Ce este Rh (factorul Rhesus)?

de Mancas Malina
ce este Rh factorul Rhesus

Ce este Rh? Iata ce reprezinta, de ce este necesara testarea factorului Rh in sarcina, ce este incompatibilitatea de Rh si ce metode de tratament si preventie exista.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Testarea factorului Rh in sarcina
3. Ce este incompatibilitatea Rh?
4. Tratamentul incompatibilitatii Rh

Informatii generale

Grupa sangvina a unei persoane depinde de genele pe care le-a mostenit de la parinti. Sistemul ABO este cel mai cunoscut sistem de clasificare a grupelor de sange, desi exista si alte metode. Exista patru categorii majore in cadrul sistemului ABO: A, B, O si AB.

Principalele componente ale sangelui sunt celulele sangvine rosii (care transporta oxigenul), celulele sangvine albe (care joaca un rol crucial in sistemul imunitar), trombocitele (ce permit coagularea), toate inglobate in plasma, care este un lichid galbui ce contine proteine ​​si saruri.

Grupa de sange va depinde de prezenta unor antigene care se afla pe suprafata globulelor rosii. Antigenele din sange au diverse functii, inclusiv:

  • transporta alte molecule in celule si din ele;
  • mentin structurile globulelor rosii;
  • detecteaza o serie de celule nedorite care ar putea provoca boli.

Antigenele si anticorpii joaca un rol in mecanismul de aparare al sistemului imunitar. Globulele albe produc anticorpi, care vor viza un antigen daca il considera element strain. Acesta este motivul pentru care este esential sa se potriveasca grupele de sange – grupe de sange compatibile – atunci cand o persoana are nevoie de o transfuzie. Daca o persoana primeste globule rosii cu antigene care nu sunt deja prezente in sistem, corpul va respinge si va ataca noile globule rosii. Acest lucru poate provoca o reactie severa, care poate pune viata in pericol.

grupele de sange si Rh

Tipuri de grupe de sange

Se foloseste sistemul ABO alaturi de starea antigenului RhD pentru a determina care grupe de sange se vor potrivi pentru o transfuzie sigura. Exista patru grupe sangvine in sistemul ABO:

  • grupa A – suprafata globulelor rosii contine antigene A, iar plasma are anticorpi anti-B;
  • grupa B – suprafata globulelor rosii contine antigene B, iar plasma are anticorpi anti-A;
  • grupa AB – globulele rosii au atat antigenA, cat si B, dar plasma nu contine anticorpi anti-A sau anti-B;
  • grupa O – plasma contine atat anticorpi anti-A, cat si anti-B, dar suprafata globulelor rosii nu contine niciun antigen A sau B.

Unele globule rosii au factor Rh, cunoscut si ca antigen RhD. Gruparea Rhesus adauga o alta dimensiune. Daca globulele rosii contin antigenul Rh, acestea sunt Rh pozitivv – Rh pozitiv. In caz contrar, vorbim de Rh negativ. Medicii trebuie sa ia in considerare atat ABO, cat si Rh atunci cand analizeaza grupele de sange. Asta inseamna ca rezulta opt grupe principale de sange in sistemul de grupare sangvina ABO / Rh:

  • A-pozitiv (A +)
  • A-negativ (A-)
  • B-pozitiv (B +)
  • B-negativ (B-)
  • AB-pozitiv (AB +)
  • AB-negativ (AB-)
  • O-pozitiv (O +)
  • O-negativ (O-)

Riscuri de incompatibilitate

Inainte ca o persoana sa primeasca sange de la un donator, medicii vor verifica daca acest sange este compatibil. Daca se face transfuzie gresita in ceea ce priveste grupa de sange, asta poate duce la reactii si complicatii care pot pune viata in pericol. Corpul poate lansa un raspuns imun si respinge transfuzia.  Cand plasma ataca si distruge celulele de la donator, sangele se poate aglomera sau aglutina. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri de sange, care pot obstructiona vasele de sange. Alte posibile efecte adverse includ reactii alergice si anafilaxie.

Testarea factorului Rh in sarcina

In sarcina, daca mama are sange Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv, acest lucru poate prezenta un risc in timpul sarcinii si al nasterii. Un numar mic de globule rosii din circulatia fatului poate traversa placenta si pot intra in fluxul sangvin al mamei. Anticorpul anti-Rh se poate dezvolta apoi in plasma mamei, intr-un proces cunoscut sub numele de sensibilizare. O problema poate aparea daca acest anticorp detecteaza apoi un antigen „strain” in celulele sangvine ale fatului. Anticorpii pot incepe sa atace globulele rosii ale fatului ca mecanism de aparare.

O injectie cu imunoglobulina G anti-Rh poate ajuta – previne ca mama sa produca acest anticorp si reduce impactul asupra fatului. Daca mama are sange Rh-negativ, se poate administra imunoglobulina anti-D intre saptamanile 28 – 34 de sarcina ca masura preventiva.

Un eveniment de acest tip nu afecteaza de obicei prima sarcina, dar daca femeia are o alta sarcina cu un fat Rh pozitiv, raspunsul ei imunitar va fi mai mare si poate produce mult mai multi anticorpi. Acesti anticorpi pot traversa placenta si pot distruge celulele sangvine ale bebelusului, ducand la o afectiune numita boala hemolitica a nou-nascutului prin incompatibilitate de Rh sau boala Rhesus.

testarea Rh in sarcina

Ce se intampla daca parintii nu au acelasi factor Rh?

