Infectia cu Salmonella la copii

de Mancas Malina
infectia cu salmonella la copii

Citeste mai multe despre infectia cu Salmonella la copii – care pot fi simptomele posibile, cauze si factori de risc, metode de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este Salmonella?
2. Care sunt semnele si simptomele infectiei cu Salmonella?
3. Cauze
4. Cum sunt diagnosticate infectiile cu Salmonella?
5. Tratament
6. Cum pot fi prevenite infectiile cu Salmonella?

Ce este Salmonella?

Infectia cu Salmonella, sau salmoneloza, este o boala alimentara cauzata de infectarea cu bacteriile Salmonella. Majoritatea infectiilor se transmit la oameni prin alimente contaminate (de obicei carne, oua sau lactate).

Bacteriile Salmonella sunt cunoscute ca fiind o cauza frecventa a diareei severe. Acest tip de boala, numita gastroenterita, apare de obicei dupa consumul de alimente care au fost contaminate cu Salmonella. Insa, bacteriile pot provoca si o varietate de alte tulburari, inclusiv bacteriemie, meningita sau osteomielita. Infectiile cu Salmonella apar cel mai adesea la copiii mai mici de 4 ani. Copiii mici, adultii mai in varsta si persoanele care au un sistem imunitar afectat sunt cele mai susceptibile de a dezvolta infectii severe.

simptome salmonella

Care sunt semnele si simptomele infectiei cu Salmonella?

O infectie cu Salmonella cauzeaza de obicei:

Simptomele salmonelozei includ diaree, febra si crampe abdominale. Se dezvolta la 12 – 72 de ore dupa infectie de obicei, iar boala dureaza de obicei 4 – 7 zile. Majoritatea oamenilor se recupereaza fara tratament. Insa, diareea si deshidratarea pot fi atat de severe incat este necesara spitalizarea uneori. Adultii in varsta, sugarii si cei care au un sistem imunitar afectat sunt expusi celui mai mare risc.

Adresati-va medicului pediatru daca copilul nu prezinta nicio ameliorare a simptomelor in decurs de 2 -3 zile de la aparitia simptomelor, daca are sange in scaun sau prezinta semne de deshidratare (de exemplu, absenta lacrimilor cand plange, scaderea urinarii etc.).

transmitere salmonella la copii

Cauze

Puteti dezvolta salmoneloza in primul rand consumand alimente contaminate cu Salmonella. Acest lucru se poate intampla daca alimentele au fost contaminate in timpul procesarii si/sau manipularii sau daca au fost contaminate de mainile neigienizate ale unei persoane infectate. Carnea, laptele si ouale sunt alimentele care pot deveni cel mai usor contaminate cu Salmonella. Insa, si legumele pot fi contaminate.

Salmonella poate fi gasita si in fecalele unor animale de companie. Va puteti infecta daca nu va spalati pe maini dupa contactul cu aceste fecale.  Persoanele cu salmoneloza pot raspandi infectia de la cateva zile pana la cateva saptamani dupa ce au fost infectate  – chiar daca simptomele au disparut.

Cum sunt diagnosticate infectiile cu Salmonella?

Deoarece multe boli diferite pot provoca simptome similare (cum ar fi greata, febra, crampe si diaree), medicii pot trimite o proba de scaun la laborator pentru testare. O infectie severa cu Salmonella va necesita mai multe teste pentru a vedea ce germen specific cauzeaza boala si ce antibiotice pot fi folosite pentru a o trata. Salmoneloza este diagnosticata pe baza unui istoric medical si a unui examen fizic. Medicul va va pune intrebari despre simptomele prezente, despre alimentele pe care le-ati consumat recent etc.  Se pot face teste ale probelor de fecale si de sange pentru a confirma diagnosticul.

tratament salmonella

Tratament

Majoritatea oamenilor se recupereaza de la infectia cu Salmonella in 4-7 zile fara antibiotice. Persoanele care sunt infectate trebuie sa consume lichide suplimentare atat timp cat dureaza diareea.

