Diabetul gestational – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care poate sa apara in timpul sarcinii. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele, posibilele complicatii ce pot aparea si metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este diabetul gestational?
2. De ce apare diabetul gestational?
3. Simptome
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
6. Diabetul gestational – cum afecteaza sarcina?
7. Prevenirea diabetului gestational
8. Cum pot avea o sarcina sanatoasa cu diabet gestational?

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational este o forma de diaber diagnosticata in timpul sarcinii. La fel ca diabetul de tip 1 si cel de tip 2, diabetul gestational duce la cresterea nivelului de zahar din sange.

Cand consumam alimente, sistemul digestiv descompune majoritatea alimentelor in glucoza. Glucoza ajunge in fluxul de sange, astfel incat celulele sa o poata folosi drept combustibil. Cu ajutorul insulinei (care este un hormon produs de pancreas), muschii, celulele adipoase si alte celule absorb glucoza din sange. Insa, daca organismul nu produce suficienta insulina sau daca celulele nu raspund bine la aceasta, in sange ramane prea multa glucoza, in loc sa se deplaseze catre celule si sa se transforme in energie. Diabetul gestational se poate dezvolta de obicei intre saptamanile 24 – 28 de sarcina.

Diabetul gestational este impartit in doua clase. Clasa A1 este utilizata pentru a descrie diabetul gestational care poate fi controlat doar prin dieta. Persoanele cu diabet gestational de clasa A2 vor avea nevoie de insulina sau de medicamente orale pentru a controla problema medicala.

diabetul in sarcina

De ce apare diabetul gestational?

Pancreasul produce un hormon numit insulina. Insulina ajuta corpul sa utilizeze si sa stocheze in mod corespunzator zaharurile din alimentele consumate. Acest lucru mentine nivelul zaharului din sange intr-un interval optim. In sarcina, placenta produce hormoni care pot ingreuna functionarea insulinei – rezistenta la insulina. O femeie insarcinata poate dezvolta diabet atunci cand pancreasul nu poate produce suficienta insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange intr-un interval optim.

Astfel, in sarcina, corpul devine in mod natural mai rezistent la insulina, astfel incat este disponibila mai multa glucoza pentru nevoile fatului. De obicei, asta nu e o problema – atunci cand corpul are nevoie de insulina suplimentara pentru a procesa excesul de glucoza din sange, pancreasul secreta mai multa. Insa, daca pancreasul nu poate tine pasul cu aceasta cerere crescuta de insulina in timpul sarcinii, nivelul glicemiei va creste prea mult, pentru ca celulele nu folosesc glucoza. Asta duce la diabet gestational. Diabetul gestational trebuie diagnosticat si tratat rapid, deoarece poate provoca probleme de sanatate atat mamei, cat si bebelusului.

Spre deosebire de alte tipuri de diabet, diabetul gestational nu este permanent. Dupa nastere, glicemia revine, in general, la normal. Cu toate acestea, diabetul gestational poate creste riscul de diabet ulterior pe parcursul vietii.

Factori de risc

Factorii de risc pentru diabet gestational sunt:

  • varsta peste 25 ani;
  • tensiune arteriala cresuta;
  • istoric familial de diabet;
  • exces de greutate inainte de sarcina;
  • castig ponderal prea mare in sarcina;
  • sarcina multipla;
  • istoric personal de nastere a unui copil cu greutate prea mare;
  • istoric personal de diabet gestational;
  • istoric de avort spontan sau moarte inexplicabila a fatului;
  • tratament cu glucocorticoizi;
  • sindromul ovarului polichistic (SOP), acanthosis nigricans sau alte afectiuni asociate cu rezistenta la insulina.

simptome diabet in sarcina

Simptome

In general, diabetul gestational nu provoaca semne sau simptome vizibile. Este rar ca diabetul gestational sa provoace simptome. Daca apar simptome, acestea vor fi probabil usoare si pot include:

  • glucoza in urina (observata la testele de laborator);
  • sete neobisnuita;
  • urinare frecventa;
  • oboseala intensa;
  • greata;
  • infectii frecvente ale vaginului, ale vezicii urinare si ale pielii;
  • probleme de vedere.

