Masajul in sarcina – indicatii si recomandari

de Mancas Malina
tot ce trebuie sa stii despre masajul in sarcina

Masajul in sarcina poate avea o serie de beneficii pentru viitoarea mamica – ameliorand anumite probleme si favorizand relaxarea. Citeste mai multe despre masajul in timpul sarcinii.

CUPRINS:

1. Masajul in sarcina – beneficii
2. Este sigur masajul in sarcina?
3. Ce implica masajul in sarcina?

Masajul in sarcina – beneficii

Desi fiecare sarcina este unica, modificarile ce apar la nivelul corpului pe masura ce copilul creste adesea provoaca un anumit disconfort. Sarcina inseamna adesea si dureri de spate, dureri de gat sau de umeri, modificari de dispozitie si stres – iar masajul poate fi eficient in acest sens. Sarcina relaxeaza, de asemenea, ligamentele, ceea ce inseamna ca articulatiile pelvine sunt mai putin stabile si, de asemenea, se schimba postura. La acest lucru se adauga si greutatea suplimentara ce apare si este posibil sa apara dureri in zona inferioara a spatelui.

Tehnicile de masaj folosite in sarcina sunt adaptate, pentru siguranta mamei si a bebelusului. Masajul prenatal este un tip de masaj ce are ca scop relaxarea muschilor tensionati, imbunatatirea circulatiei si a mobilitatii. Cercetarile arata ca masajul poate reduce hormonii stresului din corp si poate relaxa muschii. De asemenea, poate creste fluxul sangvin si va poate mentine sistemul limfatic functional la eficienta maxima. Masajul in sarcina poate fi benefic si pentru insomnii, dureri articulare, dureri de gat si de spate, crampe la picioare, dureri de cap etc. Masajul prenatal poate imbunatatiti starea de spirit si poate reduce nivelul de stres, poate reduce depresia prenatala si anxietatea in sarcina.

masajul in sarcina

Terapia prin masaj este o modalitate naturala de imbunatatire a functiei corpului, reducerea durerii si reducerea stresului. Masajul prenatal este un tip de terapie  speciala pentru femeile gravide. Masajul prenatal este, in general, considerat sigur dupa primul trimestru, cat timp medicul va spune ca este in regula si informati terapeutul cu privire la sarcina.

Este sigur masajul in sarcina?

In general, masajul prenatal este sigur pentru majoritatea femeilor, dupa primul trimestru de sarcina. Este important sa discutati cu medicul inainte de a incepe orice program de masaj in timpul sarcinii. In general, masajul este considerat sigur dupa primul trimestru. Poate fi indicat sa evitati masajul inainte, deoarece poate cauza ameteli si greturi. De asemenea, unii sugereaza ca masajul in primul trimestru poate creste riscul de avort spontan, dar exista putine dovezi medicale care sa sugereze ca acest lucru este adevarat. Unele date sugereaza si ca masarea anumitor puncte de presopunctura poate declansa un avort spontan sau travaliu prematur.

E importanta pozitionarea corecta in timpul masajului – pentru confortul mamei si siguranta bebelusului. In timpul masajului, gravida trebuie sa stea intinsa lateral – nu pe spate sau pe burta. De asemenea, poate sa stea in pozitie verticala sau intr-o pozitie semi-inclinata. Pozitia intinsa pe spate dupa saptamana 20 de sarcina ar putea pune presiune asupra vaselor de sange, inclusiv asupra aortei si venei cave inferioare, ceea ce poate restrictiona fluxul de sange. La randul sau, acest lucru poate determina scaderea tensiunii arteriale si scaderea fluxului sangvin catre uter.

riscurile masajului in sarcina

Recomandari!

In general, se evita masarea burticii si a zonei din jur. Insa, aplicarea cremelor pentru vergeturi cu miscari usoare nu reprezinta o problema. Masajul picioarelor trebuie sa se faca usor, fara presiune prea intensa. Deoarece volumul de sange creste in sarcina, fluxul sangvin in picioare poate incetini, ceea ce creste riscul de formare a cheagurilor. Asadar, masajul profund al tesuturilor la picioare ar putea disloca un cheag. Masajul nu trebuie efectuat la nivelul varicelor, deoarece acestea ar putea fi un semn al unui cheag de sange. Daca exista umflaturi la nivelul picioarelor sau semne de varice, trebuie evitata masarea picioarelor.

Siguranta uleiurilor esentiale (adesea utilizate in masajul cu aromaterapie) in timpul sarcinii nu este cunoscuta si exista ingrijorarea ca unele pot declansa contractii uterine. Evitati uleiurile esentiale in primul trimestru si consultati medicul daca vreti sa le utilizati in al doilea sau al treilea trimestru.

Cand este contraindicat masajul in sarcina?

Exista unele complicatii si probleme in sarcina – situatii in care masajul poate fi contraindicat:

  • risc de travaliu prematur;
  • preeclampsie;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • cheaguri de sange sau o tulburare de coagulare;
  • probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa;
  • diabet gestational.

beneficiile masajului in sarcina

Ce implica masajul in sarcina?

Nevoile unice ale unei femei insarcinate vor determina tehnica de masaj folosita. In general, exista multe tipuri de terapie prin masaj. Exemple includ masajul shiatsu, masajul profund al tesuturilor si masajul suedez. Masajul in sarcina implica in primul rand tehnici de masaj suedez, care ofera relaxare musculara intregului corp. Tehnicile folosite depind si de nevoile unice ale gravidei. Se acorda o atentie deosebita pozitionarii corpului folosind un suport pentru a se adapta modificarilor fizice care apar in timpul sarcinii. De exemplu, pozitiile laterale sunt utilizate in mod normal in timpul trimestrului doi si al treilea.

In timp ce terapeutul poate folosi o presiune mai profunda in anumite zone indepartate de burta, precum umerii, presiunea generala va fi mult mai usoara decat in mod normal. Masajul trebuie adaptat la problemele de sanatate.

Inainte de programare, beti apa suficienta. Masajul poate fi deshidratant. Continuati sa va hidratati si dupa masaj. Daca nu gasiti un terapeut specializat in masaj pentru gravide, puteti ruga partenerul sau o alta persoana sa va faca un masaj usor. Rugati partenerul sa va maseze usor talpile, picioarele, spatele sau umerii. Nu este indicat masajul abdomenului – in schimb, puteti aplica usor uleiuri speciale, creme pentru vergeturi sau alte produse de ingrijire pentru gravide, dar fara a pune presiune.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/prenatal-massage-help-for-your-pregnancy-aches-and-pains_11931
(2) https://www.verywellhealth.com/pregnancy-massage-benefits-contraindications-and-safety-5190485
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/where-not-to-massage-a-pregnant-woman#takeaway
(4) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/prenatal-massage/

Articole recomandate

Lasa un comentariu