Sarcina multipla – evaluare, sfaturi si posibile riscuri

de Mancas Malina
sarcina multipla

Sarcina multipla prezinta unele particularitati si pot exista unele riscuri asociate. Iata care sunt acestea si cateva sfaturi de ingrijire in sarcina multipla.

CUPRINS:

1. Ce este si cum se formeaza o sarcina multipla?
2. Cauze pentru o sarcina multipla
3. Simptome sarcina multipla
4. Posibile complicatii si riscuri ale unei sarcini multiple
5. Ingrijirea mamei in sarcina multipla
6. Nasterea in caz de sarcina multipla

Ce este si cum se formeaza o sarcina multipla?

O sarcina cu mai mult de un fat se numeste sarcina multipla. O sarcina multipla inseamna ca o femeie este insarcinata si are doi sau mai multi copii in uter. Acesti bebelusi pot proveni din acelasi ovul sau din ovule diferite.

Bebelusii care provin din acelasi ovul sunt numiti gemeni identici – cand un ovul este fertilizat de un spermatozoid. Ovulul fertilizat se divide apoi in doi sau mai multi embrioni. Cand bebelusii sunt gemeni identici, pot fi ambii baieti sau ambele fetite, au aceeasi grupa de sange. Cel mai probabil arata foarte asemanator. Bebelusii care provin din ovule diferite sunt numiti gemeni fraterni. Apar cand doua sau mai multe ovule sunt fertilizate de spermatozoizi diferiti. In acest caz, tinde sa fie implicata si o componenta ereditara. Gemenii fraterni pot avea gen diferit, pot arata usor diferit unul de celalalt sau pot arata identic.

O sarcina multipla este o sarcina cu 2 sau mai multi fetusi (gemeni, tripleti, cvadrupleti, cvintupleti, sextupleti, septupleti). Sarcinile multiple reprezinta doar aproximativ 3 din 100 nasteri, dar rata natalitatii multiple creste.

cum apare sarcina multipla

Cauze pentru o sarcina multipla

Uneori se poate forma o sarcina cu gemeni sau tripleti, si sunt implicati mai multi factori. De exemplu, o sarcina cu gemeni este mai probabil sa apara la femeile mai in varsta, deoarece modificarile hormonale pot determina eliberarea mai multor ovule in acelasi timp. Utilizarea tehnologiilor de reproducere asistata – cum ar fi fertilizarea in vitro – creste, de asemenea, sansele de sarcina multipla.

Utilizarea medicamentelor pentru fertilitate pentru a induce ovulatia determina adesea eliberarea mai multor ovule din ovare si poate duce la gemeni, tripleti sau mai multi embrioni.

Factori de risc pentru sarcina multipla

Mai multi factori sunt legati de o sarcina multipla. Factorii naturali sunt:

  • ereditatea – un istoric familial de sarcina multipla creste sansele de a avea gemeni;
  • varsta – femeile trecute de 35 ani au sanse mai mari de sarcina multipla;
  • paritate mare – femeile care au avut una sau mai multe sarcini anterioare, in special o sarcina multipla, pot avea mai multe sanse de a avea multipli.

Alti factori care au crescut foarte mult rata natalitatii multiple in ultimii ani sunt tehnologii de reproducere si alte elemente precum:

  • medicamente care stimuleaza ovulatia – de exemplu, medicamente ca citratul de clomifen si hormonul foliculostimulator (FSH);
  • tehnologii de reproducere asistata – fertilizarea in vitro (FIV) si alte metode de acest tip folosesc adesea medicamente care stimuleaza ovulatia pentru a produce mai multe ovule.

Medicamentele pentru fertilitate determina deseori eliberarea mai multor ovule din ovare. FIV poate avea ca rezultat o sarcina multipla daca mai mult de un embrion fertilizat este transferat in uter si se dezvolta. Uneori, unul dintre aceste ovule se poate diviza in gemeni dupa ce este transferat. Femeile de peste 35 de ani au mai multe sanse sa elibereze mai multe ovule in timpul ovulatiei, deci sunt mai susceptibile de a avea o sarcina multipla. Este, de asemenea, mai probabil sa aveti o sarcina multipla daca aveti istoric de gemeni in familie.

simptome de sarcina multipla

Simptome sarcina multipla

Simptomele unei sarcini multiple sunt aceleasi ca ale oricarei sarcini. Insa, in plus, pot aparea uneori simptome suplimentare:

Greturi matinale mai intense

Din punct de vedere statistic, mamele cu sarcina multipla pot prezenta mai multe greturi in sarcina, dar nu se intampla de fiecare data. In general, 70 – 80% dintre femei pot experimenta greata si varsaturi in timpul sarcinii si pana la 2% au hiperemesis gravidarum, o forma de greturi severe in sarcina. In acelasi timp, unele femei cu gemeni si tripleti spun ca nu au deloc greturi in sarcina.