Metode de diagnostic

Aproximativ 2-5% dintre femeile gravide dezvolta diabet gestational, iar procentul creste daca vorbim si de prezenta anumitor factori de risc. Depistarea acestei boli are loc de obicei intre saptamanile 24 – 28 de sarcina.

Medicii trebuie sa identifice un eventual diabet gestational in acest timp, deoarece placenta produce cantitati mari de hormoni care pot provoca rezistenta la insulina. Daca rezultatele testelor indica niveluri crescute, se vor face teste suplimentare pentru a confirma un diagnostic de diabet gestational. Rezultatele vor indica daca produceti suficienta insulina sau nu.

Tipuri de teste

Se poate face un test de toleranta la glucoza oral. Dupa ce se bea solutie de glucoza, dupa o ora se face un test de sange. Daca nivelul glicemiei este ridicat, medicul poate efectua un test de toleranta la glucoza la 3 ore. Aceasta este considerata testarea in doi pasi. Unii medici fac testarea intr-un singur pas. Asta inseamna ca se testeaza nivelul glicemiei a jeun, si apoi se bea o solutie care contine 75 g carbohidrati. Se va testa din nou nivelul zaharului din sange dupa o ora si la doua ore. In general, se va diagnostica diabet gestational daca aveti oricare dintre urmatoarele valori ale glicemiei:

  • glicemie a jeun ≥ 92 mg / dL;
  • glicemie la o ora ≥ 180 mg / dL;
  • glicemie la 2 ore ≥ 153 mg / dL.

Testarea in doi pasi

Pentru testarea in doi pasi, nu e necesar post. Se va bea o solutie care contine 50 g zahar si se va testa glicemia dupa o ora. Daca in acel moment nivelul zaharului din sange este ≥ 130-140 mg / dL se va efectua un al doilea test intr-o alta zi. In timpul celui de-al doilea test, medicul incepe prin testarea glicemiei. Se va bea o solutie cu 100 g zahar si se testeaza glciemia la 1, 2 si 3 ore. Se poate diagnostica diabet gestational daca aveti cel putin doua dintre urmatoarele valori:

  • glicemie a jeun ≥ 95-105 mg / dL;
  • glicemie la o ora ≥ 180-190 mg / dL;
  • glicemie la 2 ore ≥ 155-165 mg / dL;
  • glicemie la 3 ore ≥ 140 -145 mg / dL.

Metode de tratament

Unele femei cu diabet gestational isi pot controla nivelul zaharului din sange prin schimbarea alimentatiei si prin exercitii fizice regulate. Aceste alegeri sanatoase pot ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului gestational in sarcinile viitoare si prevenirea diabetului de tip 2 mai tarziu in viata. Tratamentul pentru diabetul gestational include, de asemenea, verificarea glicemiei acasa si controale medicale frecvente. Daca nivelul zaharului din sange ramane ridicat in ciuda modificarilor aduse prin dieta si exercitii fizice, este posibil sa fie nevoie de medicamente, de obicei sub forma de insulina, pentru a reduce nivelul zaharului din sange.

Va fi necesar adesea sa utilizati un glucometru pentru a va testa nivelul glicemiei. Acest dispozitiv foloseste o mica picatura de sange din deget pentru a masura nivelul glicemiei.

Daca respectarea planului de alimentatie si activitatea fizica nu sunt suficiente pentru a mentine nivelul glicemiei in intervalul tinta, este posibil sa aveti nevoie de insulina. In acest caz, echipa medicala va va arata cum sa va administrati insulina. Insulina nu va afecta copilul si este de obicei prima alegere medicamentoasa pentru diabetul gestational.

tratament diabet in sarcina

Travaliu si nastere

Bebelusii nascuti de mame cu diabet au adesea greutate mai mare decat in ​​mod normal. Acest lucru este din cauza faptului ca glucoza din sange trece direct de la mama la bebelus, astfel incat, daca mama are niveluri ridicate de glucoza in sange, bebelusul va produce insulina suplimentara pentru a compensa. Asta poate duce la depozitarea mai multor grasimi.

