul pentru copil este probabil sa fie scazut daca incetati imediat sa consumati alcool si evitati alcoolul pe tot restul sarcinii.

alcoolul in sarcina

Exista o cantitate sigura de alcool permisa in timpul sarcinii?

Nu. Nu se cunosc date privind o cantitate sigura de alcool in timpul sarcinii. Cercetarile sugereaza ca alcoolul, chiar si in cantitati scazute, poate avea un impact asupra dezvoltarii unui copil, ducand la consecinte pe tot parcursul vietii. Riscul de afectate creste direct proportional cu aportul de alcool. Pentru a va mentine sanatatea dumneavoastra si a copilului, evitati sa consumati alcool in sarcina, in alaptare si daca incercati activ sa ramaneti insarcinata.

Nu a fost identificat un nivel sigur de alcool in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii. Consumul de alcool pare a fi cel mai daunator in primele 3 luni de sarcina. Cu toate acestea, consumul de alcool oricand in timpul sarcinii poate fi daunator.

Orice cantitate de alcool pe care mama o bea trece direct prin placenta catre copilul in curs de dezvoltare. Si, desi mama s-ar putea sa nu simta efectele catorva inghitituri sau ale unei bauturi, copilul le resimte.

Probleme cauzate de alcool in sarcina

Consumul de alcool in timpul sarcinii creste riscul ca bebelusul sa aiba urmatoarele probleme:

  • nastere prematura;
  • leziuni ale creierului si probleme de crestere si dezvoltare;
  • defecte congenitale, cum ar fi defecte cardiace, probleme de auz sau probleme de vedere;
  • tulburari din spectrul alcoolismului fetal (numite si FASD) – copiii cu FASD pot avea o serie de probleme, inclusiv dizabilitati intelectuale si de dezvoltare – probleme legate de modul in care functioneaza creierul;
  • greutate mica la nastere;
  • risc de avort;
  • decesul fatului.

Complicatiile pentru bebelus date de faptul ca mama a consumat alcool in sarcina se regasesc in general sub termenul umbrela de tulburari din spectrul alcoolismului fetal. Sigur ca in general acestea sunt legate de un consum excesiv de alcool. Cu toate acestea, recomandarile sunt de evitare a alcoolului pentru a preveni orice risc.

De asemenea, femeile care consuma alcool in timp ce sunt insarcinate isi pot pune propria sanatate in pericol, din cauza unor efecte precum:

  • varsaturi si deshidratare;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • deficiente nutritionale.

Sunt necesare mai multe studii la scara larga pentru a investiga efectele consumului scazut si moderat de alcool in timpul sarcinii si, deocamdata, este mai bine ca femeile insarcinate sa evite consumul de alcool. Exista dovezi care sugereaza ca inclusiv consumul scazut de alcool, in special in primul trimestru de sarcina, poate avea efecte negative pe termen lung asupra copilului.

alcoolul in timpul sarcinii

Alcoolul in sarcina si tulburarile din spectrul alcoolismului fetal

Tulburarea din spectrul alcoolismului fetal (FASD) include o serie de dizabilitati fizice, mentale, comportamentale si de invatare pe care un copil le poate experimenta din cauza expunerii fetale la alcool. Acest grup de tulburari include:

  • Sindromul alcoolic fetal (FAS) – reprezinta cele mai grave probleme care pot sa apara atunci cand o femeie consuma alcool in timpul sarcinii;
  • Tulburare de neurodezvoltare legata de alcool (ARND) – poate cauza probleme de invatare si de comportament, probleme privind controlul impulsurilor sau probleme cognitive;
  • Malformatii congenitale legate de alcool (ARBD) – defectele congenitale legate de expunerea prenatala la alcool pot include anomalii ale inimii, rinichilor, oaselor, auzului sau o combinatie a acestora.

Potrivit CDC, copiii cu tulburari de spectru alcoolic fetal pot avea urmatoarele caracteristici si probleme:

  • greutate mica pentru varsta gestationala la nastere;
  • anomalii faciale, cum ar fi ochi mici si gura subtire;
  • coordonare fizica slaba;
  • comportamente hiperactive;
  • probleme de invatare;
  • dizabilitati de dezvoltare, cum ar fi intarzierile de vorbire si limbaj;
  • intarzieri cognitive sau IQ scazut;
  • abilitati slabe de rationament si cognitie;
  • probleme de somn si hranire in copilarie;
  • probleme de vedere sau auz;
  • probleme cu inima, rinichii sau oasele.