Nivel mai ridicat de beta-hCG

Nu se poate diferentia in mod concludent o sarcina cu un singur fat de o sarcina multipla la un test de sarcina. Insa, este posibil ca testul sa fie pozitiv mai devreme decat in cazul unei sarcini cu un singur fat. Retineti, insa, ca testele de sarcina la domiciliu nu sunt fiabile atunci cand vine vorba de prezicerea cantitatii de hCG. Masoara pur si simplu daca este sau nu o cantitate minima de hCG.

Cu alte cuvinte, sansele sunt ca un rezultat pozitiv devreme sa insemne pur si simplu ca ati baut mai putina apa in momentul in care ati facut testul. Cu toate acestea, testul de sarcina prin analiza sangvina (nivel de hCG) poate oferi (uneori) un indiciu mai bun ca aveti gemeni. Beta-hCG este un hormon detectabil in sangele sau urina femeilor insarcinate la aproximativ 10 zile dupa conceptie.

Oboseala intensa

Oboseala extrema este frecvent raportata in timpul sarcinii cu multipli. Somnolenta, letargia si epuizarea in primul trimestru sunt frecvente in sarcina cu multipli. In unele cazuri, oboseala poate fi atribuita altor factori (munca, stres, alimentatie deficitara, alti copii).

Numarul de batai cardiace Doppler

Folosind unde sonore inofensive, un sistem Doppler amplifica sunetele inimii fetale, de obicei depistate mai tarziu in primul trimestru. Medicul poate detecta mai multe batai ale inimii, indicand o sarcina multipla. Poate fi, uneori, insa, vorba doar de ecou.

Rezultate anormale ale testului AFP

Testarea AFP (alfa-fetoproteina) este un test de sange efectuat la mamele insarcinate in al doilea trimestru. Este folosit pentru a identifica riscurile crescute ale anumitor defecte congenitale. O sarcina gemelara poate produce un rezultat neobisnuit de ridicat sau „pozitiv”.

Inaltimea fundului uterin

Pe tot parcursul sarcinii, medicul va masura inaltimea fundului uterin (masurand de la varful osului pubian pana la varful uterului) ca o modalitate de estimare a varstei gestationale, precum si a cresterii copilului. O sarcina dubla sau multipla poate determina extinderea uterului mai mult. Cu toate acestea, alti factori pot creste, de asemenea, aceste valori.

Miscarea fetala

Miscarea bebelusului este in general unul dintre cele mai palpitante aspecte ale sarcinii. Unele mame declara ca au resimtit o miscare fetala mai frecventa sau mai timpurie in sarcina multipla, dar parerile sunt impartite.

Confirmare la ecografie

Singura modalitate de a confirma incontestabil o sarcina multipla este o ecografie. Aceasta poate indica fara indoiala daca exista mai mult de un fat. Cu toate acestea, au existat cazuri de gemeni ascunsi, dar de obicei doar in caz de ecografie timpurie, atunci cand bebelusii sunt gemeni identici. Uneori, in sarcinile multiple de ordin superior, cum ar fi cu 5-6 feturi, e, de asemenea, prea dificil de numarat cu precizie la o ecografie timpurie.

O sarcina multipla este confirmata printr-o ecografie, de obicei in primul trimestru (la 12 saptamani). Ecografia va confirma tipul de sarcina multipla, daca exista o placenta sau 2 si daca e un singur sac amniotic. Toti acestia sunt factori importanti pentru perioada ulterioara a sarcinii si este important sa fie identificati cat mai curand posibil.

tipuri de gemeni

La inceputul unei sarcini multiple, se face o ecografie pentru a afla daca fiecare copil are propriul corion (corionicitate) si sac amniotic (amnionicitate). Exista trei tipuri de gemeni:

  • dicorionic – diamniotic — gemenii care au propriul corion si sac amniotic – de obicei, nu impart o placenta si pot fi fraterni sau identici;
  • monocorionic – diamniotic – gemenii care impart un corion, dar au saci amniotici separati – impart o placenta si sunt identici;
  • monocorionic – monoamniotic – gemeni care impart un corion si un sac amniotic – impart o placenta si sunt identici.

Posibile complicatii si riscuri ale unei sarcini multiple

Care sunt riscurile unei sarcini multiple? Orice sarcina are riscuri. Insa, riscul de a avea probleme creste cu fiecare copil pe care il poarta mamica in uter in acelasi timp. In caz de sarcina multipla, este posibil sa existe mai multe riscuri pentru anumite probleme:

  • preeclampsie – o problema care determina cresterea prea mare a tensiunii arteriale;
  • diabet gestational – un tip de diabet care poate aparea in timpul sarcinii;
  • nastere prematura – cand bebelusii se nasc prea devreme, organele lor nu au avut sansa de a se forma pe deplin – acest lucru poate provoca probleme grave la plamani, creier, inima si ochi;
  • risc mai mare de nastere cezariana;
  • avort spontan;
  • probleme de crestere fetala.