Atunci cand viitoarea mama si viitorul tata nu au acelasi factori Rh, se numeste incompatibilitate Rh. De exemplu, daca o femeie care este Rh negativ si un barbat care este Rh pozitiv concep un copil, fatul poate avea sange Rh pozitiv, mostenit de la tata.  Incompatibilitatea Rh nu este de obicei o problema daca vorbim de prima sarcina a mamei. Asta pentru ca sangele bebelusului nu ajunge in mod normal in sistemul circulator al mamei in timpul sarcinii. In timpul nasterii, totusi, sangele mamei si al bebelusului se poate amesteca. Daca se intampla acest lucru, corpul mamei va recunoaste proteina Rh ca „substanta straina”. Apoi, ar putea incepe sa produca anticorpi impotriva proteinei Rh.

Ce este incompatibilitatea Rh?

Factorul Rh este un tip de proteina sau antigen, care se gaseste adesea pe suprafata globulelor rosii din sange, care transporta oxigenul in tot corpul. Indiferent daca vorbim de Rh pozitiv sau negativ, nu conteaza prea mult si nu influenteaza starea generala de sanatate, cu exceptia cazului in care este vorba de o sarcina. Daca mama are Rh negativ si copilul are Rh pozitiv, asta ar putea duce la complicatii si probleme de sanatate pentru nou-nascut.

Din fericire, e usor sa se afle Rh-ul in sarcina. Incompatibilitatea Rh devine o problema numai daca se amesteca sangele mamei cu al bebelusului, ceea ce poate sa aiba loc in timpul nasterii. In acel moment, anticorpii pe care ii produce corpul mamei vor fi inofensivi pentru copil. Insa, ar putea fi o problema daca mama ramane insarcinata cu un alt copil Rh+ ulterior. In timpul unei sarcini ulterioare, acesti anticorpi ar putea traversa placenta in circulatia bebelusului si pot ataca globulele rosii fetale, provocand anemie usoara sau grava.

Cine este expus riscului de incompatibilitate Rh?

O femeie care este Rh-negativ este expusa riscului de incompatibilitate Rh atunci cand ramane gravida. Incompatibilitatea Rh apare numai atunci cand tatal copilului este Rh-pozitiv, in acest caz.

Care sunt simptomele incompatibilitatii Rh?

Simptomele de incompatibilitate Rh la bebelusul nenascut pot varia de la usoare pana foarte severe. Cand anticorpii ataca globulele rosii ale bebelusului, pot aparea boli hemolitice. Asta inseamna ca globulele rosii ale bebelusului sunt distruse. Cand globulele rosii sanatoase ale bebelusului sunt distruse, bilirubina se va acumula in fluxul sangvin. Bilirubina este o substanta chimica produsa prin descompunerea globulelor rosii. Un exces de bilirubina este un semn ca ficatul este afectat. Copilul poate prezenta simptome ca icter, letargie sau tonus muscular scazut.

Complicatii

Complicatiile la copil pot include:

  • anemie – in unele cazuri, anemia este severa;
  • icter;
  • hydrops fetalis – apare atunci cand organele bebelusului nu sunt capabile sa faca fata anemiei.

Dupa nastere, bebelusul poate avea urmatoarele probleme:

  • icter sever – ficatul bebelusului nu poate suporta cantitatea mare de bilirubina;
  • kernicterus – aceasta afectiune este cea mai severa forma de exces de bilirubina.

Tratamentul se concentreaza pe prevenirea efectelor incompatibilitatii. In cazuri usoare, bebelusul poate fi tratat dupa nastere cu o serie de transfuzii de sange, fluide de rehidratare, electroliti, care sunt elemente ce regleaza metabolismul, sau fototerapie.

Rh negativ in sarcina

Tratamentul incompatibilitatii Rh

Prevenirea dezvoltarii anticorpilor la mama este cheia pentru protejarea fatului atunci cand vorbim de incompatibilitate Rh. Dupa 28 de saptamani de sarcina, daca mama are Rh negativ, se va administra o injectie asemanatoare unui vaccin in tesutul muscular, o substanta numita imunoglobulina antiD pentru a preveni formarea anticorpilor. O alta doza se administreaza in termen de 72 de ore de la nastere, daca testele de sange arata ca bebelusul are Rh pozitiv.

Injectia cu imunoglobulina anti-D (Rh) trebuie administrata, de asemenea, dupa orice testare genetica ce ar putea duce la amestecarea sangelui matern si fetal, cum ar fi prelevarea probelor de villus corionic (CVS) sau amniocenteza. Sangerarile vaginale sau traumatismele in timpul sarcinii, avortul spontan, sarcina ectopica sunt celelalte situatii in care sangele fetal poate patrunde in fluxul sangvin al mamei. Daca o femeie a dezvoltat anticorpi anti-D intr-o sarcina anterioara (este deja sensibilizata), atunci aceste injectii cu imunoglobulina nu ajuta. Sarcina va fi monitorizata mai atent decat de obicei, la fel si bebelusul dupa nastere. Copilul ar putea primi o transfuzie de sange prin cordonul ombilical in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere, daca este necesar.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546246/
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960
(3) https://www.webmd.com/baby/rh-factor
(4) https://www.acog.org/womens-health/faqs/the-rh-factor-how-it-can-affect-your-pregnancy
(5) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-rh-factor/

Articole recomandate

Lasa un comentariu