Tratamentul cu antibiotice este recomandat pentru:

  • persoanele cu simptome severe;
  • persoanele cu un sistem imunitar slabit;
  • adulti peste 50 de ani care au probleme medicale, cum ar fi boli de inima;
  • bebelusi (copii mai mici de 12 luni);
  • adulti in varsta de 65 de ani sau mai mult.

Daca cel mic are salmoneloza si un sistem imunitar sanatos, medicul poate uneori sa nu recomande medicamente. Daca copilul are doar diaree asociata cu Salmonella, tratamentul este de sustinere (lichide si odihna). Antibioticele nu sunt prescrise, deoarece nu reduc timpul de recuperare. Exceptie fac sugarii sub 3 luni, deoarece acestia au un risc crescut de raspandire a infectiei de la intestin in sange si la alte organe. Cu toate acestea, atunci cand infectia se gaseste in sange, creier, oase sau alte organe, sunt necesare antibiotice.

De fiecare data cand un copil dezvolta febra, dureri de cap sau diaree cu urme de sange, sunati medicul. Daca cel mic este infectat si are febra, se poate recomanda acetaminofen pentru a scadea temperatura si pentru a ameliora crampele. La fel ca in cazul oricarei infectii care provoaca diaree, este important sa ii oferiti copilului multe lichide pentru a evita deshidratarea.

Majoritatea persoanelor cu diaree cauzata de Salmonella se recupereaza complet, desi obiceiurile intestinale ale unora pot sa nu revina la normal timp de cateva luni. Unii oameni infectati cu Salmonella dezvolta dureri la nivelul articulatiilor, si anume artrita reactiva, dupa ce infectia s-a redus. Artrita reactiva poate dura luni sau ani si poate fi dificil de tratat. Unii oameni cu artrita reactiva dezvolta iritatii la nivelul ochilor si dureri atunci cand urineaza.

salmoneloza

Cum pot fi prevenite infectiile cu Salmonella?

Infectiile cu Salmonella pot fi adesea prevenite prin practicarea unor bune masuri de igiena in timpul mesei si prepararii alimentelor, precum si prin spalarea regulata a mainilor. Asigurati-va ca gatiti bine ouale si carnea. Bacteriile Salmonella se gasesc cel mai frecvent in produsele de origine animala si pot fi distruse de caldura din timpul gatirii. Nu ii oferiti copilului produse cu oua crude sau insuficient fierte, carne insuficient gatita sau cruda. Nu ii oferiti copilului deserturi cu ou crud sau insuficient gatit. Evitati alimentele care ar putea contine ingrediente crude  – ca anumite sosuri, maioneza cu ou crud, tiramisu, glazuri etc.  Laptele si sucurile nepasteurizate pot fi, de asemenea, contaminate cu Salmonella.

Curatati in mod regulat suprafetele de gatit. Evitati contaminarea incrucisata a alimentelor. Pastrati carnea cruda departe de fructe, legume, alimentele gatite si gata de consumat. Spalati-va bine pe maini, curatati bine tocatoarele, blatul de bucatarie si cutitele dupa manipularea alimentelor negatite. Nu lasati mancarea gatita scoasa din frigider mai mult de 2 ore dupa servire (1 ora intr-o zi de vara).

Spalati-va bine pe maini dupa ce ati intrat in contact cu animale de companie, mai ales reptile.  Copilul nu trebuie sa intre in contact cu fecale de animale. Spalarea mainilor este o modalitate eficienta de a va proteja impotriva infectiilor cu Salmonella. Asadar, invatati-i pe copii sa se spele bine si des pe maini, in special dupa ce merg la baie si inainte de a pune mana pe alimente.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/salmonellosis.html
(2) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Salmonella-Infections.aspx
(3) https://www.mottchildren.org/health-library/te6320spec
(4) https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu