Mameloane crapate in alaptare

de Mancas Malina
mameloane dureroase in alaptare

Iata care pot fi cauzele posibile pentru ragade mamare sau mameloane crapate si uscate in alaptare, precum si cateva recomandari de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Care pot fi cauzele pentru mameloane crapate in alaptare?
2. Ce solutii exista?

Care pot fi cauzele pentru mameloane crapate in alaptare?

Durerile in timpul alaptarii sunt o problema cu care se confrunta multe proaspete mamici. Ragadele mamare sunt mici leziuni sau fisuri la nivelul mamelonului ce pot sa apara in alaptare. Desi sfarcurile dureroase sau sensibile sunt frecvente in primele zile de alaptare, problema ar trebui sa se reduca. Majoritatea problemelor legate de alaptare sunt de obicei temporare si se rezolva de la sine, dar pot ingreuna alaptarea uneori. Nu este normal ca mameloanele sa fie crapate si sa apara sangerari in alaptare. Asta inseamna ca exista o anumita problema ce trebuie tratata.

In cele mai multe cazuri, mameloanele dureroase sau crapate sunt rezultatul unei pozitionari incorecte sau al atasarii necorespunzatoare la san. Cu toate acestea, exista si unele probleme medicale care provoaca dureri de sfarcuri, cum ar fi infectia sau dermatita, unele probleme anatomice, cum ar fi frenul lingual scurt la bebelus, precum si leziuni din cauza utilizarii incorecte a pompelor de san.

prevenirea ragadelor

Bebelusul nu este atasat corect la san

Cea mai frecventa cauza pentru mameloane crapate si dureroase in alaptare este atasarea incorecta la san. De obicei, durerile la nivelul sfarcurilor in alaptare apar din cauza atasarii necorespunzatoare la san si a pozitiei incorecte de alaptare. Este important ca bebelusul sa aiba o pozitionare corecta la san, pentru a se atasa asa cum trebuie. Bebelusul trebuie sa poata comprima tesutul mamar cu mamelonul pozitionat adanc in gura.

Alta cauze pentru mameloane crapate pot include:

  • folosirea anumitor lotiuni sau creme iritante – acestea pot usca pielea, ducand la craparea mameloanelor;
  • folosirea unei pompe de san nepotrivite sau folosirea incorecta – unele tipuri de pompe de san pot rani mamelonul spargand capilarele si producand sangerari sub piele;
  • candidoza poate cauza iritarea si craparea sfarcurilor;
  • frenul lingual scurt la bebelus poate provoca, de asemenea, dureri mamelonare, din cauza ca cel mic nu se poate atasa corespunzator la san;
  • sfarcuri plate sau inversate – sfarcurile plate sau inversate pot ingreuna atasarea copilului la san.

de ce apar ragadele in alaptare

Ce solutii exista?

Este important sa mergeti la medic pentru a identifca exact cauza pentru mameloanele crapate. Conteaza sa nu opriti alaptarea. Aveti grija ca bebelusul sa fie atasat corect la san. Daca bebelusul nu se ataseaza bine la san, apar dureri la nivelul mamelonului si rani. Asigurati-va ca bebelusul se ataseaza adecvat de san – sfarcul ar trebui sa fie complet in interiorul gurii copilului, cu cea mai mare parte a areolei in gura, de asemenea. Puteti discuta cu medicul sau cu un consultant in alaptare daca nu reusiti sa atasati copilul bine la san si va confruntati cu ragade.

Daca bebelusul este bine atasat la san, barbia trebuie sa fie prinsa la san si gurita larg deschisa, cu buza de jos usor ondulata spre spate. De asemenea, va fi vizibila mai mult din areola deasupra buzei decat sub ea. Retineti ca in timpul alaptarii nu trebuie sa existe dureri de san – o senzatie usoara de intindere este normala, dar nu durere.

ingrijirea sanilor in alaptare

Daca ai mameloane plate, poate fi util sa stimulezi usor sfarcul inainte de alaptare, intre degete. De asemenea, poate fi de ajutor sa strangi usor sanul in forma de „C” sau „V” in jurul areolei cand pui copilul la san, pentru a deveni mai proeminent. Poti folosi si aparatoare pentru mamelon din silicon, in forma de cupola, sau cupe din silicon pentru corectarea mamelonului plat.

Igiena sanilor in alaptare

Acorda atentiei igienei sanilor in alaptare. Spala-te bine pe maini inainte de atingi sanii si inainte de alaptare, cu apa calda. Ranile la nivelul mamelonului necesita igiena si ingrijire atenta. Evita produsele de curatare si de ingrijire dure, cu alcool sau alte ingrediente care pot agava problema. Poti aplica lapte matern pe sfarc pentru a favoriza vindecarea. Laptele matern are proprietati ce pot favoriza vindecarea si pot calma durerea.

Unguente pentru mameloane crapate

De asemenea, medicul va poate recomanda un unguent pentru mameloane.  Poate fi vorba despre un unguent cu lanolina pentru san sau altfel de produse. Insa, alegeti produse cu lanolina 100% pura si rafinata, pentru a evita reactiile alergice. Lanolina poate reduce durerile mamelonare si poate fi utila pentru sfarcuri crapate. Ofera o bariera de umiditate care reduce disconfortul si sustine vindecarea.

Alte produse de ingrijire si protectie

In plus, foloseste tampoane din bumbac pentru scurgeri mamare si schimba-le des. Acestea absorb scurgerile de lapte matern si previn iritatiile si crapaturile. Poarta un sutien de alaptare care sa ofere sustinere, confortabil si din bumbac. De asemenea, pot fi utile protectoarele pentru mamelon.

Folosirea corecta a pompei de san

Cand stoarceti lapte de la san, asigurati-va ca aspiratia de pe pompa de san nu este prea puternica. Folosirea pompelor de san care au aspiratie puternica poate cauza rani la nivelul mamelonului. Uneori stoarcerea manuala poate fi mai confortabila si la fel de eficienta odata ce stapanesti tehnica. Dupa alaptare sau dupa ce storci lapte de la san, lasa mamelonul sa se usuce la aer. Acest lucru previne eventuale iritatii la nivelul sanului.

Contacteaza medicul daca te confrunti cu ragade care nu se vindeca si cu dureri si disconfort in timpul alaptarii. Este important sa fie identificata la timp cauza pentru sfarcuri dureroase, pentru a preveni eventuale complicatii.

Referinte:
(1) https://www.llli.org/breastfeeding-info/breastfeeding-sore-nipples/
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=hw103462
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/breastfeeding/nipple-pain-remedies/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/breastfeed-discomfort.html
(5) https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93mum/sore-cracked-nipples

Articole recomandate

Lasa un comentariu