Greutatea ghiozdanului – cum poate afecta sanatatea copilului

de Mancas Malina
greutatea ghiozdanului

Greutatea ghiozdanului poate cauza anumite probleme, de la dureri de spate pana la modificari ale posturii. Iata cateva recomandari pentru siguranta celor mici cand vine vorba despre purtarea ghiozdanului.

CUPRINS:

1. Ghiozdanul copilului – ce probleme poate cauza?
2. Cum alegem ghiozdanul potrivit?
3. Recomandari de purtare

Ghiozdanul copilului – ce probleme poate cauza?

Comparativ cu gentile de umar, gentile tip postas sau posetele, ghiozdanele sunt mai bune, deoarece muschii spatelui si muschii abdominali sustin greutatea distribuita egal. Atunci cand ghiozdanul este purtat corect, greutatea este uniform distribuita. Leziunile la umar si gat sunt mai putin frecvente decat daca un copil poarta o geanta pe un singur umar sau in mana. Insa, poate incorda muschii si articulatiile si poate provoca dureri de spate daca este prea greu sau este utilizat incorect.

Ghiozdanul copilului poate tensiona muschii si articulatiile si poate cauza dureri de spate daca este prea greu sau nu este utilizat corect. In timp, postura copilului poate fi afectata, de asemenea, daca se inclina fie prea spre inainte, spre inapoi sau intr-o parte, pentru a compensa greutatea ghiozdanului, sau ca reactie la o distributie inegala a greutatii.

Alte probleme

Un ghiozdan prea greu poate cauza astfel dureri de spate, probleme musculare, curburi anormale ale coloanei vertebrale, postura incorecta, afectarea echilibrului, spasme musculare. Copiii care isi poarta ghiozdanul pe un singur umar – pentru ca li se pare ca arata mai bine sau se simte mai usor – pot ajunge sa se aplece intr-o parte pentru a compensa greutatea suplimentara. Fetele si copiii mai mici pot fi in mod special expusi riscului de leziuni legate de ghiozdan. Asta deoarece sunt mai mici si pot transporta greutati care sunt mai grele proportional cu greutatea corporala.

De asemenea, un ghiozdan prea greu poate modifica mersul copilului si creste chiar riscul de caderi, mai ales pe scari sau in zone greu accesibile, unde un rucsac dezechilibreaza copilul. De asemenea, ghiozdanele care au curele stranse si inguste care pun presiune prea mare pe umeri pot provoca furnicaturi, amorteala si slabiciune in umeri si maini.

probleme date de un ghiozdan prea greu

Cum alegem ghiozdanul potrivit?

Alegeti in primul rand un ghiozdan usor, care sa nu adauge multa greutate suplimentara. De exemplu, cele din piele cantaresc mai mult decat cele din panza. Alegeti o dimensiune corecta, in functie de varsta si greutatea copilului. Un prescolar nu trebuie sa poarte un ghiozdan similar cu al unui copil de clasa a V-a, de exemplu.

E important sa aiba doua curele pentru umar, late, captusite – cele care sunt prea inguste pot pune presiune pe umeri. Curelele inguste tind sa exercite prea multa greutate pe o singura zona a umarului. Curelele inguste ce imping in umar pun presiune si pe nervi si restrictioneaza circulatia corecta. Ca urmare, un copil poate incepe sa experimenteze furnicaturi sau amorteala in umeri si maini.

Partea care vine in contact cu spatele trebuie sa fie captusita, sa ofere suport si sa previna ca anumite obiecte din ghiozdan sau colturile cartilor sa puna presiune in spate. Unele ghiozdane au centura pentru talie – ajuta la distribuirea greutatii mai uniform. E bine sa aiba mai multe compartimente, pentru distribuirea greutatii uniform.

Latimea rucsacului trebuie sa fie relativ proportionala cu latimea copilului. De exemplu, un copil mic nu ar trebui sa poarte  un rucsac de dimensiuni prea mari. Mai mult, inaltimea rucsacului ar trebui sa se extinda de la aproximativ 2 cm sub omoplati pana la nivelul taliei sau doar putin deasupra taliei. Exista si ghiozdane cu roti, ce pot lua greutatea de pe umerii si spatele copiilor. Acestea pot fi utile, insa adesea sunt greu de transportat pe scari, in zone neasfaltate sau denivelate si cand ploua sau este zapada.

purtarea ghiozdanului

Recomandari de purtare si privind greutatea ghiozdanului

Greutatea ghiozdanului NU trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului. Verificati ghiozdanul copilului in fiecare zi – pentru a scoate eventuale carti sau rechizite suplimentare de care nu are nevoie in acea zi. E bine si sa organizati eficient ghiozdanul. Obiectele mai mari si mai grele se pun in partea din spate si in jos – distribuiti obiectele si greutatea sub forma unei piramide. Daca rucsacul are buzunare laterale si cu fermoar, distribuiti egal greutatea utilizand acele spatii.

Incurajati copilul sa transporte numai obiectele necesare. Asigurati-va ca are un set de rechizite necesare atat la domiciliu, cat si la scoala, astfel incat acele articole sa nu fie nevoie sa fie luate la scoala si inapoi, daca este posibil. Multi copii isi pun toate manualele in rucsac, pentru a evita sa uite ceva sau pentru ca pur si simplu nu isi dau seama ca nu le va fi necesar. Discutati cu cel mic despre organizarea ghiozdanului si planificare, incat sa nu isi puna in ghiozdan lucruri inutile.

Purtarea corecta

Incurajati copilul sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri. Ajustati bretelele in functie de copil – ghiozdanul nu trebuie sa atarne, dar nici sa fie prea strans si ridicat. Este important ca ambele curele sa fie utilizate pentru a distribui uniform greutatea rucsacului. Folosirea unei singure curele adauga o tensiune suplimentara acelui umar. Curelele reglabile sunt utile, nu doar pentru o potrivire corecta, ci si pentru o pozitionare corecta. Din nou, ghiozdanul ar trebui sa stea doar putin deasupra taliei si ambele curele ar trebui sa ramana uniforme ca lungime.

sfaturi pentru alegerea ghiozdanului

Invatati copilul sa isi puna ghiozdanul in spate si sa il dea jos indoind genunchii, fara a se apleca din talie. De asemenea, copilul trebuie sfatuit sa isi dea ghiozdanul jos din spate cand sta in picioare o perioada mai lunga de timp – de exemplu cat asteapta in statia de autobuz etc.

Atentie!

Incurajati copilul sau adolescentul sa va spuna despre orice simptom ca amorteala, furnicaturi sau disconfort la nivelul mainilor sau picioarelor. Aceste simptome pot indica o problema cu ghiozdanul sau o greutate prea mare. Daca cel mic se plange de dureri de spate sau de umeri sau daca observati modificari ale posturii, asigurati-va ca discutati cu medicul pediatru. De asemenea, discutati cu profesorii pentru a gasi modalitati de a mentine ghiozdanul cat mai usor.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/backpack.html
(2) https://www.healthline.com/health-news/how-much-should-your-childs-school-backpack-weigh
(3) https://health.clevelandclinic.org/7-tips-to-a-lighter-safer-school-backpack/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267109/

Articole recomandate

Lasa un comentariu