Nasterea prematura

de Mancas Malina
nasterea prematura

Nasterea prematura poate avea uneori o serie de complicatii. Iata care sunt cauzele pentru nasterile premature, precum si care sunt riscurile asociate prematuritatii.

CUPRINS:

1. Ce inseamna nastere prematura?
2. Cauze pentru nasterea prematura
3. Cum arata un bebelus prematur?
4. Riscurile prematuritatii

Ce inseamna nastere prematura?

Sarcina dureaza in medie 40 de saptamani (in mod normal intre 38 si 42 de saptamani). O nastere prematura este atunci cand un copil se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. O nastere prematura este o nastere care are loc cu mai mult de 3 saptamani inainte de data scadenta estimata.

Copiii prematuri au uneori anumite complicatii medicale. Cu cat copilul se naste mai devreme, cu atat este mai mare riscul de complicatii. Se estimeaza ca peste 11% dintre toate sarcinile se termina cu o nastere prematura. Dintre acestea, 80% sunt neprevazute. Aproximativ 45-50% dintre nasterile premature sunt idiopatice (nu au cauze cunoscute). 30% sunt legate de ruperea prematura a membranelor si 15-20% sunt atribuite anumitor probleme medicale (preeclampsie, abruptie placentara) sau sunt nasteri premature elective. Peste 70% dintre copiii prematuri se nasc intre saptamanile 34 – 36 de gestatie.

Varsta gestationala este perioada de timp in care copilul s-a dezvoltat in uter. Este calculata din prima zi a ultimei menstruatii. Varsta gestationala exacta este importanta, deoarece cu cat bebelusii sunt mai prematuri, cu atat vor fi mai putin dezvoltati. Asta inseamna ca probabil vor avea nevoie de mai mult sprijin medical.

cauze pentru nasterea prematura

Grade prematuritate

In functie de cat de devreme se naste un bebelus, acesta poate fi:

  • prematur tardiv – nascut intre saptamanile 34 – 36 de sarcina;
  • moderat prematur – nascut intre saptamanile 32 – 34 de sarcina;
  • foarte prematur – nascut la mai putin de 32 de saptamani de sarcina;
  • extrem de prematur – nascut inainte sau la 25 de saptamani de sarcina.

In prezent, din punct de vedere medical, definitia viabilitatii este stabilita la 23 de saptamani de gestatie. Un copil nascut la 23 de saptamani de gestatie sau inainte va necesita, de obicei, o interventie medicala extinsa, inclusiv sprijin respirator, tratamente invazive si spitalizare foarte lunga la Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala (TINN). Ratele de supravietuire (aproximative, bazate pe mai multi factori) pentru bebelusii nascuti la 23 de saptamani sunt de 17%. Sansele de supravietuire cresc pe masura ce sarcina progreseaza. Cu toate acestea, varsta gestationala nu este singurul factor determinant pentru sansele de supravietuire ale copiilor nascuti prea devreme. Sansele depind si de greutatea la nastere, complicatiile sarcinii etc.

Bebelusii pot fi atat prematuri, cat si cu greutate mica la nastere. Greutatea redusa la nastere este atunci cand bebelusii cantaresc mai putin de 2,5 kg. Greutatea redusa la nastere se poate sa apara deoarece bebelusii prematuri se nasc inainte de a avea sansa de a lua in greutate in ultimele saptamani sau luni de sarcina. Acesti bebelusi au o greutate redusa la nastere, dar au dimensiunea adecvata varstei lor gestationale.

simptome travaliu prematur

Cauze pentru nasterea prematura

Nasterea prematura poate avea diferite cauze. Cele mai multe nasteri premature sunt din cauza unor probleme care induc in mod direct travaliul precoce si nasterea prematura. Alte cauze pot fi probleme de sanatate ale mamei sau ale fatului. Uneori nu se cunoaste cauza exacta a unei nasteri premature.

Nasterea prematura poate fi data de anumite probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi diabet zaharat (hiperglicemie), hipertensiune arteriala, probleme cardiace sau renale, o infectie a membranelor amniotice sau a tractului vaginal sau urinar. Factorii de risc pentru nastere prematura includ:

  • istoric de nastere prematura;
  • probleme ale uterului sau colului uterin, cum ar fi fibroamele sau colul uterin slabit;
  • sarcina multipla;
  • infectie materna sau o afectiune materna care inseamna ca nasterea trebuie sa fie provocata rapid pentru siguranta mamei si a bebelusului – de exemplu, pre-eclampsie;
  • afectiuni precum diabetul si hipertensiunea arteriala.