Care este cea mai frecventa complicatie a sarcinii multiple?

Cea mai frecventa complicatie a sarcinii multiple este nasterea prematura. Mai mult de jumatate dintre gemeni se nasc prematur. Tripletii se nasc aproape intotdeauna prematur. Bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina pot avea un risc crescut de probleme de sanatate pe termen scurt si lung, inclusiv probleme cu respiratia si alimentatia. Copiii foarte prematuri (cei care se nasc inainte de saptamana 32 de sarcina) pot avea probleme grave de sanatate, chiar si cu cea mai buna ingrijire.

Copiii monocorionici au un risc mai mare de complicatii decat cei cu placente separate. O problema care poate aparea la copiii monocorionici-diamniotici este sindromul de transfuzie twin-twin (TTTS). In cazul acestei probleme, fluxul de sange dintre gemeni devine dezechilibrat. Un fat ii doneaza sange celuilalt. Cel donator are prea putin sange, iar cel care primeste are prea mult sange.

Testele de diagnostic pentru defectele congenitale includ testul de vilus corionic si amniocenteza. Aceste teste sunt mai greu de efectuat la multipli, deoarece fiecare fat trebuie testat.

Ingrijirea mamei in sarcina multipla

O sarcina multipla necesita de obicei aceeasi ingrijire ca orice sarcina. E important, in primul rand, sa acordati atentie starii generale si simptomelor. Pot aparea greturi matinale, arsuri la stomac si indigestie din cauza presunii, dureri de spate mai severe.

Femeile cu sarcina multipla au nevoie de mai multe calorii, proteine ​​si alti nutrienti, inclusiv fier. Asta nu inseamna ca e nevoie de un consum alimentar prea mare. E nevoie adesea de controale mai frecvente, pentru ca pot exista unele riscuri mai mari de complicatii. Se recomanda suplimente de acid folic si fier si aportul caloric extra necesar este de aproximativ 600-700 kcal.zi. E necesara odihna si adesea se recomanda repausul la pat incepand cu jumatatea celui de-al doilea trimestru.

ingrijirea sarcinii multiple

Nasterea in caz de sarcina multipla

De obicei, nasterea multiplilor poate fi adesea mai complicata si pot fi mai multe cadre medicale prezente la o nastere multipla. Travaliul este in general la fel. Se poate naste natural in caz de sarcina multipla – de fapt, mai mult de 40% dintre nasterile gemenilor sunt naturale. De obicei se recomanda o epidurala pentru ameliorarea durerii, dar puteti discuta acest lucru cu moasa.

Pot exista motive medicale in care nu este recomandata o nastere vaginala. Odata ce s-a nascut primul copil, moasa sau medicul pot verifica pozitia celui de-al doilea copil palpand burta si facand un examen vaginal. Daca al doilea copil este intr-o pozitie buna, acesta ar trebui sa se nasca la scurt timp dupa primul, deoarece colul uterin este deja complet dilatat. Cand contractiile se opresc dupa ce s-a nascut primul copil, medicul sau moasa pot discuta despre administrarea hormonilor pentru a declansa iar contractiile.

Uneori, poate fi necesara cezariana, mai ales daca:

  • primul copil este pozitionat cu picioarele, genunchii sau fesele mai intai;
  • un fat este culcat lateral;
  • placenta este cazuta etc.

La fel ca in cazul oricarei sarcini, daca planificati o nastere naturala, este posibil sa aveti nevoie in continuare de o cezariana de urgenta. In cazuri foarte rare, unele femei nasc primul fat natural si apoi au nevoie de o operatie cezariana pentru al doilea fat.

Sfaturi dupa nastere

Multiplii sanatosi au aceleasi nevoi ca si alti nou-nascuti. E importanta ingrijirea postpartum si sa ai grija si de tine. Ia-ti timp sa te bucuri de bebelusii tai – si solicita ajutorul si sprijinul celor dragi. Primele zile, saptamani si luni sunt adesea cele mai dificile pentru parintii cu multipli, deoarece trebuie sa se obisnuiasca treptat cu hranirea mai multor copii si ingrijirea lor. Solicitati orice ajutor puteti – de la vecini, membri ai familiei si prieteni – pentru treburile casnice si sarcinile zilnice. De asemenea, puteti solicita ajutor medical in cazul in care intampinati probleme cu alaptarea gemenilor.

Referinte:
(1) https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/multiple-pregnancy
(2) https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/multiple-pregnancy-and-birth-twins-triplets-and-high-order-multiples-booklet/
(3) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/types-of-multiple-pregnancy
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P08021
(5) https://www.nbt.nhs.uk/maternity-services/pregnancy/multiple-pregnancy-twins-or-more
(6) https://www.verywellfamily.com/is-it-twins-10-signs-youre-pregnant-with-more-than-one-2447305
(7) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/types-of-multiple-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu