Apneea obstructiva in somn la copii – de ce apare si ce solutii exista?

de Mancas Malina
apneea obstructiva in somn la copii

Apneea obstructiva in somn poate afecta atat adultii, cat si copiii. Iata care sunt simptomele asociate, cauze, factori de risc, precum si metode de diagnostic si tratament utilizate.

CUPRINS:

1. Ce este apneea obstructiva in somn?
2. Simptome la copii
3. Cauzele apneei in somn la copii
4. Cum este diagnosticata apneea in somn la copii?
5. Ce solutii exista?

Ce este apneea obstructiva in somn?

Apneea obstructiva in somn apare atunci cand caile respiratorii devin blocate partial sau complet in timpul somnului. Blocarea cailor respiratorii poate provoca sforait, pauze in respiratie si modificari ale nivelului de oxigen din corp. Pauzele in respiratie pot aparea de multe ori intr-o noapte, afectand somnul.

Exista diferente intre apneea obstructiva in somn pediatrica si apneea in somn la adulti. Desi poate cauza la adulti somnolenta in timpul zilei, copiii sunt mai predispusi sa aiba probleme de comportament.

💤 Citeste mai multe despre somnul la bebelusi.

apnee la copii

Simptome la copii

Simptome in timpul noptii

Daca cel mic are apnee obstructiva in somn, simptomele si semnele pot include:

  • sforait – acesta poate fi continuu sau cu pauze sau poate aparea numai in anumite pozitii ale corpului (de exemplu, in timp ce copilul sta intins pe spate) sau in anumite perioade de somn – insa, uneori copilul cu apnee in somn nu sforaie deloc;
  • copilul respira numai pe gura;
  • somn agitat;
  • pauze lungi in respiratie;
  • treziri frecvente noaptea etc.

Atunci cand copilul are un somn nelinistit, este posibil sa se intoarca dintr-o parte in alta, sa dea din picioare sau sa se ridice in sezut in incercarea de a respira mai bine noaptea. De asemenea, pot aparea alte probleme asociate, ca enurezis.

Simptome in timpul zilei

Deoarece copilul se trezeste de multe ori in timpul noptii, nu este odihnit dimineata. Ca urmare, pot aparea urmatoarele simptome in timpul zilei:

  • somnolenta in timpul zilei, mai ales la scoala;
  • oboseala;
  • dificultati la trezire dimineata;
  • dificultati de invatare;
  • probleme de atentie;
  • probleme de comportament;
  • probleme de concentrare la teme;
  • lipsa de energie pentru sport si hobby-uri;
  • iritabilitate, hiperactivitate, impulsivitate sau agresivitate.

Cauzele apneei in somn la copii

La copii, cea mai frecventa cauza pentru apneea obstructiva in somn este data de amigdale marite si polipi. Apneea obstructiva in somn din cauza amigdalelor marite sau a polipilor apare frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 2-8 ani. In timpul somnului, exista o scadere considerabila a tonusului muscular, care afecteaza caile respiratorii si respiratia. Multi dintre acesti copii au putine dificultati de respiratie cand sunt treji. Cu toate acestea, odata cu scaderea tonusului muscular in timpul somnului, caile respiratorii devin mai mici, iar amigdalele si polipii le blocheaza, afectand fluxul de aer si respiratia.

Alte cauze posibile ale apneei obstructive in somn includ slabiciunea muschilor implicati in respiratie, cum ar fi diafragma si muschii gatului si din jurul coastelor si alte probleme de sanatate care afecteaza caile respiratorii ale copilului sau capacitatea de a respira. De asemenea, apneea in somn este mai frecventa la copiii supraponderali. Alti factori de risc sunt maxilarul mic, utilizarea sedativelor sau opioidelor etc. Alergiile, expunerea la fum de tigara si istoricul familial de apnee obstructiva in somn sunt, de asemenea, factori de risc pentru apneea obstructiva in copilarie.

sindromul de apnee obstructiva la copii

Cum este diagnosticata apneea in somn la copii?

Medicul va analiza semnele si simptomele copilului si va recomanda de obicei un test de analiza a somnului sau test de somn. Se face peste noapte, intr-un centru de somnologie. Copilul va fi conectat la o serie de monitoare. Se vor analiza:

  • nivelul de oxigen si de dioxid de carbon;
  • miscarile ochilor;
  • modelul de respiratie;
  • activitatea creierului;
  • activitatea inimii;
  • miscarile pieptului si ale peretelui abdominal;
  • activitatea musculara;
  • modelul de somn;
  • sforaitul;
  • miscarile in somn si pozitiile de somn.