De ce apar aceste probleme in urma consumului de alcool?

Alcoolul este un agent teratogen, ceea ce inseamna ca poate intrerupe dezvoltarea normala a unui copil nenascut. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca o serie de dizabilitati fizice, mentale si comportamentale ce persista pe tot parcursul vietii, cunoscute sub numele de tulburari ale spectrului alcoolismului fetal (FASD). Expunerea la alcool poate provoca, de asemenea, avort spontan, decesul fatului, nastere prematura si greutate mica la nastere.

Cand bei, alcoolul trece din sange prin placenta catre bebelus. Ficatul unui bebelus este unul dintre ultimele organe care se dezvolta si nu se maturizeaza pana in stadiile ulterioare ale sarcinii. Bebelusul nu poate procesa alcoolul la fel de bine ca adultul si o expunere prea mare la alcool poate afecta grav dezvoltarea sa. Consumul de alcool, mai ales in primele 3 luni de sarcina, creste riscul de avort spontan, nastere prematura si copilul sa aiba o greutate mica la nastere.

De asemenea, cand planificati o sarcina, alcoolul poate afecta fertilitatea atat a barbatilor, cat si a femeilor. Pentru a va imbunatati sansele de a ramane insarcinata, evitati sa consumati alcool. In alaptare, alcoolul trece in laptele matern si poate persista timp de cateva ore. Poate reduce fluxul de lapte si poate ajunge la fat – poate afecta modul in care se dezvolta creierul si maduva spinarii.

Placenta protejeaza copilul de alcool?

Nu. Daca o femeie bea alcool in timpul sarcinii, nivelul de alcool din sangele mamei si este similar cu nivelul din sangele bebelusului. Acest lucru se intampla deoarece mama nu metabolizeaza alcoolul inainte de a traversa placenta, iar placenta nu reduce cantitatea de alcool.  Deoarece ficatul unui fat nu este complet format, copilul nu poate procesa eficient alcoolul, ceea ce inseamna ca primeste o concentratie similara de alcool ca mama.

este permis alcoolul in sarcina sau nu

Sindromul alcoolic fetal

Consumul excesiv de alcool pe parcursul sarcinii poate creste riscul pentru sindromul alcoolic fetal. Simptomele includ:

  • probleme de crestere si greutate mica la nastere;
  • probleme de dezvoltare si trasaturi faciale distincte;
  • probleme de invatare si comportament.

Consumul de alcool in timpul sarcinii este o cauza principala a malformatiilor congenitale la fat. Tot ce bea mama merge si la fat. Alcoolul este descompus mai lent in corpul imatur al fatului decat in ​​corpul unui adult. Acest lucru poate determina ca nivelurile de alcool sa ramana ridicate si sa ramana in corpul bebelusului mai mult timp.

Ce ar trebui sa fac daca am baut alcool inainte de a sti ca sunt insarcinata?

Este posibil sa fi baut alcool in primele saptamani de sarcina, cand nu stiai ca esti insarcinata. Riscul dat de consumul scazut de alcool inainte de a sti ca esti insarcinata este probabil sa fie scazut. Dar, odata ce stii ca esti insarcinata, este cel mai sigur sa eviti sa bei alcool pentru restul sarcinii si in timpul alaptarii.

Sfaturi si recomandari

Unele femei pot consuma alcool in timpul sarcinii si pot naste copii fara nicio problema. Unele femei pot consuma foarte putin alcool in timpul sarcinii si nasc bebelusi cu afectiuni grave de sanatate. Fiecare sarcina este diferita.  Cel mai bun mod de a va proteja copilul de problemele cauzate de alcool in timpul sarcinii este sa nu consumati alcool atunci cand sunteti insarcinata.

Poate fi tentant uneori sa consumati alcool in timpul sarcinii. Alcoolul face adesea parte din activitatile sociale, cum ar fi petreceri sau evenimente.  Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa renuntati la consumul de alcool:

  • Alegeti versiunile nealcoolice ale bauturilor care va plac.
  • Daca nu va puteti controla consumul de alcool, evitati sa fiti in preajma altor persoane care consuma alcool. Evitati evenimentele si situatiile in care se bea alcool de obicei si evitati sa aveti alcool in casa.
  • Daca aveti probleme cu evitarea consumului de alcool, solicitati sprijinul medicului.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/
(2) https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html
(3) https://medlineplus.gov/ency/article/007454.htm
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061927/
(5) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/alcohol-and-pregnancy
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/alcohol-and-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu