Ovulatie: tot ce trebuie sa stii

de Mancas Malina
ovulatia tot ce trebuie sa stii

Iata tot ce trebuie sa stii despre ovulatie – ce este, cand apare, cat dureaza, ce hormoni sunt implicati in acest proces si care sunt cauzele problemelor de ovulatie.

CUPRINS:

1. Ce este ovulatia?
2. Semne si simptome ale ovulatiei
3. Probleme cu ovulatia

Ce este ovulatia?

Ovulatia apare atunci cand ovarele unei femei elibereaza un ovul matur. Acest lucru se intampla de obicei cam la jumatatea ciclului menstrual, in jurul zilelor 14-16. Dupa ovulatie, ovulul se deplaseaza de la ovare la trompele uterine, unde poate fi fertilizat daca exista spermatozoizi. Daca un ovul este fertilizat si se implanteaza in uter, rezulta o sarcina. Daca nu este fertilizat, acesta se va dezintegra si va fi eliminat cu restul tesutului uterin.

Sunt mai mari sansele de a ramane insarcinata in cazul unui act sexual neprotejat cu pana la 3 zile inainte sau in termen de o zi dupa ovulatie. Asta datorita faptului ca spermatozoizii pot supravietui in tractul reproducator cateva zile, dar odata ce un ovul este eliberat, exista doar o fereastra mica de timp in care poate fi fertilizat in trompele uterine. Odata eliberate, ovulele au intre 12 – 24 de ore pentru a fi fertilizate.

cum apare ovulatia

Cum apare ovulatia?

Ovulatia depinde de activitatea diferitelor glande si a hormonilor produsi de acestea, inclusiv hipotalamus, hipofiza si ovare. Ovarele produc cei doi hormoni sexuali feminini – estrogen si progesteron.

Ovulatia face parte din ciclul menstrual. Acest ciclu este dat de activitatea complexa a diferitilor hormoni. Ciclul cuprinde urmatoarele faze:

Menstruatia

Menstruatie inseamna eliminarea mucoasei uterine – sangerarea menstruala.

Faza foliculara

Hipotalamusul declanseaza glanda pituitara sa elibereze hormonul foliculostimulant (FSH), care determina ovarele sa produca pana la 20 de foliculi. Fiecare folicul contine un ovul imatur. De obicei, un singur folicul supravietuieste pana la maturitate. La un moment dat, un folicul se dezvolta mai repede decat restul – este ovulul care va fi eliberat la ovulatie. In acel moment, nivelurile de estrogen determina scaderea nivelului de FSH, astfel incat un folicul continua sa se dezvolte. O crestere a nivelului de LH (hormon luteinizant) in zilele dinaintea ovulatiei ajuta acel ovul sa se maturizeze, pregatindu-l pentru o eventuala fertilizare.

Ovulatia

Foliculul care se maturizeaza determina eliberarea unor cantitati mai mari de estrogen. Hipotalamusul va secreta o substanta cunoscuta sub numele de hormon care elibereaza gonadotropina (GnRH), care face ca hipofiza sa produca hormon luteinizant (LH) si FSH. Nivelurile ridicate de LH declanseaza ovulatia in aproximativ 2 zile. Foliculul matur elibereaza ovulul ce se va deplasa spre uter. Daca intalneste un spermatozoid in 24 de ore, va avea loc fertilizarea, altfel se va degrada.

Faza luteala

Foliculul devine corp galben, o structura care produce progesteron. Daca un ovul nu e fertilizat si nu se implanteaza in mucoasa uterina, corpul galben moare. Fara contributia de progesteron, uterul nu poate mentine mucoasa uterina ingrosata si are loc menstruatia.

Cand are loc ovulatia?

Ovulatia are loc de obicei la jumatatea ciclului menstrual al unei femei. Daca ciclul unei femei dureaza 28 de zile, inseamna ca in jurul zilei 14 de la inceputul ultimului ciclu va avea loc ovulatia. Cu toate acestea, lungimea ciclului pot varia de la o femeie la alta intr-un interval de aproximativ 23 – 35 de zile, iar multe femei au variatii usoare ale ciclului.

Ovulatia si sarcina

ovulatia si sarcina

Pentru a ramane insarcinata in mod natural, unul dintre ovule si spermatozoizii de la partener trebuie sa se intalneasca in trompa uterina. Ovulul supravietuieste nu mai mult de 24 de ore dupa ce a avut loc ovulatia. Deci, intalnirea dintre ovul si spermatozoid trebuie sa aiba loc in acest timp. Cu toate acestea, spermatozoizii pot supravietui in vagin, uter sau trompele uterine pana la aproximativ 5 zile. Asta inseamna ca exista o perioada fertila de aproximativ 6 zile. Aceasta fereastra include cele 5 zile anterioare si ziua ovulatiei in sine.