La 2-4 ore de la nastere, copilului i se va face un test de sange pentru a verifica daca nivelul glicemiei este prea scazut. Copilul trebuie hranit cat mai curand posibil dupa nastere (in termen de 30 de minute) pentru a ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel sigur. Daca glicemia bebelusului nu poate fi mentinuta la un nivel sigur, este posibil sa fie nevoie de ingrijire suplimentara. De asemenea, mamei i se vor face teste pentru a verifica nivelul glicemiei.

Diabetul gestational – cum afecteaza sarcina?

Cele mai multe femei diagnosticate cu diabet gestational vor avea o sarcina sanatoasa, o nastere normala si un copil sanatos. Insa, diabetul gestational poate creste riscul pentru unele complicatii. In caz de diabet gestational, este mai probabil sa intrati in travaliu mai devreme (travaliu prematur). Bebelusii nascuti prematur au mai multe riscuri de a avea probleme de sanatate si pot avea nevoie si de ingrijiri suplimentare dupa nastere. De asemenea, este posibil sa aveti un risc mai mare de hipertensiune arteriala sau preeclampsie.

Cu un tratament adecvat si o monitorizare atenta, diabetul gestational poate fi gestionat si nu este daunator pentru mama sau copil. Dar, in caz contrar, pot aparea complicatii. Copiii nascuti de mame cu diabet gestational sunt mai predispusi sa aiba greutate mai mare decat media. Din acest motiv, se pot bloca in canalul de nastere in timpul nasterii si pot aparea rani la nivelul gatului si umarului, crescand riscul de interventie cezariana. De asemenea, bebelusul poate avea un nivel scazut al glicemiei (hipoglicemie) dupa nastere si probleme de respiratie (dificultati respiratorii).

Mai tarziu in viata, in caz de diabet necontrolat in sarcina, fatul poate prezenta un risc crescut de obezitate si diabet de tip 2. Dar, retineti, aceste efecte negative potentiale nu se aplica mamelor care respecta recomandarile medicale de a-si tine glicemia sub control.

Prevenirea diabetului gestational

Nu exista garantii atunci cand vine vorba de prevenirea diabetului gestational. Insa, e importanta respectarea masurilor de a tine glicemia sub control.

  • Adoptati un stil alimentar sanatos. Alegeti alimente bogate in fibre si sarace in grasimi si calorii. Concentrati-va pe fructe, legume si cereale integrale. Aveti grija la dimensiunea portiilor. Evitati alimentele intens procesate.
  • Adoptati un stil de viata activ. Exercitiile fizice inainte si in timpul sarcinii va pot ajuta sa va protejati de diabetul gestational. Se recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor saptamanii.
  • Mentineti o greutate sanatoasa inainte si in timpul sarcinii. Daca intentionati sa ramaneti gravida, pierderea in greutate in prealabil va poate ajuta sa aveti o sarcina sanatoasa. De asemenea, aveti grija la kilogramele luate in sarcina. Cresterea prea mare in greutate in sarcina poate creste riscul de diabet gestational.

complicatii diabet gestational

Cum pot avea o sarcina sanatoasa cu diabet gestational?

Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a va asigura ca aveti o sarcina sanatoasa este sa urmati recomandarile medicului. Asta include respectarea planului de masa, monitorizarea glicemiei, exercitii fizice regulate si controale medicale in sarcina. Cu un tratament adecvat si o monitorizare atenta, puteti sa aveti o sarcina fara complicatii si sa nasteti un copil sanatos.

Chiar daca poate fi dificil sa adoptati o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ, este esential sa faceti aceste schimbari pentru sanatatea voastra si a bebelusului.

Daca diabetul gestational este diagnosticat si tratat eficient, exista un risc mic de complicatii. O dieta echilibrata este esentiala pentru gestionarea corecta a diabetului gestational. In special, femeile cu diabet gestational ar trebui sa acorde o atentie speciala aportului de carbohidrati, proteine ​​si grasimi. E important sa aveti mese regulate. Medicul va va ajuta sa determinati exact cantitatea necesara de carbohidrati pe care ar trebui sa o consumati in fiecare zi.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/pregnancy/diabetes-gestational.html
(2) https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes
(3) https://www.healthline.com/health/gestational-diabetes
(4) https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symptoms-causes/syc-20355339
(6) https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/gestational-diabetes

Articole recomandate

Lasa un comentariu