Exista, de asemenea, alti factori care sunt asociati cu o nastere prematura. Acestia includ o alimentatie deficitara sau insuficienta in sarcina, activitate fizica prea mare, fumatul, consumul de alcool si droguri, prea mult stres, anxietate, depresie, obezitate, subponderalitate si lipsa ingrijirii prenatale. Varsta sub 17 ani sau peste 35 de ani poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru nasterile premature.

Travaliu prematur: semne si simptome

Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, trebuie sa contactati medicul. Aceste simptome ar putea sau nu sa insemne ca sunteti in travaliu, dar cel mai bine este sa fiti consultata de medic:

  • durere de spate constanta;
  • senzatia ca bebelusul impinge in jos sau o senzatie de presiune in pelvis;
  • contractii care au loc de mai mult de 4 ori pe ora;
  • greata, varsaturi sau diaree;
  • crampe abdominale;
  • miscarile bebelusului incetinesc sau se opresc;
  • scurgeri de lichid sau sange din vagin.

Cum arata un bebelus prematur?

Aspectul unui bebelusul prematur depinde destul de mult de cat de prematur este. Copiii extrem de prematuri – de exemplu, cei nascuti la 24 de saptamani de gestatie – vor fi foarte mici. Prematurii au in general pielea fragila si translucida, iar ochii par sa fie inca fuzionati.

Copilul are de obicei dimensiuni mai mici, caracteristici mai putin rotunjite decat caracteristicile unui bebelus nascut la termen lung, din cauza lipsei depozitelor de grasimi. Parul fin (lanugo) acopera o mare parte din corp, iar temperatura corporala este mai scazuta, mai ales imediat dupa nastere, in sala de nasteri, din cauza lipsei de grasime corporala depozitata. Poate fi vorba si de lipsa reflexelor pentru supt si inghitire, ceea ce duce la dificultati de hranire.

Deoarece nu are tesut adipos protector, bebelusul prematur se va raci la temperaturi normale ale camerei. Din acest motiv, va fi plasat imediat dupa nastere intr-un incubator. De asemenea, este posibil sa observati ca bebelusul prematur va plange doar usor sau chiar deloc, si poate avea probleme cu respiratia. Asta din cauza faptului ca sistemul respirator este inca imatur. Daca are nevoie de ajutor pentru respiratie, i se poate administra oxigen suplimentar.

grade de prematuritate

Riscurile prematuritatii

Majoritatea copiilor prematuri se dezvolta normal. Cu cat gestatia este mai lunga, cu atat exista mai putine riscuri de a avea probleme de sanatate sau de dezvoltare. Copiii extrem de prematuri (nascuti la 28 de saptamani sau mai putin) prezinta un risc crescut de probleme de dezvoltare.

Unele probleme comune pentru copiii prematuri includ:

  • probleme de respiratie;
  • probleme cu inima;
  • probleme digestive;
  • icter;
  • anemie;
  • infectii;
  • probleme gastrointestinale;
  • probleme de metabolism;
  • probleme ale sistemului imunitar etc.

De obicei, copiii prematuri se vor dezvolta normal, dar prezinta un risc mai mare de aparitie a problemelor de dezvoltare, asa ca vor avea nevoie de controale medicale mai frecvente. Varsta corectata este varsta cronologica a copilului minus cate saptamani sau luni ar mai fi fost pana la termen – cu cate saptamani sau luni s-a nascut mai devreme. De exemplu, un copil de 6 luni care s-a nascut cu 2 luni mai devreme ar avea o varsta corectata de 4 luni. Asta inseamna ca este posibil sa aiba dezvoltate doar abilitatile pentru varsta de 4 luni. De obicei, medicii recomanda corectarea varstei atunci cand evalueaza cresterea si dezvoltarea pana cand copilul implineste 2 ani.

Icterul la copiii prematuri

Cel mai frecvent tip de icter la copiii prematuri este icterul fiziologic. In aceasta situatie, ficatul nu poate elimina din corp bilirubina. Aceasta substanta este produsa in timpul descompunerii normale a globulelor rosii. Drept urmare, bilirubina se acumuleaza in sangele bebelusului si se raspandeste in tesuturi. Deoarece bilirubina are o culoare galbuie, pielea bebelusului capata o nuanta galbuie.

Icterul nu este de obicei o problema grava. Cu toate acestea, daca nivelul de bilirubina devine prea mare, acesta poate provoca toxicitate – substanta se poate acumula in creier si poate provoca leziuni ale creierului. Nivelurile normale de bilirubina la nou-nascut trebuie sa fie sub 5 mg / dL. Cu toate acestea, multi prematuri au niveluri ale bilirubinei peste acest numar. Nivelurile de bilirubina devin periculoase cand ajung la niveluri peste 15-20 mg / dL, dar fototerapia este initiata, in general, inainte ca nivelurile sa devina atat de ridicate.

Probleme renale la prematuri

Rinichii unui bebelus se maturizeaza repede dupa nastere, dar pot aparea probleme de echilibrare a fluidelor, sarurilor si deseurilor din organism in primele 4-5 zile de viata. Acest lucru este valabil mai ales la bebelusii nascuti la mai putin de 28 de saptamani. In acest timp, rinichii unui bebelus pot avea dificultati in filtrarea deseurilor din sange, eliminarea deseurilor si productia de urina. Se va monitoriza productia de urina si se testeaza nivelul de potasiu, uree si creatinina.

Infectii la prematuri

Un copil prematur poate dezvolta infectii in aproape orice parte a corpului. Infectiile la sugarii prematuri sunt mai dificil de tratat din doua motive:

  • un prematur are un sistem imunitar mai putin dezvoltat si mai putini anticorpi de la mama decat un copil nascut la termen;
  • un prematur necesita adesea o serie de proceduri medicale, inclusiv inserarea liniilor intravenoase (IV) sau a cateterelor si de fiecare data cand se efectueaza o procedura de acest tip, exista riscul ca anumite bacterii, virusuri sau ciuperci sa ajunga in organismul copilului.

complicatii prematuritate

Probleme de respiratie la prematuri

Problemele de respiratie la prematuri sunt cauzate de un sistem respirator imatur. Plamanii unui copil prematur nu se pot extinde si nu se pot contracta normal. Uneori poate fi nevoie de oxigenoterapie continua si sprijin pentru respiratie. Copiii prematuri pot dezvolta, de asemenea, o tulburare pulmonara cunoscuta sub numele de displazie bronhopulmonara. In plus, unii prematuri pot avea pauze prelungite in respiratie, cunoscute sub numele de apnee.

Probleme privind controlul temperaturii

Copiii prematuri pot pierde rapid caldura corporala. Nu au grasimea corporala a unui sugar nascut la termen si nu pot genera suficienta caldura pentru a contracara ceea ce se pierde la suprafata corpului. Daca temperatura corpului scade prea scazuta, poate rezulta hipotermie.

Medicii efectueaza diferite teste la sugarii prematuri la scurt timp dupa nastere. Aceste teste ajuta la reducerea riscului de complicatii. Se va face adesea o radiografie toracica pentru a evalua dezvoltarea inimii si a plamanilor, se fac analize de sange pentru a evalua nivelurile de glucoza, calciu si bilirubina si analiza gazelor din sange pentru a determina nivelurile de oxigen din sange.

Hranirea unui prematur

Laptele matern este cea mai buna forma de hrana pentru toti bebelusii, in special pentru prematuri. Laptele matern contine proteine ​​care ajuta la combaterea infectiilor. De obicei, prematurii nu pot suge bine direct de la san la inceput. E nevoie adesea ca mamele sa stoarca laptele matern si apoi este administrat bebelusilor. In laptele matern sau in formula pot fi adaugati nutrienti suplimentari la recomandarile medicului. Asta pentru ca prematurii au nevoie de mai multe calorii, proteine ​​si alti nutrienti decat copiii nascuti la termen.

Cel mai bun mod de a va asigura ca sarcina avanseaza bine este sa urmati sfaturile medicului in ceea ce priveste alimentatia, sa mergeti la controale, sa nu fumati si sa gestionati eficient stresul si alte probleme. Discutati despre starea sarcinii si riscuri cu medicul.

Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth
(2) https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pretermbirth.htm
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/premature-infant
(4) https://www.webmd.com/baby/guide/premature-labor#1
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-birth/symptoms-causes/syc-20376730

Articole recomandate

Lasa un comentariu