E vorba de o serie de senzori si fire atasate la piele – nu cauzeaza disconfort si nu ii fac niciun rau copilului. Testul poate fi greu de facut pentru copiii mai mici sau cei care nu coopereaza. Uneori, testul poate fi facut si la domiciliu.

Apneea in somn netratata – ce efecte poate avea?

Apneea in somn netratata duce la perioade lungi de somn de slaba calitate, rezultand oboseala cronica in timpul zilei. Un copil cu apnee in somn netratata poate avea probleme de atentie la scoala. Acest lucru poate declansa probleme de invatare si performante scolare slabe. Unii copii dezvolta, de asemenea, hiperactivitate, ducand la un diagnostic gresit de tulburare de deficit de atentie / hiperactivitate (ADHD). De asemenea, apneea in somn netratata poate provoca tensiune arteriala crescuta, crescand riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.

Ce solutii exista?

Pentru apneea usoara in somn fara simptome, medicul poate alege sa nu trateze afectiunea, cel putin nu imediat. Uneori, apneea de somn trece de la sine si poate fi necesara doar monitorizarea.

Steroizii nazali pot fi prescrisi pentru ameliorarea congestiei nazale. Aceste medicamente includ fluticazona si budesonida. Acestea ar trebui utilizate temporar numai pana la reducerea congestiei. Nu sunt destinate tratamentului pe termen lung. Alte medicamente pentru alergii pot fi o optiune pentru copiii cu simptome usoare de apnee in somn. Aceste medicamente pot reduce constrictia cailor respiratorii.

In caz de obezitate si apnee obstructiva in somn, pierderea in greutate poate atenua simptomele. Un medic pediatru va poate ajuta cu recomandari pentru o dieta sanatoasa si recomandari de exercitii fizice. Un dietetician sau nutritionist poate ajuta, de asemenea, la stabilirea unui plan de slabire. Cu toate acestea, scaderea in greutate este de durata, iar un copil cu simptome severe poate avea nevoie simultan de initierea unui tratament care sa ofere o imbunatatire mai rapida a respiratiei.

Cand amigdalele marite sau polipii provoaca apnee obstructiva in somn, indepartarea chirurgicala a amigdalelor si a polipilor se efectueaza de obicei pentru a deschide caile respiratorii ale copilului. Exercitiile la nivelul gurii si gatului, cunoscute si sub numele de „terapie miofunctionala” sau „exercitii orofaringiene”, pot reduce apneea obstructiva in somn si sforaitul la copii. Dispozitivele de expansiune maxilara rapida sunt abordari ortodontice care utilizeaza un sistem dentar pentru a crea mai mult spatiu in gura si pentru a imbunatati fluxul de aer prin caile respiratorii.

tratament apnee la copii

Dispozitivele pentru imbunatatirea respiratiei

Cand apneea in somn este severa sau nu se imbunatateste odata cu tratamentul initial, poate fi nevoie de terapie de presiune continua pozitiva in caile respiratorii (sau terapie CPAP) . In timpul terapiei CPAP, copilul va purta o masca ce ii acopera nasul si gura in timp ce doarme. Dispozitivul ofera un flux continuu de aer pentru a mentine caile respiratorii deschise. CPAP poate reduce simptomele apneei obstructive in somn, dar nu poate vindeca problema. Cea mai mare problema este ca celor mici (ca si adultilor, de altfel) nu le place adesea sa poarte masca in fiecare seara.

Un dispozitiv de ventilatie cu presiune pozitiva neinvaziva poate functiona mai bine pentru copiii cu apnee centrala in somn. Aceste masini permit setarea unei rate de respiratie de rezerva. Acest lucru asigura ca un anumit numar de respiratii sunt luate in fiecare minut, chiar si fara un semnal de respiratie de la creier. Alarmele de apnee pot fi utilizate pentru sugari cu apnee centrala in somn. Apare o alarma cand e vorba de un episod de apnee. Aceasta trezeste copilul si opreste episodul de apnee.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pediatric-sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20376196
(2) https://kidshealth.org/en/parents/apnea.html
(3) https://www.chop.edu/conditions-diseases/obstructive-sleep-apnea
(4) https://www.aafp.org/afp/2004/0301/p1147.html
(5) https://www.healthline.com/health/sleep-apnea-in-children

Articole recomandate

Lasa un comentariu