Daca ovulul este fertilizat, incepe procesul de diviziune celulare pana se formeaza un blastocist. Acesta trebuie sa se implanteze in uter pentru ca sarcina sa apara. Dupa implantare, estrogenul si progesteronul ajuta la ingrosarea mucoasei uterine. Daca ovulul nu este fertilizat de sperma, se dezintegreaza.

Semne si simptome ale ovulatiei

Unele persoane prezinta semne subtile de ovulatie, cum ar fi balonare, durere si crampe abdominale etc. Alte semne pot fi modificari ale mucusului cervical si modificari ale temperaturii bazale a corpului.

Modificarile mucusului cervical

Colul uterin produce in mod natural mucus, care isi schimba culoarea si consistenta in functie de etapa ciclului menstrual. In zilele dinaintea ovulatiei, mucusul cervical poate creste in volum si poate avea o consistenta de albus de ou crud. Apare adesea o senzatie de umezeala in acele zile.

Temperatura bazala a corpului

Un alt mod de a prezice ovulatia este monitorizarea temperaturii bazale. Majoritatea femeilor experimenteaza o usoara crestere a temperaturii bazale in apropierea ovulatiei. Modificarea este foarte usoara. Din acest motiv, pentru a prezice ovulatia folosind temperatura bazala trebuie sa folositi un termometru special (care va masura temperatura cu doua zecimale) si sa masurati temperatura in fiecare zi la aceeasi ora, de obicei inainte de a va ridica din pat. La ovulatie, temperatura corpului poate creste foarte usor, cu aproximativ jumatate de grad Celsius. Momentul in care sunteti mai fertila este cu 2 – 3 zile inainte de cresterea temperaturii.

Calculatoare de ovulatie si testele de ovulatie

Calculatoarele de ovulatie folosesc data ultimei menstruale si durata ciclului pentru a prezice momentul ovulatiei. De asemenea, se pot folosit teste de ovulatie. Utilizati testele cu cateva zile inainte de ziua prevazuta a ovulatiei, pentru a verifica o crestere a nivelului de hormon luteinizant (LH) in urina. Nivelurile de LH cresc cu aproximativ 24 – 36  ore inainte de ovulatie.

Se pot face si teste de sange in laborator pentru a detecta ovulatia prin masurarea nivelurilor de progesteron. Un nivel mai mare de 20 nmol / L indica faptul ca a avut loc ovulatia. Acest test trebuie efectuat cu aproximativ 3 – 10 zile inainte de prima zi a urmatoarei menstruatii preconizate.

probleme cu ovulatia

Probleme cu ovulatia

Daca urmariti ovulatia de la o luna la alta, este posibil sa observati ca ovulatia nu are loc mod regulat sau nu are loc deloc. E important sa mergeti la medic pentru un control. Stresul si alimentatia pot influenta ovulatia, dar exista si anumite probleme medicale ce pot sta la baza. De exemplu, poate fi vorba de sindromul ovarului polichistic sau amenoree, ce pot face ca ovulatia sa fie neregulata sau sa se opreasca. Acestea pot provoca alte simptome legate de dezechilibre hormonale, inclusiv exces de par facial sau corporal, acnee si chiar infertilitate.

Cauzele frecvente ale problemelor de ovulatie includ:

  • probleme cu hipotalamusul;
  • probleme cu hipofiza;
  • probleme ovariene – probleme ce pot impiedica ovarele sa elibereze ovule  – cum ar fi menopauza timpurie (nsuficienta ovariana) sau deteriorarea sau indepartarea ovarelor.

Cele mai multe forme de contraceptive hormonale opresc ovulatia. Insa, ciclul va reveni la normal cand se opreste administrarea.  In tehnicile de reproducere asistata, pot fi utilizate medicamente pentru a stimula dezvoltarea mai multor ovule, care pot fi eliberate in timpul ovulatiei. Alte medicamente care stimuleaza LH sunt apoi utilizate pentru a „declansa” ovulatia.

Referinte:
(1) https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-ovulation-70955/
(2) https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/how-can-i-tell-when-i-am-ovulating/
(3) https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/fertility/five-ways-to-tell-you-are-ovulating.aspx
(4) https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-ovulation
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870
(6) https://www.yourfertility.org.au/everyone/timing

Articole recomandate

Lasa un comentariu