Eczemele la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
eczemele la copii

Citeste pe larg despre eczemele la copii – de ce apar, care sunt factorii declansatori, ce simptome sunt asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce sunt eczemele?
2. Care sunt semnele si simptomele eczemei?
3. Cauze, factori declansatori si factori de risc
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza eczema?

Ce sunt eczemele?

Eczema este numele atribuit unui grup de afectiuni necontagioase care determina uscarea pielii, mancarime, inflamatie sau un aspect asemanator unei eruptii cutanate. Eczemele sunt frecvente la copii. Multi folosesc adesea cuvantul „eczema” atunci cand se refera la dermatita atopica, tipul de eczema care afecteaza cel mai frecvent copiii. Termenul „atopic” se refera la afectiunile care implica sistemul imunitar, in timp ce dermatita se refera la inflamatia pielii.

Eczema, in special dermatita atopica, apare adesea in primele 6 luni pana la 5 ani din viata unui copil. Este important sa intelegeti ce tip de eczema are copilul si, de asemenea, simptomele si factorii declansatori, astfel incat sa o puteti trata si gestiona mai bine. Singura modalitate de a sti sigur ce tip de eczema are copilul este sa mergeti la medic.

de ce apar eczeme la bebelusi

Care sunt semnele si simptomele eczemei?

Simptomele includ in principal zone de piele uscata, cu mancarimi. Pot varia, insa, in functie de varsta. Sugarii au de obicei o eruptie cutanata pe obraji, frunte sau scalp. Se poate extinde la genunchi, coate si trunchi (dar de obicei nu in zona scutecului). Simptomele de mancarime pot sa apara si sa dispara. Sugarii dezvolta rareori dermatita atopica in zona scutecului, deoarece pielea ramane de obicei prea umeda acolo. O iritatie de scutec este mai probabil sa rezulte din dermatita de contact iritanta.

Cand eczema se dezvolta la copiii cu varsta mai mare de 2 ani, se manifesta prin pete cu mancarimi si aspect solzos in zone precum pliurile coatelor si zona genunchilor. Petele acestea pot aparea si pe gat, la incheieturi, pe glezne etc. In timp, pielea se poate schimba ca aspect, devenind usor denivelata si mai groasa, ceea ce poate duce la mancarimi persistente.

prevenirea eczemelor

Cauze, factori declansatori si factori de risc

Inca nu se stie cauza exacta pentru eczemele la copii. Cu toate acestea, se crede ca pot rezulta din afectarea barierei cutanate. Acest lucru poate duce la uscarea pielii, facand-o mai predispusa la iritatii si inflamatii. Eczema nu este contagioasa.

Factorii care pot contribui la dezvoltarea eczemei ​​la copii includ:

  • factori genetici;
  • sistemul imunitar care poate reactiona exagerat – si provoaca un raspuns exagerat la un declansator;
  • factori de mediu – inclusiv poluanti, fum, factori climatici, stresul etc.

Copiii cu eczeme pot avea, de asemenea, astm si unele tipuri de alergii, cum ar fi febra fanului. Eczema, astmul si febra fanului sunt cunoscute ca afectiuni „atopice”. Acestea afecteaza persoanele care sunt mai sensibile la alergenii din mediu. Pentru unii, alergiile alimentare pot provoca sau pot agrava eczemele.

Eczema poate fi declansata de o serie de factori, cum ar fi:

  • supraincalzirea;
  • uscarea pielii;
  • iritatii cauzate de sapunuri, detergenti, tesaturi sau alte substante chimice;
  • alergii sau intolerante alimentare;
  • virusuri si alte infectii comune;
  • stres.

complicatii eczeme

Diagnostic

Pentru diagnosticarea eczemei, medicii vor tine cont de simptome, inclusiv cand au inceput, daca exista antecedente familiale de afectiuni ale pielii, alergii si astm. De asemenea, se va tine cont de sanatatea copilului si daca are alergii sau astm. Diagnosticul depinde de zona pielii ce este afectata. Nu exista un test specific utilizat pentru a diagnostica eczema. Medicul va analiza eruptia cutanata si va intreba despre simptome, istoricul medical al copilului si al familiei.

Daca membrii familiei au vreo afectiune atopica, acesta este un indiciu important. Medicul va exclude alte afectiuni care pot provoca inflamatii ale pielii si ar putea recomanda o consultatie la un dermatolog sau alergolog. Medicul va poate recomanda si sa scoateti din alimentatia copilului anumite alimente (cum ar fi oua, lapte, soia sau nuci), sa schimbati detergentii si sapunurile sau sa faceti alte modificari pentru o perioada pentru a vedea daca starea copilului se modifica.

Cum se trateaza eczema?

Nu exista tratament pentru eczeme. Insa, exista o serie de metode de a gestiona simptomele. Medicul va recomanda diferite tratamente in functie de severitatea simptomelor, de varsta copilului si locul in care este prezenta eruptia cutanata.

Ingrijirea pielii cu eczema

In primul rand, mentineti pielea hidratata. Utilizati un produs de curatare bland, fara sapun, limitati timpul in cada sau dus la 5 – 10 minute sau mai putin. Folositi apa calda, nu fierbinte – apa fierbinte va usca si mai mult pielea. Nu folositi bureti de baie aspri si spumante de baie. Uscati pielea apoi cu un prosop moale, prin tamponare, fara a freca.

Pielea trebuie hidratata des (ideal, de doua sau de trei ori pe zi). Cel mai bun moment pentru a aplica o crema hidratanta este dupa baie sau dus, cu pielea uscata usor. Se recomanda unguente sau creme, care sunt mai grase fata de lotiunile care au continut mai mare de apa. Crema trebuie sa fie fara parfum, alcool si coloranti. Trebuie utilizata ori de cate ori este necesar.

Alte tratamente

Corticosteroizi topici pot fi utili, deoarece pot reduce inflamatia pielii. Concentratiile trebuie indicate clar de medic. Alte medicamente antiinflamatoare topice pot fi folosite pentru a modifica modul in care sistemul imunitar al pielii reactioneaza. Uneori se recomanda si medicamente orale, ca antihistaminice (medicamente antialergice) pentru a reduce mancarimea pielii.

eczemele la bebelusi

Evitarea factorilor declansatori

Este important sa evitati lucrurile care irita pielea. Fiecare copil poate reactiona la lucruri diferite si poate dura ceva timp pentru a afla ce irita pielea copilului. Unele lucruri comune care pot irita pielea includ:

  • materiale aspre, ca lana;
  • detergenti, sapunuri dure, bai cu spumant, produse antiseptice;
  • alergeni de mediu, cum ar fi blana animalelor de companie, polenul si acarienii;
  • supraincalzirea – imbracaminte prea groasa si temperaturi prea mari in locuinta sau in exterior.

Preveniti zgarierea pielii

Scarpinatul agraveaza eczemele si poate provoca infectii. Aplicati un prosop moale, rece si umed pe zona cu mancarime pentru a ameliora mancarimea si lasati sa actioneze 5-10 minute. Cand indepartati prosopul, aplicati un strat gros de crema hidratanta. De asemenea, puteti folosi un spray cu apa termala pentru a reduce disconfortul. In plus, distrageti atentia copilului atunci cand se scarpina. Pastrati unghiile copilului taiate scurt, fara colturi, pentru a nu se zgaria.

Infectiile cutanate sunt frecvente la copiii cu eczeme. Acestea pot aparea sub forma de pustule, cruste galbene, zone sensibile sau zone rosii. Daca cel mic are o infectie a pielii, medicul poate schimba rutina de ingrijire pentru o perioada scurta de timp. De asemenea, se pot prescrie antibiotice topice sau orale. Antibioticele topice trebuie aplicate de doua ori pe zi pe orice zone afectate sau care au cruste timp de cateva zile, pana cand aceste zone se vindeca. Aplicati in continuare medicamentele topice cu corticosteroizi si cremele hidratante pe aceste zone.

In multe cazuri, eczemele incep sa se amelioreze pana la varsta de 5 – 6 ani. Uneori dispar complet. In alte cazuri, eczemele incep sa nu mai apara abia la pubertate. Din pacate, in unele situatii eczemele persista pana la varsta adulta.

Referinte:
(1) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Eczema/
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/eczema
(3) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/How-to-Treat-and-Control-Eczema-Rashes-in-Children.aspx
(4) https://nationaleczema.org/eczema/children/

Articole recomandate

Lasa un comentariu